Zanzibar, Afrika kıtasının orta doğusunda Tanzanya‘ya bağlı özerk bir bölge. Hint Okyanusu ortasında Tanzanya ana karasından yaklaşık 93 km uzaklıkta yer alan 2 büyük ve birçok küçük adadan oluşan bir adalar topluluğu. Adını bu adaların en büyüğü olan Zanzibar Adası‘ndan alıyor. Zanzibar ayrıca hem Tanzanya’nın hem de Afrika’nın en gözde turizm merkezlerinden biri.
Zanzibar gezilecek ve görülecek yerler anlamında çok farklı turist beklentilerine cevap verebilecek bir tatil destinasyonu. Özellikle ilk defa Afrika deneyimi yaşamak isteyenler için Zanzibar oldukça ideal bir rota olabilir. Ayrıca kışın deniz kum güneş için de oldukça mantıklı bir alternatif.
Queen grubunun efsanevi solisti Freddie Mercury‘nin (asıl adı Farrokh Bulsara imiş) doğum yeri olarak da bilinen bu küçük ada, tarihi Taş Şehri (Stone Town), eşsiz plajları, dünyada sadece burada olan kırmızı sırtlı colobus maymunları, dev kaplumbağaları, eşsiz bitki örtüsü ile ziyaretçilerine sıra dışı bir tatil deneyimi sunuyor.
instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam
Tanzanya Zanzibar Adası Hakkında
Geçim kaynağı özellikle turizm ve baharat ticaretine dayalı olan Zanzibar, 2 bin 643 m2 yüzölçümüne ve yaklaşık 1 milyon nüfusa sahip. Nüfusunun çoğunluğunu Müslümanlar oluşturuyor. Adayı yıllar önce Şiraz’dan göçen bir grup göçmen kuruyor. Nitekim adanın adı da Farsçada zenci sahili anlamına gelen Zangi Bar‘dan geliyor. Ada sonrasında sırasıyla Portekiz, Umman Sultanlığı ve İngilizlerin egemenliğine geçer. Şimdi ise Tanzanya’ya bağlı özerk bir yönetime sahip.
Tanzanya’nın resmi dili Arapça etkilerinin görüldüğü Svahilice ya da diğer adı ile Kiswahili. Swahili kelimesi Arapçada “Sahildekiler” kelimesinden türemiş. Doğu Afrika kıyısındaki Tanzanya, Uganda, Ruanda, Kenya, Madagaskar, Mozambik gibi birçok ülkede bu dil konuşuluyor. Tanzanya’da ayrıca Masai dili konuşan Masai kabilesinden insanlar da yaşıyor. Zanzibar Adası’nda özellikle Stone Town’da çoğu kimse İngilizce konuşuyor. Dil büyük bir sorun olmuyor.
Adada kaldıkça sıkça duyacağınız bazı Svahilice kelimler şöyle:
Jambo: Merhaba
Karibu: Hoş geldiniz
Ahsante Sana: Teşekkürler
Hakuna Matata: Üzülme, sorun yok (Bu en fazla duyacağınız kelime. Adanın kafa yapısı ve felsefesi bu kelime ile özetlenebilir)
Zanzibar Hakkında Bilmeniz Gereken Bilgiler
Tanzanya Zanzibar hakkında en çok merak edilen sorular şunlar oluyor: Türkiye ile Tanzanya saat farkı var mı?, Tanzanya Türkiye’den vize istiyor mu? Zanzibar güvenli mi? Öncelikle Türkiye ile arasında saat farkı yok. Türkiye’den Zanzibar’a geldiğinizde saatinizin ayarları ile oynamayın. Tanzanya Türkiye’den vize istiyor. Ancak bunu havalimanında bir form doldurup 50 dolar ödeyerek turist vizesi alabiliyorsunuz. İş vizesi çok daha pahalı. Bloggersanız söylemeyin, turistim deyip geçin yoksa daha yüksek para isteyebiliyorlar. Zanzibar güvenlik konusunda ise Avrupa’da birçok ülkeyi geride bırakabilecek seviyede. Örneğin Barselona’da başınıza bir şey gelme ihtimali çok daha yüksek.
Temizlik ve hijyen konusunda ise pek de iyi sayılmaz. Bu konuda takıntılı iseniz ve konfor düşkünü iseniz benim etkilendiğim gibi bu adadan etkilenmeyebilir tam tersine nefret de edebilirsiniz. Bir de turist olduğunu anlayıp size sürekli bir şey satmak isteyenler biraz rahatsız edici olabiliyor ama zarar vermiyorlar. “Beach boy” denilen ve özellikle plajlarda hırsızlık yaptığı söylenen kişiler var. Ben denk gelmedim ama önlem almak her zaman faydalı. Dediğim gibi riskleri yok değil ama bir Barselona kadar değil. Sonrasında bu işler kısmet 🙂
Zanzibar’da Gezilecek ve Görülecek Yerler
Zanzibar’da gezilecek ve görülecek yerleri birkaç kategoride ayırmakta fayda var. Zanzibar Adası içinde görülecek yerler, Zanzibar’da gezilecek adalar ve Stone Town’dan görülecek yerler.
Zanzibar’da Gezilecek Adalar
Zanzibar başta da belirttiğim üzere bir adalar topluluğu. Dolayısı ile sürekli balıkçı tekneleri ile bir pazarlık içine girip Zanzibar çevresindeki adaları keşfe çıkmak gerekiyor. Hatta Pemba Adası için uçak bile gerekebiliyor. Prison Adası(Changu Adası), Bawe Adası, Nakupenda Adası ve Pemba Adası ilk başta aklıma gelen adalar.
Zanzibar Adası İçinde Gezilecek Yerler
Ada içerisinde öncelikle tarihi Taş şehir Stone Town‘a en az bir gün ayırmalısınız. Stone Town’da Gezilecek ve Görülecek Yerler yazımda detaylı şekilde bu yerleri anlattım.
Ayrıca balayı çiftlerinin birinci tercihi olan adanın kuzeyindeki Nungwi ve Kendwa da denizinin turkuazlığı ile kesinlikle zaman geçirilmesi gereken bir yer. Ben günübirlik deniz için gidip Stone Town’a geri dönmüştüm. Gidiş geliş yaklaşık 4 saati buluyor toplu taşıma ile. Ama o deniz için kesinlikle değer. Bu yolu çekmem diyenler 2 gün de burada bir otelde yer ayırtabilir.
Bir diğer görülmesi gereken bölge ise adanın doğu yakasında sörfçülerin uğrak merkezi olan Paje. Buraya giderken yolda kırmızı sırtlı 4 parmaklı kolobus maymunlarının ve mangruv ağaçlarının olduğu Jozani Ormanı’nı da görmenizi tavsiye ederim. 1 buçuk saat süren rehberli turun ücreti turistlere 10 dolar ya da 20 bin Şilin (Şilin daha ucuza geliyor). Yerlilere ise yarı fiyatı. Buradan Paje, Paje’den de Michamvi’ye geçtim.
Michamvi adada tanıştığım ve burada 1 aydır tatil yapan İtalyan bir turistin bana önerdiği bir yerdi. Adada gün batımının en iyi izlendiği yer olarak burayı söylüyordu. Paje’den buraya giderken adanın kayalık üzerinde kalmış dünyaca ünlü restoranı The Rock‘u da ziyaret etmeyi ihmal etmedim. Burası gelgitin durumuna göre bazen tekne ile bazen ise yürüyerek gidebildiğiniz çok ilginç bir restoran. Fiyatlar ise ada geneline göre pahalı. Michamvi’nin fazla tenha olması nedeniyle gece gün batımı için burada kalmadım ve gün batmadan bir dala dalaya binip Stone Town’a döndüm. Buralara ulaşım nasıl ve kaç para ödenir konusunda daha detaylı bilgiyi Zanzibar Metrobüsü: Dala Dala yazımda bulabilirsiniz.
Zanzibar’ın En Güzel Plajları
Ada özellikle turkuaz denize sahip plajları ile tüm dünyada nam salmış durumda. Bunların bence en güzelleri Nakupenda Beach, Kendwa, Nungwi, Prison Island ve Paje. Bu plajlar hakkında da detaylı bir bilgiye En Güzel Zanzibar Plajları yazımda bulabilirsiniz. O yüzden burada özet geçiyorum.
Zanzibar Gece Hayatı
Adanın gece hayatı tabii ki de bir Belgrad ya da Ukrayna değil ama yine de sıkıcı bir yer de değil burası. Stone Town’da Africa House Hotel’in yanında yer alan Tatu Bar’da her gece eğlence oluyor. Ayrıca adanın doğu yakasında sörfçülerin daha çok tercih ettiği Paje’de de gece hayatı oldukça hareketli. Adanın kuzeyindeki Kendwa’da ise ayda 2 defa Full Moon Party gerçekleştiriliyor.
Zanzibar Alışveriş
Adada klasik hediyelik eşyacılar dışında pek de lokal alışveriş dükkanları göremedim. Açıkçası bu insanlar nereden alışveriş yapıyor diye soramadan edemiyor insan. Bence bunun için başkent Darüsselam’a geçiyorlar. Afrika’ya özgü resimlerin olduğu tablolar, yerel kıyafetler, biblolar ve magnetler en çok tercih edilen hediyeler oluyor. Bunlar için de sıkı bir pazarlık yapmanız gerektiğini hatırlatmamda fayda var.
Tanzanya Zanzibar Seyahati Öncesi Hazırlıklar
Tanzanya’ya gelmeden önce yapılması gereken zorunlu bir aşı yok. Eskiden sarı humma aşısı yaptırmanız gerekiyormuş. Ancak artık Dünya Sağlık Örgütü Tanzanya’yı bu listeden çıkartmış. Sıtma tehlikesine karşı da Türkiye Hudutlar ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü‘ne bağlı seyahat sağlığı merkezlerinden ücretsiz sıtma tableti alabilirsiniz. Bu tabletler koruması kadar yan etkisi de olduğu için bol su ile tüketmenizi tavsiye ederim. Ayrıca sıtma riskine karşı sinek kovucu vücut spreyi almanızda fayda var. Özellikle gece önlem almakta fayda var. Tanzanya Zanzibar seyahati öncesinde alınması gereken sağlık önlemlerini daha detaylı şekilde Zanzibar İçin Aşı Gerekli mi? Tanzanya Aşıları ve Hazırlıkları başlıklı blog yazımda okuyabilirsiniz.
Tanzanya Para Birimi
Tanzanya’ya gitmeden önce yanınıza harcamayı düşündüğünüz kadar dolar almayı unutmayın çünkü kredi kartı birçok yerde geçmiyor. Euro götürmek ise pek karlı değil çünkü birçok yerde Euro dolar ile başa baş çevriliyor. Ülkeye dolar getirdiğinizde ise dikkat etmeniz gereken 2 husus var. Öncelikle dolarınızın basım tarihi 10 yıldan eski olmamalı. 10 yıldan eski dolarları ya kabul etmiyorlar ya da düşük kurdan çeviriyorlar. İkinci olarak da 50 dolardan küçük bozuk dolar getirmeyin. 50 doların altındaki paraları düşük kurdan çevirme gibi bir durum söz konusu.
Ülkenin para birimi Tanzanya Şilini.
1 TL= 573 Tanzanya Şilini
1 Dolar= 2224 Tanzanya Şilini
1 Euro= 2374 Tanzanya Şilini
Bir şeyi satın alırken muhakkak Tanzanya Şilini olarak ödeyin çünkü dolar olarak ödediğinizde genelde kuru 1 dolar 2000 Şilin gibi hesaplayıp çeviriyorlar. Örneğin giriş ücreti 4 dolar olan yeri Şilin olarak öderseniz 8 bin Şilin ödüyorsunuz. Adada en uygun döviz bürosu postanenin yanındaki hediyelik eşyacıların olduğu ara sokakta yer alıyor.
Zanzibar Pahalı Mı? Fiyatlar Nasıl?
Halk fakir olsa da turistik bir ada ülkesi olması nedeniyle fiyatlar çok da ucuz sayılmaz. Özellikle konaklama anlamında Uzak Doğu’daki alternatiflere göre çok daha pahalı. Burada fiyatları uygun kılmak biraz da sizin elinizde. Bunun için öncelikle sıkı bir pazarlık yapmanız gerekiyor. Bu konuda edindiğim deneyimler şöyle:
Fiyatlar Hakkında Fikir Vermesi İçin Bazı Başlıklar
1 Yumurta: 300 Şilin (Bakkalda)
1 buçuk litrelik şişede su: 1000 Şilin Mahalle arası bakkalda 800 Şiline de alıyordum. Nungwi’de 3 4 bine satmaya çalışıyorlar. Pazarlık yapın. Maksimum 1500 verin.
1 Ufak Zencefil Çayı: Forodhani Markette 1000 Şiline içiyordum.
1 dal ufak muz: Pazardan içinde yaklaşık 10 adet ufak muz bulunan bir dalı 1000 Şiline aldım.
Bir Pizza: 11-15 bin Şilin arası
Dala Dala: En uzak mesafe 2000 Şilin. En kısa mesafe ise 300 Şillin.
Havalimanı Stone Town Taksi Ücreti: Pazarlıkla 10 bin Şilin
Magnet: Tanesi 5-6 binden pazarlık başlıyor. 3 adeti 10 bin Şiline alınabilir.
Zanzibar hakkında daha detaylı ekonomik tüyolar için “Zanzibar Pahalı mı? Ekonomik Seyahat Tavsiyeleri” yazımı okuyabilirsiniz.
Zanzibar Adasına Nasıl Gidilir?
Zanzibar’a Türkiye’den THY’nin direkt uçuşları başladı. 7 buçuk saatte İstanbul’dan adaya ulaşım sağlanıyor. Ancak bu uçak bileti çoğu zaman biraz pahalı olabiliyor. Adanın karşısında Darüsselam’a gelip buradan pırpır uçaklar (pazarlıkla 35-40 dolara kadar indirebilirsiniz) ile 20 dakikada ya da feribotla (35 dolar) 2-3 saatte Zanzibar’a ulaşmak mümkün. THY’nin Darüsselam uçağı şehre gece 3 gibi biraz kötü bir saatte geliyor.
Bu sürede sabah 8’e kadar havalimanında beklemeniz gerekiyor. Pırpır uçaklar bu havalimanına yakın başka bir havalimanından kalkıyor. Bu uçaklarla uçma deneyimini yaşamanızı kesinlikle öneririm. Havalimanından Stone Town’a 10 bin Şiline taksi ile anlaşabilirsiniz. Feribot ise Darüsselam şehir merkezinden kalkıyor ve Zanzibar’da Stone Town limanına yanaşıyor. Bu konuda daha detaylı bilgileri Zanzibar Adasına Nasıl Gidilir? Ulaşım Tüyoları yazımda bulabilirsiniz.
Ada İçi Ulaşım Nasıl?
Ada içinde çoğunlukla turistler taksi kullanıyor. Ancak mesafeler çok da kısa sayılmaz. Bu mesafeler için de taksiler 40-50 dolar gibi meblağlar talep ediyor. Örneğin Stone Town’dan adanın kuzeyinde yer alan Nungwi için talep edilen miktar bu. Ancak paylaşımlı taksiler ile kişi başı 15 bin şilin gibi bir rakama yolculuk yapılabiliyor diye duydum. Benim tercihim ise genelde halkın kullandığı toplu taşıma aracı olan dala dalalar oldu.
Dala Dalalar minibüs mantığında çalışıyor. İstediğiniz yerde duruyor ve mesafeye göre ücret talep ediyor. Parayı muavine veriyorsunuz. En uzak mesafe 2 bin Şilin en kısa mesafe ise 300 Şilin civarı tutuyor. Bu araçlar hakkında detaylı bilgi yukarıda paylaştığım Zanzibar Metrobüsü: Dala Dalalar yazımda mevcut.
Zanzibar İletişim
Açıkçası benim gibi interneti bol kullanan biri iseniz adaya gelir gelmez ilk yapmanız gereken şeylerden biri de yerel bir hat almak. Ben Darüsselam Havalimanın dışındaki bir telefoncudan aldım. Vodacom’un (bizdeki Vodafone oluyor) 1 hafta kalanlar için 10 gb’lık internet paketi 12 bin Şilin idi. SIM kartına 5 bin şilin ve 250 dk konuşmaya da 3 bin Şilin ödedim. Yani hepsine toplamda 20 bin Şilin (35 TL). Bunun için yanınızda pasaportunuzun olması yeterli. Geri kalan hepsini onlar hallediyor. Açıkçası daha ucuza paketler de var. Bir de SIM kart ücreti normalde 2 bin Şilin. Benim aldığım gibi yerlerden alıyorsanız maksimum 3 bin şilin önerin.
Gitmeden önce operatörlerin sayfasından size uygun tarifelere bakmakta fayda var. Ülkede faaliyet gösteren GSM operatörleri şöyle; Vodacom, Airtel, Tigo, Zantel (yoğunlukla Zanzibar’da), Halotel (by Viettel). Adaya sonradan gelen arkadaşlar için SIM kart dahil 13 bin Şiline 10 gb internet ve 60 dk konuşma içeren bir haftalık paketi 13 bin Şiline (23 TL ya da 6 dolar) aldık.
Zanzibar’da Nerede Kalınır?
Ben tüm seyahatlerimde konaklama için en ideal noktayı bulmaya çalışırım. Açıkçası bu gezimde de durum değişmedi. Adada birçok farklı yeri görmek istediğim için ulaşım ağının en yoğun olduğu Stone Town’u tercih ettim. Adanın batı tarafında yer alan Stone Town Zanzibar’ın merkezi. Feribotlar buraya yanaşıyor. Havalimanı da bu bölgeye yakın. Ulaşım olarak da buradan adanın her yerine ucuz çözümler mevcut. Bu arada bölgede otel seçerken feribot limanının yakınlarındaki Malindi bölgesinden otel bakmanızı önermem. Geceleri oraları pek tekin hissetmedim açıkçası.
Ben Nerede Kaldım?
Stone Town’da İranlı bir ailenin kendilerinin de kalıp işlettikleri bir pansiyonda geceliği 20 bin Şiline (35 TL ya da 9 dolar) kaldım. Burası tarihi şehrin Lebanon Brothers Corner diye adlandırılan kısmında yer alıyor. Haritada böyle arayınca çıkmıyor. Vuga Road yakınlarında. Buradan sorarsanız bulursunuz. Bu pansiyonda kalmak isterseniz Shah’ı arayabilirsiniz. Kendisi whatsapp da kullanıyor. Shah tel: +255773866766
Tabi adaya gidiş amacınıza göre nerede konaklamanız gerektiği de değişiyor. Balayı için ayrı, eğlence için ayrı yerleri tavsiye ederim. Bu konuda yazdığım Zanzibar’da Nerede Kalınır yazım size çok daha detaylı bilgiler sunuyor.
Zanzibar’a Ne Zaman Gidilir?
Adaya gitmeden önce aklıma, “İklimi nasıl? Zanzibar için en uygun mevsim ne? Yüksek sezon ne zaman? Ne zaman gidilir?” gibi sorular takılıyordu. Ada aslında her mevsimde turistlerin gidebileceği bir iklime sahip. Sadece bazı dönemler yağmurlu olabiliyor. Ada için yüksek sezon haziran-ekim ile aralık-şubat arası olarak gösteriliyor. Tabi Tanzanya’ya kadar gitmişken bir de safari yaparım diyorsanız, o zaman tercih etmeniz gereken zaman aralık şubat arası çünkü o dönemde hayvanlar Tanzanya’da oluyor. Haziran ekim ayında gelirseniz safari için Kenya’ya gitmeniz gerekiyor.
Zanzibar ile ilgili öyle zengin içerikler hazırladın ki kitap haline getirip yollara düşeceğim.
sizi instagramda da takip ediyorum, yazı oku oku bitmedi gitmiş kadar olduk zanzibara (:
O etkiyi yarattıysam bir uçak biletinizi alırım artık :))
Deneyimiz yaralı olacak. Paylaşımınız için teşekkürler.
Rica ederim. Keyifli bol hakuna matatalı geziler
güzel resimler tebrikler
Merhaba, biz de 25 Ocak da Zanzibara gideceğiz. Aşı ve sıtma hapı almadık çünkü bulunduğumuz ilde bulunmuyor. Bunları yaptırmadan oraya gitmek sizce güvenli mi? Yoksa en yakın ile gidip bunu yaptırmalı mıyız? Teşekkürler…
Zorunlu değil ama ben risk almayı pek sevmeyen biri olduğum için yaptırdım. İmkan varsa yakın bir ile gidip olun derim.
Merhabalar.
Zanzibar gezimiz öncesi yayınlamamış olduğunuz notlar çok faydalı oldu.
Birkaç bir şey eklemek istiyorum.Güvenmediğiniz taksi şoförlerinin arabasına binmeyiniz.Ücretler konusunda sürekli üç kağıt peşinde olabiliyorlar.
Yemek siparişi verdiğinizde minimum yarım saat bekleyeceğinizi biliniz.Yoksa hem açlıktan hem de beklemekten sinirleriniz bozulabilir.Nungwi bölgesinde İzmir market ve eczanesi var.İhtiyaçlarınızı alabilirsiniz sahibi Türkiye de eğitim görmüş bir beyefendi.
Havalimanından şehrin çeşitli yerlerine gitmek için taksi kullanmak isterseniz .+255773871435 -Beka.Whatsappdan iletişime geçebilirsiniz.30-35 dolardan fazla vermenize gerek yok.
Gideceklere iyi tatiller.
Sizin gibi istifade eden insanların yorumlarını gördükçe insan mutlu oluyor. Ekstra bilgiler için de ayrıca teşekkürler.
zanzibar ile ilgili bütün yazilarinizi okudum. gerçekten çok faydalı bir içerik olmuş. emeğinize sağlık. kurban bayramında önce kenya sonra zanzibar’da olacağız. teşekkürler…
Merhaba Zanzibarara ocağın ilk haftası gideceğiz en kalabalık ve güvenli yeri neresi gece geç saate dişarı çıkabilecegimiz
Stone Town’da kalabilirsiniz. Benim kaldığım yer o açıdan güzeldi.
Merhaba; Jozani forest turunu nerden almıştınız? Şubatta Zanzibar’a gideceğim bulduğum rehberler ve turlar çok pahalı. Güvenilir ve uygun tur seçeneği veya rehberi biliyor musunuz? Teşekkürler =)