Türkiye‘nin güneyinde Mersin ile Hatay‘ın arasında yer alan, Adana’ya şimdiye kadar birçok kez gidip sanırım hiç konaklama imkanım da olmadı. İlk Adana seyahatimi Aralık 2005’te gerçekleştirdim. Askerliğim İskenderun‘a çıkmıştı ve en yakın havalimanı Adana’daydı. Uçaktan inip doğruca İskenderun’a geçmiştim. İkinci sefer ise sanırım 2011 yılı idi. Türkiye ile Suriye arasında ilişkilerin tavan yaptığı dönemde kimlikle pasaportsuz seyahat imkanı başlamıştı. Ben de Fiat’ın bir lansmanı için Adana’ya gelmiştim. Buradan da arabalarımızı alıp önce İskenderun sonra da Halep yapmıştık. Üçüncü sefer ise geçen sene bir iş içindi. Sabah erkenden Adana’ya geldim. Doğruca Tarsus‘a geçtim. Akşam da saat 6’dan gece son uçuşa kadar gezebildiğim kadar Adana’yı gezdim. Sonuncusu da 2019’da yine günübirlik bir iş içindi.

Adana ile ilişkimiz anlayacağınız hep tek günlük serüvenler oldu. Açıkçası gördüm ki bu şehri benim gibi günübirlik çok da ziyaret eden var. Ben de benim gibi dar zamanda acaba Adana’da görülmesi gereken yerler neler, Adana’da nerede ne yenir ne içilir, Adana’nın meşhur yemekleri, Adana’nın en iyi kebapçıları neler gibi soruları olanlarla tecrübelerimi paylaşmaya karar verdim.Hep kısa süreli deneyimler olduğu için bu yazım bir Adana gezi rehberi değil de daha çok bir Adana gezi notları tadında olacak.

instagram hesabımı takip edin –>@cokgezenadam

Adana Hakkında Bilinmesi Gerekenler

https://www.instagram.com/p/BuQF8Z5APl8/

Her şehir için olduğu gibi Adana’ya da gitmeden önce bilmeniz gereken bazı şeyler var. Türk şehirlerinin alfabetik sıralamasında birinci sırada olması nedeniyle araçların plakası 01 olan Adana nüfus olarak da Türkiye’nin en kalabalık 6. şehridir. Şehrin tarihi 3 bin yıl öncesine kadar dayanıyor. Roma ve Hititler bölgede iz bırakmış medeniyetlerden sadece birkaçı. Yavuz Sultan Selim döneminde ise Osmanlı topraklarına katılıyor. Adana adı nereden geliyor diye araştırdığımda bazı rivayetler dışında bir şeye denk gelemedim. Bu rivayetler de bana çok zorlama geldiler. Bazıları meşhur Adonis’e bazıları da Gök tanrısı Uranüs’ün oğlu Adanus’a dayandırmış.

Adana hem tarım hem de sanayi anlamında Türkiye’nin gözde şehirlerinden biridir. Tarım denildiğinde pamuk tarlaları ile meşhur Çukurova gelir akla. Türkiye sanayisinin önemli ailelerinden Sabancılar da Kayseri doğumlu olsalar da Adana’ya taşınmış ve burada ticaretlerini büyütmüşler. Nitekim Sabancı ailesi şehirde de önemli sanayi yatırımları da yapmış. Tabi şehirdeki sanayi yatırımları sadece Sabancılar ile sınırlı değil.

Adana’nın meşhur yemekleri

Adana'da nerede ne yenir ne içilir Adana lezzetleri
Meşhur Adana Kebabı

Öte yandan Adana denince akla ilk gelen şey ise yemek oluyor. Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay ve Mardin gibi Adana da Türk gastronomisinin önemli mutfaklarından biri. Özellikle son yıllarda gerçekleşen Portakal Çiçeği Festivali ile şehrin birçok lezzeti de daha popüler hale geldi. Adana denilince ilk akla gelen yemek şehrin adını verdiği Adana kebabı. Adana kebabı ile Urfa kebabı birbirine çok benzetilir. Aralarındaki başlıca fark acılıklarındadır. Adana acılı, Urfa acısızdır. Ama tek fark bu da değil. Adana kebabı, bölgeye has erkek koyun etinin zırhdan (bölgeye has satır) geçirilmesi ile elde edilen kıymadan yapılır. Bu kıymaya biber salçası, kırmızı pul biber ve kuyruk yağı da ilave edilir.

Adana’nın meşhur yemekleri kebap ile sınırlı değil tabi. Bu bölgede birçok şehirde olduğu gibi Adana’da da ciğer şiş özellikle kahvaltıda olmak üzere her öğünde tüketilebiliyor. İstanbul’da da popülerleşen Adana börekleri de şehrin bir diğer lezzeti. Şehir etin her türünde iddialı. Kaburga da bunlardan biri.

Adana denince akla gelen bir diğer yemek ise şırdan. Özellikle geceleri sokaklarda satılan bu yemek görüntüsü ile pek çekici olmasa da hastası çok. Koyunun 4 midesinden biri olan şırdanın temizlenip içine baharatlı pilav konması ile yapılan bir nevi dolma diyebiliriz. Şırdan denince şehirde en meşhur adres Şırdancı Bedo.

Tatlı denildiğinde ise ilk akla gelen Adana’ya has kabak tatlısı oluyor. Kireçte bekletilmesi nedeniyle çıtır çıtır bir tadı olan bu kabak tatlısının üstüne tahin ve fındık da döküldüğünde gerçekten ateş ediyor. Adana tatlıları denildiğinde kaymaklı (kadayıf: ama baya üstü kaymak kaplı olandan, havuçtan yapılan cezerye de yine ilk aklıma gelenler oluyor.

Tabi Adana’nın meşhur yemeklerini ne yemekle ne de saymakla bitireibliriz. Bici bici, karsambaç, sıkma ve tarsusi gibi sokak lezzetlerinin yanında şırdan, kırkkat, çürük gibi yöresel lezzetleri ile bu konuya burada ara verelim derim.

Adana Gezi Notları – Nerede Ne Yedim Ne İçtim?

Daha önce de bahsettiğim gibi bu lezzetlerin hepsini bu kadar kısa sürelerde tatma imkanım olmadı. Öncelikle ben nerelerde ne yedim ne içtim anlatayım. Sonra da listeme ekleyip daha çok vaktim olduğunda uğrayacağım yerleri yazacağım.

Kiifidis Büyüksaat Kebapçısı

Adana'da nerede ne yenir ne içilir Adana lezzetleri
Mekan sanayi mahallesinde bir vaha gibi

Burası Adana Metal Sanayi Sitesi içerisinde ama oldukça lüks bir kebapçı. Sahipleri İstanbul’daki beyaz yakalı hayatı bırakıp Adana’da çok şık bir kebapçı açmışlar. Hem iç ambiyans hem de yemekler çok başarılı. “Adanalı misafir ağırlamayı sever” mottosu ile sanayide gizli bir lezzet durağı. Muhakkak yolunuzu düşürün derim. Bizi de Adana’nın yerlileri Temsalı dostlarımız götürdüler. Öğle yemeği için tercihimiz burası idi. Misafir olduğumuz için fiyatlarını maalesef bilmiyorum. Zaten buraya yazsam da birkaç ay sonra fiyatları değişiyor.

Birbiçer Kebap Salonu

Adana'da nerede ne yenir ne içilir Adana lezzetleri
Birbiçer ocakbaşında sıradan bir zaman

Burası son iki Adana seyahatimde akşam yemeği için tercihim oldu. Bir önceki seyahatimde Adana Havalimanı’nda Havaş görevlisine iyi ciğer nerede yerim dediğimde bana tavsiye ettiği yer burası idi. Havalimanı çıkışından geçen minibüslere 3 TL ödediğinizde 5 dakikada buradasınız. Burası bir ocakbaşı ama alkol yok. Ciğer, kaburga, kebap vs çeşitler var. Ben ciğer şiş aldım. Ciğer şiş ile birlikte masa, ezme, yeşillik vs donatılıyor. Masada mezelerden yer kalmıyor. Bir porsiyon ciğer de 24 TL. İçinde 7 şiş var ve açıkçası doyurucu. Lezzet de güzel: 8/10.

Doğan Kaymaklı

Adana'da nerede ne yenir ne içilir Adana lezzetleri
Meşhur Doğan kaymaklı kadayıf

1974 yılında Adana Emniyet Müdürlüğü karşısında açılan Doğan Kaymaklı, bugün Adana’nın birçok yerinde şubesi olan, hatta İstanbul’da da şubesi bulunan bir tatlıcı. Adana’dakilerin hepsi ailenin kendi mağazalarıymış. İstanbul’daki franchise. Burasının meşhur kaymaklı adını verdikleri tatlısını tatmak için yola koyuldum. Birbiçer’den havalimanı istikametinde 500 metre ileride bir şubeleri var.

Gece gidip 1 porsiyon fıstıklı kaymaklı kadayıf ve 1 çay aldım. Fıstıklı kadayıfın üstü tamamen kaymak kaplı. Lezzeti güzel ama beklentim çok yüksek olduğu için efsane diyemeyeceğim: 8/10. Bir porsiyon fıstıklı kaymaklı kadayıf ve çay 16 TL. Bu tatlının iki versiyonu var. Cevizlisinin kilosu 40 TL, fıstıklı ise 54 TL. Buradan ayrıca meşhur kabak tatlısı aldım. Kilosu 24 TL. Tabi korkmayın onu orada gömmedim, eve götürmelik aldım.

Çukurova Şekerleme

Adana'da nerede ne yenir ne içilir Adana lezzetleri

Akşam son durağım ise Küçüksaat taraflarında olan Çukurova Şekerleme oldu. Eve götürmek üzere cezerye bakarken gözüme en güzel gözüken dükkan burasıydı. Burasının içi rengarenk cezerye ve sucuk şekerleri ile doluydu. birçoğunu tadıp birkaç paket bir şeyler yaptırdım. Burada şekerine ve içindeki kuruyemiş türüne göre cezerye fiyatları değişiyor. Kilosu 25 TL olan da var 100 TL üzerinde olan da. Cezerye ve türevlerinde Yeni Uğur Şekerleme de şehrin önemli zincir mağazalarından.

Listemdeki Adana Lezzet Durakları

Hem zamanım hem de midemin sınırları gereği birçok mekanı da deneme imkanım olmadı. Ama onlar bir sonraki seyahatlerim için aklımdalar.

Kaburgacı Cabbar

Burası bana Adanalı stajyerim Nazlı’nın önerisi. Merkeze biraz uzak sapa bir yerde, salaş da bir yer ama şehrin en iyi kaburgacısı olarak nam salmış. Tabi sapa dediğime bakmayın havalimanından yaklaşık 6 km uzaklıkta. Taksi ile 10-20 TL arası anca tutar. İstanbulluar için kısa Adana için ise büyük mesafe.:) Kaburga denince methini duyduğum bir diğer yer de Kaburgacı Cahit. Onu da buraya ayrıca yazayım.

Ciğerci Kel Mahmut

Şehrin en iyi ciğercileri arasında başı çekiyor. Sanayi mahallesinde yer aldığı için sabah erken açılıyor, akşam da erkenden kapanıyor. Yani benim gibi şehre iş seyahatleri için gittiyseniz, işiniz de erken bitmediyse buraya uğrayamıyorsunuz. Ama erken uçakla gelir burada bir kahvaltı yaparım derseniz bir yerlere not edin. Mekan sanayi mahallesinde, salaş bir yer ama ciğer şişinin nam-ı Adana’yı aşmış durumda. Olay ciddi anlayacağınız. Kebapçı konusunda da bir diğer meşhur adres Kebapçı Şeyhmus. Onu da buraya ayrıca not düşeyim.

Börekçi Rıza

Her yerin böreği meşhurdur ama Adana böreği son yıllarda İstanbul’u çok ciddi şekilde fethetmeye başladı. Adana böreği denince de ilk akla gelen yerlerden biri de Börekçi Rıza. Börek bizde kahvaltıda yenir ama Börekçi Rıza olaya çok farklı bir bakış açısı getirmiş. Burası sabah giderseniz kapalı. Akşam 7’den sonra açıyor. Sabah 4’e kadar açık. Bildiğin gece börekçisi burası. Adana merkez patlıyor herkes. Ciğerci ve Doğan Kaymaklı beni tıkamasa idi niyetliydim. Ama midemde bir gram yer kalmadı. İçimde uhdelerle geride bıraktım bu lezzet durağını.

Kazım Büfe

Açıkçası benim tarzım değil ama artı şehrin ikonik büfelerinden biri olduğu için gidilmesi gereken yerler listenizde olsun. Kazım Büfe’nin muzlu sütünün nam-ı şehrin sınırlarını aşmış durumda. Durum şu ki ben muzlu süt pek sevmem. Ama sevenler buraya.

Adana’nın Tiki Concon Mekanları

Şimdi ben bu mekanları yazdıkça Adanalı bazı arkadaşlar da hep geleneksel yerleri yazıyorsun bizim de tiki concon şekil mekanlarımız var, Adana sadece ciğer, kebap, muzlu süt değil diyenleri duyar gibiyim. Ziyapaşa ve Toros Caddesi dolayları bir nevi şehrin Nişantaşı’sı desem yanlış olmaz. Lüks mağazalar, Starbucks, Kahve Dünyası gibi zincir kafeler ve şekilli mekanlar da bu bölgede yer alıyor.

Mamacraft,Botta Bloom Güzel Kokulu Şeyler, Lokal Cafe Bistro, Storie Store buradaki şekilli mekanlardan bazıları. Ben özellikle iç dekoru ile çok keyifli duran Botta Bloom Güzel Kokulu Şeyler‘i ayrıca listeme aldım.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir:

Günahlar Şehri Gaziantep’te Baklava ve Kebap Nerede Yenir?
1 Günde Mardin Gezi Notları
3 Günde Batman Mardin Gezi Rehberi
Hasankeyf Gezi Rehberi: 12 Bin Yıllık Acı Hikaye

11 YORUMLAR

  1. Muhteşem Olağanüstü bir paylaşım yazı dizilimi olmuş ellerinize sağlık bir adana lı olarak beğendim … çok da özledim oraları,,ama yalnızca gezmek yemeklerini tatmayı özledim..

  2. Osman bey, kebap içeriği olarak yediklerinizi keşke daha fazla fotoğraflasaydınız, tek kebapçıya gidip hiçbir fotoğraf koymadan dönmüşsünüz. Adanalı olarak üzüldük açıkçası.

    • Tahir Bey, yazıda da belirttiğim üzere iş seyahati olduğu için sınrlı sayıda mekan ziyaret edebildim. O yüzden de sadece kebap ile sınırlamak istemedim biraz lezzetleri dağıtmak daha faydalı olur diye düşündüm. Ayrıca ziyaret ettiğim kebapçıda bir iş yemeğinde olduğum için fotoğraf çekimlerini pek de rahat şekilde yapamadım. Ayrıca bloğu yavaşlattığı için de çok da fazla görsel koyamıyorum. O görselleri daha çok instagram hesabımda stroy ve postlarda paylaşabiliyorum.

  3. Şalgamını içmeyen, Adana kebabını yemeyen, bici biciyi tatmayan bilemez Adana’nın güzelliğini. 3 gün geçirdiğim kültür turunda Adana ile ilgili çok güzel anılar bıraktım Tavsiyelerim 1-Büyük Saat 2-Kazım büfe (muhteşem) 3-Saydam Otel(kesinlikle) 4-kebapçı Ulaş(süper kebap) 5-Ulu cami 6)Varda köprüsü 7)menderes (bici bici) 8)Entografya Müzesi 9)Çatalan Köprüsü 10)Mavi bulvar(cafeler) 11)Adana sinema müzesi

  4. Güzel yurdumun gezilesi, görülesi o kadar çok yeri var ki. Hepsini gezmeye kalksam aylar yetmez sanırım. Onca ülke gezdikten sonra düşündüğümde hem doğayı, hem kültürü, hem tarihi, hem lezzetli yemekleri bir arada bulacağınız ülke sayısı bir elin parmaklarını geçmez sanırım. Evet biliyorum bunlar klasik cümleler ama gerçekler de bunlar. Adana gezimi Antakya- Adana turu olarak plan yaptım. İstanbul’dan direk Antakya’ya gittim ve oradan kara yolu ile Adana’ya geçtim. Şimdi düşünüyorum da iyi ki böyle bir gezi planı yapmışım. Hem midem bayram etti hem de bir çok güzelliği görme, yaşama imkanı buldum.
    TAVSİYELERİM
    • 1-Kebapçı Mesut
    • 2-Doktorum şalgam
    • 3-Saydam Otel
    • 4)Kazım büfe
    • 5)Şırdancı Ali
    • 6)Gönül Kardeşler
    • 7)Çerçi Yusuflar
    • 8)Uğur Kuruyemiş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz