Orta Doğu Afrika kıyısında Tanzanya açıklarında yer alan tatil cenneti Zanzibar Adası’na THY’nin direkt uçuşları başladı. Özellikle daha önce Afrika deneyimi olmayanlar için güvenli bir Afrika tatili için Tanzanya’nın bu güzel adası çok cazip bir rota. Ancak söz konusu Afrika tatili olunca sıtma, sarı humma gibi hastalıklar insanı korkutmuyor değil. Peki, Zanzibar için aşı gerekli mi? Zorunlu Tanzanya aşıları neler?  Sarı humma aşısı zorunlu mu? Sıtma riski var mı? 

Bu konuda okuduğum birçok blogda sarı humma aşısının gerekli olduğunu okumuştum. Ben de bu aşıyı olmak için Seyahat Sağlığı merkezinden randevu aldım. Bu konuda en doğru bilgiyi buradan alabilirsiniz. Genellikle herkes Karaköy’deki Seyahat Sağlığı Merkezi’ni biliyor. Oysa İstanbul’da Anadolu yakasında 3, Avrupa yakasında da 3 ayrı yerde Seyahat Sağlığı Merkezi yer alıyor.

instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam

Zorunlu Tanzanya Aşıları

Ben evime en yakın olan Atatürk Havalimanı içindeki Seyahat Sağlık Merkezi’ni tercih ettim. Burada doktor Tanzanya’nın Dünya Sağlık Örgütü Listesi‘nde aşı olunmak zorunda olunan ülkesinde yer almadığını söyledi. Tanzanya ve özellikle de Zanzibar’a giderken aşı olmak zorunda değilsiniz. Zanzibar bu konuda oldukça güvenli bir yer olarak gösteriliyor. Ancak bazen havalimanında polisler sizden para koparabilmek için aşı sorabiliyorlarmış. Böyle bir hakları olmadığını bilin.

Zorunlu Tanzanya aşıları diye birşey yok ancak seyahate çıkmadan 1 hafta önce sıtma tabletlerine başlamanız gerekiyor. Tabi bunun bir kontrolü yok. Birçok insan da genelde bu tabletler zararlı diye almıyor. Ben açıkçası risk almak istemediğim için bu tabletleri de aldım. Haftada 1 defa olmak üzere 6 hafta boyunca bu tabletleri bol su ile tüketiyorsunuz. Bol su içmezseniz böbreklerinize zarar verebilirsiniz.

Sarı Humma Aşısı Nerede Yapılır? Sıtma Tabletleri Nereden Alınır?

Hem bu tabletleri hem de sarı humma gibi tavsiye edilen Tanzanya aşıları Türkiye Hudutlar ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü‘ne bağlı seyahat sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak tedarik edilip, yapılıyor. Bu merkezlerden hem Anadolu yakasında hem de Avrupa yakasında 3 adet var. Benim evime en yakın olanı Atatürk Havalimanı dış hatlar gidiş terminalinde Gloria Jeans Cafe’nin orada. Buradan girip 1 kat aşağı asansör ile iniyorsunuz.

Türkiye’de şehir şehir nerede seyahat sağlığı merkezi var görmek isteyenler Türkiye Hudutlar ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü resmi sitesini ziyaret edip görebilir.

Zanzibar Öncesi Hazırlıklar

Zanzibar için mecburi aşı yok. Ben seyahat sağlığı merkezine gitmişken risk almak istemedim ve sarı humma ve tetanoz aşılarımı da oldum. İkisine de ücret ödemiyorsunuz. Sarı hummanın koruması bir ömür, tetanoz aşısının ise 10 yıl. Sarı humma aşısı zayıflatılmış canlı mikrop olduğu için 5. güne doğru biraz insanı biraz hırpalayabiliyormuş. Ben vücudum daha dirençli olsun diye o süreçte C vitamini ile destekledim ve çok şükür herhangi bir etkisini görmedim.

Bu aşıların yanında aile hekimine giderek Hepatit A ve B aşıları oldum. Bunun için önce bir kan tahlili yapılıyor. Bu tahlil ve hepatit B aşısı için ücret ödemiyorsunuz. Kan tahlili bir gün sonra çıkıyor. Bir sorun görülmezse aşılar yapılıyor. Hepatit A’yı sizin eczaneden almanız gerekiyor. Çoğu eczanenin stoğunda olmadığı için siparişle geliyor ve ücreti 52 TL. Aile hekimi ücretsiz bu aşıyı yapıyor. İkisinin de geçerlilik süresi 10 yıl. Hepatit A tek aşı. Hepatit B ise 3 aşıdan oluşuyor. İkinci aşı 1 ay sonra 3. aşı ise 6. ayda olunuyor. Zaten doktorunuz aşı karnenize, aşı olmanız gereken tarihleri yazıyor.

Bu arada 1 aydan fazla kalacaklara ve yemek gezginlerine Tifo aşısı olmaları da tavsiye ediliyor. Zira bu hastalık yemek ve su ile bulaşıyor. Seyahat Sağlığı Merkezi’ndeki doktordan öğrendiğim bilgiye göre tüm aşıları aynı günde olmak çok daha iyi oluyormuş. Biz öyle tavsiye diyoruz dedi.

Sinek kovucu götürmeyi unutmayın. Aşı ve haplar dışında bir de giderken yanınıza sinek kovucu spreyler ve dezenfektan sabun almanızda fayda var. Sinek kovucu spreyleri özellikle akşamları kullanıyorsunuz. Zaten çoğunlukla yataklar sineklerden korunmak için cibinlikli oluyor. Bu spreyleri kullandıktan sonra cam açık da yatsanız sinekler pek sorun olmuyor.

Ben iki markanın spreyini kullandım. Biri Defans diğeri ise Dalin. Dalin, bebek ve çocuklar için olduğu için daha az zararlı madde olur diye düşünüyorum. Ayrıca kokusu da daha az rahatsız edici. Fiyatı ise biraz daha pahalı. Sinek kovucu bileklik de aldım ama açıkçası çok faydalı olduğunu hissetmedim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz