Tatil dönemlerinde yeni yerler keşfetmek isteyenler için Türk Lirası’nın değer kaybetmesi ile birlikte Avrupa‘da birçok yer çok pahalı bir alternatif olmaya başladı. Bir de üstüne vize sıkıntısı düşünülünce yeni alternatifler düşünmenin zamanı geldi. Vizesiz ülkeler kapsamında benim size önerim kardeş ülke Azerbaycan. Kapıda 10 dolar ödeyerek 1 kaç dakikada vize alabildiğiniz (yani teoride vizeli pratikte vizesiz) Azerbaycan’da gezilecek ve görülecek yerler oldukça fazla. Bunlardan biri de 2016 Türk Kültür Başkenti olan Şeki şehri.

Ben de 2016 yılında Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir gün geçirdim. İşte bu bir günde edindiğim Şeki gezi notları. Şeki’de gezilecek ve görülecek yerler, Şeki’de nerede ne yenir ve meşhur Şeki yemekleri gibi birçok konuda sizleri bilgilendirmeye çalıştım. Umarım işinize yarar.

instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam

Azerbaycan Hakkında Bilgi

Meşhur Şeki helvası

Türkiye‘de Azerbaycan denince akla belki de tek gelen şehir Bakü oluyor. Oysaki iki devlet tek millet dediğimiz Azerbaycan’ın birçok şehri Türk tatilseverleri bekliyor. Leyla ile Mecnun‘u şehri Gence, bir sağlık turizmi merkezi olan Neftalan ve tabiî ki de 2016 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Şeki.

Şeki Diye Arayınca Deniz Seki Çıkıyor

 

Türkiye maalesef kardeş ülkenin şehirlerinden o kadar bihaber ki, Google’da Şeki diye aradığınızda Google herhalde yanlış bir arama yaptınız deyip size genellikle Deniz Seki hakkında arama sonuçlarını gösteriyor.

Azerbaycan Şehirleri: Şeki Nerede?

Şeki Kervansarayı

Şehir Azerbaycan’ın kuzeyinde Bakü’den yaklaşık 370 km uzaklıkta yer alıyor. Şeki Rayonu’nun da merkezi olan şehir aslında 1968 yılına kadar Nuxa olarak adlandırılmış. Ülkenin en eski ve turistik bölgeleri arasında yer alıyor.

Tarih boyunca şehirde Araplardan, Şirvanşahlar’a, İldenizler’den Gürcü Krallığı’na, yine Safeviler’den Osmanlı’ya kadar birçok farklı devlet hüküm sürmüş. 1745’te Nadir Şah öldürülünce Hacı Çelebi tarafından Şeki Hanlığı kurulmuş ancak onun da ömrü çok uzun sürmemiş. 1805’te Rus egemenliğine giren hanlık 1819 yılında lağvedilmiş. Bugün ise Azerbaycan’ın en önemli turistik merkezlerinden biri olarak tarihi geçmişini gözler önüne seriyor.

2016 Yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti

 

Şehrin tarihi geçmişine bakınca bu yıl Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından 2016 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesi pek de şaşırtıcı olmuyor. Türk Dünyası Kültür Başkenti 2012 yılından beri TÜRKSOY tarafından belirlenen bir şehrin ev sahipliğinde gerçekleşen bir organizasyon. İlk defa Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleşen organizasyon sonra sırasıyla Türkiye’de Eskişehir, Tataristan’da Kazan, Türkmenistan’da Merv şehirlerinde gerçekleşti. 2013 yılından itibaren de Eurovision benzeri Türkvizyon Şarkı yarışması gerçekleştiriliyor. Bu yarışmaları da sırasıyla Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’dan sanatçılar kazandı.

Türk Dünyası Kültür Başkenti kapsamında ev sahibi şehirlerde kültür sanat etkinliği gerçekleştiriliyor, dünyanın birçok yerinden sanatçılar, akademisyenler ve entellektüeller bu şehirlere akın ediyor. Ayrıca Türk cumhuriyetleri arasında kültürel entegrasyon da ivme kazanıyor.

Şeki’ye Nasıl Gidilir? Azerbaycan Uçuşları

Peki, siz de bu sene burayı ziyaret etmek isterseniz buraya nasıl geleceksiniz? Şehre en yakın havalimanı Gabala’da yer alıyor. İki şehir arası yaklaşık 95 km ve Gabala’ya İstanbul’dan sadece Pegasus Havayolları’nın direk uçuşu bulunuyor. İkinci bir alternatif ise Gence Havalimanı. THY’nin İstanbul’dan Gence’ye direkt uçuşu mevcut. Burası Gabala’ya göre biraz daha uzak. İki şehir arası yaklaşık 168 km. Ancak önce Leyla ile Mecnun’un de yazarı olan büyük şair Nizami Gencevi’nin şehri Gence‘yi gezip buradan da şehre geçmek güzel bir tatil rotası olabilir. Bir diğer alternatif ise Bakü’den buraya gelmek. Aslında iki şehir arasında 322 km gibi ciddi bir mesafe var. Ancak Bakü’ye Türkiye’den çok daha fazla uçuş olması bu alternatifi pek de mantıksız kılmıyor. Üstelik Bakü’den başlayıp uzun bir Azerbaycan turu yapmak isteyenler için yolda muhakkak tarihi Gobustan‘a uğramalarını da öneririm.

Azerbaycan’a Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Azerbaycan Vizesi

azerbaycan-vizesi

Şehre gitmeden önce bilmeniz gereken bazı pratik bilgiler var. Öncelikle Azerbaycan Türkiye’den vize istiyor ama bu konuda endişeye kapılmaya gerek yok. Zira vize havalimanında 10 dolara satın alınıyor. Bu işlem çok uzun sürmüyor. 1 sayfalık ufak bir formu doldurmanız yeterli. Bir de fotoğraf isteniyor. Açıkçası benim yanımda yoktu ve sorun olmadı.

Azerbaycan Para Birimi ve Azerbaycan Pahalı mı?

Ülkenin para birimi manat. 1 manat yaklaşık 2.2 TL yapıyor. Bakü pek ucuz olmasa da burası için aynısını söyleyemeyeceğim. Özellikle yemekler oldukça ucuz. Hesap geldiğinde bir yanlışlık mı var acaba dediğiniz yerlerden biri burası da.

Azerbaycan Türkçesi

Ülkede Azerbaycan Türkçesi konuşuluyor. Genelde herkes Türk dizilerinden dolayı Türkiye Türkçesi’ni anlıyor. Onlar hızlı konuştuğunda ise sizin onları anlamanız pek de kolay değil. Ancak iletişim kesinlikle bir problem olmuyor. Özellikle yabancı dil bilmeyenler için Azerbaycan oldukça iyi bir alternatif.

Azerbaycan Şeki’de Gezilecek Yerler

Şeki Han SarayıTüm bu bilgileri not ettikten sonra şehirde gezmeye başlayabiliriz. Burası oldukça kompakt bir şehir. Şehrin gezilip görülmesi gereken yerlerini bir günde bitirmeniz mümkün. Burada gezilecek yerler denince ilk akla gelen Şeki Han (Xan) Sarayı oluyor. Şehrin tepesindeki kale içindeki tarihi bölgede yer alan saray mimari olarak İran’daki sarayları andırıyor. Ön cephesinde iki dev çınarın sizi selamladığı yapıda hiçbir çivi ve metal birleştirici kullanılmamış. Sarayın içi ise görenleri neredeyse kör edecek kadar güzellikte işlemelerle ve cam işçiliği ile süslü. Burada kullanılan vitraylar zamanında Venedik’ten getirilmiş.

Sarayın tavanlarında yerde serilen halıların motifleri aynen resmedilmiş. Tabi bu halılar şuan sarayda serili değil. Bu motiflerin her birinin önemli manaları var. Bu motiflerin manalarını sarayı gezdiren rehberden muhakkak dinlemenizi öneririm. Tüm bu manaları dinledikten sonra bildiğiniz tavanlara kitap resmetmişler gibi hissediyorsunuz.

Halk ve Uygulamalı Sanatlar Müzesi

Şehrin kale içi bölgesinde görülmesi gereken yerlerden bir diğeri de Halk ve Uygulamalı Sanatlar Müzesi. Müzenin içerisindeki eserler kadar müze binası da başlı başına bir tarih.

Ticaretle ün salmış şehirde bir dönem birçok kervansaray bulunuyormuş. Bunlardan sadece 18. yy’da inşa edilen Aşağı Yukarı Kervansarayları günümüze kadar kalmayı başarabilmiş.

Azerbaycan Şeki Yemekleri

Şeki ve meşhur pitisi
Piti

Burada tarih kadar akla gelen bir diğer konu da Şeki yemekleri oluyor. Şehrin mutfağı da tarihi kadar kuvvetli. En meşhur yemeği ise Piti. Sebze ve nohutla güveçte pişirilen bir et yemeği olan Piti’nin pişirilme süreci en az 7-8 saat sürüyor. Yemeğin sunumu da kendisi kadar ilginç. Bu efsane lezzetin tadına Şeki Kervansarayı’nda yer alan restaurantta bakabilirsiniz.

Şehrin bir diğer meşhur yemeği ise Şeki helvası. Görüntü olarak kadayıfı da andıran helvanın tadı biraz baharatlı. Şehrin en meşhur helvacısı ise Aliahmed Şirniyyat Evi.

Şeki yemekleriÖte yandan Azerbaycan’a gelip çay içmemek olmaz. Herhangi bir yere gidip de çay istediğinizde ise size yanında mürebbe (reçel) olarak ne aldığınız sorulduğunda ise şaşırmayın. Bu bir Azerbaycan geleneği. Çayın yanında böğürtlen, patlıcan, domates, karpuz, ceviz gibi reçeller servis ediliyor. Muhakkak beyaz kirazlı mürebbeyi denemenizi tavsiye ederim.

Azerbaycan Şeki Otelleri

Şehirde karnınızı da doyurduktan sonra eğer burada bir gün daha kalmak isterseniz otel fiyatları pek de pahalı sayılmaz. 5 yıldızlı bir otelde 190 TL gibi bir fiyata yer bulmak mümkün. Malum bu güzel yemekleri yedikten sonra şehri hemen terk etmek istemeyebilirisiniz.

Bunları Yapmadan Türkiye’ye Dönmeyin

  • Şeki Han Sarayı’nı gezin
  • Meşhur pitinin tadına bakın
  • Aliahmed Şirniyyat Evi’nden şehrin meşhur helvasını alın

Azerbaycan Şeki’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

  • Şehre en yakın havalimanları Gabala ve Gence’de yer alıyor
  • Azerbaycan Türkler’den vize istiyor ama havalimanında 10 dolara kısa sürede vize alınabiliyor
  • Azerbaycan para birimi manat. 1 Manat 1,9 TL ediyor
  • Şeki 2016 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor
  • En meşhur yemekleri piti ve helva
  • En önemli tarihi yapısı Şeki Han Sarayı

Azerbaycan’da Saat Kaç?

Azerbaycan’da saatler Türkiye’den 1 saat ileri. Yani Türkiye’de saat 10:00 iken Azerbaycan’da saat 11:00 oluyor.

7 YORUMLAR

  1. Yazı ve fotolar için teşekkürler Osman bey. Mayıs 2017’de Bakü, Şeki ve Gence’yi ziyaret edeceğiz. Bilgiler bizim için faydalı oldu. Selam ve saygılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz