Biz Türkler için bir gezide en önemli konuların başında o ülkenin yemekleri ve restoranları gelir. Hatta çoğu zaman yemek aralarında da tarihi yerleri gezeriz. Orta Doğu Afrika‘da Tanzanya‘ya bağlı bir ada olan Zanzibar gezim öncesinde de Zanzibar’da nerede ne yenir, Zanzibar’ın en meşhur restoranları, meşhur Zanzibar yemekleri neler gibi sorulara çalışarak gittim. Açıkçası Zanzibar birçok ilginç restorana sahip ancak Zanzibar mutfağı pek de zengin sayılmaz.

Zanzibar’ın ufak bir ada olması nedeniyle zaten yetişen bitki sayısı sınırlı. Gezim esnasında meşhur Zanzibar yemekleri ile de karşılaşma imkanımız olmadı. Adanın mutfağında tropikal meyveler, deniz ürünleri, baharatlar ve pirinç önemli bir yere sahip. Örneğin muzun çok farklı çeşitlerini görebiliyorsunuz. Ufak muzlar, kolum uzunluğunda büyük muzlar ve kırmızı muzlar gibi…

instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam

Zanzibar Yeme İçme Tavsiyeleri (Zanzibar Yemekleri)

Forodhani Market

Kahvaltı kültürleri pek bizim gibi değil. Benim gibi peynir ve yumurtasız kahvaltı yapamıyorsanız yanınızda peynir, bal vs… götürmenizi tavsiye ederim. Bakkal ve marketlerde çok fazla seçenek yok. Yumurtaları ise bizden farklı. Yumurtanın sarısı bizimkisi kadar sarı değil.

Zanzibar’ı gezerken siz de hijyen konusunda ada sakinlerinin bizim kadar hassas olmadığını göreceksiniz. O yüzden ateşte pişmemiş yemekleri pek denememenizi tavsiye ederim. Deneyeceğim diyorsanız da gelmeden Tifo aşısı olun.

Sokaklarda akşama doğru birçok yerde mangal yapan seyyar satıcılar görüyorsunuz. Bunlar deniz ürünleri ağırlıklı olmak üzere birçok farklı yemek satıyor. Ayrıca ben denememiş olsam da şeker kamışı suyu, sizin gözünüzün önünde hazırlanıp satılıyor.

Tanzanya’nın müslüman bir ülke olması, özellikle yurtdışında yemeklerin helal olmasına dikkat edenler için bir avantaj. “Etler helal mi?”, “domuz pişen yerde et yaptılar mı acaba?” gibi endişeler taşımanıza gerek yok.

Zanzibar’da Nerede Ne Yenir?

Her na kadar Zanzibar yemekleri pek meşhur olmasa da ada birçok ilginç restorana sahip. Her keseye göre çeşitli lezzet durakları bulmak mümkün. Ben Zanzibar’da yeme içme konusunda dikkatimi çeken 10 yeri sizin için listeledim.

The Rock

Zanzibar’ın en meşhur restoranı The Rock’un fotoğraflarını muhakkak bir yer yerde görmüşsünüzdür. Hint Okyanusu ortasında bir kaya üzerine kurulu bir balıkçı barınağı birkaç yıl önce bir restorana dönüştürülmüş. Bugün dünyanın birçok yerinden turist bu ilginç restoranı görmeye ve burada yemek yemeye geliyor.

Zanzibar’ın doğu kıyısında Michanwi bölgesinde yer alan bu restorana yüksek gelgit zamanında sahilden tekne ile ulaşabiliyorsunuz. Düşük gelgit zamanında sular çekilince The Rock’a sahilden yürüyerek de ulaşılabiliyor. Restoranın fiyatları Zanzibar ortalaamasına göre biraz yüksek. Restoran hakkında detaylı bilgiyi “Dünyanın En İlginç Restauranı: The Rock Zanzibar” yazımda okuyabilirsiniz

Lukmaan Restoran

Benim gibi kısıtlı bütçe ile seyahat edenler için Zanzibar’ın başkenti Stone Town’da Lukmaan adlı bir esnaf lokantası yer alıyor. Esnaf lokantası dediğime bakmayın adanın en meşhur restoranlarından biri. Müşterilerinin önemli bir kısmı da turistler. Zanzibar yemekleri konusunda fikir alınabilecek en doğru adres burası olabilir. Burada birçok pilav, sulu yemek ve ızgara çeşidi bir arada yer alıyor. Fiyatlar ise oldukça makul seviyelerde. Örneğin 2 kişinin anca bitireceği bir pilav tek başına 3000 Tanzanya Şilini (yaklaşık 5 TL ya da 1,3 dolar)

Ben özellikle ızgara deniz ürünleri tercih ediyordum. Bir şişte ızgara ahtapot, köpek balığı ya da normal balık alabiliyorsunuz. Bir şişin fiyatı yaklaşık 3000 Şilin idi. Burası hijyen anlamında daha güvenle yemek yiyebileceğiniz bir yer. Restoran Stone Town’da Anglikan Kilisesi ve Köle Pazarı’nın yakınında yer alıyor. O civarda kime sorsanız gösterirler.

Amore Mio

Zanzibar yemekleri bana göre olmayabilir biraz Türk lezzetleri olsun, bir de deniz kenarı  istiyorum diyorsanız, Amore Mio Türk İtalyan restoranını deneyebilirsiniz. Park Hyatt Hotel’in bölgesinde yer alan restoranın sahibi bir Türk. Burada deniz ürünleri, pizza çeşitleribulunuyor. Ayrıca menüde yazmasa da kavurmalı kaşarlı pizza ve lahmacun da yapıyorlar. Türk çayı ve kahve de canınız çekerse burada içebilirsiniz.

Amore mio ayrıca dondurma konusunda da oldukça iddialı. Adanın tropikal meyvaları ile Türkiye’den getirilen sahlep ile meyveli dondurma yapıyorlar. Fiyatlar konusunda Lukmaan’a göre daha fiyatlı bir yer. Ancak konum olarak oldukça güzel bir yerde yer alıyor.

Forodhani Market

Zanzibar yemekleri denince, birçoğunu bir arada göreceğiniz yerin adı Forodhani Market ya da Forodhani pazarı. House of Wonders adlı sarayın hemen karşısındaki alana her akşam bu pazar kuruluyor. Bu pazarda her türlü çeşit yemek satanlar oluyor. Bir yanda ızgaralar, bir yanda dönerler vs…

Akşamları burası bir cazibe merkezi haline dönüşüyor. Açıkçası yemek konusunda burayı çok test etmedim çünkü ızgaraların kaldığında bir sonnraki gün de ısıtılıp yeniden satıldığını duydum. Bu yüzden risk almak istemedim. Fiyatlar da Lukmaan’a göre biraz daha pahalı. Ancak yemek yemeseniz de gelip ziyaret edilmesi gereken bir yer.

Babu Chai

Forodhani Market’ta yemek yemesem de birşeyler içmeyi seviyordum. Özellikle de Babu Chai’da zencefilli çay bence bir efsane. Ufak boy çayın fiyatı 1000 Şilin (yaklaşık 1,5 TL) Ben normalde siyah çay hastası olsam da burada zencefilli çayı denedikten sonra sürekli bu çaydan içtim. Türkiye’de içtiklerime göre çok daha kuvvetli bir çay idi.

Zanzibar baharatları ile ünlü bir ada. Bu yüzden adanın baharatlı çaylarını denemelisiniz. Bu konuda Forodhani Market’da Babu Chai oldukça doğru bir adres. Ufak çay karton bardakta, büyük boy ise porselen bardakta servis ediliyor. Ben hijyen mevzularından dolayı kartonu tercih ediyordum.

Swahili House Hotel

Zanzibar’ın merkezi Stone Town nam-ı değer Taş Şehir tam bir labirent. Labirentin içindeyken şehri anlamanız pek de mümkün olmuyor. Bu labirente tepeden bakmak istediğinizde ise şehirde birkaç tane çok güzel adres var. Bunlardan bir tanesi de Swahili House Hotel’in teras katı. Burada Stone Town’un en güzel panaromik manzaralarını görebilirsiniz. Ayrıca şehrin en güzel gün batımı izlenecek adreslerinden birisi burası.

Swahili House Hotel’in teras katına çıkmak için burada konaklamanız gerekmiyor. Dışarıdan gelip otelin bu katındaki barından faydalanabiliyorsunuz. Üstelik gün batımı saatinde happy hour’a denk geliyorsunuz. Tabi bu happy hour kahve aldığınızda geçerli değil. Fiyatlar genel Zanzibar ortalamasının üstünde. Bir Cafe Latte 4000 Tanzanya Şilini (Yaklaşık 6,5 TL ya da 1,8 Dolar)

Zanzibar Coffee House

Eğer her gün kahve içmeden yapamayanlardan iseniz Zanzibar pek de size göre bir yer değil. Öyle her yerde Starbuck vs kahve zincirleri yok. Ancak Stone Town’da çölde vaha tadında bir kahveci var. Zanzibar Coffee House kapısından geçerken bile sizi kahve kokusu ile içeri çekmeyi başaran bir adres.

Zanzibar Coffee House’da kahve fiyatları şehrin genel ortalamasının üzerinde. Bir latte 6 bin Şilin (Yaklaşık 10 TL ya da 2,7 dolar) Bu arada mekan saat 18’de kapanıyor. Hafta içi her gün mekan saat 11 buçukta ücretsiz kahve kavurma şovu düzenliyor. Burası aynı zamanda bir otel olarak da hizmet veriyor.

6 Degrees South

Zanzibar'da nerede ne yenir Zanzibar yemekleri

Zanzibar Stone Town’da gün batımı izlerken bir şeyler içmek için en güzel yerlerden biri de Africa House Hotel’in hemen yanında yer alan 6 Degrees South’un terası. Okyanus manzarasına karşı güneşin batışını izlerken birşeyler içmek için oldukça ideal bir yer burası.

Gün batımı saatlerinde gittiğinizde 6 Degrees South da happy hour saatine denk geliyorsunuz. Fiyatlar çok da uçuk değil. Hemen yanında da Zanzibar gece hayatının en popüler mekanlarından Tatu yer alıyor.

Darajani Market ve Balık Pazarı

Adanın yeme içme anlamında önemli noktalarından biri de Darajani pazarı ve çevresi. Burası Forodhani pazarından farklı olarak gündüzleri aktif. Burası bildiğiniz pazar alanı. Meyve sebze alışverişi için doğru adres burası. Hemen yan tarafında balık pazarı var. Buradaki kokuya tahammül edebilirseniz balık pazarının içine de girmenizi öneririm.

Darajani pazarının arka tarafında ise baharat pazarı yer alıyor. Burada da envahi çeşit baharat ve tropikal meyveler satılıyor. Fiyatlar oldukça uygun. Tabi siz yine de pazarlık yapmayı unutmayın. Sonuçta adada hep mzungu (beyaz adam) fiyatları yüksek oluyor.

Jaws Corner

Stone Town’un buluşma noktalarından biri Jaws Corner. Yönümü kaybettiğimde genelde Googlemaps’ten hemen burayı bulup evimi buluyordum. Jaws Corner özellikle gündüz saatlerinde sürekli insanların olduğu bir nevi açık hava kafesi. Burada yerel insanlar da mzungular da beraber oturuyor. Yerel kahve satılıyor. Kahveyi satan kişi herkese aynı bardaktan koyduğu için ben tadına bakamadım. Biraz pipirikliyimdir başkasının bardağından içemem maalesef 🙂

Burada banklarda yerli halktan amcalar tavlaya benzer bir oyun da oynuyorlar. Oyunun ne olduğunu açıkçası göremedim ama burası bildiğiniz bir nevi bizdeki kahvehanenin sokakta olan versiyonu desem yanlış olmaz.

Zanzibar seyahatim esnasında kimi zaman bütçemin sınırlı olmasından kimi zaman da zamansızlıktan gitmeye fırsatım olmayan ama bir şekilde ya tavsiye edilen ya da dikkatimi çeken başka yerler de oldu.

Emerson Spice Hotel

Stone Town labirentinde kaybolurken birçok kez karşıma çıkan bu otel hem mimarisi hem de daha kapısından itibaren sizi çeken kokusu ile dikkatimi çekmeyi başardı. Açıkçası fiyatları ortalamanın biraz üzerinde olduğu için ben ziyaret edemedim. İçeride ayrıca baharat turları da düzenleniyor.

Livingstone Beach Restoran

Burası Stone Town’da balıkçı teknelerinin kalktığı liman yakınında deniz kıyısında bir restoran. Ayağınızı kuma sürüp kumsalda bir masada okyanusa nazır yemek yemek isterseniz burasını deneyebilirsiniz.

Mercury’s Bar

Zanzibar’da doğmuş olan Queen Grubu Solisi Freddy Mercury’den adını alan Mercury’s Bar, Stone Town’da feribot limanı yanında büyük ağacın tam karşısında yer alıyor. Burada deniz manzarasına karşı yemeğinizi yiyebilirsiniz. Cumartesi akşamları da canlı müzik oluyor.

6 YORUMLAR

  1. Merhaba
    Dün akşam Babu Chai’ye gittim. Sizin fotoğrafınızı gösterip çay içmeye geldiğimi söyledim. Çok hoşuna gitti. Rehberliğinizle de herşey çok kolay, harika. Nungwi’ye gidiş için paylaşımlı taksiden sözetmişsiniz. Nereden nasıl binebilirim acaba? İki gün sonra sabah gidiyorum.
    Teşekkürler ve iyi güler
    Lerzan Toker

  2. Bütün yazdıklarınızı kelimesi kelimesine hiç bir yer atlamadan zevkle okudum. Çok teşekkür ederim. Çok faydalandım.Ön bilgim olmuş oldu. Bu lanet pandomi biterse ilk fırsatta gitmeyi düşünüyorum. Lakin ben biraz daha araştırma yönlü seyahat düşünüyorum. Oradaki insanlarla içli dışlı olmak istiyorum. Mesela köylülerin evinde kalmak istiyorum. Bunu önerir misiniz? Yemek konusunda tereddütlerim vardı. Onu da bilgilendirdiniz. Keşke sizinle telefonda görüşme şansımız olsaydı.Çok teşekkür ederim.

  3. Haftaya seyahatim olacak. İnanın en verimli, en doyurucu, gitmeden gitmiş gibi en güven verici bilgileri ve notları sizden aldım. Youtuberlara fark atar bu blok. Çok sağ olun. Sağlıkla gezin. Öznur Unat

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz