Yaz tatilinde nereye gitsek diyenler için bu sene Yunanistan ve özellikle de Yunan adaları turları yeniden artabilir. Bunun başlıca nedeni ise Türkiye‘de özellikle Ege bölgesinde işletmelerin yüksek fiyat politikasına dönmesi olacak. Malum Euro artınca oteller yeniden yabancı turistlere yönünü döndü. Bu sene yaz dönemi için otel fiyatları geçen seneye oranla ciddi artışlar gösterdi. Hal böyle olunca da Euro ne kadar artmış olursa olsun yanı başımızdaki Yunanistan yeniden cazip bir alternatif olarak karşımıza çıkabilir. Özellikle de İstanbul‘a en yakın Yunan adası olan Taşoz (Thassos)

İstanbul’dan yaklaşık 450 km uzaklıkta yer alan Taşoz Adası’na 5-6 saatlik bir araba yolculuğu ile ulaşmak mümkün. Taşoz gezilecek ve görülecek yerler, birbirinden güzel plajlar ve Yunan mutfağının en güzel örneklerini bulabileceğiniz keyifli restoran ve kafeleri ile haftasonu tatili için oldukça cazip bir adres.

instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam

İstanbul’dan Taşoz’a Nasıl Gidilir?

Bundan birkaç yıl önce sevgili dostum Eren Güler’in bloğum için yazdığı ve hala okunma rekorları kıran yazısı (Burnumuzun Dibindeki Cennet Ada: Thassos Adası) sonrasında ben de bu yaz bu adaya gitmeye karar verdim. Sabah saat 10 gibi Florya’dan yola koyulduk. Florya’dan E-5’ten İpsala sınır kapısına doğru yola koyulduk. Burada bayram dönemlerinde ciddi kuyruklar olabiliyor Bu yüzden biz tatile 3 gün geç gitme kararı alarak sınırı oldukça hızlı geçtik. İpsala Sınır Kapısı’na İstanbul’dan yaklaşık 267 km’lik bir yolculuk sonra ulaşıyorsunuz. Sınırdan sonra direk otobandan Keramoti yol ayrımına kadar otobanda seyrediyorsunuz. Keramoti yol ayrımı İskeçe (Xanthi)’den biraz sonra karşınıza çıkacak. Kavala‘dan da feribotlar var ama Keramoti Thasos’a en yakın liman. Buradan yarım saatte ulaştığınız adaya Kavala’dan ulaşmanız çok daha uzun sürüyor.

Bu rota üstünde yeme içme anlamında oldukça başarılı noktalar var. Acele gitmeme gerek yok, yiye içe gezerek giderim diyenler için “Çok Lezzetli Bir Rota: İstanbul’dan Dedeağaç’a Araba ile Nasıl Gidilir?” yazıma bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Yunanistan Sınırı İçin Gerekli Evraklar

Schengen Vizesi: İpsala sınır kapısında vize alamıyorsunuz. Önceden vize işlemlerinizi yapmanızda fayda var.

Uluslararası Ehliyet: 2016 yılında yenilenen ehliyetler artık uluslararası geçerliliğe sahipler. Bu ehliyetler ile Yunanistan’a sorunsuz girebiliyorsunuz. Ben 2 defa girdim içiniz rahat olsun. Bu ehliyet nasıl alınır merak edenler Yeni Ehliyet Gerçekten de Yunanistan’da Geçerli mi? yazımı okuyabilir.

Yeşil Sigorta: Aracınızı yurtdışında geçerli olan trafik sigortası yani yeşil sigorta yaptırmanız gerekiyor. Bunun en ucuzu 15 günlük ve 65 Euro’dan başlıyor.

Geçerlilik SüresiFiyatı (Euro)
  15 Gün47,25
     1 Ay59,06
     2 Ay82,69
     3 Ay106,31
     4 Ay129,94
     5 Ay153,56
     6 Ay177,19
     1 Yıl236,25

Ancak bu sigortayı Bulgaristan’dan çok daha ucuza yaptıran sigorta şirketleri de var. Son seyahatimde ben Çorlu’da bir sigortacıya 3 aylığını 80 Euro’ya yaptırdım. Sınırda da sorun yaşamadan geçtim.

Tüm bu evraklarınız tamam ise sınırı sorun yaşamadan geçiyorsunuz. Yunan polisi zaten Türk turistlere alışkın. Nerede kalacaksınız, neden geliyorsunuz sormuyor bile.

Yaklaşık 6 saatlik bir yolculuk sonrasında Keramoti’ye ulaştık. Buradan da feribotla Thassos Adası’na geldik. Feribot araç artı ekstra bir yolcu ile 27 Euro’ya geliyor.

Thassos Adası’nda Nerede Kaldık? Thassos Otelleri

Feribot ile adaya yaklaştığınızda sizi çok güzel bir manzara karşılıyor. Taşoz Adası çam ormanlarının hüküm sürdüğü bir cennet sanki. Diğer Yunan Adaları’nı gezenler bilir, genelde Yunan adaları bu kadar ağaçların yoğun olduğu yerler değildir. Feribot sizi adanın Limenas olarak adlandırılan bölgesine bırakıyor.  Adanın tüm çevresini dolandığınızda yaklaşık 100 km tutuyor.

Laskarina Rooms

Biz Taşoz’a Yunan Adaları turları ile gelmediğimiz için gece eğlencesinin olduğu yer diye adanın en güneyi olan Limeneria’da kaldık. Burası Limenas’tan yaklaşık 39 km tutuyor. Ben Laskarina Rooms adlı bir apartta kaldım. Burasının geceliğini Booking’den 25 Euro’ya buldum. (oda fiyatı) Hem de Ramazan Bayramı döneminde. Açıkçası çok kötü bir yer bekliyordum ama harika manzarası, tertemiz bir oda ve harika bir ev sahibi bizi bekliyordu. Laskarina Teyze Yunanca dışında hiçbir dil bilmiyor, genelde telefonda kızı sizinle iletişimi sağlıyor. Laskarina Teyze ile de bir şekilde anlaşıyorsunuz. Her geldiğinizde size bir Türk kahvesi hazırlıyor. Giderken bir daha evlenin gelin, yolda dinlene dinlene gidin samimiyetini kuruyor sizinle 🙂 Kendisi sürekli orada yaşıyor torunları ile.

Haus of Dusseldorf

Arkadaşım ise burada Potos (Limenaria’dan 5 km uzaklıkta) Haus of Dusseldorf adlı bir pansiyonda kaldı. Onun 4 gecelik oda fiyatı ise 128 Euro idi. Burası da oldukça temiz ve düzgün bir yer idi.

Bu iki oteli de sizlere gözüm kapalı tavsiye ederim. Ancak bölge en güzel plaj ve görülecek yerlere biraz uzak kalıyor. Taşoz’da kalınacak en mantıklı yer feribotun da yanaştığı Limenas’a yakın bir yerde kalmak. Çünkü en güzel plajlar bu yakınlarda. Ben her gün minimum 100 km yol yapıyordum ada içinde yanlış lokasyon tercihimiz yüzünden.

Thassos (Taşoz) Plajları

Thassos’a gelip de plajlara gitmemek olmaz. Zaten burasının her yeri ayrı güzel bir plaj ve bir seferde hepsini bitirme şansınız yok.

Bu arada Yunanistan’da plajlara gittiğinizde şezlonglardan faydalanmazsanız hepsine ücretsiz girebileceğinizi bilin. Bir plaja gidip şezlongların yanına kendi sandalyenizi ve şemsiyenizi kurduğunuzda kimsenin size birşey deme hakkı yok. Yunanlılar ve çoğu turist de bunu yapıyor.

Aliki Beach

Burası Limenas’tan 42 km uzaklıkta yer alıyor. Ufak çok güzel bir koy. Görünce aşık oluyorsunuz. Ancak gelin görün ki, bayram zamanı çok kalabalıktı. Tüm turlar turistleri muhakkak buraya getiriyor. Tüm şezlonglar restaurantlara ait. Burada şezlonglardan faydalanabilmek için restaurantlardan kişi başı 15 Euro’luk bir şey almanız gerekiyor. Girişte bu parayı alıyorlar. Sonra yemek yiyeceğiniz zaman bunu hesaptan düşüyorlar. Biz çok kalabalık diye burada kalmadan ayrıldık. Ancak daha tenha bir zamanda yeniden gitmek isterim.

Paradise Beach

Aliki Beach’ten Limenas’a doğru 8 km daha yol aldığınızda bu sefer meşhur Paradise Beach’e ulaşıyorsunuz. Bu 8 km’lik yol biraz virajlı ama manzarası çok güzel. Burası için aracınızı ya yukarıda bırakıp paralı araçlarla da aşağı plaja inebilirsiniz ya da kendi aracınızla da aşağı inebilirsiniz.

İniş yolu biraz kötü ama ben Opel Corsa ile sorunsuz şekilde indim. Aşağıda da otopark ücretsiz. Çeşme’deki beachler gibi valeler pusuya yatmış değil. Burada şezlong ve şemsiye fiyatları 3’er Euro ama 2 şezlong bir şemsiyeye 7 Euro veriyorsunuz. Ya da isterseniz plaja havlunuzun üstüne uzanın para mara vermeyin. Burası Aliki’ye göre çok daha büyük bir koy. Oldukça kalabalık. Denizi biz gittiğimizde biraz dalgalı idi.

Burası ile ilgili sevmediğim bir konu ise duşlar paralı. Duş için 50 cent ödemeniz gerekiyor. Üstelik üstünüzde bozuk 50 centiniz yoksa duş olayı yalan olur.

Giola

Potos ile Aliki arasında çok kötü bir toprak yoldan indiğinizde sizi çok güzel bir plaj karşılıyor. Buraya da isterseniz ATV’ler sizi belli bir ücret karşılığında indiriyor. Benim vefakar Opel Corsam bu yolu da başarı ile inmeyi başardı 🙂 Burada da otopark ücretsiz. Bu plaja da giriş ücretsiz. Ancak buranın olayı tabi ki de bu plaj değil. Biraz yukarı doğru yürüdüğünüzde sizi doğal kayalıkların içinde oluşmuş bir havuz karşılıyor.

Marble Beach

Paradise Beach’ten Limenas’a doğru giden yolda yer alan Marble Beach belki de adanın en meşhur plajı. Eren’in cümleleri ile “Adından da anlaşılacağı üzere plaj minicik mermer parçaları ile kaplı. Zamanında bu mermer kalıntılarının buraya dökülmesi ile ortaya çok özel bir plaj çıkmış. Denizin o şahane turkuaz rengini veren de bu mermerler. Plajı gördüğünüzde kendinizi tropikal bir adada zannetmeniz mümkün. Çünkü renkler ve doku bize yakın coğrafyalardan çok farklı. Plajın gerçek üstü bir hali var. Bence kesinlikle gidilmesi, görüşmesi gereken bir yer”. Ancak burasının yolu belki de en kötü yol. Arabasını sevenin pek araba ile gitmemesi öneriliyor. 4 km’lik yolu 20 dk gibi bir sürede alıyorsunuz. Bunun yerine sizi 2 Euro’ya buraya götüren abilerden destek almanızı öneririm. Biz zamansızlıktan dolayı burayı pas geçtik. Bu arada navigasyonda Marble Beach diye aradığınızda çıkmıyor. Bunun için Saliara Beach diye aratmanız gerekiyor.

Golden Beach

Limenas’tan yaklaşık 15 km uzaklıkta yer alan bu plaj bizim Thassos’daki favori plajımız oldu. Bu yüzden Taşoz tatilimizde buraya 2 defa gittik. Burada da otopark ücreti yok. Plajlar arasında bence en tenhası idi. Denizi de oldukça güzeldi. Taverna Kyma adlı restaurant’ın önündeki şezlonglar benim favorimdi. Burada şezlonglar ve şemsiyelerden sadece 3 Euroluk bir frappe alarak tüm gün ücretsiz faydalanabiliyorsunuz. Taverna Kyma’nın yemeklerini bir gün denedik ama bizden pek iyi puan alamadı.

Bizim gittiklerimizin dışında bir de önerilen ama zamansızlıktan gidemediklerimiz oldu. Onlar da şöyle:

La Scala Beach

Burası Çeşme’deki lüks beach club konseptine daha yakın olan bir yer. Limenas’a oldukça yakın. Sadece 4,2 km uzaklıkta. Müzikli eğlenceli konseptli bir yer diye duydum burayı.

Papalimani Beach Club

Burası Thassos’da karşılaştığım bir arkadaşımın bana tavsiye ettiği ve seyahati boyunca en beğendiği beach club. Burası da da La Scala’nın çok yakınında aynı yol üstünde yer alıyor.

Makryammos

Burası da Limenas’a yakın ve önerilen beach clublardan bir tanesi idi. Maalesef gidip görmek bir sonraki sefere kaldı.

Thassos (Taşoz) Gece Hayatı

Taşoz’da gece hayatı bildiğiniz koca bir hiç. Taşoz daha çok çiftlere kafa dinlemek, güzel yemek yemek ve güzel plajlarda yüzmek için önereceğimiz bir destinasyon. Gece hayatı için gelenleri büyük bir hayal kırıklığı bekler. Buranın sözde gece hayatının merkezi Limenaria ve Potos. Potos’da sahil tarafında 4-5 adet müziği birbirine karışan barı gece hayatı olarak tanımlarsanız, Thassos’un gece hayatı var denebilir. 🙂

Bir de Limenaria ile Potos arasındaki yolda bir gece kulübü var. Burasının sahibi öldüğü için 2016 yılında mekan onun yasını tutuyor, yani bu yıl kapalı.

Taşoz’da Nerede Ne Yenir?

Yunanistan’ın genelinde maalesef bizim alıştığımız kahvaltı kültürü yok. Bu yüzden bir pastaneye gidip sabah börek ve Yunanlıların soğuk kahvesi ile kahvaltımızı geçiştiriyorduk. Potos’ta sahile doğru inerken bir pastane var. Burada 1 peynirli börek, bir peynirli poğaça bir de frappe 3,6 Euro idi.

Genelde ben öğlenleri pek yemek yememeyi tercih ediyordum. Daha çok su ve frappe ile geçirdim öğlenleri. Ama öğle yemekleri için gittiğiniz plajlardaki restaurantların fiyatı oldukça makul. Şehir içinde fiyat neyse plajdaki restaurantlarda da aynı. Bizdeki gibi beach club’tasın seni neden öpmeyelim mantığı yok burada. Genelde plajlarda bir frappe 3 Euro.

Biz genelde akşam yemekleri için kendimize farklı yerlerde ziyafet çekmeyi tercih ettik.

Elena’nın Yeri

Thassos’da Limenas bölgesi yakınlarında oğlak çevirmesi ile meşhur Panaggia’ya gitmemek olmazdı. Buraya erken gitmenizi öneririm yoksa boş masa bulmak pek de kolay olmuyor. Boş masa bulsanız oğlak kalmamış olabiliyor. Buradaki restaurantlar genelde Türk akınına uğruyor. Öyle ki, Elena’nın yerinde menüler Türkçe idi. Hatta Türkçe bilen garson bile var. Üstelik de oğlak çevirme için de helal yazmışlardı.

Oğlak çevirmenin kilosu 27 Euro. Biz kömürde oğlak, kuzu çevirme ile kokoreç söyledik. Yanına da caciki ve salata. Toplam iki kişi tüm yemeklere 32,5 Euro ödedik. Özellikle kömürde kokoreçini çok beğendim. Oğlak çevirmesi de güzel ama bu konuda favorim İskeçe yakınlarındaki Keçili Resturant.

Stelakis Restaurant

Burasını bize ev sahibimin kızı önerdi. Yakın arkadaşlarıymış. Açıkçası Limenaria’da deniz kenarında biraz saklı bir mekan. Bu yüzden yer bulmada sorun yaşamıyorsunuz. Restoran sahibi oldukça ilgili biri.

Yemekleri de annesi yapıyormuş. Biz kabak kızartma, mantar, ahtapot, kalamar, caciki ve peynir salatası ile balık aldık. 40 Euro hesap ödedik 2 kişi. Özellikle ahtapot ve cacikisi çok başarılı. Son gün ise hamsi yerine barbun söyleyince hesap 52 Euro’yu buldu. Barbunun kilosu biraz pahalıymış 🙂

Taverna Mouraggia

Limenaria’nın merkezindeki tavernalardan biri olan Taverna Mouraggia’nın görünümü hoşumuza gitti ve hemen boş bir masaya çöreklendik. Burada caciki, ahtapot, roka salatası, 2 porsiyon hamsi ve kızartma aldık. İçecek olarak da soda. Toplam 2 kişi 39 Euro ödedik. Açıkçası lezzet ve dekorasyonu çok iyiydi. Roka salatası ve ahtapot damak çatlatıyordu. Fiyat ve porsiyonlar da makuldü.

Simi Restaurant

Burası Limenas’ın en meşhur restaurantı. Biz maalesef burada yemek yiyemedik. Simi Resturant sürekli dolu olduğu için önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Mekanın ambiyansı oldukça güzel. Fiyatlar da menüden baktığım kadarıyla diğer restaurantlar ile benzer seviyelerde.

Dodoni Cafe

Limenas’ta gezerken bir kahve içmek için oturduğumuz sahil kenarındaki Dodoni Cafe ilk bakışta pahalı bir yer gibi duruyor. Ancak frappe için 2,5 Euro ödedik. Ortalamadan bile ucuzdu.

Taşoz (Thassos) Alışveriş

Yunan Adaları turları ile Taşoz Adası tatiline gelenler bence alışveriş için de en mantıklı adresi Limenas. Burada özellikle bal almanızı öneririm. Malum Thassos çam ağaçları ile dolu ve buranın çam balı oldukça meşhur. Ben 5 kiloluk balı 20 Euro‘ya aldım. Açıkçası evde yedikten sonra keşke daha fazla alsaymışım dedim.

Hediyelik eşyalar, zeytinyağları, vb ürünler de Limenas çarşıda sizleri bekliyor.

Taşoz (Thasos) Tatili Seyahat Tüyoları

Adanın en güzel manzarası Potos’tan Golden Beach’e doğru giderken 32. km’de yer alıyor. Burada aracınızı kenara çekin ve eşsiz manzaranın tadını çıkartın.

Adadaki en ucuz benzinci Potos’tan Aliki Beach’e doğru giderken 3 km sonra karşınıza çıkıyor. Tüm adayı turladım bundan daha ucuz benzinci görmedim. 🙂 Ama istanbul’a dönüşte en ucuz benzinci ise İskeçe çıkışında yer alan Aegean markalı benzin istasyonu.

Taşoz Adasi

Aliki Beach ile Paradise Beach arasında yol üstündeki katedrali de ziyaret etmeyi ihmal etmeyin. Ziyaret ücretsiz. Üstelik katedralin manzarası da efsane.

Ayrıca Thassos yolları oldukça virajlı olduğu için aracınızda yolu bilseniz de bir navigasyon ekranını açık tutmanızı öneririm. Böylece birazdan karşınıza çıkacak virajları önceden öngörme imkanınız olur.

Thassos’a Gitmeden Bilmeniz Gerekenler?

Yunanistan’da saat kaç?

Yunanistan’da da saatler Türkiye ile aynı. Saatinizle oynamanıza gerek yok.

Thassos (Taşoz) Hava Durumu

Yunan adaları turları ile Taşoz’a gitmeden önce muhakkak hava durumunu kontrol etmeyi unutmayın. Bunun için bu linke bakabilirsiniz.

Yunanistan Para Birimi

Yunanistan’da birçok AB ülkesi gibi Euro kullanıyor. Taşoz bir ada olmasına rağmen adada fiyatlar Türkiye ile kıyasla çoğu zaman daha ucuz. Üstelik fiyatlar Euro olmasına rağmen. Oysaki, Yunan adaları turları ile tatile çıkanlar bilir, genelde adalar ana karadaki şehirlere göre daha pahalı olur. Taşoz, Mikonos ve Santorini gibi adalara göre oldukça ekonomik bir ada.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz