“Ünlü şair” Kenan Doğulu gibi “Festival gibisin katılmak istiyorum” diyenlerdenseniz ama çok da uzaklara gidecek bütçeniz de yoksa önerim komşu Yunanistan’ın meşhur karnavalı İskeçe Karnavalı oluyor. 🙂 Her yeni yılda bu sene gidilecek nereler var diye plan yapmaya başlayanların şubat ayı sonu ile mart ayı başı arasında değişen tarihleri ile Yunanistan‘ın meşhur İskeçe Karnavalı ya da diğer adı ile İskeçe Festivali‘ni bir kenara not etmelerinde fayda var. Çok Gezen Adam olarak tabi ki de ben bu Iskeçe Karnavalı’nı es geçemezdim. Gittim, gördüm, eğlendim.

İskeçe Karnavalı nedir, İskeçe Karnavalı turları, İskeçe Karnavalı’na nasıl gidilir, nerede kalınır? İskeçe Karnavalı zamanında gezilecek yerler ve lezzet durakları neler? Bu sene İskeçe Karnavalı ne zaman gerçekleşecek? Hepsini anlatacağım. Yeter ki sabırsız olmayın.

instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam

İskeçe Karnavalı Xanthi Carnaval iskeçe karnavalı

Ben ilk defa 2016 yılında bu festivale gittim. Karnavala Türkiye’den çok ciddi bir katılım söz konusu oluyor. Özellikle Yunanistan turları düzenleyen firmalar fırsat sitelerinden İskeçe Festivali turları paketleri hazırlayıp aynı zamanda bir gün Selanik ya da Kavala turları da düzenleyip bir gün de festivale getiriyorlar.

Ben ise ehliyetimi yenileyip kendi arabamla gitmeyi tercih ettim. Böylece sınırda pasaport kontrolünü de hızlıca geçiyorsunuz hem de kafanıza göre çevredeki birçok keyifli yeri keşfedebiliyorsunuz.

İskeçe Festivali (Karnavalı) Nedir?

İskeçe Karnavalı Xanthi Carnaval İskeçe Festivali

Yanı başımızdaki İskeçe Karnavalı ya da diğer adı ile İskeçe Festivali açıkçası o zamana kadar pek bildiğim bir etkinlik değildi. Oysaki Brezilya’nın meşhur Rio Karnavalı ve İtalya’nın Venedik Karnavalı ile benzer özellikler taşıyan bu karnavala gitmek diğerlerine göre hem çok daha ekonomik hem de çok daha kolay.

İskeçe Karnavalı’nda şehir bildiğiniz açık hava maskeli balosuna dönüyor. Sokaklar yüzleri maskeli veya boyalı çeşit çeşit kostümler giymiş insanlar ile dolu oluyor. Şehir kostüm giymeyenlerin kendini garip hissettiği, tüm sokaklarda müzik sistemlerinin kurulduğu bir açık hava eğlence merkezine dönüyor.

İskeçe Karnavalı Yunancası Apokries olan dönem Ortodoksların 45 gün süren oruç başlangıcıdır. Pazar günü yemekler yenilir-eğlenilir ve pazartesi günü oruca başlanır.

İskeçe Karnavalı’nın Hikayesi

İskeçe Karnavalı

Bu festivalin çıkış noktası ise rivayetlere göre Hz. İsa dönemine kadar dayanıyor. Hz. İsa’nın çocukluğu zamanında peygamber olacağının duyulması üzerine halk onun mevcut yönetim tarafından öldürülmesinden korkar ve onu korumak için tüm şehirdeki çocukların suratları boyanarak Hz. İsa’da onlar arasında kamufle edilir. Bir pazar günü halk yönetimin bu niyetinden vazgeçtiğine inanarak bir kutlama gerçekleştirir. Tüm çocuklar yıkanarak pazartesi günü yeni tertemiz bir hayata sayfa açılır.

İskeçe Karnavalı Ne Zaman?

İskeçe Festivali genellikle mart ayının ilk haftasında gerçekleştiriliyor. Ancak şubat ayında gerçekleştiği de oluyor. 2016 yılında ise 13 Mart pazar günü gerçekleşti. Tabi eğlenceler 1 hafta öncesinde başlıyor. 2017 yılında ise İskeçe Karnavalı 26 Şubat Pazar gününde gerçekleşti.
İskeçe Karnavalı 2019 yılında ise 10 Mart Pazar günü gerçekleşiyor. Özellikle cumartesi günü akşamı coşkulu bir eğlence oluyor. Asıl şov ise pazar günü saat 13:30 gibi başlıyor. Çeşitli konseptler belirlenerek hazırlanmış gruplar yaklaşık 2 saat süren bir yürüyüş gerçekleştiriyor. Bariyerler ile korunan sokaklarda bu yürüyüş yolu polisler ve sağlık ekipleri tarafından düzenli olarak kontrol ediliyor.

İskeçe Karnavalı’na Nasıl Gidilir?

Birçok turizm şirketi İskeçe Karnavalı turları düzenliyor. ETS, Jolly Tur gibi büyük şirketlerden Fırsat sitelerindeki Yunanistan turları satan şirketlere kadar birçok şirket çeşitli seçenekler sunuyor. Festival zamanında şehrin girişindeki otobüs terminalinde Türkiye’den gelen otobüslerin sayısını gördüğünüzde gerçekten çok şaşırıyorsunuz. O kadar insan sefer düzenlese şehri fetheder resmen. Bu arada İskeçe Karnavalı turları fiyatları çok pahalı olmuyor. Ancak ben turla gitmektense araba ile seyahati tercih ediyorum. Çünkü festivale giderken yol üstünde keşfetmeyi bekleyen çok güzel yerler var. Ayrıca tur otobüsleri ile İpsala sınır kapısını geçmek çoğu zaman ciddi vakitler alabiliyor. Bireysel otomobillerle otobüslerin çoğu zaman 1 2 saatte geçtiği sınırı 10 dakikada geçebiliyorsunuz.

İskeçe Festivali’ne Nasıl Gittik?

Ne ile Gittik?: Opel Corsa 1,3 dizel otomatik vites (2008 model-Test aracı değil halis muhlis kendi otomobilim :))
Kaç km Yol Yaptık?: Yaklaşık 1100 km yol yaptık
Kaç paralık benzin yaktık?: 33 Euro + 81 TL
Nerede Kaldık?: Hotel Vergina, Dedeağaç
Nereleri Gezdik?: Dedeağaç (Yunanca: Alexandroupoli), Aziz Nikolaidis Manastırı, Ahiriyan Mahallesi, İskeçe
Nerelerde Yemek Yedik, Kahve İçtik?: Dedeağaç’ta adını Yunanca olduğu için yazamadığım bir kafe, Coffee Island (Dedeağaç) Keçili (Plima) Restaurant (Keçili) , Pico by Night (Dedeağaç) Fratelli (İskeçe), Özcanlar Köfte (Tekirdağ)
Nerelerde Alışveriş Yaptık?: Papaparaskeva Pastanesi’nden (iskeçe) Karyoka, Yaman Peynircilik (Malkara) peynir
Kaç Adım Yürüdük? Cumartesi günü 18 bin 177 adım (yaklaşık 14 km), Pazar günü 9 bin 236 adım (yaklaşık 7 km)

İskeçe Karnavalı Seyahati Toplam Tatil Maliyetim:

Oda fiyatı: 35 Euro x 2 gece = 70 Euro (İki kişi kalırsanız 2 gece kişi başı 35 Euro’ya denk geliyor)
Araç sigortası (2 haftalık Yeşil sigorta)= 63 Euro (3 kişi olduğumuz için kişi başı 21 Euro’ya geldi)
Yurtdışı çıkış pulu: 15 TL
Yakıt masrafı: 33 Euro + 81 TL (Kişi başı 11 Euro + 27 TL)
Otoban ücreti: 2,4 Euro x 2 = 4,8 Euro
Yeme İçme: Yaklaşık şahsi yeme içme masrafım 28 Euro +25 TL (Özcanlar Köfte)
Alışveriş: 20 Euro + 70 TL

Araba İle İstanbul’dan İskeçe’ye 3 Günlük İskeçe Karnavalı Yolculuğu

İskeçe Festivali için 11 Mart akşamı yola çıktık. İşten çıktıktan sonra İstanbul trafiğinin dağılmasını bekledik. Saat 21:30 gibi Florya’dan yola çıktık. İpsala sınır kapısı yolunu kullandık. Burası yaklaşık 230 km sürüyor. Yol yaklaşık 3 saat sürüyor. Daha hızlı gitmeniz de mümkün ancak yolda bazı noktalarda radar var. Benden uyarması hız limitlerine uyarak gidin. Yolda bazı noktalarda çalışmalar var. Bu yüzden bazen yol tek şeride de düşebiliyor. Gece vakti aydınlatma da pek iyi olmadığı için temkinli gitmenizi öneririm. Ayrıca Keşan’dan İpsala’ya giden yolun hem aydınlatması yok hem de yol kötü. Ayrıca yola bazen atlayan hayvanlar olabiliyor. Burada da pür dikkatli olmanızı şiddetle tavsiye ederim.

İpsala sınır kapısı
İpsala sınır kapısı

Saat 12:30 gibi biz Türkiye sınırına geldik. Önceden yurtdışı çıkış pulumuzu almıştık. Buradaki kontrollerden geçtikten sonra Meriç nehri üzerinden Yunanistan sınırına geçtik. Yunanistan sınırına girerken hala otomobillerinizi bir su birikintisinden geçirmeleri bence bu çağda çok milliyetçi bir kafa gibi geliyor. Buradaki mesaj Yunanistan’a girerken Türkiye’deki pisliklerinizden arının oluyor.

Öte yandan Yunanistan tarafında yapılan kontrol Türkiye tarafından çok daha hızlı oluyor. Biz 5 dakika bile geçmeden kontrolden geçtik. Tabi bu kadar hızlı geçebilmek için bireysel araba ile gelmeniz gerekiyor. Otobüslerle bu sürenin 2 saat sürdüğü durumlar yaşadım.

Yeni Ehliyetler Yunanistan’da Geçerli

Ayrıca yeni ehliyetlerimiz de artık Yunanistan’a girişlerde kabul ediliyor. Yen ehliyetleri nasıl almanız gerektiğini daha önce detaylı şekilde yazdım. Sadece 15 TL’ye eski ehliyetinizi uluslararası yeni ehliyetlerle değiştirmek için bu yazıyı muhakkak okuyun: Yeni Ehliyet Alma Süreci ve Araba ile Yurt Dışı Gezisi

Bunun yanında Schengen vizeli bir pasaportunuz ve otomobiliniz için yeşil sigortanız olması gerekiyor. Bu arada otomobil sizin üstünüze değilse otomobil sahibinden bir vekaletname de almış olmanız gerekiyor.

İskeçe (Xanthi) Karnavalı Süresinde Nerede Kaldık? (Yunanistan Otelleri)

Tabi ki de burası otelimiz değildi 🙂

Sınırı geçtikten sonra 40 km’lik bir yolculuk sonrasında Dedeağaç’a (Yunancası: Alexanroupoli) ulaştık. İskeçe festivali için otel rezervasyonunda geç kalınca İskeçe’de uygun fiyatlı otel bulamadık.

İkinci alternatifimiz buraya 50 km uzaklıktaki Gümülcine (Yunancası: Komotini) idi. Ancak burada da benzer biri durumla karşılaştık. Biz de Dedeağaç‘ta karar kıldık.

Burası İskeçe’ye yaklaşık 100 km uzaklıkta. Ancak iş çıkışı ilk gün çok da geçe kalmadan uyumak için Dedeağaç’ta konaklamak mantıklı bir tercih oluyor. Dedeağaç, İpsala’dan Yunanistan’a girdikten sonraki ilk şehir. Burası özellikle hafta sonlarında Türklerin akınına uğruyor. Hem güzel balık yemek hem de kumar oynamak için burayı tercih ediyorlar. Üstelik de oldukça yakın. Günübirlik bile gelinebiliyor.

Dedeağaç Otelleri: Hotel Vergina Nasıl?

Biz de gece 2 gibi Dedeağaç’taki otelimiz Hotel Vergina‘ya ulaştık. Burası limanda yer alıyor. Otelin bir yan sokağında otomobilimizi ücretsiz parkedeceğimiz bir yer bulduk. Dimokratias Caddesi ile sahili birbirine bağlayan sokaklarda ücretsiz park yerleri bulmak mümkün. Otelimizde gecelik oda fiyatı 35 Euro idi. Konumu oldukça iyi. Ancak otel pek de bakımlı değil. İlk gece biraz üşüdüğümü de söylemekte fayda var. Hijyen anlamında da pek içime sindiğini söyleyemem ama bu fiyata beklentim de çok yüksek değildi. Zaten gece sadece uyuyacak bir yatak ve duş alabileceğim bir banyo benim için yeterli idi.

Dedeağaç’ta Kahvaltı

Sabah uyandıktan sonra önce meşhur Dimokratias Caddesi ve ona paralel sahilde kısa bir yürüyüş yaptık. Sonrasında da kahvaltı yapacak bir yer aradık. Açıkçası Yunan mutfağı bize oldukça yakın ve güzel ancak kahvaltı konusunda pek iyi oldukları söylenemez. Dedeağaç’ta kahvaltı için en iyi yol bulduğunuz ilk börekçide oturup yanında sallama çay ya da kahve içeceksiniz.

Biz de Dimokratias Caddesi’nde Latince karakterlerle yazılmadığı için adını yazamadığım bir kafede peynirli börek ve kahve içtik.

Böreklerin porsiyonu 1,8 Euro. Kahvelerde yaklaşık bu fiyatlarda.

Kahvaltı sonrası aynı caddede yer alan Coffee Island isimli bir kafeden kahve aldık. Burada da fiyatlar 1,2 Euro ile 2 Euro seviyelerinde değişiyor. Filtre kahve için bile sizin için özel kahve öğütülüp hummalı bir çalışma yapılıyor. Yunanlıların kahve kültürlerini açıkçası çok beğeniyorum.

coffee island fiyatlar

Dedeağaç’tan İskeçe’ye Nasıl Gidilir?

Kahvelerimizi de içtikten sonra yola koyulduk. Dedeağaç’tan İskeçe’ye gitmenin birkaç farklı yolu var. Bunlardan en basiti otobana çıkıp yaklaşık 93 km yol yapıp İskeçe çıkışından ayrılmak. Bu yolda İskeçe’ye  20 küsur km kala 2,4 Euro otoban ücreti ödüyorsunuz. Yunanistan’da otobandan çıkarken değil, otoban üstünde bazı noktalarda ödeme noktaları var. Yani ödeme noktası öncesi çıkarsanız bu ödemeden kurtulabiliyorsunuz.

İskeçe’de Gezilecek Yerler

Agios Nikoloas Kilisesi

Agios Nikolaos Kilisesi

Biz hem ilk gün hem de ikinci gün diğer bir alternatifi tercih ettik. 50 km boyunca otobanı kullanıp Gümülcine ikinci çıkışından çıktık ve Porto Lagos yolundan para ödemeden İskeçe’ye ulaştık. Ayrıca bu yolda meşhur Agios Nikolaos Kilisesi’ni de ziyaret etme imkanımız oldu. Vistonida Gölü üstüne iki ada yer alıyor. Bu adaların üstünde ise 2 kilise yer alıyor.

Agios Nikolaos Kilisesi 9

Bunlardan ilki Agios Nikoloas. Ana karaya ahşap bir köprü ile bağlı. Bu adadan yine benzer bir ahşap köprü ile Virgin Mary Pantanassa Ortodoks Kilisesi‘ne geçiyorsunuz.

Sazlık bir göl üzerine kurulu bu kiliselere yol boyunca kayıtsız kalma şansınız yok. Biz de aracımızı park edip burada bir mola verdik.

Agios Nikoloas Kilisesi Hikayesi

Bir rivayete göre Osmanlı döneminde bir beye ait olan Porto Lagos bölgesinde bir aziz çileci varmış. Beyin kızı hastalandığında çilecinin yardımlarıyla iyileşmiş. O da bu iyiliğine karşılık olarak tüm bölgeyi Aynoroz Kutsal Manastırı Vatopedi’ye bağışlamış. Cumartesi rahatlıkla gezdiğimiz bu kiliseler pazar sabahı geçtiğimizde çok ciddi ziyaretçi akınına uğramıştı. Pazar ayini zamanında burayı gezmek pek de rahat olmaz. Benden söylemesi.

Öte yandan burayı ziyaret için kullandığımız yol şu dönemler aksam vakti pek tekin değilmiş. Dedeağaç yakınlarında yaşayan bir dostum akşam vakti bu yolu kullanmamam konusunda şiddetle uyarıda bulundu. Mülteciler lastik patlatıp yolunuzu kesebiliyormuş. Benden uyarması!

Ahiriyan Mahallesi

Yaklaşık molamızla 1 buçuk 2 saat süren yolculuğumuz sonrasında İskeçe’ye ulaştık. Burada birçok yol ulaşıma kapanmıştı. Biz bir şekilde şehrin eski merkezi olan Ahiriyan Mahallesi’ne (Tabelalarda Old Town şeklinde geçiyor) ulaştık. Burası otomobil park etmek için de fotoğraf çekmek için de çok güzel bir yer. Ben İskeçe’nin en çok bu bölgesini seviyorum.

Burası hakkında detaylı bir yazıyı daha önce yazmıştım. Detayları aşağıdaki yazıdan okuyabilirsiniz: Fotoğrafçılar için İskeçe’de Gezilecek Yerler: Ahiriyan Mahallesi

İskeçe’de Nerede Ne Yenir?

Papaparaskeva Pastanesi ve Efsane Karyokaları

Papaparaskeva Pastanesi 2

Sokaklarda turlayıp bir gezindikten sonra şehrin en güzel pastanesi olan Papaparaskeva Pastanesi’ne uğramamak olmazdı. İskeçe Karnavalı gösterilerinin olduğu pazar günü burası kapalı oluyor. Aslında her pazar kapalı desem daha doğru olacak. Şehrin en güzel Karyokaları burada yapılıyor. Bir dönem Süleyman Demirel ve Ecevit’te Eski İskeçe Müftü Yardımcısı’na buradan karyoka siparişi verirlermiş. Bu hikayeyi bizzat Eski İskeçe Müftü Yardımcısı’ndan dinlemiştim.

Bu çikolatalı tatlının birçok versiyonu var. Ben özellikle silindir şeklinde olan ve içi cevizli yarım ay şeklinde olanlarını seviyorum. Bunların kilosu 17 Euro. Bu tatlılar ve pastane hakkında detaylı bilgi için http://www.papaparaskevas.gr/index.php/en/shops

Keçili (Plima) Restaurant

Tatlı alışverişimiz de yaptıktan sonra artık karnızmın acıktığını farkedip yemek yemeye karar verdik. İskeçe’ye kadar gelip hele de arabamız varken Keçili Köyü’ne gitmemek olmazdı. Burası İskeçe’ye yaklaşık 16 km uzaklıktaki bir dağ köyü. Ahiriyan Mahallesi’nin yukarısından geçen yoldan sağa dönüp yaklaşık 8 km gittikten sonra sağa giriyorsunuz.

Burada Mostar Köprüsünü andıran tarihi bir köprüden geçiyor ve arabayı park ediyor bir fotoğraf ziyafeti çekiyorsunuz kendinize. Sonra da yeniden yola koyulup 1 kaç km yol tırmanıp Keçili Köyü’ne varmadan sağda kalan restaurantımıza varıyoruz. Geçen sefer geldiğimde tenha olan restaurantta bu sefer boş masa bulmakta oldukça zorlandık. Mekan hakkında detaylı bilgiyi daha önce ”
Yunanistan’da Bir Lezzet Durağı: Keçili (Pilima) Restaurant ” adlı yazımda yazmıştım”.  Detaylar burada yer alıyor.

Biz salata, kaşarlı mantar, süzme yoğurt, caciki (Yunan cacığı), kabak kızartma, 3 kişilik karışık ızgara tabağı ve içeceklerimize toplam 52 Euro ücret ödedik. Kişi başı bahşişle birlikte 18 Euro tuttu. Burası tam bir lezzet durağı. Bu yediklerimiz dışında buranın oğlak ve kuzu çevirmeleri de oldukça meşhur. Bir de biz sipariş sonrası gördüğümüz ciğer sarmada aklımızı bıraktık 🙂 Resmen yan masaya gidip bir dal almamak için zor tuttum kendimi 🙂

Fratelli Cafe’de Frappe

Yemekten sonra yeniden İskeçe’ye döndük. Aracımızı yeniden Ahiriyan mahallesine park edip eğlenceleri izledik. Sonra da Fratelli adlı bir kafede 2 Euro’ya Frappe içtik. Açıkçası Yunanların kahve dünyasında kattığı en büyük icat bu frappe. Döneceğimiz zaman ise yolların çoğu bloke olduğu için Ahiriyan’ın üstündeki yoldan sola dönüp Kavala’ya gider gibi yaptık ve sonra Gümülcine istikametine göre yolumuzu aldık. Sonra da otobana girip Dedeağaç’a gittik.

Dedeağaç’ta Frappe Molası

Dedeağaç’ta Dimokratias Caddesi’nde yer alan Pico by Night adlı mekanda buluşup frappelerimizi içtik. Burası gece 12’ye kadar kafe. 12’den sonra buzuki çalan bir tavernaya dönüyor. Açıkçası o saate kadar kalıp nasıl oluyor göremedim.

Pazar günü sabah odamızı boşaltıp yeniden İskeçe’ye doğru yola koyulduk. Yine aynı yolu takip edip İskeçe’ye ulaştık. Pazar günü kapanan yol sayısı çok daha fazla idi. Bir de İskeçe’ye girişte dışarıda bırakılan otobüslerin sayısını görünce gerçekten de pazar gününün çok kalabalık olacağını farkediyorsunuz.

Kahvaltımızı Fratelli Kafe’de sıcacık içinde feta peynirin erdiği poğaçalarla yaptık. Tanesi 1,8 Euro idi. Latte için de 2 Euro ödedim. Bu arada burada wifi ücretsiz.

İskeçe Karnavalı Dönüş Çilesi (2 Saatte 2 Km’lik Kuyruk)

İskeçe Karnavalı’nı izleyip kalabalık dağılırken hemen yola koyulduk. Biraz geç kalırsanız şehirden çıkmanız gerçekten çok zorlaşıyor. Birkaç yerde ters yöne girmek zorunda kaldık çünkü yolların çoğu kapalı idi. Bir şekilde kendimizi otobana atıp 140 km boyunca sakin bir şekilde yol aldık. Ta ki, İpsala sınır kapısına 2 km kalana kadar. Burada çok ciddi bir araç trafiğine yakalandık.

Yunan sınır kapısına 2 km kalan bu mesafeyi 2 saat gibi bir sürede geçebildik. Otomobille 2 saatte geçtiğimiz bu kuyruğu otobüslerin kaç saatte geçtiklerini düşünmesi bile korkunç. Yunan sınırını geçtikten sonra ise Türkiye sınırını 1 dakikada geçtik.

Alışveriş Molası: Yaman Peynircilik

Yol genel olarak müsaitti. Malkara’ya kadar mola vermeden gittik. İpsala’dan yaklaşık 52 km uzaklıkta olan Malkara’da Yaman Peynircilik’te bir mola verdik. Burasının peynirleri oldukça güzel.

Akşam Yemeği Molası: Özcanlar Köfte

Peynir alışverişi ve çay molası sonrası yaklaşık 59 km daha yol aldık ve Özcanlar Köfte’nin Beyazköy şubesinden durduk. Burada bir çorba( 5TL), bir porsiyon köfte (14 TL) ve Hayrabolu tatlısı (5TL) yedim. Çorba ve köftesi güzel ama özellikle Hayrabolu tatlısı akıllara zarar.

Hayrabolu tatlısı bölgenin meşhur bir lezzeti. Kemalpaşa tatlısının daha büyüğü ve içinde künefe peyniri olan versiyonunu düşünün. Üstüne de tahin ve fındık eklendiğini. Kemalpaşa tatlısını sevmem ama bu akıllara zarar bir tat 🙂 Buradaki lezzet molamız sonrası yolumuza yeniden koyulduk ve yaklaşık 150 km’lik bir yolculuk sonrası yola çıkış noktamız olan Florya’ya ulaştık.

İskeçe Karnavalı Yolculuğu Tüyoları

Online Navigasyon Önerim: Here

Yurtdışında araba ile seyahatte navigasyon olmazsa olmaz. Ancak çoğu zaman yurtdışında internet paketiniz olmayınca telefonlarımızın navigasyon uygulamaları pek de faydalı olmuyor. Bu konuda ben Nokia’nın Here uygulamasını tercih ediyorum. Bu uygulama Android marketlerde mevcut. Üstelik offline kullanmak isterseniz ülke haritasını indirmeniz yeterli. Yunanistan’ın tüm haritası yaklaşık 240 megabayt büyüklüğünde. Üstelik bu uygulama offline iken de sesli uyarı sistemi çalışıyor. Ben hem İskeçe Karnavalı yolculuğumda hem de Budapeşte’de bu uygulamadan çok fazla faydalandım.

İskeçe Karnavalı Videoları

Karnaval esnasında telefonla çektiğim videolar ambiyans hakkında size biraz fikir verebilir.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir

Sadece 40 km uzaklıktaki komşu şehir: Dedeağaç Gezi Rehberi
Thassos Adası : Buralar eskiden hep Türk doluydu
Thasos Adası Gezilecek ve Görülecek Yerler | Taşoz Gezi Rehberi
Thasos Adası Plajları Rehberi
Burnumuzun Dibindeki Cennet Ada: Thassos Adası
Kavala 1 Günde Nasıl Gezilir? (Kavala Seyahat Rehberi)
İstanbul’dan Dedeağaç’a Araba ile Lezzet Durakları

6 YORUMLAR

  1. 20 Ocak’ta yazdığınız Türkçe deyimi ile İskeçe Karnavalı Yunancası Apokries olan dönem Ortodox’ların 45 gün süren oruç başlangıcıdır. Pazar günü yemekler yenilir-eğlenilir ve Pazartesi günü oruca başlanır.
    Bu seneki tarih sizin yazdığınız gibi 17 Şubat değil 10 Mart’tır. Bizdeki ramazan gibi veya miladi takvim gibi 10 gün geriye gitmez. Her sene Şubat veya Mart ayları içinde yapılır.

    Bilgileri düzeltmenizi öneririm.

  2. Tüm yunanistanda en cok begendigim ho$uma giden´kim olursan ol asla asla asla kazik atmayi bilmezler.ikincisi her yerde hep yunanca müzik calarlar yabanci müzik duymazsiniz..ücüncüsü´Otellerde dahil tüm esnaf tabelalari hep yunancadir..Bizdeki gibi Texas izgara´Holywood bakkali gibi akil di$i tabelalari yoktur..Dördüncüsü.Cok sakin insanlardir bagirmalari yoktur..be$incisi kavga yapmazlar bizdeki gibi asla saldirganliklari yoktur.Altincisi Trafike akilli araba kullanirlar hep kar$i tarafa yol verirler saygili davranirlar.Kisa kesiyorum aydin havasi olsun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz