Yaz aylarında Türkiye‘den Yunanistan‘a kavimler göçü başlar. Özellikle İstanbul‘dan araba ile Dedeağaç, İskeçe ve hatta Thassos, Selanik Halkidiki ve Sithonia bile yapanlar çokça oluyor. İşte bu yaz da buralara yola çıkacaklara saklı bir lezzet durağı vereceğim. Açıkçası tam yol üstü sayılmaz. Zaten öyle olsaydı herkes bilirdi. Ancak İskeçe’de nerede ne yenir diye arayanlar Keçili Restoran gerçeğini sizlerle paylaşıyorum. Efsane bir doğada oğlak çevirme, ciğer sarma ya da ızgara ile ete doyarım diyenler için İskeçe’nin Keçili Köyü’nde (Yunancası Plima) Keçili Restoran kaçmaz.
İskeçe’de nerede ne yenir diye arayanlar Keçili Restoran’da yemeden dönerseniz çok ah çekersiniz. Üstelik sahibi de Batı Trakyalı Türk soydaşımız olduğu için et helal mi değil mi diye dert etmenize de gerek yok. Burası Çanakkale Savaşı’nda şehit vermiş halis muhlis soydaş köyümüz.
instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam
İskeçe’de Nerede Ne Yenir: Keçili Restoran
Bu restoranın kurucusu doğma büyüme Keçilili olan Özcan Kara. Kendisinin ilginç bir hikayesi var aslında. 15 yıl öncesine kadar aşçı olarak çalışan Özcan Kara, bir kaza geçirir ve işinden ayrılmak zorunda kalır. İyileştikten sonra ise kendine küçük bir restoran açar. Sonra giderek bu lezzet durağı büyür ve bugünkü halini alır.
Bugün Keçili Köyüne gelmeden yol üstünde yer alan ahşap bir yapı. Özellikle açık alanı çok güzel. Ancak mekanın içerisi de dışarısından geride kalmıyor. Otantik dekorasyonu, gerçekten yanan şömine ve sobasıyla ayrı bir ambiyansa sahip.
Keçili’de Ne Yedik?
Burası özellikle oğlak çevirmesi ile meşhur. Bizim gittiğimiz gün oğlak çevirme yoktu. Ortaya bir salata tabağı söyledik. Bu salata tabağında patlıcan ezme, bölgeye ait yeşillikler, roka, marul vardı.
Ayrıca üstü rendelenmiş peynirle süslenmiş bir patates kızartması, bir ufak tabak cacık ve Yunanistan’da ayrı bir lezzetle yapılan kabak kızartması siparişi verdik. Açıkçası Yunanistan’da porsiyonlar oldukça büyük. Bu söylediklerimizle bile doymuştuk. Ancak önceden ortaya karışık kırmızı et tabağı söylemiş bulunduk.
Kuzu pirzola, kuzu ve dana şiş, köftelerden oluşan bu tabak doymuş mideleri bile fethedecek lezzetteydi. Açıkçası Türkiye’de çoğu yerde gelen kuzu pirzolalarda kemiğin büyüklüğü etle eşit oluyor. Oysaki burada kemikle birlikte bolca et geliyor. Batı Trakya’da et oldukça ucuz ama aynı zamanda da oldukça lezzetli. Ortaya gelen bu et tabağı da yine garnitür ve pilavla servis ediliyor. Etin ardından ise restoranın ikramı olan bir tatlı geldi.
Yemeklerin yanında ise bölgeye has bir dağ çayından yapılan soğuk çay markası olan Tuvunu’ların tadına baktık. Açıkçası şekerli içeceklerle ilişkisini koparmış biri olarak bu çaya da bayıldım. Lipton Ice Tea, Nestea gibi markaları bence pazardan silebilecek bir lezzete sahip. Bu markayı Türkiye’ye ilk getiren iyi bir pazarlama ile bence güzel para kazanır. Restaurantın sahibi Özcan Bey, Tuvunu markası için ayrıca dağ çayı da ekiyor.
Keçili’de Fiyatlar Nasıl?
Burada yemekler ve hizmet kadar şaşırtıcı olan bir diğer unsur ise fiyat. Onca yediğimiz yemeğe ödediğimiz toplam ücret 25 Euro oldu. O zaman bize iyi geliyordu. Euro artınca şimdi o kadar ucu gözükmüyor ancak 2 kişi yaklaşık 150 TL onca et hala ucuz sayılır. Bu rakam bize Özcan Bey’in arkadaşım Alper’i tanıması nedeniyle indirimli fiyat idi. Ancak aynı yemeği indirim olmadan 30 Euro’ya yiyebiliyorsunuz. Yani Kişi başı 15 Euro’ya denk geliyor. Oğlak çevirme yemek isteyenler için fiyat ise kişi başı 18 Euro.
Keçili Pilima Restaurant’a Nasıl Gidilir?
Keçili, İskeçe’ye bağlı bir dağ köyü. Zamanında Çanakkale Savaşı’na 34 genç gidiyor ve sadece 4’ü yeniden köylerine dönebiliyor. İskeçe merkez ile Keçili arasında yaklaşık 8 km mesafe var.
Bu lezzet durağına herhangi bir toplu taşıma ile ulaşmak mümkün değil. Bu yüzden olayı bir araç kiralamanız gerekiyor. İskeçe’nin eski yerleşim bölgesi Ahiriyan’dan yukarı yola çıktığınızda bir başka lezzet durağı olan Batis Restaurantı (İskeçe yazımda bu restauranta da yer vermiştim) göreceksiniz. Burayı karşınıza aldığınızda sağa dönüp yaklaşık 5-6 km yol aldığınızda yolun solunda Osmanlı’dan kalma tarihi bir köprü göreceksiniz. Yolun solundan bu köprüye doğru ayrılıp köprünün üstünden geçip bolca virajlı bir yolu takip ederek tepeye doğru yol alıyorsunuz. Keçili (To Pilima) Restaurant köye gelmeden yolun sağında yer alıyor.
merhaba,
ne iyi etmişsiniz de türk köylerini ziyaret etmişsiniz. yazınızı görünce “ben neden türk köyleri ile ilgili bir destinasyon hazırlamamayım ki” diye düşünmeme neden oldu.
acaba pakistan ve keşmir e de ziyaret etmeyi düşünüyor musunuz? ben oralara gitmeyi de çok istiyorum da 🙂
teşekkürler.
Ne mutlu ki yazı ve destinasyon ilginizi çekmiş. Açıkçası önccelikli olarak aklımdai destinasyonlardan biri değil Pakistan ama benim birçok seyahatim plansız spontan gelişiyor. Destinasyon çağırıyorsa gidiyorum. Şimdilik Pakistan çağırmadı diyelim 🙂
Merhaba Osman Bey,
Bende sizin gibi otomobille çevre ülkeleri gezmeyi seviyorum. Bugün tesadüfen yazılarınızı gördüm ve ilgimi çekti.Özellikle Pilima köyündeki Keçeli Restaurant. Kısmet olursa önümüzdeki ay yolumuz o tarafa düşecek. Kavala’ya giderken Pilima köyüne gitmeyi düşünüyorum. Yazınızı okuduktan sonra bu kararı verdim. Çok güzel anlatmışsınız.
Bana ayrıca tavsiye edebileceğiniz başka konum ve noktalar var mı?
Bu seneki ilk destinasyon Kavala, Selanik, Halkidikya oradan da Makedonya….
Teşekkürler
Ahh guzel köyüm kecili cok ozledim cok
Mekanın sahibi türk etlerin helalmi degilmi diye dert etmenize gerek yok yazmis sinin
Birde dip not dusseydiniz mekanin sahibi turk ama mekanda domuz urunleride yapiliyor
Bu hafta sonu gittim gidecegime pisman oldum
Menude domuzu gorunce butun hevesim kacti
Ayrica pirzolanin porsiyonu buyik lakin lastik gibi
25 kilometre degil sekiz kilometredi
[…] çevirmesi ile meşhur Türk köyü Keçili (Yunanca: Plima), İskeçe’ye 16 km uzaklıkta. Tam anlamıyla bir ziyafet için bu köy en ideal […]
Yahsibeyli köyü hakkında bilgi istiyorum .Yunanistan Türkiye sınırında olduğunu biliyorum ama tam olarak Nerede acaba.