Geçtiğimiz günlerde İstanbul’dan günü birlik bir yerlere gitmeye karar verdim. İstanbul‘a yakın yerler arayışımda tercihim bu sefer Tekirdağ’dan yana oldu. Tekirdağ‘ın Şarköy ilçesinde yer alan 5 adet köyünü yeni seyahat rotası olarak belirledik. Bu rotayı belirlememizde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin Miras Yolu Projesi‘nin büyük etkisi oldu. Bu proje hayata geçmeden bu köyleri keşfe çıkma kararı aldık. Açıkçası Miras Yolu projesinin hayata geçmesi ile Tekirdağ ve Şarköy’de hem turizmciler hem de emlakçılar çok sevinecek.
Tekirdağ Şarköy Emlak Fiyatlarını Arttıracak Proje: Miras Yolu
Son zamanlarda İstanbul’dan uzaklaşmak isteyenlerin ana adreslerinden biri de Tekirdağ ve civarı oldu. Bu durum Tekirdağ ve çevresindeki emlak piyasasının artmasından bile anlaşılıyor. Bunu nereden mi biliyorum? Google aramalarına bakmak mevcut durumu anlamak için yetiyor da artıyor bile. Şimdi Miras Yolu projesinin hayata geçmesi ile bu rota üzerinde yer alan 5 köyün Kaz Dağları köyleri ya da Ege’deki Şirince gibi çok değerlenmesi pek de şaşırtıcı bir gelişme olmaz. Bu köylerde olduğu gibi Miras Yolu projesinde de İstanbul gibi büyük şehirlerden kaçanların ev almaya başlaması ile bu köyler ciddi değişime uğrayıp emlak fiyatlarında çok ciddi fiyat artışları yaşanıyor. İlk girenler çok uyguna buralarda yerlerini alırken sonradan gelenler için bu pek de olası olmuyor.
instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam
Miras Yolu Projesi Nedir?
İşin emlak boyutu benim uzmanlık alanımın dışında. İşin turizm kısmına gelirsek, nedir bu Miras Yolu diyenlere kısaca açıklayayım.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Şarköy ilçesinin bir biri sıra gelen 5 köyünde tescilli yapılar restore edilip buralarda kültürel bir dönüşüm projesi başlatmış. Uçmakdere’den başlayan ve sırasıyla Gaziköy, Güzelköy, Eriklice ve Tepeköy Miras Yolu projesi kapsamında kentsel sit alanı ilan edilmiş. Bu köylerdeki 100’e yakın tarihi yapı köylülerden herhangi bedel talep edilmeden restore edilecek.
İstanbul’a Yakın Yerler Rekabeti
Böylece İstanbul’a yakın Misi Köyü, Cumalıkızık, Safranbolu vb. tematik destinasyonlara rakip turistik bir destinasyon oluşturulması hedefleniyor.
Miras Yolu Projesi kapsamındaki köyler hem 6 bin yıllık tarihi birikimi, hem endemik bitki yapısı, güzel koyları ile Tekirdağ’ın göz bebeği olmaya adaylar. Büyükşehir Belediyesi proje kapsamında bölgeyi ekoköy yapmayı hedefliyor.
Tekirdağ Şarköy Miras Yolu ile Bölgede Neler Yapılacak?
- 100’e yakın tarihi yapı (eski ahşap evler, sokaklar, camiler, kiliseler, hamamlar, manastırlar vb…) restore edilecek.
- Köylerde restorasyon atölyeleri kurulacak
- Unutulmaya yüz tutmuş ipekböcekçiliği gibi kültürel miraslar da yeniden canlandırılacak
- Bölgede yamaç paraşütü pisti ve dağ yürüyüşü (trekking) parkuru oluşturulmuş.
- Bölgedeki mübadele tarihini daha iyi anlatabilmek için Mübadele Müzesi kurulacak
- Bölgede gastronomi turizmine yönelik çalışmalar da yapılacak
Tekirdağ Şarköy Miras Yolu’na Nasıl Gidilir?
Araba ile
Açıkçası bu rotayı yapmanın en pratik yolu otomobil. Ben bu rotayı Volkswagen’den aldığım test aracım ile gerçekleştirdik. Bu seyahat esnasında kullandığım Volkswagen Amarok V6 3 Litre Dizel Otomatik test aracı hakkında detaylı görüşlerimi linke tıklayıp okuyabilirsiniz. Bizde reklam yok. İyisi ve kötüsü ile yazdım 🙂
İstanbul Florya’dan Uçmakdere yaklaşık 210 km sürüyor. Uçmakdere ile başlayan rotanın Şarköy’e kadar uzanan kısmı 30 km’yi buluyor. Yollar biraz tehlikeli. Özellikle mucur yollarda dikkatli olmanızı öneririm. Bu yolda hız can yakar. Bazı kısımlarda ise yol bozuktu. Açıkçası test aracı olarak VW Amarok aldığımız için memnun oldum. Ama tabi durum gözünüzü korkutmasın. Diğer araçların gidemeyeceği yollar değil ama pek konforlu olmaz.
Otobüs İle
Arabam yok hatta ehliyetim de yok diyenler için İstanbul’dan Şarköy ve Tekirdağ’a gün içerisinde neredeyse saat başı otobüsler kalkıyor. Buradan da Şarköy minibüsleri ile tüm bu köylere gitmek mümkün. Ancak tüm bu köylerde minibüse bin in bence eziyet. Bence arabası olan bir arkadaşınızı ikna etmenizde fayda var 🙂
İstanbul Miras Yolu Yolcuğu
İstanbul’dan biz saat 9 buçuk gibi yola koyulduk. Florya’dan yola çıkıp E-5’ten Marmara Ereğlisi istikametinde yol aldık. Marmara Ereğlisi sonrasında Şarköy istikametinde yolumuza devam ettik. Aslında 2 2 buçuk saat sürmesi gereken yolculuğumuz bizim kahve bağımlılığımız nedeniyle 3 saati buldu.
Tekirdağ Şarköy Miras Yolu Gezilecek Yerler
Işıklar Köyü
Kahve molasından sonraki ilk durağımız Işıklar Köyü idi. Bu köy açıkçası Miras Yolu rotası kapsamına girmiyor ancak navigasyon yerine tabelalara güvenince kendimizi bu köyde bulduk. Açıkçası iyi de ettik çünkü bu sayede hem test sürüşü fotolarını çektiğimiz güzel bir yol bulduk hem de rotaya Yeniköy adlı bir köyü daha ekleme imkânımız oldu.
Bizans döneminin önemli bir ticari merkezi olan Işıklar Köyü’nün çevresi de yine Işıklar (Ganoş) Dağı ile çevrili. İlk ticari markalamanın da buradan çıktığı rivayeti var. Tabi bugün köy bildiğiniz sıradan bir köy. Nerede yıllar öncesinin şaşalı ticaret merkezi demeden edemiyor insan.
Yeniköy
Işıklar Köyü’ndeki kısa molamızın ardından kendimizi Yeniköy’de buluyoruz. Burayı da ilk başta Uçmakdere sanıp durduğumuzu itiraf edeyim. Yol üstündeki bu küçük köyün tepeden deniz manzarası oldukça güzel. Ayrıca köyde bir yamaç paraşütü kulübü var. Biz gittiğimizde kapalı idi.
Uçmakdere Yamaç Paraşüt Alanı
Yeniköy’den itibaren Uçmakdere’ye doğru giderken artık tepeden virajlı yollarla deniz seviyesine doğru bir yol alıyorsunuz. Burada Uçmakdere’ye inmeden yol üstünde eşsiz manzarası ile sizi Uçmakdere Yamaç Paraşüt alanı sizi bekliyor. Biz oradayken yamaç paraşütü yapanlar değil de bizim gibi manzaranın tadını çıkartıp fotoğraf çekenler vardı. Burada verdiğimiz fotoğraf molasından sonra virajlı yolumuza geri koyulduk.
Uçmakdere
Yolumuza paraşüt yerine test aracımızla devam edip Miras Yolu’nun başlangıç köyü olan Uçmakdere’ye ulaştık. Güzel sade bir köy. Ancak mola verebileceğiniz, soluklanabileceğiniz bir yer yok. Köyün sadece kahvesi açıktı. Ona da kızlı erkekli oturmanız pek hoş karşılanmayabilir. Proje kapsamında bu konuda bir şeyler yapılması gerektiği bir gerçek.
Gaziköy
Eski adı ile Ganos’ta Miras Yolu projesi kapsamında çok küçük bir köy. Burada hem güzel bir plaj bir tarafta da dağ manzarası yer alıyor. Burası da çok kısa duraklayıp uzun süre vakit geçirmediğimiz bir köy oldu. Bu köyde de Uçmakdere’deki durum söz konusu idi.
Hoşköy
Gaziköy’den sonraki durağımız ise adı gibi hoş olan Hoşköy idi. Burada sahile aracımızı park edip, köyü keşfe çıktık. Özellikle sahil kısmının yazın oldukça hareketli olduğu kanısındayım. Ama bizim gibi kasım ayında geldiğinizde birçok mekân kapalı oluyor. Gezdiğimiz köyler arasında bence fotoğraf severlerin en çok seveceği köylerden biri burası olabilir. Hem köyün sahil şeridi hem de meşhur feneri ilgi odağı olmaya aday.
Güzelköy
Rotamızdaki bir sonraki durağımız Güzelköy. Bölgedeki en iyi korunan Osmanlı Köyü diyebileceğimiz Güzelköy’de birçok yapı da Miras Yolu kapsamında restore ediliyor.
Mürefte
Miras Yolu rotasında karşımıza çıkan köylerden biri de Mürefte idi. Burası özellikle sahil kısmı ve buradaki restoranları ile yazın birçok İstanbul’dan kaçan tatil severi çekmeye aday. Tabi kış döneminde açık yer bulmak burada da çok kolay değil. Ancak civar köylere göre burası çok daha fazla imkâna sahip. Burada bir de şarap Müzesi yer alıyor.
Eriklice ve Tepeköy
Miras Yolu kapsamında rotamızdaki diğer 2 köy de Eriklice ve Tepeköy idi. Açıkçası iki köyde de pek durulacak bir şey göremedik. Sanırım buralar proje bitiminde daha ilginç bir hal alabilirler.
Şarköy
Onca yol gitmişken tüm bu köylerin bağlı olduğu Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine de uğramamak da olmadı hani. Şarköy artık yazlıkçı merkezi olmaktan çıkıp bildiğiniz büyük bir yerleşim merkezi olmuş. İlçenin alışveriş caddesi kış vaktinde bile oldukça hareketli idi.
Sahil kısmında da yol boyunca gördüğümüz insan sayısının kaç katını gördük desem abartı olmaz. Buraya kadar gelip sahilin tadını çıkartmamak ve denizdeki denizkızı heykelinin fotoğrafını çekmemek olmaz.
Tekirdağ Şarköy Miras Yolu’nda Nerede Ne Yenir?
Açıkçası yola çıkmadan önce birçok araştırma yaptık. Elimizde bu liste ile yola çıktık. Ancak yol boyunca ya bu restoranların kapalı olduğunu ya da pek iç açıcı olmadıklarını gördük. Hal böyle olunca yemek için dönüş yolunda Tekirdağ’daki köftecileri tercih ettik.
Köfteci İbrahim
Burada 1 porsiyon Tekirdağ köfte ve yarım porsiyon satır kıymadan köfte yedim. Gelen sunum bence zayıf idi. Fiyatlar da Tekirdağ köfte 14 TL, yarım porsiyon satır köfte 8 TL. Daha sonrasında ise yol boyu hayalini kurduğum meşhur Hayrabolu tatlısı yedim. O da şimdiye kadar yediklerim arasında en zayıf olanı idi.
Açıkçası benim önerim köfte için Marmara Ereğlisi yakınlarındaki Özcanlar Köfte olur. Orada Hayrabolu tatlısı da çok daha güzel. Ama daha iyisi derseniz oranın çaprazındaki Meydan Köfte. Oranın da köftesi Özcanlar kadar değil. Tercih sizin.
Karnımızı da doyurduktan sonra bu sefer TEM üzerinden İstanbul’a doğru bir yolculuk gerçekleştirdik. Yaklaşık saat 21:30 gibi evdeydik. Yani 12 saat gibi bir sürede İstanbul’dan git gel 450 km süren bir rotayı keyiflice gezip evimize döndük. Miras yolu rotası yapılacak çalışmalar bittiğinde yeni lezzet durakları ve cazibe merkezleri ile çok daha uzun bir süre ayırmanızı gerektirebilir. Onun için de bir 1 gün konaklamayı da içine katıp, yamaç paraşütü vb. aktivitelerle İstanbul’un yanı başındaki bu kültürel mirasları keşfe çıkabilirsiniz.
[…] Tekirdağ Şarköy Gezilecek Yerler: Miras Yolu Rotası […]