Karadeniz’in en büyük şehri olarak geçen Samsun, Kurtuluş Savaşı’nda aldığı rol ile de bizde ayrı yere sahiptir. Samsun’da tarihler her zaman 19 Mayıs’tır bizim için. Son yıllarda birkaç kez yolumun düştüğü şehirde her seferinde çok keyif aldım, güzel gezdim güzel yemekler yedim. Kısa ama öz sürede Samsun’da gezilmesi gereken yerler, Samsun’da nerede ne yenir, Samsun’un meşhur yemekleri neler, Samsun’da nerede kalınır gibi Samsun hakkında bilinmesi gereken bilgileri sizlere anlatmaya çalışayım.

Samsun yaklaşık 1,3 milyonluk nüfusu ile Orta Karadeniz’in en büyük şehri konumunda. Açıkçası şehirde birçok şey dikkatimi çekti ancak özellikle benim gibi Kayserili bir gezgin olunca fiyatlar çok daha fazla ilginizi çekiyor. Samsun Karadeniz’in en büyük şehri olmasına rağmen oldukça ucuz bir şehir. Müzeler ya ücretsiz ya da çok komik ücretler ödüyorsunuz. Yeme içme İstanbul’a göre çok ucuz. Hatta Karadeniz’de birçok şehre göre de ucuz. Örneğin Ordu ile kıyaslarsanız şehir kesinlikle çok daha ucuz. Açıkçası şehri gezmeyeni dövüyorlar hanım. Gel gel Samsun’a gel 🙂

instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam

Samsun Tarihi

Karadeniz’in en büyük şehrinin tarihi aslında milattan önce Eski Taş Devri’ne kadar uzanıyor. Bölgede yapılan kazılarda o döneme ait bulgulara rastlanıyor. Karadeniz’in çoğunda olduğu gibi burada da bir dönem Pontus Rumları da hüküm sürmüş. Türklerle Selçuklular zamanında tanışılsa da, son noktayı Osmanlılar koymuş.

Samsun ve Kurtuluş Savaşı

Milli Mücadele’nin İlk Propoganda Afişi (Samsun kent Müzesi’nde sergileniyor)

Samsun denince ilk akla Milli Mücadele’nin başladığı şehir olması geliyor. Atatürk, 19 Mayıs 1919’da 18 arkadaşı ile birlikte Bandırma Gemisi ile şehre geliyor. Burada Milli Mücadele’nin ilk adımı atılıyor. İşte bu yüzden şehrin birçok tarihi yapısının olduğu belediyenin adı da İlkadım.

Samsun’da Gezilecek Yerler

Burada ben de hep gezmeye İlkadım’dan başlıyorum. Şehri gezerken rahat spor ayakkabılar giymenizi öneririm. Gezilecek yerler çoğu zaman birbirlerine çok yakın ancak birinden diğerine giderken bir bakmışsınız baya yol alıyorsunuz.

Saathane Meydanı

samsun-gezilecek-yerler-saathane-meydani

Son seyahatimde ilk durağım Saathane Meydanı oluyor. Bu meydan şu günlerde yenileniyor. İnşaat nedeniyle meydanın bir kısmı kapalı. Normalde burası Cumhuriyet Meydanı ile birlikte şehrin 2 büyük meydanından biri.

Meydana adını veren Saat Kulesi’nin tarihi II Abdulhamid dönemine kadar gidiyor. II Abdulhamid tahta çıkışının 10. yılı olan 1886’da tüm valilere şehirlere saat kulesi dikilmesini emreder. Belçika asıllı Fransız mühendisin ünye taşı kullanarak yaptığı bu saat kulesi 9 Mayıs 1887 yılında tamamlanır. Sonrasında zarar gören bu kule 1977 yılında yeni baştan inşa edilmiş.

Samsun Büyük Camii

Meydanın hemen yanında yer alan cami 1884 yılında Batumlu Hacı Ali Efendi tarafından yapılmış. Bu arada caminin hemen yanında şehrin en meşhur dönercisi Lezzetli Döner yer alıyor. Burada dönerin tadına bakmadan dönmemenizi tavsiye ederim.

Tarihi Bedestan Çarşısı

Camiden sonraki durağım Tarihi Bedestan Çarşısı oluyor. Açıkçası burası bir fotoğraf çekip pek uzun süre kalmadığım bir yer oluyor. Burada satılan ürünler benim zevkime pek uygun gözükmüyordu.

Yol üstünde karşıma birçok tarihi bina çıkıyor. Bunlar:

samsun-gezilecek-yerler-tarihi-osmanli-bankasi-binasi
  • Garanti Bankası (Tarihi Osmanlı Bankası Binası)
  • Ziraat Bankası Binası
  • Merkez Bankası Samsun Şubesi

Açıkçası bu yolun bir üst paralelindeki yolu da yürümenizi öneririm. Burada da geleneksel dükkanlar ve çaycılar yer alıyor. Ben 6-7 dakikalık bir yürüyüş sonrasında kendimi 19 Mayıs Bulvarı’nda buluyorum. Buranın çevresinde de birçok tarihi yapı sizi bekliyor.

Gazi Müzesi

Gazi Müzesi şehirde görülmesi gereken yerlerin başında geliyor bence. Burası Atatürk’ün şehre çıktığında 18 arkadaşı ile milli mücadelenin planlarını burada yapıyor. Bu bina aslında 1902 yılında yapılmış ve yıllarca Mantika Palas adı ile otel olarak kullanılmış.

Atatürk ve arkadaşları da bu otelde kalmışlar. O günün anısına otelin anahtarı 1926 yılında Samsun Valisi Fahri Bey başkanlığında Samsunlu bir heyet tarafından, Mustafa Kemal Paşa’ya teslim edilmiş. Daha sonraki yıllarda şehre gelişlerinde de Atatürk bu binada kalmış. Ölümünden sonra bina kız kardeşi Makbule Hanım’a geçmiş. 13 Eylül 1939’da belediye tarafından kamulaştırılan bina 9 Ekim 1940 yılında Samsun Gazi Müzesi olarak ziyarete açılmış. Müze birçok kez konsept değiştirmiş ve yenilenmiş. En son olarak 22 Mayıs 2006 tarihinde yenilenen müze yeniden ziyarete açılmış.

Gazi Müzesi Ziyaret Günleri ve Saatleri

Haftanın her günü saat 8:00 ile 17:00 saatleri arası ziyarete açık.

Gazi Müzesi Ziyaret Ücreti: Ücretsiz

Bulvar AVM (Eski Samsun Tütüm Fabrikası)

Gazi Müzesi’ndeen sonraki durağım Bulvar AVM oluyor. Burası aslında eski tütün fabrikası. 18 yıldır atıl duran Samsun Tütün Fabrikası kentsel dönüşüm projesi kapsamında restore edilip şehre kazandırılmış. Bildiğiniz AVM’lerden farklı bir hal kazanmış.

Heinrich Krippel Caddesi ve Atatürk Anıtı

Buradan yoluma devam ediyorum. Karşıma Heinrich Krippel Caddesi geliyor. Caddeye adını veren kişi şehrin meşhur Atatürk heykelini yapan heykeltıraşmış. Bu cadde üzerinde Atatürk ile birlikte Milli Mücadele’yi başlatan 18 kahraman adına yapılmış heykeller var. Bu heykellerin arasından geçince karşıma şehrin meşhur Atatürk Heykeli çıkıyor.

Samsun Kent Müzesi

Ordu istikametine doğru yürümeye devam edince yol üstünde bu sefer de karşıma Samsun Kent Müzesi çıkıyor.

1928 yılında Samsun-Sivas Demiryolu İnşaat ve İşletme İdaresi ve Devlet Demiryolu Lojmanı olarak inşa edilen 2 bina bugün Samsun Kent Müzesi olarak hizmet veriyor. 2004 yılından itibaren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın talimatıyla, Kültür ve Sosyal işler Daire Başkanlığı bünyesinde kent belleğinin kayıt altına alınması çalışmalarına başlanıyor. 2007 yılında ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve vakfın yönetim kurulu üyeleriyle gerçekleştirilen toplantının ardından çalışmalar hız kazanıyor. 13-15 Mayıs 2011 tarihleri arasında Samsun’da gerçekleşen “Her Kente Kent Müzesi” konulu Tarihi Kentler Birliği toplantısının ertesinde ise proje hayata geçiriliyor.

Açıkçası şehre dair öğrenmek isteyeceğiniz herşey bu müzede yer alıyor. Hatta aklınıza gelmeyenler de onların aklına gelmiş. Ayrı ayrı tematik odalarda çok güzel bilgiler sizi bekliyor. Kesinlikle emsallerine göre çok iyi tasarlanmış bir müze. Üstelik müze ziyaret ücretleri de oldukça komik. Öğrenciler için 1 TL tam ücret ise 2 TL. Yani gezmeyeni dövüyorlar.

Tarihi Tren İstasyonu

samsun-gezilecek-yerler-tarihi-tren-gari

Kent Müzesi sonrası yürüyüşüm devam ediyor. Bu seferki durağım ise Tarihi Tren istasyonu oluyor. Samsun – Kalın yol çalışmaları nedeniyle bu tren istasyonu 2015 yılından beri hizmet vermiyor ve 2018’e kadar da kapalı olması öngörülüyor. Tren istasyonunun yanındaki parkta sizi  tarihi kara trenler bekliyor. Tren İstasyonu’nun hemen yanındaki köprüden yolun karşısına geçiyorum. burada karşınıza birçok alternatif çıkıyor.

Samsun Hayvanat Bahçesi

Köprünün hemen ayağının dibinde yer alan hayvanat bahçesine giriş ücreti de çok komik seviyelerde. Öğrenci 50 kuruş, tam 1 TL. Bozuk paranız varsa sıraya girmeden kontuardaki jeton girişine atıp geçebiliyorsunuz. Benim çok vaktim olmadığı için hayvanat bahçesine girme imkanım olmadı.

Bandırma Gemisi Müzesi

Sahil yolundan dümdüz devam ettiğinizde yaklaşık 3 km sonra karşınıza çıkıyor. Bu gemi Atatürk’ün Samsun’a çıktığı meşhur Bandırma Gemisi’nin replikası. Bu müzenin ziyaretçi ücretleri de yeni oldukça komik. Öğrenci 1 Tam 2 TL. Geminin içine de girebiliyorsunuz.

Atatürk’ün Otomobilinin Replikası

Atatürk Samsun’a çıktığında kullandığı otomobilin replikası bugün Shareton Grand Samsun Hotel’in bahçesinde sergileniyor.

Atakum

Samsun’un modern yüzünü görmek isteyenler için Atakum’da görülmesi gereken bir yer. Şehrin en nezih semti olan Atakum’da yeme içme anlamında birçok lezzet durağı sizi bekliyor. Yine sahil şeridi hem yürüyüş yapmak hem de kafelerinde mola vermek için oldukça iyi bir adres olabilir.

Burada en çok ilgimi çeken şey ise evlerin şıkır şıkır oluşu idi. Açıkçası sanki burada elektrik ücreti yokmuş hissine kapıldım. Her binanın dışında şıkır şıkır aydınlatmalar göz kamaştıran cinsten.

Öte yandan Karadeniz’in en büyük şehrinde gezilecek yerler bir günde tabi ki de bitmez. Seyahatim sırasında gezmeye vakit ayıramadığım yerler de oldu. Bunlardan ilk aklıma gelenler şöyle:

Amisos Tepesi ve Mezarları

Kaldığım Shareton Hotel’in yanıbaşında olmasına rağmen bunu sonradan öğrenmem kötü oldu. Şehre adını veren bu tepeyi ziyaret etmekte fayda var.

  • Amazon Köyü ve Heykeli
  • Sevgi Köyü
  • Kuş Cenneti
  • Göğceli Camii (Tarihi Ahşap Çivisiz Camii)
  • Çarşamba Köprüsü
  • Nebiyan Dağı
  • Yakakent Çamgölü Mesire Alanı
  • Kabaceviz Şelalesi
  • Şahinkaya Kanyonu

Samsun’da Ulaşım

Samsun şehir içi ulaşımında hafif metro önemli bir paya sahip. hafif metronun ulaşım ağı için Samsun Hafif Raylı Sistem sitesi Samulas‘a bakabilirsiniz.

Samsun otobüs seferleri için ise bu linke bakabilirsiniz.

Samsun’da Nerede Ne Yenir?

Şehir tam bir lezzet durağı. Burada aç kalanı ıslak sopa ile dövmek lazım. Çünkü burada yok yok. Pide sevmeyene döner, döner sevmeyene simit, simit sevmeyene balık var. Daha da sevmeyene dayak var 🙂 İşte kıza zamanda keşfedebildiğim lezzet durakları.

 Turan Usta Bafra Pidesi

samsun-nerede-ne-yenir-bafra-turan-usta-pidecisi-4

Şehrin en önemli lezzetlerinden biri pide oluyor. Zaten Karadeniz’de pidesi ile ünlü olmayan yer yok neredeyse. Ancak Şehrin mafyaları ile de meşhur Bafra ilçesinde meşhur Turan Usta damak çatlatmak için sizi bekliyor. Ordu’da da Aktaşlar’da ve Bolaman’da pide gömdüm ama açıkçası Turan Usta’nın pideler başka. Özellikle pidelerde malzeme şov var. Hamur kıtır kıtır. Sonrasında zerre kaynama yok. Mühim olan zaten pideyi yedikten sonra kaynama yapıp yapmamasıdır bence. Pide kendini yeniden hatırlatmayacak size. 🙂 Tabi bu güzel pideleri yemek için biraz beklemeniz gerekiyor. Pideler biraz yavaş geliyor. Biz gitmeden sipariş verdiğimiz için erken geldi yoksa ciddi beklemek durumunda kalabiliyorsunuz.

Çalıkuşu Döner

Şehrin pidesi kadar dönercileri de meşhur. Samsun’da bu konuda en meşhur yer Çalıkuşu Döner. Çalıkuşu dönerde Samsun’da zincir olmuş bir kuruluş. Soslu dönerleri gerçekten damak çatlatan cinsten.

Lezzetli Döner

Öte yandan Çalıkuşu gibi zincir olmamış ama oldukça eski bir dönerci de Lezzetli Döner. Burası Saathane Meydanı’nda Büyük Camii’nin hemen yanında yer alıyor. Buranın döneri de yine damak çatlatan cinsten. Ama burası Çalıkuşu gibi soslu bir döner değil. İkisi arasında tercihim açıkçası burası olur.

Simit

Tarihi Merkez Bankası Samsun Şubesi
Tarihi Merkez Bankası Binası Samsun Şubesi

Samsun’un bir diğer methedilen lezzeti simitleri idi. Ben de kısıtlı zamanımda pis boğazlık edip simitlerinin de tadına baktım. Açıkçası beni çok etkileyen bir lezzet değildi.

Çakallı Menemeni

Şehre gelenlere dehşetle önerilen bir diğer lezzet durağı ise Çakallı. Şehre gelenlere Çakallı’nın meşhur menemenini yemeden dönmemeleri tavsiye ediliyor. Ancak benim domates ve menemenle aram pek olmadığı için bu lezzeti deneme imkanım olmadı. Ayrıca Çakallı şehrin merkezinden yaklaşık 30 km uzaklıkta. Üstelik de Ordu’ya ters istikamette idi. Tüm bu şartlar bir araya gelince Çakallı bu seferlik elenmek durumunda kaldım.

Pamuk Kardeşler Balık Restaurant

Bu şehirden balık yemeden dönmek büyük bir hata olur. Özellikle Karadeniz’in soğuk suyu buradaki balıkları çok daha leziz kılıyor. Balıklar burada çok daha yağlılar.

Pamuk Kardeşler şehrin Atakum bölgesinde yer alıyor. Sahilde Shareton Hotele yürüyerek 7-8 dk mesafede bulunuyor. Şehrin aslında en pahalı yerlerinden biri. Bunu önünde park eden otomobillerin markalarından anlıyorsunuz. Ancak İstanbul’a göre yine de ucuz fiyatlar. Üstelik de balıklar damak çatlatıyor. Ben çinekop ızgara aldım. Açıkçası son dönemde yediğim en leziz balık idi. Ayrıca deniz manzarasına karşı bu lezzetleri gömmenin tadı da ayrı.

Şehri gezmeden önce bana Samsunlu takipçilerimin tavsiye ettikleri balıkçılar ve önerileri şöyle:

  • Pamuk Kardeşler Balık Restorant’da levrek, barbun ve mısır ekmeği
  • Atakum Fevzi’nin Yeri‘nde özellikle mezgit. Yanında tabakta gelen ince mısır ekmeği de cabası
  • Samsun Balkaymak dondurmacısı

Florya Et Mangal Evi

samsunda-nerede-ne-yenir-florya-et-mangal-evi-1

Şehirde benim gibi kırmızı et tutkunları için de çok güzel yerler mevcut. Samsun’da öğretim görevlisi olan liseden dostum Güralp’in tavsiyesi ile Florya Et Mangal Evi’nde kuzuların sessizliğini dinledik. Açıkçası burası bir kasap. Orada yemek isterseniz sizden etin ücretine ek olarak bir pişirme ücret alıyor. Fiyatlar İstanbul’a göre tabiki de daha makul. Lezzet ise oldukça iyi.

Samsun Gece Hayatı

samsun-gece-hayati-atakum-nesh-waffle-bistro

Burada akşam ne yapacağız? Yok mu gece vakit geçireceğimiz yerler diyenler için doğru adres Atakum. Şehrin yeni yüzü Atakum’un sahiş şeridi alabildiğine cafe ve bistrolarla dolu.  Git git bitmeyen cinste devam ediyor. Biz Atakum Nesh Waffle Bistro diye bir yerde kahve içtik. Waffle yedik. Açıkçası ortalama bir yer.

Samsun Alışveriş

Her şehirde en çok merak edilen konulardan biri de nerede alışveriş yapabiliriz konusu oluyor. Samsun bu konuda da çeşitli alternatifler sunuyor.

Piazza AVM

Şehrin ve belki de bölgenin en büyük AVM’si. Bandırma Gemisi Müzesi yakınlarında yer alan AVM’de İstanbul’da aradığınız birçok markayı bulmak mümkün. İstanbul şartlarına göre bile ilk 10 AVM arasına girebilecek kalitede bir AVM.

Bulvar AVM

Eski Tütün Fabrikası’nın AVM’ye dönüşümünü görmek için bile gidilebilir. Üstelik burası sokak üzeri mağazaların bulunduğu açık bir AVM. Marka karması ve çeşitliliği ise Piazza kadar geniş değil.

Tarihi Bedestan Çarşısı

Marka arayışında olmayanlar için bu tarihi çarşı ilgi çekici olabilir. Açıkçası beni çok sarmadı.

Saathane Meydanı Çevresi

Yeme içmeye yönelik yerel peynir, çay vb şeyler almak için Saathane Meydanı ve çevresi bence güzel bir alışveriş adresi olabilir.

Samsun’a Nasıl Gidilir?

Samsun’a İstanbul’dan direkt uçuşlar var. Ancak Samsun Havalimanı asfaltındaki çökme nedeniyle, burada çalışma yapılacak ve havalimanı 1 Mart-31 Mayıs 2017 tarihleri arasında kapalı olacak. Bu süreçte şehre en yakın havalimanı olarak Sinop havalimanı kullanılabilir. Burası Samsun merkezine yaklaşık 150 km uzaklıkta yer alıyor. Ancak oldukça ufak bir havalimanı. Bir diğer alternatif ise Ordu Giresun Havalimanı. Burası da Samsun merkeze yaklaşık 170 km uzaklıkta yer alıyor.

Nerede Kaldım? (Samsun Otelleri)

Şehirdeki konaklamamı Shareton Grand Samsun Hotel‘de gerçekleştirdim. Açıkçası burası şehrin en lüks oteli. O zaman kaldığımda ücreti çok makuldü ama şimdi o maküllükte midir bilemiyeceğim.

shareton-grand-samsun-hotel-kahvalti
shareton-grand-samsun-hotel-oda

Kahvaltısının zenginliği, spa ve havuz imkanları da düşünülünce aslında 2 kişi konaklama burada oldukça ucuza geliyor. Yazın gelecekler için otelin bir de çok güzel plajı olduğunu hatırlatmamda fayda var. Tabi yaz dönemi fiyatlar çok daha yükseliyordur. Ben otelin web sitesinden Aralık 2016 fiyatını sizinle paylaştım.

Samsun Haritası

samsun-haritasi

18 YORUMLAR

    • Merhaba, yazıda da okuyacağınız üzere ben kaldığımda 2 kişi için bir gece konaklama fiyatı 194 TL idi. O fiyat da böyle bir otel için çok ucuzdu. Şimdi fiyatlar bu seviyelere çıktıysa tabiki de pahalıdır.

  1. Samsun bahsedildiği gibi ucuz biryer değil.Kalacak yer bulmakta zorlandım ve geç saat olduğundan aradığım oteller otel sitesinde belirttikleri fiyatın 3 katını istediler.Çok büyük ve kalabalık bir şehir.Sinop buradan bin kat güzel ve insanları daha nazik.

  2. Samsun çok güzel bir şehir. Çok ucuz olmasa da pahalı bir yer de değildir. Ayrıca ulaşım konusunda da oldukça rahattır. Samsun tramvay duraklarını kullanarak birçok yere ulaşım sağlanabiliyor. Karadeniz’in başkenti Samsun’a selamlar 🙂 Yazı için de teşekkür ederim.

  3. Hocam öncelikle samsunlu olarak memnun oldum 🙂 süre kısıtlı olduğundan sanırım sana tavsiyem daha bol zamanlı gelip terme ve miliç , çarşamba , vezirköprü şahinkaya kanyonu , havza kaplıcalar vs daha çok sayarımda gez yani :))

  4. Beyaz evi öneririm.

    Soslu yada sossuz döneri müthiş. Samsunun genel anlamda dönerinde başka (diğer şehirlerde bulamayacağım) bir lezzet var.

  5. Amozon köyünde mutlaka ziyaret edin. Teleferikle çıkıyorsunuz. Manzara muhteşem. Teleferik ücretide bir binimlik tranvay kartı ücreti. ☺️

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz