İzmir‘de huzurlu bir tatil arayanlar için akla ilk gelen yerlerden biri Şirince oluyor. 2012 yılına kadar Türkiye‘de bile pek bilinmeyen bu köy, bir anda dünya çapında bir üne sahip oldu. Maya Takvimi‘ne göre kıyamet koptuğunda zarar görmeyecek yerler listesinde olduğu için akın akın insanlar ve TV’ler köye geldi ve o gün bugündür burası İzmir’in gözde tatil destinasyonlarından biri.
Her ne kadar İzmir’de gezilecek yerler denince akla ilk olarak Çeşme, Alaçatı, Efes gelse de, Şirince’ye de ilgi pek de az sayılmaz. Tabi yıllar içinde birçok yer gibi burası da çok fazla turizme kendini kaptırmış ve doğallığını kaybetmiş. Biraz turistler için bir film platosunu andırıyor. Ancak yine de hala görülmeye değer bir yer. Hele de daha önce hiç görmediyseniz. Tabi 2 geceden sonra sıkılmaya başlayabilirsiniz.
instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam
Şirince’nin Tarihi
Kuruluşu M.S 5. yy’a kadar giden Şirince, oldukça zenginlerin yaşadığı bir yermiş. İnsanlar buraya gelip kendilerini rahatsız etmesin diye köyün adını Çirkince koymuşlar. Mübadele döneminde köye Rumların yerine 1924 yılında Selanik ve çevresinden gelen Türkler yerleştirilmiş. Köyün adı İzmir Valisi Kazım Dirik’in ziyareti sonrası değişmiş. Vali kendisini köy marşı ile karşılayan öğrencilerden de etkilenip bu köyün adı bundan sonra Şirince olsun demiş.
Burası özellikle 2012 yılında Maya Takvimi sayesinde dünya çapında bir üne sahip oldu. Maya takvimine göre 21 Aralık 2012 tarihinde efsane gezegen Marduk‘un dünyadaki yaşamı sona erdireceğine inanan birçok insan vardı. Beklenen felaketten zarar görülmeyeceğine inanılan bölgelerden biri de burası idi.
Kehanete göre Hz İsa 22 Aralık 2012’de Şirince’ye gelecekti. Bu beklentiyle dünyanın birçok yerinden insanlar Şirince’deki pansiyonları tamamen doldurdu. Hatta burada oda kiralayanlardan birinin de Tom Cruise olduğu söyleniyordu. Ancak Tom Cruise sonra bu bilgiyi yalanladı.
Ancak bu efsaneye yönelik şarkılar bile yazıldı. O günlerde bir rap gurubu olan Arteks tarafından yazılan Kıyamet-i Şirince bunlardan bir tanesi
Buradan bahsederken Sevan Nişanyan‘dan da bahsetmeden geçilmez. Meşhur yazar 1995 yılında eşi Müjde Tömbekici ile birlikte Şirince’ye taşınıp köyün talihini değiştiren kişi. Buradaki evleri köyün dokusuna uygun restore etmeye başlıyor. Nitekim Nişanyan Evleri diye de bir tabir çıkıyor. Onun sayesinde köy bir turizm atılımı gerçekleştiriyor.
Ancak bunun da bir bedeli oluyor ve izinsiz inşaat ve sit alanına kaçak inşaat gibi suçlardan hapis cezası alıyor. Tabi insan sormadan edemiyor Cumhurbaşkanı’nın Sarayı’nın kaçak olduğu bir ülkede 60 metre karelik kaçak inşaattan dolayı hapis yatmak nasıl bir adalet?
Şirince’de Gezilecek Yerler
Neyse gezi yazısı denen keyifli olur ben sizi daha fazla sıkmayayım. Sen tarihi boşver, Şirince’de nereler gezilir, ne yapılır anlat diyenleri duyar gibiyim. Taş evlerin arasındaki sokaklarında kaybolarak başladım turuma. Tüm sokakları gezmeniz birkaç saatinizi alır ancak. Sonuçta burası bir köy.
Buranın en meşhur yerlerinden birisi Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin tarafından kurulmuş olan Nesin Matematik Köyü. Burası köyden yaklaşık 1 km uzaklıkta kendi başına bir yer. Burada yaz dönemlerinde çocuklara belli bir ücret karşılığında matematik dersleri veriliyor. Bir nevi yaz kampı gibi çocuklar bu sürede burada konaklıyorlar.
Köyde iki kilise, Yunan mimari özelliklerine sahip bir ilkokul binası, sayısız çeşme ve manastır bulunuyor. Köyün özellikle girişinde yer alan Şirince Taş Mektep benim dikkatimi çekti. Burası 1996 yılından beri Artemis Restaurant olarak hizmet veriyor. İşletme sahipleri tarihi binayı Şirince Taş Mektep Müzesi’ne çevirerek köye yeni bir ziyaret yer kazandırmış.
Bu müzede hem Tanzimat’tan Cumhuriyet dönemine kadar eğitimdeki yenileşme gayretleri hem de Cumhuriyet döneminin zorluklar içerisinde sürdürülmeye çalışılan eğitim çabaları çeşitli belgeler, objeler ve fotoğraflarla gözler önüne seriliyor. Bu müze haftanın tüm günleri açık. Ayrıca ziyaret ücreti de alınmıyor. Bunun için restoranda yemek yemeniz de gerekmiyor.
Şirince’de Nerede Ne Yenir
Yemek demişken Şirince’de nerede ne yenir değinmeden geçmeyelim. Açıkçası biz kahvaltımızı Dimitros Restaurant‘ta yaptık. Burası Şirince Taş Mektep’in tam karşısında yer alıyor. Kahvaltısı güzeldi ama damak çatlatıyordu diyemeyeceğim. Ben Artemis’in manzarasını tercih ederdim. Ayrıca Güllü Konakları‘nın bahçesinde de muhakkak bir kahvaltı yapmanızı öneririm.
Köyde ayrıca kumda kahve muhakkak için. Biz ilk gece Fındık Cafe‘de kumda kahvenin tadına baktık. Kahve burada yanında lokumlar ve mürver şerbeti ile ikram ediliyor. Bu güzel ikramın bedeli 7,5 TL. Ayrıca mürver şerbetini de şişe ile de satıyorlar.
Nedir bu mürver peki?
“Sen çiçek olup etrafa gülücükler saçmaya söz ver. Toprak olup seni başının üstünde taşıyan bulunur” demiş Mevlana. Mürver aslında Türkiye’nin birçok yerinde yetişen, yanından geçerken dikkat etmediğimiz bir çiçek. Fark edilip değer verildiği ve mürver şerbetine çevrildiği yer ise Şirince.
Ben bir kere olsun tatmanızı öneririm. Ama şekerli şerbetlerden pek hoşlanmadığım için buna da bayıldım diyemeyeceğim.
Şirince’ye nasıl gidilir
İstanbul’dan bir saatlik bir uçak yolcuğu sonrasında İzmir’e ulaştım. Buradan köye varmanın en pratik yolu Havaş’ın Kuşadası servislerine binip Selçuk’ta inmek ve buradan Şirince minibüslerine binmek oluyor. Burada dikkat etmeniz gereken 2 husus var.
İlki Turkcell Platinium üyesi bile olsanız Havaş Kuşadası servislerinde ücretsiz hakkınız geçmiyor. (Diğer İzmir’den kalkan Havaş servislerinde ise geçerli) Havaş ile Selçuk’a ulaşmanın maliyeti 32 TL. İzmir Havalimanı’ndan tren ile Selçuk’a ulaşmak da bir diğer alternatif üstelik bu daha ekonomik bir çözüm olabilir.
İkinci husus ise Selçuk’tan Şirince minibüsleri. Bu minibüslerle Şirince’ye ulaşmanın maliyeti 3 TL. Ancak akşam 8’den sonra minibüsler çalışmıyor. Tek alternatifiniz taksi. O da yaklaşık 50 TL tutuyor. Ben rehberimiz sayesinde tanıdık bir taksi bulup 30 TL’ye Selçuk’tan köye ulaşmayı başardım.
Şirince’de nerede kalınır
Köyde ilk gece Sihirbaz’ın evi adlı eski bir konakta kaldım. Burasının sahibi İlkay Özdemir profesyonel bir sihirbaz. 2004 Doğu Avrupa şampiyonu 2011 dünyanın en iyi kadın sihirbazı seçilerek Merlin Award ödülünü almaya hak kazanmış.
2006 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a yaptığı sihirbazlık gösterisi ile gazetelerde de boy göstermiş. Burası ufak bir konak.
İlkay Hanım konakta odaları ayrı ayrı kiralıyor. Ben giriş katta kendi banyosu olan bir odada kaldım. Gece geç gelip sabah da erken çıktığım için İlkay Hanımla çok sohbet etme imkanım olmadı. Burasının Tripadvisor’dan 8,4 puan aldığını da ayrıca belirteyim.
Ben Şirince gezimde özellikle Güllü Konakları adlı otelden oldukça etkilendim. Açıkçası bu işletmenin bahçesinde köyün manzarası eşliğinde kahvaltı yapmak tam bir keyif. Bir sonraki ziyaretimde açıkçası bu oteli de denemek istiyorum. Ancak bu otelin fiyatının biraz pahalı olduğunu da belirtmekte fayda var.
Doğu Afrika Safari Bookers, tur ve seyahat alanlarında öncü bir cazibe merkezi olarak tamamen ayrılmış ve tatilcilere Afrika safarileri ile mükemmel bir tarih sunmak için kendilerini meşgul etmiştir. Geniş kapsamlı tecrübe ve mükemmel keşifle, Doğu Afrika Safari Bookers’da Kenya, Tanzanya, Mombasa ve Zanzibar gibi harika safari yerlerini sunuyoruz. En iyi ve eğlendirici safari paketlerimiz, en etkin yer değe- cileri, safari kılavuzları, menajerler ve izleyiciler tarafından verimli bir şekilde ele alınmaktadır. Kaliteli ve uygun fiyatlı hizmet sunmak için felsefeyle hareket ederek, eklenen konfor ile birlikte tüm ziyaretçiler için tam bir heyecan ve eğlenceyi garanti ederiz. Kesin özveri ve taahhüdümüz, seyahat endüstrisi içinde mükemmel bir üne kavuşmamızda bize yardımcı olan en talepkar ve en seçici müşterinin beklentisini karşılamak ve aşmak için bize yetki verdi.
Çok güzel bir yazı olmuş. Ben de blog yazıyorum. http://www.yollardahayatvar.com ve şirince ye nispeten sizden daha yakınım defalarca gitmeme rağmen sizin yazınızı çok beğendim. Yazmadan geçmek istemedim. Sevgiler
İlgiyle beğenerek okudum.
Şirince ve Selçuk doğası ve tarihi mekanları ile harika bir yer. Bir çok gezilecek yer var. Çok ta güzel kale almışsınız Şirinceyi. Bende blogumda Şirinceye Yer verdim. Saygılarımla.
şirince gerçekten mükemmel bir yer