Bence bir tatilde en önemli unsurlardan biri oradaki lezzet duraklarıdır. Açıkçası ben yemek arası gezmeyi tercih edenlerdenim. Tabi bunu yaparken de bütçemi pek zorlamayı da sevmem. Siz de yurtdışı tatil planı yaparken “ağız tadını da hesaba katanlardansanız”, yani gittiğiniz ülkede uygun fiyata yemek yemenin peşindeyseniz, sizinle güzel bir araştırmayı paylaşacağım. Online otel arama sitesi Hotels.com dünyanın dört bir yanındaki otellerdeki yemek fiyatlarını değerlendirerek Kulüp Sandviç Endeksi’ni (KSE) yayınlamış.
instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam
Tatilcilerin otellerdeki bir günlük yemek masraflarının ne kadar olacağıyla ilgili daha ayrıntılı fikir sahibi olmaları için Kulüp Sandviç Endeksi 2.0’de, otellerde sunulan dört farklı yiyecek-içecek seçeneğinin fiyatları karşılaştırılıyor: Akşam yemeği için kulüp sandviç, öğle veya akşam yemeği için hamburger, patates ve soğuk içecekten oluşan hamburger menü, akşamüstü bir fincan kahve ve akşam yemeği sonrası bir kadeh özel üretim kırmızı şarap.
Ortalama fiyatların, 28 ülkenin başkentleri veya önemli turizm merkezlerinde bulunan 30 adet beş, dört ve üç yıldızlı otelde, bahsi geçen dört kategorideki yiyecek ve içecekler için ödenen meblağlar üzerinden (vergi ve harçlar dahil) hesaplandığı Kulüp Sandviç Endeksi 2.0’ye göre toplam maliyette en pahalı kentler şöyle:
• Cenevre (231,52 TL), Paris (193,87 TL) ve Hong Kong (190,48 TL), tam gün yemek masrafının en yüksek olduğu kentler.
• En hesaplı şehirler sıralamasında ipi Bogota göğüsledi. Bu sıralamada liste başı olan Bogota’daki otellerde gezginler yemek için ortalama sadece 80,29 TL ödüyor. Mexico City (85,81 TL), Rio de Janeiro (91,29 TL) ve Buenos Aires (107,55 TL) de ekonomik yemekler konusunda Kolombiya’nın başkenti ile yarışıyor.
Sandviç tutkunları rotayı Roma’ya çevirebilir
• Roma’da sandviç keyfinin bedeli yüzde 32 azalarak 38,80 TL’ye indi; bu da Roma’nın listedeki yerini 2014 ile kıyaslandığında 9 sıra aşağıya düşürdü.
• Yeni Delhi’deki ortalama fiyat yüzde 28 artarak 30,04 TL’ye ulaştı ve 2014 ile karşılaştırıldığında bu destinasyonu listede 6 sıra yukarıya çıkardı. Yeni Delhi bu fiyat ile en ucuz kulüp sandviç destinasyonu unvanını kaybetti ve unvan 26,09 TL ile Mexico City’ye gitti.
• Ortalama fiyatlar Helsinki’de %18 düşüşle 53,51 TL’ye, Madrid’de ise yüzde 20 düşüşle 34,12 TL’ye gerilerken, Finlandiya ve İspanya seyahat düşkünlerinin en uygun fiyatlı kulüp sandviçlerin tadını çıkaracakları ülkeler arasında yer alıyor.
Kahve tiryakileri yolunu Asya’ya düşürmesin
• Kahve tiryakileri Güney Kore’nin başkenti Seul’de bir fincan kahve için ortalama 25,95 TL’yi gözden çıkarmak zorunda.
• Bir fincan kahvenin en pahalı olduğu şehirlerin beşi Asya’dan: Seul’u, Tokyo (22,70 TL), Pekin (20,51 TL), Hong Kong (19,73 TL) ve Taipei (18,26 TL) takip ediyor.
• Otel misafirleri kafein ihtiyaçlarını karşılamak için Londra (22,48 TL) ve Singapur’da (21,47 TL) da yüksek rakamlar ödüyor.
• Bir fincan kahvenin en ucuz içilebileceği destinasyon ise Bogota (4,19 TL).
Paris’te şarap keyfi cep yakıyor
Paris• Ortalama sadece 12,10 TL ile Madrid, en ucuz özel üretim kırmızı şarabın satıldığı şehir.
• Paris, beş yıldızlı bir oteldeki 38,44 TL’lik fiyat ile dünyanın en pahalı özel üretim ev şarabının adresi oluyor. Hatta, Paris’te beş yıldızlı otellerde sunulan bir kadeh özel üretim kırmızı şarap, aralarında New York, Dublin, Sydney ve Berlin’in de bulunduğu 19 kentte satılan kulüp sandviçten daha pahalı.
Fast- food Cenevre ve Oslo’da pahalı
• Bir hamburger, patates ve soğuk içecekten oluşan hamburger mönüsü için 100,93 TL’nin ödendiği Cenevre endekste liste başında yer alıyor. Bu rakam en ucuz hamburger mönü fiyatına sahip Bogota’nın (31,40 TL) üç katından fazlaya denk geliyor. Oslo da ortalama 83,25 TL’lik fiyat ile listede Cenevre’nin hemen ardından geliyor.
Oldukça güzel bir çalışma olmuş
Gitmeden önce şehrin pahalılığı hakkında bilgi sahibi olmak adına güzel bir yazı.Aklımızda bulunsun
Kore Seul ve çin’n pekinve sangay şehirlerinde bulundum kahve gerçekten çok pahalı
Otel menuleri kısmen bir fikir verse de gerçek anlamda alım indexlerini ifade edemez .5* otellerin makul bir satış politikası genelde yoktur . birisi koyar listeyi öyle devam edip gider .300 mt ötedeki mc cafe nin fiyatlarına bakıp düzeltmez kendini .
daha kapsamlı veriler için bu tarz sitelere bakmakta fayda var .
http://www.numbeo.com/cost-of-living/