Ekim 2009, akşam yemeği için Seul’da Han Nehri kıyısında yer alan Manchester United Restaurant Bar’dayız. Yemek esnasında bir ara hava almak için restorantın terasına çıkmış muhabbet ediyoruz. O esnada Hyundai’in üst düzey bir Koreli yöneticisi Han Nehri’ni gösterip bana “Şu manzaraya bakar mısınız? Bu manzara hiçbir yerde yok” diyor. İşte o anda aklıma İstanbul’da Boğaz’da bir restoranta götürüp “Bakar mısın böyle bir manzara başka yerde yok” deyişlerimiz geldi.
2009 yılında Hyundai’ın ix55 modelini test etmek ve Hyundai’ın Seul ve çevresindeki fabrikalarını ziyaret etmek için gitmiştik. Seul’da kaldığımız dönemde şehri bir miktar keşfetme imkanımız oldu.
Seul’a Ulaşım ve İstanbul’la Saat Farkı
Seul’a İstanbul’dan yaklaşık 9 saatlik bir uçuş ile ulaşabiliyorsunuz. İki ülke arasında 6 saatlik bir zaman farkı var. Bu yüzden uçakta uyku saatinizi ona göre ayarlayıp jetlag olmamakta fayda var. Kore Savaşı’nda atalarımızın ülkeye desteği nedeniyle Güney Kore Türk vatandaşlarından vize istemiyor.
Seul’a ulaştığınızda ülkedeki Hyundai ve Samsung dominasyonu dikkatinizi çekiyor. Bütün otomobiller neredeyse Ya Hyundai ya da Kia (Kia da Hyundai’a ait). Yüzde 10-15’lik kalan pazar da diğer markalar. Bu markalar arasında Samsung’un Renault ile ürettiği Samsung markalı otomobiller de var. Ama bu durum sadece otomobillerle sınırlı değil. Şehirdeki otobüslerden, asansörlere şehirde üzerinde marka gördüğünüz her şey ya Hyundai ya da Samsung çıkabiliyor.
Seul’da Görülmesi Gereken Yerler
Şehri Han Nehri, ortadan ikiye ayırıyor. Bu nehir üzerinde iki yakayı bağlayan köprüler mevcut. Han Mehri ve çevresindeki Restorantlar, bizdeki Boğaz algısını uyandırıyor. Her ne kadar ben Boğaz’ı tercih etsem de, bir Koreli de Han Nehri’ni tercih edebiliyor. Şehirde çok uzun süre kalmadığım için tüm hatlarıyla keşfetme imkanım olmasa da sizlere Seul’da görülmesi gereken yerleri derledim. Umarım işinize yarar.
Gangnam
Ünlü Koreli şarkıcı Psy’ın geçen yıl tüm dünyayı etkisi altına aldığı şarkısı Gangnam Style’a adını veren Gangnam Seul’da gidilecek nezih yerlerden biridir.
Bundan 50 yıl önce pirinç tarlası olan bölge bugün Seul’un en zenginlerinin yaşadığı yer olarak şehrin gerçek merkezidir. Bölgenin şaşırtıcı olmasa gerek ama gece hayatı da çok hızlıdır. Burada Club Octagon’u deneyebilirsiniz.
Myeongdong
Myeongdong tam bir alış veriş cenneti. Ama sadece alışveriş bölgesi olarak tanımlamak yanlış olur. Şehrin bankacılık, ticaret ve kültür merkezlerinden biri olan Myeongdong’a günde 1,5 2 milyon arası kişi geliyor. Bu anlamda İstiklal Caddesi’ni andırıyor.
Burada Seoul N Tower’a çıkıp tüm Seul manzarasının tadı çıkartılabilir. Özellikle de gece manzara oldukça iyi oluyor.
Sevgilisi ve eşi ile gelenler de hayat boyu birliktelik için buraya kilit asıyorlar.
Ayrıca buranın içinde yer alan Teddy Bear Müzesi de oldukça sevimli.
Itaewon
Seul’un Yongsan-gu bölgesinde bulunan Itaewon yabancıların yoğunlukla ikamet ettiği bir yerdir. Belki de bu yüzden Hint, Taynland ve Meksika mutfağı başta olmak üzere birçok ülke mutfağına uygun restoranlar burada bulunur. Belki de bu yüzden turistlerin de en çok uğradığı yerdir Itaewon. Burası ayrıca gece hayatı anlamında da oldukça hareketli bir yerdir.
Busan
Türkiye ile Güney Kore’nin ilişkilerinde Kore Savaşı önemli bir yer teşkil eder. Türk askerleri yıllar önce kendisinden çok uzakta olan bu ülkeye yardım için gelmiş ve savaşmıştır. İşte burada savaşıp şehit olan askerlerimizin mezarı Türk Şehitliği Busan’da yer alıyor.
Geleneksel Kore
Eğer Seul’e gelip de daha geleneksel Kore’yi görmek isterseniz Gyeoungju görmelisiniz. Budist tapınakları ve özellikle de Bulgugsa ve Seokguram inanilmaz güzellikte yerler.
Jeonju Hanok ( Geleneksel Kore Evi ) Köyü gidilebilecek ziyaret edilmesi gereken yerler arasında olmalı.
Seul Sarayları Gyeongbokgung ve Changdeokgung ziyaret listenize eklenmesi gereken yerler.
Görülmesi gereken yerlerden bir diğeri de Ulusal Seul Müzesi (Seoul National Museum)
Seul’da Ulaşım
Güney Kore’de taksiler oldukça uygun fiyatlı. Taksiler için ülkede 3 farklı sistem var. Turuncu ve griler ucuz, royal tip denen siyahlar ise biraz pahalı.
Şehir dünyanın en gelişmiş metro sistemlerinden birine sahip. Biraz karışık olduğu için ya metro haritası ya da cep telefonunuzda bir metro uygulaması olmasında fayda var. Metroda ödeme yapmak için ya tek kullanımlık turuncu biletlerden ya da para yüklenebilen T Money almalısınız. Turuncu bilet depozitolu olduğu için kullandıktan sonra geri vermeniz gerekiyor. T-Money’e yüklediğiniz parayı ise hem metro içinde hem de alışverişlerde kullanabiliyorsunuz. Bu arada metro içerisinde görevli yok. Cihazlar üzerinden tüm bu işlemleri gerçekleştirmeniz gerekiyor.
Pratik bilgiler
- Seul’a gitmek için vize gerekmiyor.
- İstanbul ile Seul arasındaki saat farkı 6 saat
- Şehirde ciddi bir trafik problemi var. Özellikle de iş saatlerinde
- Seul’da her noktada ücretsiz wifi mevcut. Şehirde birçok büyük şehrin aksine internet bulmakta sorun yaşamazsınız.
- Woori Bank İş Bankası ile anlaşmalı. Çok düşük bir fark ödeyerek para işlerinizi halledebilirsiniz.
- Satıcılara Çogiyo (Afedersiniz) diye hitap edebilirsiniz. “Olmayeyo?” ise “Bunun ücreti ne kadar?” demektir. İngilizce bilenler bile konuşmuyor. Kore halkı biraz utangaç olabiliyor.
- Kore’ye yazın gidenlere yaz sıcağında Kore’ye özgü soğuk meyveli tatlı Patbingsu yemeyi öneriyorum.
- Han Nehri kenarındaki restoranlar denenebilir. Bizim yemek yediğimiz Manchester United Restaurant Bar hem manzara hem de yemekler açısından güzel bir restorandı. Ancak fiyatlar biraz tuzlu olabilir
- Yine Kore Barbeküsü denilen masanızda ızgara yapılan restorantlarda, ızgaraların tadına da bakabirlirsiniz
- İnsanların büyük bir kısmı ya İngilizce bilmiyor ya da utanıyor. Alfabe de farklı olduğu için gideceğiniz yerlerin ve lazım olacak bir kaç cümlenin Koreceleri’ni de kaldığınız otelde bir görevliye yazdırmanızda fayda olabilir.
Seul İklimi
Seul nemli Astropikal İklim ile Kıtasal İklim arasında bir iklime sahip. Yazlar genelde sıcak ve nemli geçiyor. Haziran temmuz aylarında ise doğu asya musonları etkili oluyor. En sıcak ay Ağustos. Bu ayda da ortalama sıcaklık 22 ile 29 °C arasında değişiyor. Kışlar genelde soğuk ve yaza göre daha az nemli oluyor. Ortalama sıcaklık -6 ile 2 °C civarında seyrediyor. Ayrıca yıllık yaklaşık 28 gün kar yağışı var.
Şehri ziyaret etmeden hava durumuna bakmak için Accuweather linkini sizlerle paylaşıyorum.