Karabük‘e bağlı Safranbolu ilçesi Osmanlı’dan bugüne ayakta kalan tarihi konakları ile 1998 yılından beri UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’de yer alıyor. Batı Karadeniz‘in bu güzide ilçesi hem İstanbul‘a hem de Ankara’ya yakınlığı göz önüne alındığında haftasonu tatili için oldukça rağbet gören bir yer oluyor. Safranbolu’da gezilecek yerler çok ancak bu konuyu ben daha önce size detayları ile anlatmıştım. Gezdiğin gördüğün senin olsun sen bana Safranbolu yemekleri neler onu anlat dediğinizi duyar gibiyim.

Safranbolu yemekleri ve Safranbolu restoranları tarihi yapıları kadar zengin. Peruhi, bükme, su simidi, kuyu kebabı, safranlı lokum gibi yöresel yemekleri ve birbirinden meşhur lezzet duraklarını keşfetmeniz için sizi bekliyor. Safranbolu’da hafta sonunda sadece gurme turu yapmaya yetecek kadar malzeme var. Arada yediklerinizi yakmak için de tarihi yerleri ve kanyonları gezersiniz artık.

instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam

Safranbolu Yemekleri ve İçecekleri

Hazırsanız sizi Safranbolu’da nelerin beklediğine dair bilgilendirmeye başlayayım. Unutmadan uyarayım yolculuk öncesi sıkı bir diyet yapın çünkü burada baya bir kilo alma potansiyeliniz var.

Peruhi

Safranbolu'da Nerede Ne Yenir Safran Konak
Tam ortadaki meşhur peruhi, Safran Konak

Bir Kayserili olarak bana en ilginç gelen yemeklerden biri peruhi oldu. Peruhi et sevmeyenlerin de yiyebileceği bölgeye has bir mantı. Mantının içine et yerine şırınga ile süzme yoğurt koyup pişiriliyormuş. Açıkçası ben etlisini tercih ederim. Ama bu da denenmeyi hak ediyor. Safran Konak‘ta bir porsiyon peruhinin fiyatı 15 TL idi.

Bükme

Bölgeye has bir pide türü olan bükmenin içinde ıspanak ve (veya) pazı oluyor. Sabahları fırından sıcak sıcak alıp kahvaltıda mis gibi gömüyorsunuz.

Bağlar Gazozu

Safranbolu'da Nerede Ne Yenir Ne içilir bağlar gazoz

Her bölgenin kendine has bir gazozu var. Safranbolu ve çevresinde de Bağlar gazozunun borusu ötüyor. Bağlar gazozunun tadını almak için ise onu depozitolu şişeden içeceksiniz. Tek kullanımlık şişe ile depozitolu arasında tat farkı var.

Kuyu Kebabı

Kuyu kebabı konusunda birçok ilimiz oldukça başarılı. Ancak kuyu kebabının iyisi Safranbolu’dadır gibi oldukça iddialı yorumları dikkate almakta fayda var. (Kastamonu için de bu iddia dile getiriliyor) Boyabat kuzusu 2 buçuk saat boyunca bir bütün olarak kuyuda pişiriliyor ve sonra da porsiyonu 35 TL olarak tabağınıza geliyor.

Safranlı Lokum

Adını bile safrandan alan Safranbolu’nun safranlı lokumu olmasa büyük ayıp olurdu. (Bu arada bölgede safran üretimi baya azalmış. Ucuz diye İran’dan getirtiliyormuş) Lokum çeşitleri safranlı ile de sınırlı değil. Açıkçası ben çifte kavrulmuşu safranlıdan çok daha fazla sevdim.

Su Simidi

Her yiğidin yoğurt yiyişi, her bölgenin de simidi farklı olurmuş. Safranbolu’nun meşhur su simidi önce suda haşlanıyor ve odun fırınında susamsız bir şekilde kızarması bekleniyor. Tabi nar gibi kızaracak. Başka türlüsünü sakın düşünmeyin. Sonra da sabah kahvaltımızda yerini alıyor.

Meşhur Safranbolu Ev Baklavası

Safranbolu Yörük Sofrası Ev Baklavası

Baklava denince akla ilk Gaziantep gelse de, Safranbolu’da da yöreye has ev baklavası oldukça meşhur. Özellikle Yörük Köyü’nün ödüllü ev baklavasını tatmanızı tavsiye ederim. Ödüllü derken zamanında Turizm Bakanlığı’nın bir yemek yarışmasında kazanılmış bir ödül. Yani Michelin yıldızı değil. Siz ödüle takılmayın ama tadı oldukça güzel. Porsiyonu 7 TL.

Kastamonu Pastırması

Yine Safranbolu’ya kadar gitmişken 100 km yol yapıp meşhur Tabakoğlu pastırmasının tadına bakmalısınız. Bunu bir Kayserili olarak ben söylüyorsam boşuna değildir, o 100 km yapılır. Yeme içme fenomenleri ile gezince biz gitmeden Kastamonu’dan pastırma ayağımıza Safranbolu’ya geldi. Tabakoğlu’dan ayrılıp Kastamonu Gurme‘yi kuran ortakların pastırmaları da 2 gün boyunca damaklarımızı çatlattı. Öncesinde bir de pastırma kesme şovu yaptılar. Bu arada pastırmanın kilosu 100 TL

Safranbolu’da Nerede Ne Yenir?

Safranbolu yemekleri güzel de nerede yiyeceğiz diyenler sabırsızlanmayın. Şimdi Safranbolu’nun lezzet duraklarından bahsedeceğim.

Safran Konak

Safranbolu’nun yöresel yemeklerini Bağlar bölgesinde yer alan meşhur Safran Konak’ta tadabilirsiniz. Peruhi ve etli yaprak sarması çok iddialı. Burası aynı zamanda otel olarak da işletiliyor. İlçenin ileri gelenleri düğünlerini de burada yaptırıyormuş.

Tarihi Simitçi

Eski Çarşı’da Cinci Hamamı’nın yanı başında Tarihi Simitçi’yi göreceksiniz. Safranbolu’nun meşhur su simidi için doğru adres tam burası.

Kılcıoğlu Pide

Safranbolu’nun meşhur bükmesi ve diğer pide çeşitleri için Eski Çarşı’da bu seferki durağımız 1971 yılından beri hizmet veren Mustafa Kılcıoğlu oluyor.

Köroğlu Konak

Safranbolu'da nerede ne yenir ne içilir köroğlu konağı

Akşam yemeği için güzel bir adres. Ambiyans ve yemekler güzel. Mezeler ve etler gayet lezizdi.

Kadıoğlu Şehzade Sofrası

2 buçuk saat kuyuda tek parça Boyabat kuzusunun pişirilip servis edildiği lezzet durağı işte tam burası. Porsiyonu 35 TL olan kuzunun nam-ı ise Safranbolu evleri kadar var. Bir porsiyonda yaklaşık 160-170 gram arası et oluyormuş. Beni kesmez sadece tadımlık olur.

Yörük Sofrası

Safranbolu Yörük Köyü Sofrası baklava

Yörük Köyü’nün gözleme ve ödüllü ev baklavası ile meşhur lezzet durağı. Dekorasyonu da yemekleri kadar başarılı bir yer. Gözlemenin tanesi, baklavanın da porsiyonu 7 TL. Bir porsiyonda 2 adet baklava oluyor. Çay için ise yandaki Tarihi Yörük Kahvehanesi‘nden sipariş vermeniz gerekiyor.

Bu köyde gözleme ve baklava için bir diğer adres de Kasım Sipahioğlu Konağı Filiz Teyze Gözleme Evi. Filiz Teyze’nin teatral şovu ile konağı gezip sonra da onun gözleme ve baklavasının tadına bakmak bu köyde diğer bir alternatif.

Kristal Teras Kafe

Safranbolu’ya 8 km uzaklıkta yer alan Kristal Teras’a gittiğinizde manzaraya kurulu kafeye de uğramanızı öneririm. Bu manzaraya karşı bir salep ya da çay içmeden dönmeyin. Salepi efsane değil ama bu manzarada ne olsa içilir.

İmren Lokumları-Geleneksel Safranbolu Evi

Lokum için Safranbolu’nun en meşhur yeri İmren Lokumları. Burası Kahve Dünyası’na da lokum gönderiyor. Cinci Han’ın karşısındaki mağazasının içi aynı zamanda bir kafe. Burada lokumların tadına bakarken yanında birşeyler de içebilir sonra da hediyelik lokumlarınızı alabilirsiniz.

Arasta Kahvesi (Boncuk Cafe)

Yemeniciler (Arasta) Çarşısı’nda gezerken biraz şöyle soluklanayım, ortamın biraz tadını çıkartayım derseniz Boncuk Cafe’de bir çay kahve içebilirsiniz.

4 YORUMLAR

  1. Ah ah canım oğlum safranboluda asker 3 ay i kaldı gittik ama korona yasaklarından dolayi heryer kapali olfugu icin çok kötü bir döner yedik berbattı ama lokumu gerçekten harikaydi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz