İstanbul‘a yakın günübirlik gezilecek yerler deyince ilk akla gelen şehirlerden biri Bursa oluyor. Özellikle çok sayıda feribot seferi olması ve yeni Osman Gazi Köprüsü’nün hayata geçmesi Bursa’ya olan ilgiyi daha da arttırıyor. Tabi Bursa’da gezilecek ve görülecek yerlerin sayısının çok fazla olması da hafta sonu tatil kaçamakları için Bursa’yı çekici kılan bir diğer unsur.

Hafta sonu tatilinde her gelişinizde size farklı alternatifler sunabilen Bursa’nın merkezi dışında da keşfedilmeyi bekleyen cazibe noktaları var. Şehri keşfetmeye gelenlerin şehir kadar Bursa çevresinde muhakkak görmesi gereken yerler var. İşte benim de ara ara hafta sonu kaçamakları ile keşfettiğim bazı güzel yerler…

instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam

Bursa Çevresinde Gezilecek Yerler

Bursa gezilecek yerler
Fatih Camii, Trilye

Son dönemlerde Bursa gezilerimde şehrin merkezine uğramadan şehrin çevresindeki yerleri keşfedip İstanbul’a geri dönüyorum. Osmanlı’nın eski başkentlerinden olan şehrin çevresinde gezilecek yerlerin çoğunluğunun tarihi Rum Köyleri olması da ilginç bir detay. Anadolu Jet Ankara’dan Bursa’ya direk seferler düzenliyor. Anadolujet bilet kampanyalarını takip edin.

İznik

Bursa'da gezilecek yerler
İznik Ayasofya Camii

Bursa’da gezilecek yerlerin başında gelmesine rağmen bence hak ettiği ilgiyi göremeyen bir yer İznik. İznik’te yerleşim Milattan Önce 5. yy’a kadar dayanıyor. Tarihte 4 medeniyete başkentlik yapmış nadide yerlerden biri. Doğal olarak Roma’dan Bizans’a, Selçuklulardan Osmanlı’ya birçok medeniyete ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Roma ve Bizans döneminde dini de bir merkez olan İznik, 325 yılında Hıristiyanlar arasında çıkan anlaşmazlıklara çözüm aranan Birinci Konsül’e ev sahipliği yapmış. Ayrıca Türkiye’nin en güneşli bölgelerinden biri olarak da oldukça güzel bir iklimi var. Yeme içme anlamında da hafta sonu gezginlerini üzmeyecek bir yer.

İznik seyahati planlamak için detaylı İznik yazılarımı okuyabilirsiniz.

Trilye

Bursa çevresinde gezilecek yerler

Bursa’daki en geç keşiflerimden olan Trilye, Rumlar’dan kalma bir balıkçı kasabası Yaklaşık 2 saatlik bir otomobil yolculuğu ile Bİstanbul’dan Trilye’ye ulaşmak mümkün. Cumalıkızık, Gölyazı gibi yerlerden sonra turizmin önemini fark eden Trilyeliler de turist çekmek için adımlar atmaya başlamışlar. Açıkçası fotoğraf çekmeyi sevenle buraya bayılacak. Tabut ev ve Trilye ile özdeşleşmiş altında manav olan ahşap ev için bile buraya gidilebilir. Burası bir Rum Köyü desem de Osmanlı’ya ait birçok yapı da hala ayakta. Burası hala çok popülerleşmeden gidin doya doya gezin. Malum Türkiye‘de güzelim yerleri çabuk tüketiyoruz. Bu arada Trilye yarım günde rahatlıkla gezilebilecek bir yer. Burası ile birlikte Mudanya ve Misi Köyü hatta zamanınız yeterse Gölyazı’yı da ziyaret edebilirsiniz.

Trilye ile ilgili detaylı gezi notları için: Trilye Gezilecek Yerler: Bursa’da Bir Rum Köyü

Mudanya

Mudanya Mübadele Müzesi

İstanbul’dan ulaşımı en kolay olan yerlerden biri Bursa’nın Mudanya ilçesi desem yanlış olmaz sanırım. Mudanya’ya hem Yenikapı hem de Eminönü’den deniz otobüsleri ile trafik derdi çekmeden ulaşmak mümkün. Araba ile de Yenikapı’dan feribor imkanı da var tabi. Trilye’ye 15 km uzaklıkta yer alan Mudanya’nın tarihi Milattan Önce 7. yüzyıla kadar dayanıyor. Kurtuluş Savaşı’nı sonlandıran Mudanya Mütakeresi’ne ev sahipliği yapan ilçede mütarekenin imzalandığı köşk sahilde müze olarak ziyaret edilmeyi bekliyor. Ayrıca tarihi Osmanlı ahşap evleri ile bezeli Mudanya sokaklarında kaybolup yorulunca ilçenin meşhur köftesinin tadına bakmayı unutmayın.

Misi Köyü

Yine eski bir Rum köyü olan Misi, Bursa’nın Nilüfer ilçesinde yer alıyor. Bursa merkezden 12 km uzaklıktaki bu şirin köyün günümüzdeki adı ise Gümüştepe Mahallesi. Mahalleli ve turistler hala Misi Köyü dese de, navigasyonlarda Gümüştepe Mahallesi diye çıkıyor. Köy 1989 yılında kentsel sit alanı ilan edilmiş ve köyün rengarenk evleri koruma altına alınmış. Köyde bir fotoğraf gezisi yaptıktan sonra dere kenarındaki çaycıda soluklanmayı unutmayın.

Detaylı Misi gezi notları için: Misi Köyü Gezi Notları

Gölyazı

İnternette fotoğrafını gördüğünüzde acaba dünyanın neresinde dediğiniz Bursa’nın tarihi Gölyazı Köyü, bugün turistlerin ve fotoğrafçıların ilgi odağı. Coğrafi yapısı ile bana Karadağ’ın meşhur Sveti Stefan Köyü’nü andırıyor. Bundan birkaç yıl önce test sürüşü için gittiğim bu şirin köyün bugün fazla turistikleşmesi nedeniyle eskisi kadar keyifli olmadığı durumlarını alıyorum. Açıkçası tavsiyem buraya mümkünse hafta içi daha tenha iken gitmeniz.

Detaylı Gölyazı gezi notları için: Gölyazı Gezi Notları

Cumalıkızık

Bursa Cumalıkızık Köyü

Tarihi Osmanlı evlerinden oluşan ve bir film platosunu andıran Bursa’nın Cumalıkızık Köyü bugün Bursa’nın en popüler köylerinden biri. Bu popülerliğin nedenleri arasında UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde olmasının payı büyük. Ama bence en başlıca neden ise yıllar önce Emrah’ın baş rolünü oynadığı Kınalı Kar dizisidir. Bu dizi ile birlikte bir anda üne kavuşan Cumalıkızık’ta hafta sonu öğle saatlerinden sonra iğne atsan yere düşmez kalabalığı yaşanıyor. Yıllar önce çok komik fiyatlara köydeki konaklarda kahvaltı yapmak mümkün iken bugün İstanbul fiyatları ile rekabet ediyor. Ancak yine de bu güzel köyü ya hafa sonu tatilinde sabah erken ya da hafta içi gezmek mantıklı bir tercih olabilir.

4 YORUMLAR

  1. Merhaba! Öncelikle Bursa’ya ne zaman geldini bilmiyorum ama keşke haberim olsaydı burada olduğunuzdan. Yazınızda gördüğüm üzere gezdiğiniz yerler çok değerli ama size biraz daha farklı ve görülesi yerlere yönlendirebilirdim. Daha sonra benzzer bir yolculuk planlarsanız sakın bana söylemeyi unutmayın. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım 🙂 Bu aradan ben de bir blog yazarıyım http://www.yusufpacaci.com/ olurda iletişime geçmek isterseniz mail adresim yusufpacaci01@gmail.com

    • Yusuf Bey merhaba. Bursa’ya çeşitli vesilelerle birçok kez geldim. Her seferinde de bu yazıda yazdığım yerlerin bir kısmını gezip ayrı ayrı bloğumda yazdım. Son olarak da onları bir derleyip toplayıp bir yazıda paylaşayım istedim. Nazik teklifiniz için çok teşekkürler. Bir dahaki sefere unutmaz isem sizin de fikirleriniz alarak Bursa’da daha az bilinen yerleri keşfetmek isterim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz