İstanbul’a yakın araba ile gidilebilecek yerler ararken bir arkadaşımın tavsiyesi ile Bursa‘nın İznik ilçesine gittim. Bu yolculuğum sonrasında İznik Gezi Rehberi | Gezilecek Görülecek Yerler başlıklı bir yazı yayınladım. Ancak İznik’te nerede ne yenir sorusuna da ayrı bir başlık açmanın gerektiğini düşündüğüm için bu yazımda İznik lezzetleri ve benim İznik’te uğradığım lezzet duraklarını sizlerle paylaşacağım.

İstanbul’dan yeni dizel otomatik Peugeot 5008i test etmek için çıktığımız İznik yolculuğunda ilk lezzet durağımız  kahvaltı için Yalova’daki Sepetçioğlu oldu. Bu mekanı daha önce “Yalova’da Bir Lezzet Durağı: Sepetçioğlu” yazımda anlattığım için detaya girmiyorum. Burada güzel bir kavurmalı yumurta yedikten sonra İznik yolculuğumuza devam ettik.

instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam

Yalova Sepetçioğlu Kuyu Kebabı’nda kavurmalı omlet

İznik Lezzetleri (İznik’te Ne Yenir?)

İznik’te ne yenir dendiğinde akla gelenler ilk olarak köfte ve balık çeşitleri oluyor. Özellikle bazı balık isimlerini ilk defa burada duyduğumu belirtmeliyim. Tabi bu durumda benim balık kültürümün zayıf olmasının da etkisi olabilir. Sonuçta bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp demişler sırf beni düşünüp. 🙂 Cehaletimizin farkına da vardıysak şimdi başlayalım İznik’i yemeye.

Köfte

İznik lezzetleri deyince ilk akla köfte geliyor. Malum Bursa’nın köftesi ile meşhur olmayan ilçesi yok neredeyse:) Bu anlamda İznik’in en bilinen lezzet durağı Köfteci Yusuf‘tur. Ben daha önce Eskişehir yazımda bahsettiğim Köfteci Yusufun ilk kurulduğu yerin İznik olduğunu açıkçası bu gezimde öğrendim. Köfteci Yusuf ile ilgili daha önceki yazımı bu linki tıklayarak okuyabilirsiniz. (Eskişehir Yolunda Bir Lezzet Durağı: Köfteci Yusuf)

Göl Balığı

İznik’in meşhur lezzetlerinden bir diğeri ise göl balığı. Göl balığının çorbası yapılıyor. Kesinlikle balık kokusu almadığınız bir çorba.

Yayın Balığı

Ayrıca ilk defa burada duyduğum yayın balığı tavada, ızgarada ve şişte yapılıyor. Ben şişte olanını denedim. Bildiğiniz kırmızı et tadında.

Sarı Sazan

Yine sarı sazan balığı buranın bir diğer lezzeti. Bu balığın kıskısı da yapılıyor. Balık komple açılır. İçine baharatlar atılır ve fırında yapılır.

İznik’te Nerede Ne Yenir? (İznik Lezzetleri)

İznik’te ne yenir anlattığıma göre şimdi bu lezzetleri nerede bulabileceğinize geçebiliriz. Sakin olun burada sizi aç bırakmak gibi bir niyetim yok.

Kopuk Restaurant

Daha önce Köfteci Yusuf’u yazdığım için de başka lezzet duraklarını test etme ihtiyacı duydum. Bu yüzden akşam yemeğinde yayın balığını ve balık çorbasını test etmek için Kopuk Restoran’a gittik. Burada balık çorbası İstanbul’da yediklerimden biraz farklı. Balık kokmuyor, rengi de beyaz değil. Zira bu çorba unla yapılıyor. Güzel bir çorba ama ben Takanik’te yediğim balık çorbasını tercih ederim. Yayın balığı ise benim gibi kılçıklı balıklardan hoşlanmayanlar için biçilmiş kaftan. Tadı da daha çok et gibi. Birisi size bunun balık olduğunu söylemese farketmeyebilirsiniz. Kesinlikle denenmesi gereken bir lezzet.

Çorba, balık ve salatadan sonra yemeği tatlı ile sonlandıralım dedik. Ortaya bir kabak tatlısı söylendi. Ben açıkçası ayva, kabak, incir tatlılarını pek sevmem. Ancak burada kabak tatlısı önümüze gelince tanımakta zorluk çektim. Zira üstü tamamen kaymak bal ve cevizle kaplı idi. O güne kadar kabak tatlısını ağzıma sürmemiş biri olarak bal kaymak ve cevizi taşın üstüne sürseniz yerim mottosu ile kabak tatlısını yedim.

Bu güzel ziyafetin 4 kişiye toplam maliyeti 100 TL oldu. Buraya gitmek isteyenler için mekanın alkollü olduğunu hatırlatmakta fayda var. Zira bu tür mekanlara aileleri ile gitmekte imtina eden bir kitle söz konusu.

Adres: Çakırca Köyü İznik, Bursa
Tel: 0224 7675022

Seyir Cafe Restaurant

iznik lezzetleri seyir cafe teras 5

İznik’te sabah kahvaltısı için ise tercih ettiğimiz mekan geceyi de pansiyonunda geçirdiğimiz Seyir Cafe Restaurant oldu. İhsan ve Nurcem Karadayı çiftinin sahip olduğu bu cafe restaurantta hafta sonları açık büfe kahvaltı veriliyor.

Buranın açık büfesi açıkçası özelikle hamur işleri anlamında oldukça başarılı. Birçok farklı kek ve poğaça işletmenin sahiplerinden Nurcem Hanım tarafından yapılıyor. Benim gibi Karatay diyetine sadık biri bile Nurcem Hanım’ın kekleri yüzünden Karatay’a ihanet etmek zorunda kaldı. Ayrıca mekandaki çay kalitesi de oldukça iyi.

Burası ayrıca gün içerisinde dünya mutfağından lezzetler bulabileceğiniz bir mekan. Bu yemeklerin büyük bir kısmını ya Nurcem Hanım ya da onun işi öğrettiği ustaları yapıyor. Kendisi ise sürekli aktif olarak eşi ile mekanda bulunuyor.

iznik lezzetleri seyir cafe teras

Seyir Cafe Restaurant, yıllarca İstanbul’da profesyonel hayatta çalışıp birçok yeri gezdikten sonra İznik’e aşık olup burada yaşamaya karar veren Nurcem ve İhsan Karadayı çifti tarafından kurulmuş. “Yıllarca İznik’te kalmadığımız otel, denemediğimiz restaurant kalmadı. Orada beğenmediğimiz şeyleri yapmayalım diyerek yola koyulup bu İznik ev pansiyonu ve cafe’yi açtık” diyor İhsan Karadayı kendisi ile yaptığımız sohbette. İstanbul’dan aşçılar getirtip burada ekiplerini oluşturmuşlar. Ancak ustadan ders alanlardan bir tek Nurcem Hanım kalınca, artık her gelen çalışana işi öğretmek ona kalmış. Doğal olarak da kendisi de sürekli mutfakta aktif rol alıyor.

Ayrıca haftasonları mekanda canlı müzik de oluyor. İhsan Karadayı, “Açıkçası ekonomik olarak düşünürsek bunu yapmamız gerekiyor ama günün sonunda bizim de kişisel olarak bu tür şeylere ihtiyacımız var ve çalışanlar da eğleniyor biz de” diyor.

Açıkçası bu güzel çift ile yaptığımız sohbete kadar günü birlik olarak düşündüğümüz seyahati bir gece daha uzatma kararı aldık ve kendilerinin pansiyonunda kaldık.

iznik lezzetleri seyir cafe teras 4

Seyir Cafe Restaurant konum olarak da şehir merkezine oldukça yakın. İznik Gölü kenarında 1 dakika yürüme mesafesinde, şehrin 4 tarihi ana kapısından Göl Kapı bitişiğinde Nicea Kalesi surları ile çevrilmiş yaklaşık 1000 metre karelik bir bahçe içerisinde yer alıyor.

Adres: Kılıçaraslan Cad. No:5 İznik / Bursa
Tel: 0224757 77 99

İznik Süleyman Paşa Medresesi

İznik’in meşhur çinicileri gezerken hafif bir soluklanmak isterseniz Süleyman Paşa Medresesi ideal bir adres. Burada hem çiniciler hem de bir kafe bulunuyor. Bir dönemlerin hukuk fakültesi olan  bu tarihi yapı içerisinde bir çay kahve molası vermek sizi başka dönemlere taşıyabilir. Mekanın fiyatları ise İstanbul’a göre ucuz olsa da İznik’in en uygun fiyatlı yeri olduğu söylenemez.

Burası konum olarak ise şehir merkezine 2-3 dakika yürüme mesafesinde yer alıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz