Hafta sonunda ne yapsak, nerelere gitsek? İstanbul‘a yakın olsun ama çok da popüler olmasın diyorsanız size güzel bir önerim var: Sakarya’nın Taraklı Beldesi. Bugün Cittaslow “Sakin Kentler” listesine dahil olan Türkiye‘nin sayılı beldelerinden biri. Yani haftasonuda huzur peşindeyim diyorsanız yanı başınızda sizi bekleyen bir belde var.
Şimdi neresi bu Taraklı dediğinizi duyar gibiyim. İstanbul’a yaklaşık 2 saat mesafede eski bir Osmanlı köyü. Ahşap evleri ile Safranbolu‘yu andıran oldukça sessiz bir yer. Yarım günde rahatlıkla gezebilirsiniz. Açıkçası Sapanca’da bir kahvaltı ile güne başlayıp burayı gezip buradan da Fatih Sultan Mehmet’in hocası Akşemseddin Hazretleri’nin türbesinin de yer aldığı Göynük‘e ve yine bir başka Osmanlı yerleşimi olan Mudurnu‘ya geçebilirsiniz. Tabi öncesinde ben sizlerle Sakarya Taraklı’da görülmesi gereken yerler, Taraklı’da nerede ne yenir ne içilir, Taraklı’nın meşhur yemekleri gibi Taraklı hakkında bilinmesi gereken bilgileri paylaşayım.
instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam
Öte yandan her ne kadar burası çok popüler bir yer olmasa da bir dönem TV’lerde bolca karşımıza çıkıyordu. 2010 yılında Şener Şen, Olgun Şimşek ve Binnur Kaya’nın bir reklam kampanyasında oynamaları ile meşhur olan Mümkünlü Köyü aslında Taraklı’dan başka bir yer değildi.
Taraklı’da Görülmesi Gereken Yerler
Tarihi Evler
Avrupa’nın birçok büyük şehrine gittiğimizde, şehrin büyük bir kısmının tarihi binalardan oluştuğunu görürüz. Oysaki İstanbul gibi çok tarihi bir şehirde neden şehrin büyük bir kısmı yeni binalardan oluşuyor? Bu sorunun cevabı Osmanlı zamanındaki mimari anlayıştan kaynaklanıyor. Osmanlı’da evler genelde ahşaptan yapılıyordu. İstanbul yıllar içinde birçok deprem ve büyük yangın atlattı. Hal böyle olunca bu evlerin büyük bir kısmı tarihin tozlu raflarında kaldılar. Bugün Topkapı Sarayı yanında yer alan Soğuk Çeşme Sokak’ta bu dönemin tarihi evlerine birkaç örnek bulabilirsiniz. Yine Anadolu’da Safranbolu bu konuda çok meşhur. Ben de son Taraklı seyahatimde yine bu tür evlerle karşılaşıp mest oldum.
Bu tarihi evlerin bir kısmının 3 asrı aşan tarihleri var. Bu evler Osmanlı’nın genel ahşap ev karakteristiğini taşıyorlar. Bu yüzden bu evler genelde 3 katlı. Bir kısmı konak olarak kullanılıyor. Bir kısmı ise maalesef harebeye dönmüş.
Yunus Paşa Camii -Kurşunlu Camii
1517 yılında Mısır Seferi sırasında Yavuz Sultan Selim’in Vezir-Azamı Yunus Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan cami, kare planlı tek minareli klasik bir üslüpla inşa edilmiş. Kubbesi kurşun kaplı olduğu için camiye “Kurşunlu Camii” de deniyor.
Tarihi Han
Ticaret yolları Osmanlı için çok önemliydi. Bu yollardan biri olan Bağdat Ticaret Yolu üzerinde yer alan bu belde, kervanların konakladığı bir yerdi. Tarihi Han bugün de yerli ve yabancı misafirleri ağırlamak için gelin diyor.
Taraklı Sokakları
Arnavut kaldırımları ile donatılmış beldenin dar sokaklarında kaybolup sokakların tadını çıkartın. Açıkçası bu sokaklarda kaybolurken karşıma çıkan bu güzelim mavi kapı beni farklı yerlere götürdü.
Anadolu’da eskiden güven vardı. Bu yüzden kapılar kilitli olmaz, misafir kapıyı çalmadan girerdi içeri. O zamanlar da kapıların sağlam olmasından çok estetiği önemliydi. Zamanla birbirlerimize olan güveni kaybettik. Bu durum kapılarımıza yansıdır. Bize hoşgeldin diyen o şirin kapılar yerini çelikten sevimsiz ama sağlam kapılara dönüştü. Bir nevi artık o kapılar bize artık hoşgelmiyorsunuz diyordu.
Tarihi Hamam
Hamam Yunus Paşa Camii civarında yer alıyor. Bu hamam ile camii arasında ilginç de bir ilişki var. Hamamın ilk yapıldığı yıllarda hamadan çıkan buhar camiinin merkezi sistemle alttan ısıtılmasında kullanılıyormuş.
Çınar Ağacı
Osmanlı’da çınar önemli bir simge idi. Ecdad topraklarına kattığı her yere bir çınar dikermiş. Bu gelenek burada da ihmal edilmemiş. Ecdadın diktiği çınar burada Yusuf Bey Mahallesi’nde yer alıyor. Burası Yunus Paşa Camii’nden yürüyerek 15-20 dk uzaklıkta. Araba ile 1 dakikada ulaşıyorsunuz. Yusuf Bey Mahallesi çınarların yanında oldukça keyifli ahşap evleri de zaman ayrılmaya değer çok şirin bir yer.
Hisar Tepesi
İlçenin savunulmasında stratejik öneme sahip olan “Hisar Tepesi” tarihi kalıntıları MÖ..1000- MÖ..2000 yıllarına dayanıyor. Burası beldenin en güzel fotoğraflarını alabileceğiniz yeri.
Hisar Camii
Hisar Tepesi’ne çıkarken sokak arasında kalan yalnız beyaz bir camii dikkatimizi çekti. Burası hakkında açıkçası internetten net bir bilgi bulamadım. Yolda karşılaştığımız biri bu camiinin Yunus Paşa Camii’nden bile eski olduğunu söyledi. Şuan pek bir cemaati yok ama yine de güzelliği ve manzarası ile saklı bir şekilde misafirlerini bekliyor.
Su Değirmeni
Halk arasında “Kara Değirmen” olarak da adlandırılan beş taşlı su değirmeni hala kullanılıyor
Taraklı’da Ne Yenir?
Burası için çok büyük lezzetler durağı demem abartı olur. Açıkçası ben yolda Maşukiye’de mola verip kahvaltı yapmayı, akşam yemeği için de Göynük taraflarını öneririm. Ancak buranın nesi meşhur, ben yine de tatmak istiyorum diyenler için keşkek ve nohutlu et yemeği ilk aklıma gelenler. Ayrıca tatlı olarak da Uhut tatlısı ve köpük helvasının tadına bakabilirsiniz.
Taraklı’ya Nasıl Gidilir?
Buraya gitmenin en pratik yolu otomobil ile gitmek. Hele de aileniz ile gidiyorsanız 2 saatlik keyifli bir yolculukla bu güzelim beldeye ulaşabilirsiniz. Ancak arabası olmayanlar için de ulaşım imkanları var.
Araba İle Ulaşım
Taraklı İstanbul’dan yaklaşık 208 km uzaklıkta. Buraya otomobille ulaşım ise oldukça kolay. Aynı İstanbul’dan Ankara’ya gider gibi TEM gişelerden yola çıkıyorsunuz. TEM’den Bilecik Eskişehir istikametinden çıkıp 25 km sonra Taraklı Göynük istikametini çıkıp Göynük’e gider gibi gidiyorsunuz. Açıkçası bu otobandan sonra gideceğiniz bu yol manzara anlamında oldukça keyifli bir yol. Biraz virajlı olması itibari ile de test aracımın yol tutuş performansını deneme açısından da benim için oldukça güzel oldu.
Otobüs ile Ulaşım
Buraya günde 1 defa Harem’den kalkan Göynük otobüsleri ile gitmek mümkün. Yeşil Göynük otobüsleri ile yaklaşık 3 saatlik bir yolculuk sonrasında buraya ulaşıyorsunuz.
Yine her yarım saatte bir Adapazarı’na giden otobüslere binip, Adapazarı’ndan buraya giden otobüslerle de bu şirin beldeye ulaşmanız mümkün.
Yeşil Göynük Turizm
Göynük Terminal : 0374 451 60 41
İstanbul Harem : 0216 495 63 53
İzmit Terminal : 0262 311 62 16
Geyve Terminal : 0264 517 08 40