İtalya‘nın güneyinde bir ada olan Malta Avrupa‘da yazın en sevdiğim destinasyonlardan biri.Nitekim bu sevgimi de bloğumda yazdığım birçok Malta gezi yazısı ile ispatladığımı düşünüyorum. Malta’da gezilecek yerler diye liste yapanların es geçmemesi gereken yerlerden biri de adanın eski başkenti Mdina (Rabat). Bu yazımda da ona daha geniş yer ayırmak istedim. Genel olarak tarihi dokusunu koruyan Malta’da Mdina sizi tarihte çok daha geriye götürüyor. Mdina’ya giderken Orta Çağa doğru çıkılacak bir seyahate kendinizi hazırlayın.
Açıkçası ben bundan yaklaşık 4-5 yıl önce Malta’ya geldiğimde Mdina’yı sadece gece vakti ziyaret edebilmiştim. O zaman güzelliğinden çok etkilenmiş, keşke buraya gündüz vakti de gelseymişim demiştim. Doğal olarak bu son ziyaretimde ilk gün ilk yaptığım işlerden biri de Mdina gezisi oldu. Bugün Mdina’ya nasıl gidilir? Mdina’da nerede ne yenir ne içilir gibi pratik Mdina gezi tüyolarını sizinle paylaşacağım.
instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam
Malta’ya Nasıl Gidilir?
İstanbul’dan Mdina’ya gitmek için öncelikle Malta’ya uçmanız gerekiyor. İstanbul’dan Malta’ya sadece THY’nin direkt uçuşları var. Ama 1 ya da 2 aktarma ile de ülkeye ulaşmak mümkün. Açıkçası 18 Mayıs gidiş 21 Mayıs dönüş THY uçağını 378 TL gibi fiyata bulmuştum ama artık bu fiyatlar pek mümkün değil. Yaklaşık 2 buçuk saatlik bir uçuş sonrasında Malta’ya ulaşıyorsunuz. Malta’dan 51 dk’lık bir otobüs yolculuğu ile (X3 nolu otobüs-Havalimanı çıkışında hemen karşıdaki otobüs duraklarından kalkıyor) ile Mdina’ya ulaşmak mümkün.
Malta Hakkında Bilmeniz Gerekenler
- Malta’nın para birimi Euro.
- Ülkenin başkenti Valetta.
- Havalimanı dahil ülkenin birçok yerinde ücretsiz wifi bulmak mümkün.
- Saat olarak Türkiye’den bir saat geride. Türkiye’de saat 11 ise Malta’da saat 10 oluyor.
- Malta’ya seyahat için Schengen vizeniz olması gerekiyor.
- Her yere otobüs ile gitmek mümkün (Bir adadan diğerine giderken feribot gerekiyor tabiki de)
Mdina’ya (Rabat) Nasıl Gidilir?
Biz ilk gün otelimizin olduğu St Julians’dan adanın başkenti Valetta’yı ziyarete gittik. Yarım günde şehrin belli başlı bölümlerini ziyaret ettikten sonra Valette otobüs terminalinden Mdina’ya (Rabat) giden otobüslere yöneldik. Valetta’dan 51-52-53 nolu otobüsler buraya direkt gidiyor. Açıkçası başka bir yerden buraya direk gitmek isterseniz Malta’nın toplu taşıma şirketinin web sitesi (siteye gitmek için LİNKE TIKLA) oldukça pratik. Buradan nerede nereye sat kaçta gideceğinizi yazdığınızda size alternatif hatları çıkartıyor. Bu arada Mdina’ya gitmek için arama yaparken Rabat diye aratın. Ayrıca cep telefonunuza tallinja uygulamasını indirmenizi şiddetle öneririm. (Android cihazlar için: BU LİNKE TIKLA, iPhone için ise BU LİNKE TIKLA) Bu uygulama ile nereden nereye hangi otobüsle gidebileceğiniz, o durağa o otbüs kaç dk sonra gelecek gibi birçok bilgiyi görebiliyorsunuz. Web sitesinde bazen saatler pek tutmasa da bu uygulamada çok daha doğru sonuç alıyorsunuz. Otobüs biletini otobüsün içinden yaz döneminde 2 Euro, diğer dönemlerde 1,5 Euro’ya alabiliyorsunuz. Bu biletle 2 saat boyunca istediğiniz kadar aktarma yapmak mümkün.
Mdina ve Rabat Hakkında
Yaklaşık yarım saatlik bir seyahatten sonra Rabat’a geliyoruz. Öncelikle iki isim arasındaki ayrımı yapmakta fayda var. Surlarla çevrili tarihi şehrin adı Mdina. Onun çevresindeki mahallenin adı ise Rabat. Mdina ilk defa M. Ö. 700 yılında Fenikeliler tarafından kurulmuş bir şehir. O zaman Maleth olan adı Romalılar zamanında Melite olarak değiştirilmiş. Bugünkü adını ise Araplardan almış. Eskiden şehir çok daha büyük imiş.
Ancak Bizans ve Arap hakimiyetleri zamanında şuanki boyutuna konsolide edilmiş. Orta Çağ’dan St John Şövalyeleri’nin adaya geldiği 1530 yılına kadar şehir Malta’nın başkenti olmuş. St John Şövalyeleri zamanında adanın başkenti Birgu olarak değiştirilmiş. O zamandan sonra ise şehir bir gerileme dönemine girmiş. Şehir bugün UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor.
0,9 km2 yüzölçümüne sahip tarihi şehrin nüfusu 292. Rabat ile birlikte ise toplam nüfus 11 bin 497 oluyor. Rabat’ın yüzölçümü ise 26,6 km2. Tarihi şehir etrafı surlarla çevrili ve içinde araç göremiyorsunuz (Özel günlerde girenler ve birkaç özel izne sahip olanlar istisna tabi) Bu yüzden şehrin adı Sessiz Şehir (Silent City) olarak da adlandırılıyor. Zaten 292 kişi hep beraber bağırsa ne kadar ses çıkacak? 🙂 Ama tabi şehrin nüfusu az olsa da şehri ziyaret eden çok ciddi bir turist grubu var. Yılda 750 bin kişi bu tarihi şehri ziyaret ediyor.
Mdina ve Game of Thrones
Öte yandan şehrin bu denli ziyaret edilmesinde tarihi etkilerin yanında günümüz popüler kültürünün de çok ciddi etkisi var. Amerika’nın en popüler dizilerinden biri olan Game of Thrones dizisinin çekildiği yerlerden biri de burası. Açıkçası benim gibi bir Game of Thrones fanı iseniz Malta dizinin çekildiği yerler bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri belki de en zengini. Valetta, Gozo ve Sessiz Şehir benim ilk aklıma gelenler.Dizide Kralın Şehri (King Landing) için ilk sezonda kullanılan şehir Mdina. Sonrasında set Dubrovnik’e taşınmış. Hatta şehre giriş yaptığınız ana giriş kapısı da Game of Thrones’un ilk sezon 2. bölümünde Kral’ın şehrine giriş sahnesinin geçtiği yer. Bu kapı aslında şehre görece daha geç dönemde katılmış bir eser. 1725 yılında Fransız mimar Charles François de Mondion tarafından tasarlanmış.
Mdina’da Gezilecek Yerler
Şehre Fransız mimar Charles François de Mondion’un yaptığı kapıdan geriyoruz. Açıkçası içeride her yapı bir tarih. Biz şehri gezerken dar sokaklarında kaybolmayı tercih ettik. Her sokak instagram’da like patlaması yapacak karelerle dolu. Bir yerden sonra telefonunuzun hafızasının dolma riski ile karşı karşıya kalıyorsunuz.
Şehirde St Paul Katedrali en dikkat çekici yapıların başında geliyor. Burası belki de şehrin en geniş meydanı. Genellikle şehir dar koridorlardan oluşuyor.
Şehrin diğer cazibe merkezlerine gelince bugün Doğal Tarih Müzesi olarak kullanılan Vilhena Sarayı, Falson Sarayı, Gatto Murina Sarayı ve Santa Sofia sarayı ilk aklıma gelenler. Yine St Agatha ve St Nicholas Şapel’leri de yine ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında geliyor.
Öte yandan bizim pek deneme imkanımız olmayan Mdina Experience de ilginç bir deneyim olabilir. Burada 6 Euro gibi bir ücrete 30 dk boyunca şehrin tarihini deneyimleyeceğiniz bir görsel şov sunuluyor. (Detaylar için LİNKE TIKLA)
Mdina’da Nerede Ne Yenir, Ne İçilir?
Açıkçası Malta mutfağı denince öyle ayrışan bir tek tavşan eti var. Onu da ilk ziyaretimde yemiş ve dibim düşmemişti 🙂 Genellikle burada muhakkak şunu yemelisiniz diyeceğim bir yeri yok. Ama biz yemekten daha çok kahve ve dondurma molası vermeyi tercih ettik.
Açıkçası burası hem tasarım hem de hizmet olarak gayet güzeldi. Ama fiyatlar olarak Mdina’daki ortalama kahve fiyatlarına göre biraz daha pahalı idi. Pahalı derken bir kahveye 2,5 Euro ödedik. Sessiz Şehir’de daha uygun fiyata da içmek mümkün. Açıkçası şehir başkent Valetta’ya göre çok daha ucuz.
Ayrıca şehrin ara sokaklarında gezerken bir de deniz manzaralı çay bahçesi keşfettik. Adı Fontanella Tea Garden (Fontanella Çay Bahçesi) olsa da burada birçok yemek çeşidi de mevcut.
Şehirdeki yarım günlük turumuzdan sonra ise otelimizin olduğu St Julians’a doğru hareketlendik.
Mdina’da Nerede Kalınır?
Açıkçası Malta’ya geldiğinizde kalınması gereken yerlerden biri olarak Rabat’ı pek önermiyorum. Çünkü burası zaten yarım günlük bir gezi ile bitirilebilecek bir yer. Sonrasında yapabileceğiniz şeyler sınırlı. O yüzden daha çok Valetta, Sliema, St Julians ya da başka alternatifleri düşünebilirsiniz. Ancak yine de ısrarla ben burada kalacağım derseniz Booking.com ve Airbnb’den arama yapabilirsiniz.
- A’dan Z’ye Malta Rehberi | Malta Seyahat Tüyoları
- Malta’da 3 Gün Tatil (Malta Seyahat Rehberi)
- 1 Kayserili’den Ekonomik Malta Ulaşım Tüyoları
- Malta’da Nerede Kalınır? Malta’da Otel ve Hostel Tavsiyeleri
- Malta’da dünyanın en güzel denizi: Blue Lagoon
- 1 Senede Avrupa Birliği (Malta) Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Seyyahat tutkunu olarak yorumlarınızı sabırsızlıkla bekleyeceğim.