Yıllar boyunca Türkiye‘de pick uplar küçük esnaf ve KOBİ’lerin kullandığı ticari araçlar idi. Derken 2004 yılı geldi. Lüks otomobillerdeki vergi artışına kızan ünlü oyuncu Hülya Avşar SUV’sini satıp o zamanlar yüzde 4’lük vergi diliminde olan bir pick up aldı kendine. Söz konusu Hülya Avşar olunca da konu Türkiye’nin gündemine geldi ve esnaf arabası olarak görülen pick uplar bir anda çok vergi vermek istemeyen lüks SUV kullanıcılarının yeni tercihi olmaya başladı. O gün bugündür de bu segmentteki otomobiller giderek SUV’laşıyorlar. Bu segmentin en eski oyuncularından Toyota Hilux da 2016 yılında yenilenerek bir adım daha SUV’laştı.

Salı gününden cumaya kadar Toyota Hilux 2.8L D-4D 177PS 4×4 Hi-Cruiser 6A/T modelini (4X4 d2.8 litre dizel otomatik versiyon) test ettim. Otomobille İstanbul içerisinde birçok yeri keşfetme fırsatı buldum Bu süreçte Yeni Toyota Hilux nasıl bir araba anlamaya çalıştım. Yeni Toyota Hilux hakkında teknik bilgilerin yanında , test sürüşü izlenim ve deneyimlerimi, bunun sonucunda oluşan 2017 model Toyota Hilux yorumlarımı artı ve eksileri ile anlatmaya çalışacağım.

instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam

Toyota Hilux Hakkında

Toyota’nın Hilux modeli pick up pazarının en eski araçlarından biri. Otomobil ilk defa 1968 yılında Japon üretici tarafından pazara sunulmuş. Adını ise High Luxury (Yüksek Lüks) kısaltmasından alıyor. O dönemden bugünleri gören Japonların öngörüsüne hayran olmamak elde değil. 🙂

Ancak gel gör ki, evdeki hesap çarşıya uymuyor. Araç lüks olmasından çok dayanıklılığı ile nam salmış. Hem de ne salma. Top Gear programlarında Jeremy Clarkson araca yapmadığını bırakmamış: Denize atmış, eski güllelerle dövmüş, tepesine karavan atmış, agaca çarpmış. Daha da yapmış da yapmış ancak 88 model Hilux hiçbir yedek parça desteği almadan birkaç pansumanla yoluna devam etmiş. Tüm bunları görenler de neden bu araç bir savaş makinesi olmasın demiş. Afrika’daki birçok gerillanın tercihi olması da otomobilin bu namından kaynaklanıyor.

Hatta 1987 yılında Libya ile Çad arasında gerçekleşen savaşa Toyota savaşı verilmesinin ardında da Çad Ordusu’nun kendisinden çok daha güçlü ve donanımlı Libya Ordusu’nu Toyota Hilux ve Land Cruiser’larla ağır yenilgiye uğratması yer alıyor. Körfez Savaşı zamanında da Amerikalılara savaşı kim kazanır diye sorduğunuzda aldığınız cevap “En Çok Toyota’sı olan kazanır” oluyordu.

Toyota Hilux Dış Tasarım

Afrika ve Orta Doğu’da bir savaş makinesi olarak nam salsa da Toyota Hilux aslında şehirli bir beyefendi de olabileceğini göstermek istiyor. Son Toyota Hilux reklamlarını hatırlarsanız ormanda ağaç kesen bir abinin akşam eşi ile yiyeceğe yemeğe geliş hikayesi buna vurgu yapıyordu. Bunun için de 8. jenerasyon Hilux gerçekten de diğer tüm eski modellerinden çok daha yakışıklı olarak tasarlanmış. Otomobilde Toyota’nın yeni modellerinde görmeye başladığımız Keskin BakışKeen Look” tasarım anlayışı kendini gösteriyor. Gerisini de gözünüz var size kör gibi anlatmama gerek yok sanırım. Sonuçta dış tasarım kişinin zevkine göre değişir.

Toyota Hilux İç Tasarım

Aracın içine geçtiğinizde ise öncelikle oldukça şık bir multimedya ekran dikkatinizi çekiyor. Aracın içinde bir SUV hissiyatı verilmeye çalışılmış. İçeride çok sayıda saklama gözü var. Hepsi de oldukça kullanışlı. Otomobildeki tuşlar da şoförün dikkatini dağıtmadan kolayca kullanabileceği şekilde tasarlanmış. Şu nasıl yapılıyor diye öğrenmek için çok zaman harcamıyorsunuz. Arka koltukta oturanların oturma pozisyonu uzun yollarda biraz rahatsız edici şekilde konumlanmış. Oturduğunuzda eğer çok kısa değilseniz diz kapağınız biraz yukarında konumlanıyor.

Toyota Hilux Test Sürüşü İzlenimlerim

Türkiye’de meşhur bir laf vardır “Emanetin malın canı g… olur” diye. Hal böyle olunca teste aldığım otomobilleri Jeremy Clarkson gibi limitlerine kadar zorlamam. Arazi sürüş tecrübeme de güvenmediğim için daha çok şehir içi ve dışında çeşitli seyahatler gerçekleştirerek bende bıraktığı intibaları özetliyorum. Bu bağlamda Hilux’un ben de bıraktığı izler şöyle:

  • Öncelikle otomobilin iç alanı neredeyse bir SUV kadar albenili olmuş
  • İçerisindeki multimedya ekran bence oldukça premium bir hava katıyor. Aracın içine girer girmez ilk gözünüz ona takılıyor.
  • Sürücü için oldukça konforlu bir otomobil. Hele de Türkiye gibi heybetli otomobile saygının olduğu ülkelerde yolda sizi bir Allah’ın kulu taciz etmeye yeltenemiyor. Sağınızdan ya da solunuzdan saygı ile geçiyorlar.
  • Aracın darbe emişi oldukça iyi.
  • Otomobilin kadranı içine yerleştirilmiş yol bilgisayarı sayesinde elinizi direksiyondan kaldırmadan aracın birçok ayarını değiştirebiliyorsunuz.

Gözüme Çarpan Eksileri

  • Arkada oturanlar için uzun yol çok da konforlu değil.
  • Arazi kabiliyeti çok yüksek her otomobil gibi şehir içi kabiliyetinden biraz feragat edilmiş. Geyik testlerinde (lane control) aracı sanki kolaylıkla yana yatırabilirmişsiniz hissi veriyor. Ayrıca dar sokaklarda ya da kapalı otoparklarda dönüşler alışmayanlar için biraz zor olabilir.
  • O kadar güzel ekrana bir Google Auto ve Apple Carplay özelliği arıyor insan. Uzun yol yaparken telefonun navigasyonunu bu büyük ekrandan kullanmak çok keyifli olabilirdi.
  • 4X4 kamyonetlerin artık vergi avantajı yok. Arazi aracı statüsünde oldukları için 2.8 litre motora sahip Hilux’un da 6 bin 19 TL gibi yüksek bir MTV’si oluyor.

Toyota Hilux’un Alternatifleri Neler?

Lüks pick up pazarı büyüdükçe yeni gelen markaların sayısı da artıyor. Bu pazarda diğer alternatifler arasında Nissan Navara, Volkswagen Amarok, Mitsubishi L200, Ford Ranger ilk akla gelenler. Bu pazarda geçen yılın en çok tercih edilen modeli Toyota Hilux oldu. 2016 yılında toplam 5 bin 645 adetlik satış hacmi ile pazarın yüzde 29’unu elde eden Hilux, en yakın rakibine de 2 bin 2 adetlik fark atmış oldu.

Toyota Hilux 4×4 Hi-Cruiser Teknik Özellikleri ve Yakıt Tüketimi

Silindir Hacmi2755 ccMaksimum Hız175 km/s
Beygir Gücü177 HPUzunluk5330 mm
Yakıt TürüDizelGenişlik1855 mm
Şehir İçi Ortalama Tüketim10.9 ltYükseklik1815 mm
Şehir Dışı Ortalama Tüketim7.1 ltLastik Ölçüleri265/60 R18
Karma Yakıt Tüketimi8.5 ltBoş Ağırlık2080 kg
Vites Tipi6 İleri OtomatikYakıt Deposu80 lt
Maksimum Tork450 NmYıllık Vergisi6.019 TL

Yeni Toyota Hilux Fiyat Listesi (2017)

Yeni Hilux’un fiyatı 80 bin TL seviyelerinden başlıyor. Ancak benim test ettiğim 4X4 2,8 litre dizel otomatik vitesli versiyonu için başlangıç fiyatı 115 bin 500 TL.

Toyota Hilux 4×4 Hi-Cruiser Test Sürüşü Videosu


Otomobil hakkında izlediğim en keyifli test sürüşü videosunda Toyota Hilux 4×4 Hi-Cruiser’un arazi kabiliyetlerini de çok daha yakından görebilirsiniz.

4 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz