Son aylarda nedendir bilinmez içimde ciddi şekilde İran‘a gitme ihtiyacı doğmaya başlamıştı. Bunu arkadaşlarıma söylediğimde ne alaka dediklerini duyuyordum. Oysaki, şimdiye kadar İran hariç 32 ülkede birçok farklı şehri gezmiş biri olarak yanı başımızda duran dünyanın en köklü medeniyetlerinden birini görmemiş olmak insanın içini burkuyordu. Tabi bu bekleyişte belki de İran’a karşı kafamdaki ön yargıların da payı büyüktü. Ancak kasım ayında THY’nin ajansından gelen İran Şiraz blogger ve sosyal medya fenomenleri etkinliği daveti benim için çok güzel bir sürpriz oldu.
Bu gezi ile ilgili ilk izlenimlerimi ve ön yargılarımın nasıl değiştiğini “İran Şiraz Bildiğiniz Gibi Değil. İşte Gerçekler…” yazımda okuyabilirsiniz. Bu yazımda ise daha çok Şiraz’da gezilecek ve görülecek yerler, Şiraz’da nerede ne yenir ne içilir, Şiraz’da yapılacak şeyler ve Şiraz’da nerede kalınır gibi bilgileri kapsayan bir Şiraz Gezi Rehberi hazırladım. Ancak şunu söylemeden geçemeyeceğim. Bizim 2 gün ayırabildiğimiz Şiraz’a en az 4 gün ayırmanızda fayda var.
instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam
Şiraz Tarihi Hakkında
Şiraz, Ahameniş İmparatorluğu zamanında kurulmuş bir şehir. Ahamenişler tarihi M.Ö. 550’lere dayanan İlk Pers İmparatorluğu. Ancak Şiraz önemli bir merkez olabilmek için Sasaniler dönemine kadar beklemiş. En güzel yıllarını ise Zend Hanedanlığı (1747-1779) zamanında yaşamış. Bu dönemde Şiraz’ı İran’ın başkenti yapan Zend Hanedanı Kerim Han, Şah Abbas’ın İsfahan’da yaptığı gibi, Şiraz’a çok gösterişli yapılar yapmış. Kendini Peygamber Hz. Muhammed (SAV) vekili ilan eden Kerim Han, bu yüzden yaptırdığı birçok yapıya da Vekil adını koymuş.
Şiraz’da Görülmesi Gereken Yerler
Kerim Han Kalesi
Bizim Şiraz’da ilk durağımız Kerim Han Kalesi oldu. Burası Kerim Hanı’ın handedanlığı süresinde yaşadığı evi. 4 bin metre kare alana kurulu olan kalenin her biri 14 metre yüksekliğe ulaşan 4 kale burcu var. Bunlardan bir tanesi Pisa Kulesi gibi yan yatmış. Yapımı süresinde 12 bin işçinin çalıştığı söyleniyor. Burası Pehlevi Hanedanı sırasında hapishane olarak da kullanılmış.
Kalenin girişindeki çinide İran’ın efsanevi pehlivanı Rüstem’in beyaz bir devi öldürmesi anlatılıyor. Kalenin içerisine girdiğinizde ise sizi çok güzel bir bahçe, bahçede narenciye ağaçları ve birçok İran yapısında olduğu gibi ortada bir havuz sizi karşılıyor. Sarayın içine girdiğinizde ise cam işçiliği sizi büyülemeye yetiyor. İran gerçekten de cam sanatında dünyanın en iyilerinden olduğunu bu ve daha sonra anlatacağın birçok yapısında dünyaya haykırıyor.
Vekil Camii
Kerim Han tarafından yaptırılmış en önemli eserlerden biri. İçeri girdiğinizde yine sizi bir havuzlu avlu karşılıyor. Burayı ayakkabı ile gezebiliyorsunuz. Çünkü caminin sadece sol tarafında yer alan bölümü ibadete açık. Geri kalan yerler şuan müze olarak kullanılıyor.
Vekil Çarşısı
Vekil Camii’nden çıkar çıkmaz sizi yine Kerim Han tarafından yapılmış şehrin tarihi çarşısı bekliyor. Burası labirentvari mimarisi ile İstanbul’daki Kapalı Çarşı’yı andırıyor. Tarihi çarşı hakkında daha fazla detayı Şiraz’da alışveriş bölümünde anlatacağım.
Vekil Hamamı
Vekil Camii’nin bir diğer tarafında ise sizi tarihi Vekil Hamamı bekliyor. Tabi bu hamam bizim tarihi hamamlardan farklı. Burası bir balmumu müzesi olarak kullanılıyor. Yani güzel bir gezinin ardından burada yorgunluk atarım hayaline kapılmayın.
Şah Çerağ Türbesi
Adı türbe olsa da bizdeki türbeler aklınıza gelmesin. Yine geniş havuzlu bir avluya sahip, müthiş bir kompleks burası. Dışarıdan ilk baktığınızda buranın ne kadar etkileyici olduğunun pek farkına varamıyorsunuz. Ta ki, içeri girinceye kadar. Burası o kadar etkileyici ki, Şiraz’da sadece burası olsa yine de görmek için gidilir.
Burası Şii’ler için çok önemli bir yer. 12 İmam’dan 8.si olan İmam Rıza’nın kardeşi Seyyid Emir Ahmed’in türbesi burada yer alıyor. Türbe adını da ondan alıyor Seyid Emir Ahmed’e halk tarafından verilen lakaptan alıyor. Şah Cerağ Işıkların Şahı anlamına geliyor.
Burası dini olarak çok önemli olduğu için kadınların çarşaf giyerek girmeleri gerekiyor. İçeride izinsiz fotoğraf çekmek yasak.
Açıkçası gizlice avluda birkaç fotoğraf çekebilsem de içeride insanlar ibadet ettiği için o eşsiz ayna işlemeli mozaikleri çekemedim. Açıkçası bu manzara içerisinde büyülenmemek imkansız.
Nasır El Mülk Camii (Nam-ı Değer Pembe Camii)
Şiraz diye Google’da görsel arattığınızda ilk gelen görsellerden biridir Nasır El Mülk, nam-ı değer Pembe Camii. 1876 yılında Kaçar Hanedanı’ndan Mirza Hasam Al Nasir el-Mülk’ün emriyle inşaatına başlanan camii 1888 yılında tamamlanıyor. Bu camii özellikle rengarenk çini ve vitraylarıyla camiyi ziyaret edenleri kendine hayran bırakıyor.
Bu camii de yine havuzlu bir avlu ve camiiden oluşan bir kompleks. Burayı ziyaret edecek kişilere en büyük önerim burayı sabah 7 gibi ziyaret edin. Zira biz ilk ziyaretimizi akşama doğru gerçekleştirince resimlerdeki camiiyi tanıyamadık. Ancak sabah ışığı zamanında ziyaret ettiğinizde camiinin içerisinde tam bir görsel şov sizi bekliyor.
Naranjestan Sarayı
Bu saray 1879’da İbrahim Mirza Khan tarafından inşa ettirilmiş. İnşaatı 1888 yılında sona ermiş. Tüm yapılarda olduğu gibi havuzlu bir avlusu olan bahçede portakal ağaçları size hoşgeldiniz diyor. Ana bina dönemin Avrupa mimarisinden etkilenerek yapılmış. 19. yy İran soylularının zevklerine göre dekore edilen bu bina Pehlevi döneminde Pehlevi Üniversitesi Asya Enstitüsünün ana merkezi olmuş.
Ana bina gerçekten de cam ve ahşap işçiliğinin en üst seviyede uygulandığı eşsiz bir sanat eseri. Burada da gözleriniz eşsiz bir görsel şovla neye uğradığını şaşırıyor.
İrem Bağları
İrem Bağları dünyada cennet bahçelerine nazire olsun diye yaptırıldığı iddia edilen bir bahçe. Dünya bahçeleri arasında parmakla gösterilecek bu bahçe yine ortada havuz önünde aynalı çok güzel bir köşk bulunan bir kompleks. İslam devrimi öncesinde Şah Rıza Pehlevi’nin annesinin burada kaldığı hatta kendisinin de dinlenmek için buraya zaman zaman geldiği iddia ediliyor. İddialar doğruysa da zevkli adammış demekten başka bir şey düşmüyor bize. Burası akşam 6’da kapanıyor. İreem Bağları da gündüz saatlerinde gezilip görülmesi gereken bir yer.
Sadi Türbesi
Birçok dini kişilik için türbeler yapıldığını gördüm ancak Şiraz’da İranlıların şairlerine yaptıkları türbeleri görünce bu ülkenin kültürüne saygı duymamak imkansız. Şehirde türbesi olan şairlerden biri de Sadi. Sadi, İran edebiyatı için olduğu kadar İslam edebiyatı içinde de çok nemli bir şair. Ancak Sadi’nin şair kimliği kadar gezgin kimliği de biz gezginlerin ilgisini çekiyor. Sadi 30 yıldan uzun bir süre Anadolu’dan Hindistan’a, Etiyopya’dan Lübnan’a derviş olarak gezmiş. Ama sonunda hep memleketi Şiraz’a geri dönmüş. Bugün Sadi’nin Türbesi Şiraz’ın en önemli cazibe merkezleri arasında yer alıyor. Türbenin bulunduğu kompleksin altında ayrıca küçük de bir mahzen bulunuyor. Buradaki havuza arkanız dönük para atarak dilekte bulunuyorsunuz. Tabi isterseniz 🙂
Hafız Türbesi
Şiraz’da uğruna türbe yapılan önemli şairlerden bir diğeri de Hafız. Aslında Hafız yaşadığı dönemde pek de halk tarafından sevilmeyen bir şairmiş. O da öldükten sonra hikmeti anlaşılan şairlerden biri olmuş. Bugün İran’da birçok evde Kuran’ın yanında Hafız’ın divanı yer alıyor. İran’da içi sıkılan, kafasına bir şey takılan Hafız’ın ruhuna bir Fatiha okuduktan sonra Hafız’ın divanını açıp rastgele bir sayfa açıp okuyorlar. Buna da Hafız’ın divanı ile fal bakmak diyorlar. Okudukları sayfanın onlara yol göstereceğine, kafalarındaki soruya cevap bulmalarına yardımcı olacağına inanıyorlar.
Hafız’ın Türbesi açıkçası, Sadi’nin Türbesi’ne göre çok daha büyüleyici bir ambiyansa sahip. Burası özellikle gece aydınlatması nedeniyle gece ziyaret edilmesi gereken bir yer. Arkada sürekli okunan gazel de sizi ayrı bir dünyaya götürüyor.
Persepolis
Persepolis, Şiraz’a yaklaşık 55 km uzaklıkta UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tarihi yerlerden biri. Ahemeniş Hükümdarı I. Darius tarafından M.Ö 518 yılında kurulan şehrin inşası 100 yıl boyunca sürmüş. Girişinde “Tüm Halkların Şehri” yazan bu muazzam şehir, muhteşem mimarisi ile Ahemeniş Devleti’nin ihtişamını gösteriyormuş. Belki de bu yüzden Büyük İskender burayı fethettiğinde şehri yıkıp yağmalamış. Yunan tarihçi Plutarkos’a göre Büyük İskender buradaki hazineyi 20 bin yük katırı ve 5 bin deve aracılığı ile beraberinde götürmüş.
1930’lu yıllarda Şikago Üniversitesi sponsorluğunda Alman arkeologlar gelinceye kadar bu şehrin kalıntıları gizli kalmış. 50 yıllık bir çalışma sonrasında halihazırdaki şehre ulaşılmış.
Nakş-i Rüstem (Nekropolis)
Persepolis’ten Şiraz’a dönerken yol üstündeki dev kayaları gördüğünüzde ilk başta ne olduğunu anlamıyorsunuz. Ancak burası dev kayalara gömülmüş Kral mezarlarından başka bir şey değil. Adının hikayesi ise oldukça ilginç. İranlılar bu mezarları ilk keşfettiklerinde bu mezar olsa olsa meşhur pehlivan Rüstem’indir diyorlar. Oysa yıllar sonra anlaşılıyor ki, burası eski Pers Kralları’na ait. Hatta bunlardan bir tanesi de Persepolis’in Kurucusu meşhur I. Darius.
Şiraz’da Alışveriş?
Şiraz’da kredi kartı birçok yerde geçmiyor. Riyal ya da Amerikan doları en geçerli para birimleri. Euro da hayat kurtarıyor. Para birimi ile ilgili detaylı bilgileri bir sonraki başlıkta çok daha detaylı anlattım.
Peki Şiraz’dan Nereden Ne Alınır?
Alışveriş için ilk uğrak duraklarımızdan biri Vekil Çarşı‘sı olmalı. Burası bizim kapalı çarşıyı andıran bir çarşı. Burada alışveriş sevenleri cezbedecek birçok ürün bulmak mümkün. Ama açıkçası bu ürünleri saymadan önce çarşı esnafının saygılı tutumu ile beni çok şaşırttıklarını söylemeden edemeyeceğim. Kapalı Çarşı’da da esnafın böyle olmasını diliyorum. Siz soru sormadan size çığırtkanlık yapan bir esnafa denk gelmiyorsunuz. Burada pazarlık yapabiliyorsunuz. Ancak fiyatlarda çok ciddi indirimler yapmıyorlar. Çoğu İngilizce biliyor. Türkçe bilen de çok var. Malum ülkenin büyük bir kısmı Azeri kökenli. Peki bu çarşıdan neler alabilirsiniz?
1) Baharat ve Çay
Ülke tam bir Safran cenneti. Ayrıca birçok farklı baharat da ilginizi çekebilir. Çarşı’nın girişinde bulunan baharatçı oldukça iyi bu konuda. Buradan özellikle benim gibi bir çaykolik iseniz ve kaçak çay seviyorsanız İran çayı (Lahijan çayı) almanızı öneririm. Lahijan, İran’da çayın yetiştiği ilk şehir. Açıkçası son zamanlarda bu kadar güzel kokan bir çay daha içmedim. Kondugu dolabı koku içinde bırakıyor. Çay tutkunlarına kesinlikle önerilir.Bir kilosu yaklaşık 13 dolar. Biraz pahalıca bir çay ama cidden bu çaya değer.
2) Sürme
İran deyince sürmeli kızlar akla gelir. Kadınlar kapalı olduğu için açık olan tek bölgeleri olan yüzlerine yoğun şekilde makyaj yapıyor. Bu yüzden ülkede birçok yerde sürme ve çok güzel işlemeli sürme kutuları satılıyor. Vekil Çarşısı’nda bunlardan bulabilirsiniz.
3) Şal, baş örtüleri ve kumaş
Vekil Çarşısı çok güzel kumaşların ve otantik İran şallarının satıldığı da bir yer. Buradan eş dostunuza uygun fiyatlarla hediyelikler almanız mümkün.
4) İran Halıları
İran denince ilk akla gelen şeylerden biri de halıdır. Ülke dünyada halıları ile nam salmış. Vekil Çarşısı’nda olduğu kadar şehrin birçok yerinde otomobil bagajlarında bile halı satıyorlar. Açıkçası yük sınırım ve halı işinden pek anlamayışım gibi nedenlerden dolayı ben halı satın almadım.
Şiraz’da Nerede Kalınır?
Biz şehrin en büyük binası olan Chamran Grand Hotel’de kaldık. Burası oldukça lüks ve düzgün bir oteldi. Otelin fiyat politikası için burayı tıklayınız. Otelde 2 kişi web sitesindeki fiyatıyla toplam 313 TL gibi bir rakama kalabiliyorsunuz. Tabi ki de web sayfalarında otel fiyatları çoğu zaman çok daha pahalı olabiliyor.
Adresi: Chamran Bulvarı, Şiraz
Şiraz’da Nerede Yenir?
İran mutfağı özellikle safranlı pilav çeşitleri, et yemekleri, kebapları ile oldukça güzel bir mutfak. Ancak yine de benim gibi Hatay, Antep vb. Türk mutfağı hastasıysanız çok büyük beklentilerle de gitmeyin. Güzeller ama damak çatlatıyorlar diyemeyeceğim. Bu konuda bölgede Lübnan bence çok daha iyi. Ancak tabiki de bu izlenimlerim 2 gün içerisinde denediğim lezzetler doğrultusunda oluştu. Elbette de benim keşfedemediğim çok ilginç lezzetler de olabilir şehirde.
Shapouri Garden
Bu gördüğünüz saray değil bir restorant. Shapouri Garden Şiraz’ın en güzel restorantlarından biri. Burada mükellef bir sofra size kişi başı 10 dolar gibi komik bir rakama patlıyor. Açıkçası burada taş olsa ortamı solumak için için bile yenir.
Haft Khan Restorant
Burası tur şirketimizin Genel Müdürü Mehdi Bey’in bize dediği kadarıyla Şiraz’ın en pahalı restoranı. Bu durum restorana gelen kişilerin giyim kuşamından ve otomobillerinden belli oluyor. Aslında burada her katta farklı restoranlar var. Biz ilk gün giriş katta açık büfe yemek veren restorantta öğle yemeği yedik. Açık büfe restoran kişi başı yaklaşık 20 dolara denk geliyor.
Son gece de durağımız burası idi. Ancak bu sefer alt katta yer sofralarında yemek servis edilen restoranı tercih ettik. Burada gözümüzü doyuran bu 6 kişilik tepsinin adı menüde Festival tepsisi olarak yer alıyor. Hesapladığınızda kişi başı 30 TL gibi bir rakama denk geliyor. Ancak bu tepsi ile değil 6 kişi 10 kişi de çok rahat doyar. Bu tepside İran kebabı, kuzu tandır, tavuk barbekü, perde pilavı, safranlı pilav ve mercimekli pilav yer alıyor.
Paloodeh
Sadi Türbesi’nin hemen karşısında yer alan dondurmacıda sizi ilginç bir sürpriz bekliyor: Paloodeh. Nişasta, süt ve buzla yapılan bir tür dondurma olan paloodeh aslında altında vanilyalı dondurma üstünde de kadayıfa benzeyen sütlü nişasta. Üzerine biraz limon birazda nane suyu ekleniyor. Açıkçası ben ve arkadaşlarımdan deneyip sevenler de oldu benim gibi pek beğenmeyenler de. Ama denenmeyecek kadar kötü bir lezzet değil.Ben açıkçası normal çikolatalı dondurmayı tercih ederim.
Sokak Satıcılarını Deneyin
Şiraz’dan Persepolis’e giderken yol üstünde durup sokak pazarında bir kasa mandalina ve tatlı limon aldık. Açıkçası mandalinalar daha ilk başta kokusu ile bizi fethetmeyi başardı. Limon ise bizim alıştığımızın dışında ekşi değil, tatlı diyorlar ama bana tatsız geldi.
Şiraz Üzümü
Şiraz üzümü dünya çapında oldukça meşhurdur. Zira dünyanın en popüler şaraplık üzümlerinden biridir. Ancak devrim ile birlikte birçok üzüm bağı tahrip edilmiş ve şarap yapımı yasaklanmış. Bugün sadece gayri müslimler için şarap üretim izni var. Şiraz’ın kuzeyindeki Bagh-e Anar ve Bagh-e Takhti bölgelerindeki üzüm bağlarında Şiraz’ın ünlü üzümleri yetiştiriliyor.
Bu üzümün bu denli meşhur olmasında ise İran İslam Devrimi sırasında Kanada’ya göçen İran Yahudileri’nin payı büyük. Bu üzüm buradan dünyaya yayılmış. Bugün Fransa, Kanada, Amerika’da hatta Türkiye’de bile Şiraz üzümleri yetiştiriliyor. Kabuğu kalın ve tadı da acımtırak olduğu için üzümün olgunluk zamanında kuşlar bu üzümlere dadanmıyorlar. Bu yüzden dolayı bağcıların da dikmekten hoşlandıkları bir üzüm.
Öte yandan bu üzümün bir başka rivayete göre İtalya’nın Siracusa bölgesinden geldiği de söyleniyor. Ancak İran’ın meşhur şairlerinden Sadi şarap ile kasideleri ile de tanınır. Ayrıca şehirde dünyanın en eski şarap tortularına rastlanıyor. Bu yüzden bu üzümün kökeninin Şiraz olması daha büyük bir olasılık.
İran Para Birimi
İran’da genel olarak kredi kartı kullanılmıyor. Ben açıkçası Şiraz ‘da hiç denk gelmedim. Bu yüzden Şiraz’a giderken yanınızda muhakkak dolar olsun. Birçok yerde dolar ile alışveriş yapabiliyorsunuz. Euro da ülkede turistik yerlerde geçiyor ama dolar daha yaygın kullanılıyor. Ben pariteden dolayı kazık yemek istemiyorum diyorsanız riyal almanızı öneririm. İstanbul’da riyal bulmak çok zor. Döviz bürolarında genelde yok. Ancak Kapalı Çarşı taraflarında bulma şansınız daha yüksek. Ama bunun yerine yanınıza dolar alıp, İran’da riyale çevirebilirsiniz.
İran Para Birimi Değişti: Artık Riyal Değil Tümen
Ülkenin para birimi en sonunda değişti. İran’da Bakanlar Kurulu resmi para birimi Riyal’in “Tümen”e dönüştürülmesiyle ilgili tasarıyı 7 Aralık 2016’da kabul etti. Bu değişiklik mecliste de onaylanırsa yakında riyal diye bir para birimi kalmayacak.
Zaten eskiden riyal ile alışveriş yapmak oldukça kafa karıştırıcı idi. Para birimi riyaldi ama çoğu yerde fiyatlar tümen olarak yazılıyordu. 1 Tümen 10 riyal ediyor. Biz 2 günde bir türlü ülkenin para birimine alışamamıştık.
Paraları sıralarken de latin harfleri ile yazılan kısımları aynı yöne koymaya dikkat edin. Para sayarken büyük kolaylık oluyor.
Açıkçası İran para birimi de benim ziyaretimden bugüne TL karşı ciddi değer kazanırken Euro ve dolara karşı değer kaybetmiş. Özellikle de dolara karşı.
Türk Lirası İran Riyali Kıyaslama (Kasım 2013)
1 TL = 11 bin 684 Riyal =1168,4 Tümen
1 dolar= 27 bin 40 Riyal = 2740 Tümen
1 Euro= 33 bin 081 Riyal = 3308,1 Tümen
Türk Lirası İran Riyali Kıyaslama (Aralık 2016)
1 TL = 9 bin 501,84 Riyal =950,184 Tümen
1 dolar= 32 bin 168,9 Riyal = 3216,89 Tümen
1 Euro= 34 bin 626,6 Riyal = 3462,66 Tümen
Pariteden de göreceğiniz gibi ülkenin para birimi oldukça değersiz. 20 Euro bozdurduğunuzda elinizde bir tomar para buluyorsunuz. Ben kendimi bir an cebinde tomar tomar para tutan minibüs şöförleri gibi hissettim.
Bazı İşinize Yarayabilecek Fiyatlar
- 1 Şişe ufak su 15 cent, büyük su 30 cent
- 1 Kahve 1,5o $
- Sim kart 3$
- 2 GB’lık internet paketi 3$
- Normal bir restorantta Kebap 3-4 dolar, pilav 2 dolar
- Chamran Hotel’den şehir merkezine taksi ile transfer: gündüz 4$ akşam 6$
- Havalimanından Chamran Hotel’e taksi ile transfer: gündüz 3$ akşam 4$
- Şiraz’dan Necropolis’e 4 saatlik gidiş dönüş yolculuğu 35$
- Şiraz’dan 7 saatlik gidiş dönüş Necropolis ve Pasargard yolculuğu 50$
Şiraz’a Ulaşım
İstanbul’dan Şiraz Google Maps verilerine göre yaklaşık 3210 km. Otomobil ile gitmeye kalkarsanız 40 saat sürüyor. Neyse ki, şehre direk uçuş var.
THY Şiraz’a her gün sefer düzenliyor. Her gün İstanbul’dan 21:10 kalkışlı uçak gece 2:25’te Şiraz’a varıyor. Sefer 3 saat 45 dk sürüyor. Dönüş saati ise her gün gece 3:25’te Şiraz’dan havalanan uçak saat 6:20’de İstanbul’a ulaşıyor. Yeni açılan bir hat olduğu için sefer fiyatları bu uzaklıktaki bir uçuşa göre oldukça uygun. Ben 774 TL’ye gidiş dönüş vergiler dahil birçok güne THY web sitesinden uçuş bulabildim.
Ayrıca Şiraz Havalimanı’nda dönüş uçuşuna 3 saat önceden gelmenizde fayda var. Ülkeden çıkışta birkaç defa güvenlik kontrolünden geçmeniz gerekiyor. Sistem biraz yavaş işliyor ama o saatte çok fazla uçuş olmadığı için çok fazla da endişelenmenize gerek yok. ABD’de ve birçok büyük Avrupa havalimanında çok daha eziyetli kuyruklar gördüm. Buranın bence en büyük handikaplarından biri eğer benim gibi elite plus’sanız ve beklerken lounge’da zaman geçirmeyi seviyorsanız sizi bir hayal kırıklığı bekliyor. Burada CIP lounge yok.
Şiraz’a Nasıl Gidilir?
Şiraz’da bizim turumuzu planlayan şirketin iletişim bilgileri aşağıda. Şirketin Genel Müdürü olan Mehdi Rafiei oldukça ilgili biri. Ayrıca bize seyahatimiz boyunca eşlik eden rehberimiz Azam Sourghali oldukça akıcı İngilizce’ye sahip çok yardımsever bir rehber.
Tachar Tur İletişim Bilgileri:
Telefon: +98 711 641 4404
E-Posta: tachar.tours@gmail.com
İran’da Saat Kaç?
Şiraz ile Türkiye arasında 1 buçuk saat fark var. Evet yanlış duymadınız. Şiraz Türkiye’den 1 buçuk saat ileri. Türkiye’de saat 10 iken Şiraz’da 11:30.
Vize Lazım mı?
İran Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Ama AB vatandaşı iseniz havalimanında belli bir ücret karşılığında vize alabiliyorsunuz.
İran’da Kadın ve Erkekler Nasıl Giyinmeli?
İran’a giderken kadın ve erkeklerin dikkat etmesi gereken bazı kurallar var. Kadınların dışarıda başları kapalı olması gerekiyor. Şort, kısa etek, kısa kollu kıyafet giyemiyor. Turist de olsanız bu kurallara uymanız gerekiyor. Ancak başı kapatma konusu oldukça gevşemiş. Öyle saç gözükmeyecek derecede bir kapalılık zorunlu değil. Önden biraz yandan biraz neredeyse saçın tamamı gözükse de üstü kapalı ise sorun olmuyor. Bir nevi Teşvikiye Camii ünlü cenazelerindeki teyze kapalılığı desem model belki aklınızda canlanır. Bu sadece turistlere has bir şey değil, İranlı kadınların çoğu da böyle kapalı.
Sadece türbelere girerken kadınların çarşaf giymesi gerekiyor. Bu da oldukça komik bir çarşaf. Biz Şeh Ceragh türbesine girerken yanımızdaki kadın blogger arkadaşlarımıza verilen çarşaflar bildiğiniz çiçekli yatak çarşafı idi.
Erkeklere gelince, erkekler giyim kuşamda çok daha rahat. Sadece kısa şort tarzı şeylerden uzak durun. Gerisinde bir sorun yok.
Şiraz Haritası
Şiraz’da Hava Durumu
Şiraz’da genel olarak havalar güzel oluyor. Bizim ziyaret ettiğimiz aralık ayında bile sıcaklık 10 derecenin üstündeydi. Ama geceleri bir anda hava sıcaklığı düşüyor. Bize her ne kadar şubat sonrası burayı gezmek için en iyi dönem dense de bence kış zamanı da oldukça iyi. Zira Persepolis’i gezerken ben kışın bile güneşte terledim. Yazın havalar iyice ısındığında şort giyemeyeceğiniz de göz önüne alındığında bence yaz olmadan bu şehri ziyaret etmekte fayda var. Şehrin hava durumunu görmek için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz.
Şiraz Hava Durumu (Accuweather)
Super bir yazi olmuş! İnanılmaz detaylı ve bilgilendirici. Fotograflar tabiki şahane. Ellerine sağlık…
Çok teşekkürler arkadaşım senin yazın da oldukça keyifli olmuş:)
Keyifle okudum. Osman beye bu güzel yazi için tesekkürler elinize saglik çok kapsamli ve önemli bilgiler paylastiniz.
Beğenmenize çok sevindim 🙂
OSMAN BEY 30 YILDIR İRAN’A ÇOK SIK SEYAHAT EDER VE UZUN ZAMAN KALIRIM O KADAR MÜKEMMEL YAZMIŞSINIZ Kİ KEYF ALARAK YAŞAYARAK İKİ KEZ OKUDUM ELLERİNİZE SAĞLIK
Güzel yorumlarınız için çok teşekkürler
nisanda tek başıma şirazdan başlamak uzere ırana gitmek istiyorumban aucuz kalınıcak hotel onerileri verebilrimisınız<tek kişilik oda olmasını tercih ediyorum. yazd esfehan vs gibi tşkler
Merhaba Osman bey. Ben de yaklaşık 3 yıldır sıradayım. Diyarbakirliyim. Çok şaşırdım nasıl karşılaşmamişiz . Benim adım savaş . Ben devamlı shirazdayim. Hamam vekilin karşısındaki mağazada bulunuyorum genelde . Şiraz in kartpostal , magnet ve bazı tür hediyelik eşya yoptanciligini yapıyorum. Umarım bir daha yolunuz düşerse karşılaşırız. Benim İran numaram 0098 990 547 22 40 türk what’s app numaram 0090 544 251 07 67
ÇOK GÜZEL AÇIKLAMA YAPMIŞIN KARDEŞİM SAĞOLASIN