Aslında herşey Mohammadreza Momeni‘nin o efsane fotoğrafını bir arkadaşımın Facebook paylaşımında görmemle başladı. Burası nere, nasıl bir dünya diye bir arayışa kapıldım. Sanki Yüzüklerin Efendisi gibi bir fantastik dünyadan gelme bir resim gibiydi. Derken araştırıp buldum neresi burası diye. Aslıdan çok uzak bir yer değildi. Sınır komşumuzu İran’ın Sar Agha Seyed adlı köyü idi. Ancak Google bu köyü İran’da başka bir köyle karıştırınca, ben de Google efendinin azizliğine uğradım. Google’daki aramalarımda burası karşıma Kamiyaran şehrine bağlı Palangan Köyü olarak çıktı ve ben de öyle sandım. (Ta ki, Azgezmiş bloğundan arkadaşım Zehra orası Sar Agha Seyed Köyü. Biz gittik oraya deyinceye kadar) Bunun üzerine de başladım burayı araştırmaya.
Bu yanlışlık aslında İran’ın birbirlerinden uzaktaki ikiz kardeşlerinin farkına varmamızı sağladı. Her şerde bir hayır vardır diye boşuna dememişler.
instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam
Sar Agha Seyed Hakkında
Burası İsfahan’a yaklaşık 233 km uzaklıktaki bir köy. Buranın halkı Luriler. Luriler İran’da yaklaşık 5 milyon civarında olduğu bilinen Orta Asya’dan gelmiş bir etnik grup. Sar Agha Seyed ile Palangan’daki evler birbirlerine çok benziyor. Ancak aralarındaki fark Sar Agha Seyed’deki evler kerpiçten Palangan’dakiler ise taş imiş. Fotoğraf tutkunlarını kendine aşık bırakan Sar Agha Seyed köyüne nasıl gidilir, burada gezilmesi gereken yerler ve tüm diğer detaylar için Azgezmis.com’a bakmanızı öneririm. Hem Zehra hem de eşi Hakkı çok iyi fotoğrafçılardır da. Onların gözünden de bu İran köyünü görmenizi öneririm.
Palangan Köyü Hakkında
Bu masalsı yerleşim merkezi Tahran’ın 660 km güneybatısında yer alan bir Kürt Köyü. Sar Agha Seyed Köyü ile aralarındaki mesafe ise 648 km. Bir vadinin iki yakasına sıralanmış taş evlerden oluşan bu köyde evler merdiven gibi üst üste sıralanmışlar. Bir evin çatısı diğer evin bahçesi olan bir mimari düzen söz konusu bu köyde. Köyün hemen yanından Şirvan nehrine akan bir dere bulunuyor.
Şehri şimdiye kadar ziyaret etme fırsatı bulamadığım için daha fazla detay veremeyeceğim. Ancak zaten aşağıdaki fotoğraf kareleri birçok sözü anlamsız kılacak seviyede bu güzelim naif köyü anlatmaya yetiyor.
Köyde bir gece yarısı
Doğal olarak köyde hayvancılık önemli bir geçim kaynağı
Burası eşsiz fotoğraf kareleri alınabilecek nadide yerlerden biri. Bu kareleri almak için çok iyi bir fotoğrafçı olmanıza gerek yok. Mekan size gerekli torpilleri yapıyor
Palanganlı bir aile evlerinin bahçesinden manzaranın tadını çıkartıyor.
Köyün Haritası ve Nasıl Gidilir?
Bu köy nerede? Biz nasıl gidebiliriz dediğinizi duyar gibiyim. Açıkçası THY’nin son zamanlarda İran’da birçok şehre uçuşu var. Tahran, Meşhid, Tebriz, Şiraz, İsfahan ilk aklıma gelenler. Bir de aklıma bile gelmeyenler var. Bunlardan biri de Kermanşah. Bu Kürt köyüne gitmek isteyenler için en ideal uçuş destinasyonu Kermanşah. Kermanşah ile köyün arasındaki mesafe 125 km. Kermanşah ya da Sanandaj’dan otobüs ya da dolmuşla Kamyaran’a gidip, oradan taksi ile Palangan’a devam edebilirsiniz. Açıkçası İran’da herşey olduğu gibi taksiler de çok ucuz. Burada günübirlik bir ziyaret yapabilirsiniz. Ancak burada kalmanın tek yolu ailelere misafir olmak. Zira burada otel bulunmuyor.
İran’da Giyim Kuşam
İran’da giyim kodları Türkiye’dekinden tahmin edeceğiniz gibi farklı. Kadınların başının kapalı olması, erkeklerin de şort gibi kıyafetler giymemesi gerekiyor. Tabi, İran’da rejimin zamanla yumuşaması ile birlikte kıyafet zorunluluklarında da eskiye göre ciddi iyileşmeler söz konusu. Bu yıl Şiraz seyahatim esnasında konuştuğumuz yerel insanlar bize yeni liderlerinin de oldukça ılımlı olduğundan bahsetti. Tabi, kadınlar da bu konuda büyük savaşlar vermiş. Sadece belli türbelerde giyim kuşamda giyim kodlarında sıkılaşma olduğu bir gerçek. Bu konuda daha detaylı şekilde Şiraz seyahatim sonrasında yazdım.
İran’a gittiğimizde nasıl giyinmeliyiz, nelere dikkat etmeliyiz gibi sorularınız varsa “İran Şiraz Bildiğiniz Gibi Değil… İşte Gerçekler” yazımı da okuyabilirsiniz.
Merhaba, yazınızı, köyü ve fotoğraflarınızı beğendim. Ben de burayı ilk kez sizin fotoğrafınızda gördüm, o taraflara yine gidebilirsem aklımda olacak. Ben de size buraya benzeyen ama biraz daha büyük olan Hajjarah kasabasını (Yemen) tavsiye edebilirim. Birkaç fotoğraf için linke bakabilirsiniz. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150134389885460&set=a.474226425459.264799.646160459&type=3&theater
o neymiş öyle ys