İran dendiğinizde aklınıza ne geliyor? Kara çarşaflılar, yasaklar ve ürkütücü bir ülke mi? Peki bu ülkede tatil yapmak ister misiniz? Sanırım birçoğumuzun bu sorulara yanıtı benzer olacaktır. Ancak aralık ayında Türk Hava Yolları’nın blogger ve sosyal medya fenomenleri için düzenlediği bir seyahat esnasında İran ve Şiraz’ı biraz tanıma fırsatım oldu. Açıkçası eski bir gazeteci olarak, şehrin turistik yönleri kadar ülkedeki yaşam da ilgimi çekti.

İran hakkında her şeyi sadece 2 günde anlamak mümkün değil. Ancak bu geçen sürede İran’a dair birçok şeyin birer ön yargıdan ibaret olduğunu görmüş oldum. Ülkeye dair ön yargıları aşıp, İran’da gezilecek yerler ve yapılacak şeyleri araştırmasına başladım. Hedefimde, İsfahan, Tahran, Sar Agha Seyed var bundan sonra. Ama öncelikle ülkede dikkatimi çeken hususları anlatayım

instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam

1) İran Halkı Çok Misafirperver

Burası benim hayatımda ziyaret ettiğim 33. ülkem oldu. Bu ülkeler içerisinde belki de en misafirperver ülkelerden biri idi İran. Bizler şehri gözlemlerken bazen fotoğraf çekme kısmında maalesef vahşileşebiliyor ve insanları izinsiz fotoğraf çektiğimiz için rahatsız edebiliyoruz. Birçok ülkede de bu durum ciddi sorunlara sonuç olabiliyor. Oysaki, İran’da kimse bize tepki vermedi. Üstelik bazı yerlerde İran Cumhuriyet muhafızları bile fotoğraf çekindi bizlerle.

2) Esnafı Vahşi Değil

Türkiye de dahil, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da birçok turistik pazarda, esnaf turistlere karşı çok yapışkan. Rahatsız edici seviyede bir ilgi var. Oysa Şiraz’da, Vekil Pazarı’na (onların Kapalı Çarşısı) birkaç defa gittik ve hiçbir türlü rahatsız edici, çığırtkan bir satış anlayışına denk gelmedik

3) Kadınlar Taciz Edilmiyor

Açıkçası Orta Doğu, Kuzey Afrika ve maalesef Türkiye’de de turist kadınlar erkeklerin yoğun tacizine uğrayabiliyor. Oysa Şiraz gezimizde ekibimizin çoğunluğu kadınlardan oluşmasına karşın hiçbir taciz, kötü bakışa maruz kalınmadı. Ekipte en çok dikkat çeken bakışları uzun sarı saç ve sakallarından dolayı http://drummerlizard.com/ bloğundan Güneş Akdoğan çekiyordu.

4) İran Şiraz’da Kadın Olmak

Ülkede şeriat rejimi zamanla ciddi bir yumuşama geçirmiş. Orada konuştuğumuz yerel insanlar bize yeni liderlerinin de oldukça ılımlı olduğundan bahsetti. Tabi, kadınlar da bu konuda büyük savaşlar vermiş. Bugün turist de olsanız belli giyim kuşam kodlarına dikkat etmeniz gerekiyor. Örneğin kısa kollu kıyafetler ya da şortlar giyemiyorsunuz. Başlar turist de olsanız kapalı olması gerekiyor. Ancak bu kapalılık artık baya sulanmış. Saçın önü aşağısı her yeri açık üstünde bir kısmı kapalı oldu mu kimse ses etmiyor. Zaten İran Şiraz’da gördüğümüz kadınların birçoğu da böyle kapalıydılar. Otomobil kullanma, sokaklarda yalnız gezememe gibi yasaklar yok.

Şiraz’da Şiilerin en önemli hac adreslerinden biri olan Shah Cheragh’da görevli Cumhuriyet muhafızlarının ellerinde cop yerine yeşil tüylü bir toz alma çubuğu var. Bunun ne olduğunu sorduğumuzda ise kadınları ikaz etmemiz gerektiğinde onlara değemediğimiz için bununla dokunarak uyarıyoruz diyor. Aslında sıkıntılı bir durumu oldukça hümanist bir şekilde çözmüş olmaları gerçekten bizi çok etkiledi.

Bu arada bu türbeye giren kadınların baş örtülü olmaları yeterli değil. Burayı gezmek için çarşaf giymek gerekiyor. Ancak açıkçası orada dağıtılan çarşafları görünce gülmenize engel olamıyorsunuz. Zira bildiğiniz çiçekli yatak çarşafı veriyorlar. Benden size tavsiye, burayı gezmek isterseniz kendi çarşafınızı kendiniz getirin:)

5) Çok Güvenli

Seyahatimiz esnasında şehirde bir tane bile kavgaya denk gelmedik. Genelde özellikle İstanbul’da insanlar da gördüğümüz gerginlik buradaki insanlarda yok.

6) Çok Ucuz

Böyle şık bir restoranda 10 dolar gibi komik bir rakama akşam yemeği yiyebiliyorsunuz

Ülke Türkiye’ye kıyasla en az 20 yıl geride havası veriyor. Bu otomobillerden, yapılardan hatta para biriminden hissediliyor. Ülkenin para birimi riyal oldukça sıfırlı bir para. 20 euro verdiğimde 810 bin riyallik bir tomar buldum elimde. Genelde olduğu gibi sıfırların bol olduğu ülkelerde fiyatlar da oldukça ucuz oluyor. Şehrin en pahalı restoranında tıka basa kebapa doyup 30 TL para ödüyorsunuz.

İran parasıSıfırlardan kafanız karışıyor. Halk da üstüne paradan bir sıfır atıp tümen diye bir para birimi uydurunca kafa daha da karışıyor. Tümen=10 riyal. Alışverişlerde yazan fiyat genelde tümen cinsinden oluyor. Bu yüzden ödeme yaparken buna dikkat etmeniz lazım. Ülkede yakında bizim yaptığımız gibi paradan birkaç sıfır atılsa çok doğru bir karar olabilir.

7) Türkçe Geçerli Dil

Birçok yabancı ülkede dil bilmemek sorundur. Ancak İran ve özellikle de Şiraz’da Türkçe biliyorsunuz çok sorun yaşamıyorsunuz. Zira ülkede ciddi oranda Azeri kökenli İran vatandaşı yaşıyor. Seyahatimiz esnasında Şiraz’da yaşayan birçok Kaşkay Türkü İran vatandaşı ile Türkçe sohbet etme fırsatı yakaladık.

8) Seyahat Kolay ve Vize Yok

 

İran bugün Almanya, Fransa gibi ülkelerden vize isterken Türk turistler Şiraz’a elini kolunu sallaya sallaya vizesiz giriyor. Şiraz haritada bakıldığında İran’ın en uzak destinasyonlarından biri gibi gözükse de şehre 3 buçuk saat gibi bir sürede ulaşılabiliyor. Şehre hergün THY direk sefer düzenliyor.

Şiraz’da hem girişte hem de çıkışta havalimanı işlemleri biraz zaman alıyor. O yüzden özellikle dönüşte havalimanına erken gitmek gerekiyor. Ancak Avrupa’daki birçok yoğun havalimanı ile kıyaslandığında toplamda beklenen zaman çok da uzun olmuyor. Ancak benim gibi CIP lounge düşkünü biri iseniz Şiraz Havalimanı’nda hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Burada size sunulacak en büyük konfor bekleme salonundaki yatay koltuklar olacak 🙂

Sonuç

İki günlük gezimde edindiğim imaj, birçok Amerika’ya kafa tutan ya da Amerika ile iyi geçinmeyen ülke gibi İran’ın da bizlere öcü olarak gösterildiği ve yanı başımızdaki bu güzelim ülkeyi gezip görme fırsatını değerlendirmediğimiz oldu. Şimdi bundan sonraki hedefim ise Tahran, İsfahan, Tebriz gibi yerleri gezmek olacak. Açıkçası sizlere de öneririm 🙂

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir:

44 YORUMLAR

  1. Evet, bu “Vahşi Esnaf” konusu bizi de çok rahatsız eden bir konu. Sanırım bu ‘yapışkanlık’ coğrafyadan ziyade Arap kültürüne has bir durum. Araplarla aynı coğrafyayı paylaşsalar da Farsî İranlılar’da benzer bir yapışlanlık görülmemesini belki de böyle açıklayabiliriz.

    • Onur Bey açıkçası görüşünüze saygı duysam da katılamayacağım. Sonuçta biz Arap değiliz ama benzer durum bizde de oluyor. Bence bu biraz kültürel birikimle alakalı bir durum. Günün sonunda İran çok köklü bir MEDENİYET. Yıllardır aynı topraklarda çok ciddi birikimlere sahip olmuşlar. Bugün yaşadıkları rejim ne olursa olsun bu köklü birikimi silmek pek de mümkün değil. Bu da halkın tutumuna yansıyor bence.

  2. merhaba,
    gittiğiniz turlar ile ilgili bilgi verirseniz sevinirim.Şiraz turu ilginç olmuş.İran gitmeye korktuğumuz ülkelerden birisi.Hatta davet eden arkadaşım olmasına rağmen,ürkütücü geliyor.Otelde kalmaktan bile korkacağım bir ülke gibi geliyor.

    • Merhaba Belkıs Hanım. Açıkçası bu tura THY’nin daveti ile gittim. Turun detaylarını bu hafta içerisinde yazacağım. Bize orada turu düzenleyen İranlı tur şirketinin adını da vereceğim. Böylece gönül rahatlığı ile İran’da tatil yapabilirsiniz.

  3. Merhaba Osman Bey. Biz de yakında İran’a gideceğiz. Bizi orada 4 gün arabayla gezdirecek ve rehberlik edecek birini ayarlamak istiyoruz. Bize bu konuda verebileceğiniz kontak isim var mıdır ? Yerel bir tur acentası da olabilir.

    Teşekkürler,
    Yasemin Kahvecioğlu

      • Tır sürücüsüyüm ist. İran çalışıyorum.iran çok güzel ve rahat bir ülke güvenlik ve emniyeti oldukça güzel bir ülke 8 yıldır irana çalışıyorum.iran gerçekten merak edenler gönül rahatlılığıyla gelebilirler özellikle tahran isfahan tebriz urmiye tavsiyemdir.hiç çekinmeden gelinebilir..iranda internet çok kısıtlı istegram feysbuok twitır kullanması yok denecek kadar az.banka kredikart vs yok burda türkiye ve diğer ülkelerin kartları geçmiyor burda..döviz cinsinden paranızı sarraflarda bozdurup nakit ihtiyaçlarınızı karşılıyabiliyorsunuz.

    • Salam man iranliam albata iran azeri si… xanim man siza tazmin vera billam iran amniyat li bir yer di va namoslu albete biz adam eyan diriz negaran gall min

  4. Merhaba hocam
    Nasılsınız?
    Ben bu bayram trenle tebrize gitmeyi düşünüyorum
    Fakat konaklama yeri sıkıntılı gibi pek seçenek yok.
    Nerde kalabilirim nereyi önerirsiniz?
    Teşekkür ederim

  5. Selam bende iranliyim iranin diş gorunuşune bakmayin bence çok rahat ve gerçekten acayip emniyeti var kadinlarada saygi orani çok fazla gerçekten urumie guzel bir yer ve turklerin olduğu yer bende urumieliyim ben iranin turklerindenim ve turkiyeyi çok seviyorum ❤

  6. Şubat 20 .de İrana eşim ve bebeğimle 10 günlük bir gezi yapmak istiyoruz. pasaport ücretleri malum yükseldi. şubatın 5 de pasaport için randevu aldık sorum şu: 6 aylık pasaport çıkarsak iran van sınırında sorun olurmu? çünkü sitelerde en az 6 aylık geçerli pasaport yazıyor. kafam karıştı

    teşekkürler

      • Turkiyenin insanlari kadar kotu niyetli digil iran halki merak etme ve Turkiyede her Gun 10 narca kadin katlediliyo ama iran kadina şidet ve ya kadina tecavuz diye bir şey yok tabiki iran da da Az da olsa var ama turkiyedeki kadar digil…
        Turkiyede Duz yolda yururken bile kapkaç yapiyolar nedan bu kadar iran halkina onyargilisiniz
        Ve Adaletsiz diyosun ya bir kendi ulkenize bakin onarca katil elini kolunu salaya salaya dişarda geziyo her Gun haberlarde Goruyoruz peki sizin ADALETINIZ narde…?

        • Sanırım İranlısınız. Bu yüzden buna göre cevap vereceğim. Madem Türkiye o kadar kötü neden her yerde İranlı görüyorum? Dedikleriniz bir yerde doğru lakin Türkiye sizin için kötü ise buraya gelmezsiniz olur biter. Değilseniz de İran’a gidip orada yaşayabilirsiniz.

  7. İran’a seyahat ettim, İran çok güzel, nazik ve misafirperver insanlara sahip, İran’da hiç kimsenin kadınlara saygısızlık hakkı yok, aksi takdirde yasalara uymalı, İranlılar bizim gibi ve güçlü diyebilirim Giderek daha nazikçe İran’a gitmenizi öneririm çünkü İran kadınlar için güvenli bir ülke

  8. merheba ben iranın ardabil şehrindenim kendim türkiye vatandaşlığınıda aldım iranın> Tabriz-Tehran-isfahan-kiş adası-çok güzeldir gezmek için kiş adasında ki herşey türkiye gibi ortuye falan da gerek yok ama diğer şehirlerde oyle küçük bir ortu atcaksınız tek kadın olursanız da rahat gezebilirsiniz aynı türkiye sadece bitane ortu lazım inşalah gelirsiniz hepinizi ülkemize bekleriz.

  9. Merhaba,ben iranliyim ve gerçekten iran hakinda ne düşündunuzu merak ediyordum ve bukadar guzel yorum okudukdan sonra gerçekten çok mutlu öldüm.iran gerçekten çok güzel bir ulke ama tek sorunu kotu arac kulanmalari eger irana gelecek olursaniz ve tarihi yerleri gormek ister siniz ISFAHAN VE ZANJANI oneriyorum ama eger alisveris için gelmek isterseniz TEHRAN VE TABRIZI onneriyorum.
    ZANJAN VE TEBRIZ de cok daha kolay iletisim kurabilirsiniz cunku turkce diline cok yakin.

  10. Merhabalar, ben Kimia, İranlıyım ve Türkiye’yi çok seviyorum, düşündüğünüz gibi İran hiç de fena değil, çok nazik ve misafirperver. Sizinle görüşmek ümidiyle sizi İran’da görmek isterim💙🥺Merhabalar, ben Kimia, İranlıyım ve Türkiye’yi çok seviyorum, düşündüğünüz gibi İran hiç de fena değil, çok nazik ve misafirperver. Sizinle görüşmek ümidiyle sizi İran’da görmek isterim

  11. Gerçekten düşündüğünüz gibi değil burda kadınlar daha rahatlar sanki Türkiye de insanlar çok rahatlar boş konuşmayın Türkiye nefret etmeyi başladım biz Türkleri çok önem veriyoruz ama onlar hayır
    Yazık size

    • Meraba ben iranlıyım.
      Bazılarınız kadın başına geceleri dışarda gezebilirmiyiz diye sordunuz. Hemen cevap veriyim, bence her ülke gibi eğer mağzalar açıksa veya dışarda insan varsa bence bi sorun yok ama akıl var mantık var, en emniyetli ülkede bile olsan gece dışarda yalnızsan hırsızı var kötü niyetlisi var. Ben hangi ülkeye gidersem gideyim gece sessiz bir yerde gezmem. Gece kulubu yok çünkü yasak ama bazı insanlar arkadaşlarını toplayıp şahsi açık hava mülklerinde şarkı çalıp işki içiyorlar , kanuni deyil ama korkucak bişeyde deyil . Bizi o partite yakalasalar bidaha yapmıcaz diye imza atıp 2 , 3 saat sonra bırakiyorlar, ta ki turist olduğunyzu anlasalar anında bırakırlar . Burda kadınlara karşı şiddet yok gibi. En fazla şiddet bence aşağı mahalle pazara gidip erkelerin sana gözüyle beni takip etmeleri beni rahatsız eder mesela . En fazla 2 geçerken iki güzel laf ederler en kötüsü bu yani, ama yinede turist olduğunuz anlaşıldıği için kendilerini rezil etmezler . Ama yine gezmek için küçük şehirlere gitmeyin . Çünkü küçük şehirler daha fazla çarşap giyen kadın vardır (çarşaf giyen kadınlar genellikle aşırı derece dindar ve kanunları kabullenen kişilerdir ve rahat giyinen kadınlardan hoşlanmaz lar) ama yinede bu yine bizim için geçerli turist olduğunuz anlaşıldığı için herkes sizinle iyi geçinir
      Ama büyük şehirlerde her türlü giyime sahip olan kadın daha fazla o yüzden daha rahat edersiniz, irandan korkuyoruz diyenler bence hiç korkmayın burdaki kurallar iran vatandaşları için . Yani devleti kabullenmek için piskoloji baskı, sizin piskolojiniz deyil😁. Ama niye turistler bile giyim konusunda biraz dikkat etmeli ki bizler heves etmeyelim diye 😁

    • Nefret ediyorsan Türkler’den, Türkiye’den uzak durabilirsin. İnan kendi vatanımızda ikinci sınıf muammele gördüğümüz, yabancı konumuna düştüğümüz, adım başı yabancının kaynadığı ülkemde biz de yabancılara çok meraklı değiliz…

  12. merhaba ben iranlıyım
    Yorumlarınızı okudum, çok az bilgiye sahip olmanız doğal.
    Ben de Türkiye’yi çok seviyorum ama hakkında pek bir bilgim yok.
    Her ülkede iyi ve kötü ve sorunlar var ama bir İranlı olarak bazı sorunları göz önünde bulundurarak İran’ı kötü bir ülke olarak görmüyorum.
    Nerden gelirsen gel gözümüze bastın
    Seni seviyorum, Marziyeh Saberi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz