Mayıs ayında düzenlenen İstanbul Auto Show’u ziyaret ederken merakla beklediğim ve ziyaret listemde ilk sıralara koyduğum bir otomobil vardı: Mazda CX-3. Yıllar sonra Mazda ilk defa dizel otomatik bir otomobil daha doğrusu kompakt crossover ile sahalara döndü. Mazda uzun bir süreden sonra Türkiye‘deki mucize formül olan dizel otomatik segmentte bir aracı araç portföyüne katmayı başardı.

 

İşte Mazda için bu denli önemli olan Mazda CX-3’ü İstanbul Auto Show’dan kısa bir süre sonra test etmek için Mazda’nın basın test sürüşü etkinliğine davet edildim. İstanbul’da WOW Convention Center’da kısa bir briefle otomobiller bize tanıtıldı. Akabinde 25 otomobille yaklaşık 50 otomobil gazetecisi ve blogger Dedeaağaç (Alexandrapouli – Yunanistan) yollarına koyulduk. İşte bu yolculuk boyunca otomobil hakkında merak edilen sorulara cevap bulmaya çalıştım. Ancak 250 km’lik bu yolculukta bulabildiğim kadarıyla. Daha detaylı bir analizi otomobili İstanbul’da teste alıp kullandıktan sonra sizlerle paylaşmayı planlıyorum.

instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam

Mazda CX-3 Teknik Özellikleri

 

Mazda CX 3 Hakkında Bilgiler

Mazda CX-3 çok hızlı bir şekilde büyüyen B-SUV segmentinde bir otomobil. Bu kompak crossover Nissan Juke’un segmentinde yarışmaya geliyor dersem otomobilin ebatları ve segmenti daha anlaşılır olur. Mazda bu otomobile ciddi önem veriyor. 25 otomobillik bir lansman şimdiye kadar Mazda’nın katıldığım en geniş kapsamlı test sürüşü etkinliği idi. Üstelik bizden önce günlük gazetelerin otomobil editörleri de bu otomobili Barselona’da test ettiler. Yani etkinliğin kapsamı bizimle sınırlı değildi.

 

Peki, neden Mazda bu otomobile bu kadar önem veriyor? B-SUV segmenti hızla büyüyen bir segment. Tabi bunun yanında Türkiye bir dizel otomatik pazarı. Herkes az yaksın otomatik vitesli olsun derdinde. Bu dizel otomatik saplantısı bazen rasyonel olmaktan çıkıyor. İnsanlar dizel motoru otomatik olarak ekonomik olarak görüyor. Oysaki dizel olup benzinli otomobilleri aratacak seviyede yakan nice otomobiller gördüm. Chevrolet’nin Captiva modeli bunlardan biri idi. Nitekim birçok insan da bu otomobili aldıktan sonra tüp taktırıyordu.

Mazda CX-3’ün Motoru Nasıl?

Yeniden Mazda CX-3’e gelecek olursak bu otomobilde böyle bir sorun yok. Zaten Mazda Skyactiv motor teknolojisine geçtiğinden beri benzinli motorlarına bile oldukça iddialı. Yeni Mazda 3 testimde bu duruma daha detaylı değinmiştim.

 

Mazda bu finansal yılda (1 Nisan 2015- 31 Mart 2016) Yeni CX-3’den 150 bin adet üretmeyi planlıyor. Bu finansal yılda Türkiye’ye ayrılan adet ise sadece 900. Bunun 700 adeti ise bu yıl sonuna kadar ayrılmış. Otomobilin daha fiyatı açıklanmadan da 400 kişi kaparo verip aracı talep etmiş.

Nitekim Mazda Türkiye Genel Müdürü Nurkan Yurdakul, önce duruma kendisinin de inanmadığını ifade ediyor: “Şuan (haziran ayı) sipariş veren ekim başı kasım sonu otomobillerini alabilecek”. Otomobilin bu denli talep görmesinin başlıca nedenlerinden biri de dünyada 1,5 litre dizel otomatik olan tek 4 çeker otomobil. Bu yüzden dolayı özellikle İskandinav ülkelerinde ciddi talep görüyor.

Mazda CX-3 Dış Tasarımı

Otomobil öncelikle tasarım olarak çok etkileyici. Mazda’nın yeni Kado tasarım dili gerçekten çok güzel otomobiller doğuruyor. Mazda 3 ve Mazda 6’dan sonra CX-3 de görenleri bir kere daha baktırıyor. Otomobil özellikle ateş kırmızısı rengi ile dikkat çekiyor. Ancak lansmanda gördüğüm kirli beyaz (seramik grisi) ve koyu lacivert de oldukça başarılı renklerdi.

Mazda CX-3 İç Tasarımıcx-3_2014_laas_interior_us_1__jpg72

Otomobilin iç tasarımına gelince Mazda 3’de olduğu gibi oldukça keyifli ve rafine bir zevkle tasarlanmış bir kokpit sizi bekliyor. Ben otomobilin gösterge ekranlarının sadeliğini çok beğeniyorum. Ayrıca multimedya ekranı kontrol edebileceğiniz sağ yandaki joystik kullanıcı deneyimi olarak büyük bir rahatlık. Bu Audi, BMW ve Mercedes’lerde görüp çok beğendiğim bir özellik.

Nesini Beğendim?

Otomobilin iç ve dış tasarımı gerçekten çok başarılı.

Nesini Beğenmedim?

Kompakt SUV olduğu için hem bagaj hacmi hem de arka koltuk mesafeleri biraz dar. Ama bu B SUV segmentinin genel bir sıkıntısı

Kimler Almalı?

Otomobil ilk bakışta sanki bir aile aracı gibi gözükse de bence evin ikinci otomobili olmaya aday. Hele de çocuklu aileler için arka bagaj alanı pek yeterli değil. Bu tür aileler için Mazda’nın CX-5 modeli daha uygun bir seçenek. Yanlız yaşayanlar ya da iki kişilik çekirdek aileler için güzel ve sportif bir model. Ayrıca çetin kış şartları yaşayan şehirlerde yaşayanlar için otomobilin gerçek 4 çeker olması da bir tercih sebebi olabilir.

Mazda CX-3 Yakıt Tüketimi

Otomobilin teknik verilerine baktığınızda Mazda CX-3 100 km’de 4 litre seviyelerinde bir rakamla karşınıza çıkıyor. Ancak bizim testlerimizde İstanbul Keşan yolunda ben ortalamada 7 litreler seviyesinde bir tüketimle karşılaştım. Üstelik çok agresif bir sürüş sergilememe rağmen. Ama test sürüşü yaptığımız otomobillerin daha 0 km olduklarını ve bu yüzden motorlarının daha tam açılmadığını da söylememde fayda var. Malum otomobiller ilk alındığında normale göre biraz fazla yakıyorlar.

Mazda CX-3 Fiyatları

Mazda CX-3 fiyatları

Mazda’nın CX modeli tek bir motor seçeneği ile geliyor. Ancak en baz donanım seviyesi motion pakette 2 çekerli manuel vites tercih edebiliyorsunuz. Bu otomobil 75 bin 800 TL‘den başlıyor. Aynı donanım paketinin 4 çeker otomatik vitesli versiyonu için başlangıç fiyatı 83 bin 500 TL. En kapsamlı Power Sense paketi 96 bin 400 TL‘den başlıyor. Otomobili her türlü ekstra ile doldurduğunuzda oluşan en pahalı paket ise 101 bin 400 TL oluyor. Güncel fiyatlar için Mazda’nın web sitesinden kontrol etmekte fayda var tabi.

Mazda CX-3 Youtube Videoları

TRT’den Metin Kalkavan’nın Barselona lansmanında çektiği video

Mazda CX-3 Otomobil Dünyam Videosu

1 Yorum

  1. 68 Yasindayim. Motion AWD Skyactive Diesel otomatik aldim.

    Simdiye kadar hep arabalarimi kullanmaya calistim. Bu araba ise ne yapmak istersem onceden hazirmis gibi kendisi gidiyor. Sanki elimi saran bir eldiven giymisim gibi. Yagmurda karda virajlari rahatca aliyor. Iyi havalarda istedigim surati – en yavastan baslayarak – uzun sure yapabiliyorum.

    Fren mesafesi rahat ve hemen yavasliyor. Koltuklar ve ic yerlesim cok rahat ve uygun. Navigasyonum yok ama gerekmiyor telefon nedeniyle. Uzak mesafe kontrolu de yok, uzun yolda (bana) sorun oluyor istemeden yavaslamasi nedeniyle. 16 in jantlar cok daha rahat asfalt gurultusu olmuyor.

    Aldigimdan beri Antalya, Izmir ve Ankara servislerine gittim. Mugla servisi ise beni hic gormedikleri halde cok yardimci oldular her konuda. Servislerden memnunum. Bu araba benim 3. Mazdam. Son arabam ise 15 yil kullandigim manuel Passat TDI idi. Sizin soylediklerinize tamamen katiliyorum. Yuksek suratte 6.6 yakiyor uzun yolda. 100 km ile gidersem 5.2. Sehir ici 6.2

    Muzik telefon klima ve bilgisayar yeterli. 4 kisi olunca portbagaj takiyoruz bu da yilda bir kez oluyor. Hizmet veren bir arac. Ben cok sevdim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz