Bundan yıllar önce bir otomobil markasının basın etkinliği için Çanakkale’ye gittik. Çanakkale‘de tarihi Gelibolu Yarımadası ziyaretimizde ilk durağımız Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi idi. Açıkçası ilk başta daha çok şehitliklere gitmeyi bekleyen biri olarak pek bir anlam verememiştim bu ziyarete. Ancak ziyaret sonunda her şey anlamlandı.

Hepimiz Çanakkale Zaferi hakkında biraz bilgi sahibiyiz ama sadece biraz. Tarihi yarımadadaki şehitlikleri gezmeye başlamadan önce bu zafer hakkında bir miktar bilgi almak gezdiğimiz yerleri daha anlamlı bir şekilde ziyaret etmek için olmazsa olmaz. İşte bu müze de 11 odasında size 1 saat boyunca Çanakkale Zaferi’ni barış dili içerisinde sıkmadan anlatıyor. Üstelik de modern teknolojinin nimetleri kullanılarak…

instagram hesabımı takip edin –>  @cokgezenadam

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi Hakkında

Odaların bir kısmında üç boyutlu gözlükler takarak filmleri izliyorsunuz. Bu sayede bir nevi gerçekten kendinizi orada gibi hissediyorsunuz. Nitekim dördüncü odada Çanakkale’nin en büyük kahramanlarından Seyit Onbaşı’nın hikayesini 3 boyutlu izlerken sanki onunla birlikte cephede gibi hissediyorsunuz. Bu sırada cepheye bomba düştüğünde salondaki hareketli mekanizmalar ile siz de sarsıntıları hissediyorsunuz. Ya da aynı mekanizmaların kullanıldığı Nusret Mayın Gemisi’ni anlatan salonda siz de gemideymişcesine sallanıyorsunuz odada. Bu açından şimdiye kadar ziyaret ettiğim en ilginç müzelerden biriydi Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi. Bence bu anlamda kesinlikle 1 saat ayrılmaya değer bir müze burası.

Bu müze 2012 yılında 70 milyon TL gibi bir yatırımla yapılmış. Tasarımı Çanakkale Boğazı’nı simgeliyor.

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’ne Nasıl Gidilir?

Kilitbahir Feribotları’ndan indikten sonra müze yaklaşık 14 km mesafede. Biz bu yolculuğu Peugeot 308 test sürüşü rotamız içinde olduğu için otomobillerle yaptık. Buraya otomobille çok kısa sürede geliyorsunuz. Otomobili olmayanlar için ise feribot iskelesi yanındaki Kabatepe minibüsleri ile buraya gelmeniz mümkün.

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi Giriş Ücreti ve Rezervasyon

Bu müzeyi müze kart ile ücretsiz gezebiliyorsunuz. Ayrıca ziyaret edebilmek için önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Çünkü odalara maksimum 30 kişi alınıyor. (Not: pandemi döneminde ziyarete kapandı. Mart 2021’e kadar kapalı kalması öngörülüyor.

Çanakkale Destanı Tanıtım Müzesi Hakkında İlginç Bilgiler

  • Öğle tatili yapan Türkiye’deki nadir belki de tek müze. 12-13 arasında müzeye öğle molası nedeniyle ziyaretçi alınmıyor
  • Müze Turizm Bakanlığı’na değil Orman Bakanlığı’na bağlı. Zaten öğle tatili yapılmasının nedeni de bu.
  • Rezervasyon ile ziyaret edebiliyorsunuz
  • İçeride odalarda fotoğraf çekmek yasak. Bu konuda çok ciddi şekilde uyarılıyorsunuz. Ancak odalar dışında fotoğraf çekmenizde sorun yok.

Çanakkale Destanı Tanıtım Müzesi Odaları

Müze 11 odadan ve ayrıca sergi alanlarından oluşuyor. 11 odadan 3 ve 4. odada 3 boyutlu anlatım söz konusu. Birçok oda da hareketli mekanizma söz konusu.
1. Oda – Osmanlı’nın savaşa girişi
2. Oda – Nusret Mayın Gemisi. Burada hareketli mekanizma var
3. Oda – İtilaf Devletleri’nin deniz muharebe planları
4. Oda – Mecidiye Tabyası ve Seyit Onbaşı’nın hikayesi
5. Oda – Kara Savaşı Harekatı
6. Oda – Dönüm Noktası Salonu

Bu odada cephanesi bitmiş cepheden kaçan askerleri Arıburnu’nda durduran Atatürk’ün tarihe geçen şu sözlerini duyuyorsunuz: “Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zamanda yerimizi başka kuvvetler alabilir.” Nitekim bu emir savaşın dönüm noktası oluyor. Avustralyalı Anzak askerlerinin not defterine: “Ölmekten korkmayan bir ülke askerini yenemezsiniz!” yazdırtan bir savunma oluyor Atatürk’ün dehası ve buradaki askerlerimizin yiğitliği.

7. Oda – Siper Savaşları
Bu oda beni ayrıca etkileyen bir hikayeye sahip. Ezineli Yahya Çavuş ve 63 askerin 2800 İngiliz’i püskürttüğü efsanevi bir hikaye. 300 Spartalı’nın hikayesi bu 63 askerimizin yanında sönük kalıyor. İngilizlere karşı öyle savaşıyorlar ki, İngiliz Komutan karşılarında bir tümen ordu olduğunu sanıyor. Nitekim onların bu efsanevi kahramanlıkları Ertuğrul Koyu’nu ziyarete gelen Çanakkale Vali yardımcısı Nail Melik’i de o kadar çok etkilemiş ki, hayatında ilk defa bir sigara kağıdı üzerine onlar için o anda bir şiir yazmış:

“Bir Kahraman takım ve de Yahya Çavuştular,
Tam üç alayla burada gönülden vuruştular.
Düşman, Tümen sanırdı bu şâhâne erleri;
ALLAH’ ı arz(u) ettiler akşama kavuştular.”

8. Oda – Gökkube’den Gelibolu Salonu. Bu salonda oturduğunuz koltuktan tavandaki kubbe şeklindeki ekrana yansıtılmış 7 projektör görüntüsü ile tüm cepheleri ziyaret etme şansı buluyorsunuz.
9. Oda – Çanakkale Geçilmez
10. Oda – Hatıralar Salonu
11.Oda – 1915’ten Günümüze

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz