Haftasonu tatili gelince nereye gitsek diye kurtlananlara İstanbul’dan araba ile gidilecek yerler bulma son dönemde önemli misyonlarımdan biri oldu. İstanbul’a yakın yerler arasında da özellikle Bursa ve köyleri oldukça cazip bir alternatif oluyor. Çünkü hem yeni yapılan köprüler hem de feribotlar ile İstanbul’dan Bursa’ya gitmek İstanbul içinde bir yerden bir yere gitmekten çok daha hızlı olabiliyor. Bursa’da gezilecek ve görülecek yerler de oldukça fazla. Bunlardan biri de eski bir Rum Köyü olan Trilye.
Trilye Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı, ilçeye de yaklaşık 11 km uzaklıkta şirin mi şirin, küçük bir Rum köyü ya da köyüymüş diyelim. Artık Rum köyü mü kaldı sanki. Trilye gezince hem bir yandan aşık olacağınız, bir yandan üzüleceğiniz, sizi birbirinden farklı duygu hallerine sokacak bir köy. Bir haftasonu kaçamağında Trilye’de gezilecek ve görülecek yerler neler, Trilye’de nerede ne yenir, Trilye’de nerede kalınır ve Trilye’de yapılacak şeyler gibi tüm faydalı bilgileri anlatacağım.
instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam
Trilye Hakkında Bilgiler
Yeni yeni popülerleşmeye başlayan Trilye zamanla kendinden çok daha söz ettirmeye aday. Şehirde tarih var, birbirinden ilginç ikonik binalar var, deniz var, güzel balıkçılar var, yani var oğlu var 🙂 Hal böyle olunca da haftasonu Bursa turları içerisine Trilye de girmeye başlamış. İyice popülerleşmeden siz de görenler kervanına girin derim.
Trilye adı hakkında birçok rivayet var. Bunlardan en meşhuru İznik Konsülü sırasında Hristiyanlığa freski sokmaya kalktıkları için afaroz edilen 3 rahip buraya sürgün edilmiş ve buraya da 3 rahip anlamına gelen Trilye adı verilmiş. Bir diğer rivayete göre ise buranın barbunu çok meşhur olduğu için Trilye adını barbunun Rumcası olan “Triglia” kelimesinden almış.
Köyün adı birkaç kez değiştirilmeye çalışılsa da halk yeni isimleri kabullenmemiş. 1909 yılında Osmanlı İmparatorluğu Sadrazamı Mahmut Şevket Paşa’nın burada suikasta uğraması sonrasında köyün adı “Mahmutşevketpaşa” olarak değiştirilmiş ancak halk Trilye diye anmaya devam etmiş. Bu sefer de 1963 yılında beldenin adı Zeytinbağı olarak değiştirilmiş ancak bu da kabullenilmeyince 2011’de alınan kararla yeniden Trilye adını almış. Bugün bazı tabelalarda hala Zeytinbağı olarak da geçmekte. Trilya, Tirilye de belde için sıkça kullanılan isimler.
Trilye’de Gezilecek ve Görülecek Yerler
Köy çok ciddi turist çekebilecek potansiyele sahip. Ben sadece bir arkadaşımın instagramda paylaştığı bir fotoğraf üzerine buraya gitmeye karar verdim. Ancak bu kadar güzel ve potansiyele sahip köyde yapıların çoğunluğu bakımsızlıktan yıkılma tehlikesi taşıyor. “Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur” diye boşuna dememiş atalarımız.
Malta’nın Gozo Adası’ndaki dünyaca ünlü Azur Penceresi bile Akdeniz’in dalgalarına dayanamadı ve yıkıldı. Game of Thrones’da bile kullanılan bu eşsiz yer artık yok. Benim gibi şanslılar zamanında gidip gördü, göremeyenlere geçmiş olsun. Trilye’nin bu tür vakalardan erken ders alıp potansiyelini sonuca çevirmesi lazım.
Trilye Evleri
Trilye’yi gezmeye ikononik evleri ile başlamak lazım. Trilye diye arattığınızda altında manavı olan bu ilginç ev karşınıza çıkıyor. Benim de Trilye’ye gitme nedenim sadece bu evi görmek ve fotoğrafını çekmekti. Açıkçası dünya çapında ün yapabilecek potansiyele sahip bu ev tüm dünyadan gezgin ve fotoğrafçıları tek başına bile köye çekebilir. Ancak ev o kadar bakımsız ki, yıkıldı yıkılacak. Önlem alınmazsa Trilye kendi geleceğini dinamitler.
Tabut Ev (Güverte Şeklindeki Ev)
Köyün sokaklarında gezerken bir diğer ikonik ev daha karşınıza çıkıyor. Burası da uzun ince yapısı ile tabutu andırdığı için eve tabut ev denmiş. Ancak mülkün sahipleri buraya “yamaç mimarisine uygun güverte şeklindeki ev” denmesini tercih ediyor. Bu evde yıllarca çok iyi bakılmamış. Bence köyün en çok potansiyele sahip ikinci yapısı da bu ev. Sadece bu 2 evin fotoğrafını çekmek için dünyanın bir ucundan insanlar buraya gelebilir. Yeter ki iyi tanıtılsın ve biraz elden geçirilsinler.
Perili Ev
Köy oldukça ilginç bir yer. Bu gezilecek yerlerin adına da yansıyor. Tabut ev olur da Perili Ev olmaz mı? Hem de karşı karşıya 🙂 Tabuttan çıkan periler bu eve geçiyor demek ki. Camları kırılmış harabeye dönmüş bu eve de mevcut durumundan dolayı bu adı koymuşlar. Ev biraz bakımdan geçse 10 numara yer olur 🙂
Taş Mektep
Osmanlı’nın son dönemlerinde eğitimde yapılan reformlar sonrası 1909 yılında Trilye metropoliti tarafından bu okul yaptırılmış. Mübadele sonrasında okul 1924 yılında Öksüzler Evi olarak kullanılmaya başlansa da 1928 yılında tekrar okul olarak kullanılmaya devam edilmiş. 1988 yılında binadaki sorunlar nedeniyle boşaltımış ve uzun bir süre kaderine bırakılmış. Binanın restore edilip kültür ve turizm merkezi olarak açılması planlanıyormuş. Halihazırda oldukça bakımsız duruyor.
Yemekhane (Aziz Vasil Kilisesi)
Taş Mektep’in Mübadele sonrası Öksüzleri Evi’ne dönüştürülmesi sonrasında yanındaki Aziz Vasil Kilisesi de okulun yemekhanesi olarak kullanılmaya başlanmış. Sonra çok farklı işlevler için de burası kullanılmış. 2009 yılında restore edilen eski kilise bugün Faruk Çelik Kültür Merkezi olarak kullanılıyor.
Eski Postane
1902 yılında yapılmış olan Eski Postane, bugün köyün belki de en bakımlı yapılarından biri. Alt katı taş, üst katları ise ahşap bir bina. Bugün özel bir mülk. Sahibi binayı çok başarılı bir şekilde restore etmiş. Köydeki diğer yapılara da bakarsan nasıl bağ olacağı konusunda çok güzel bir örnek bence. Postane’nin altı katında ise Trilye’nin Fear Factor yarışmasına katılmış meşhur zeytincisi Adnan Abi’nün dükkanı yer alıyor.
Dündar Evi (Yuannes Kilisesi)
Burası Bizans mimarisine sahip bir 19. yy. Rum kilisesi. Mübadele sonrası özel mülk statüsüne geçmiş. Giritli bir iş adamı burayı satın alıp otele dönüştürmeye çalışmış. Ancak bürokrasiden pes edip o da burayı satılığa çıkarmış. Bugün burası da köyün atıl, çürümeye bırakılmış tarihi binalarından biri.
Fatih Camii (Hagios Stephanos)
Köy ve çevresi yıllarca Hıristiyanlık için çok önemli bir yere sahip olmuş. Nitekim Bursa’nın İznik bölgesinde Büyük Konsül toplanmış. Trilye gibi küçük bir köyde bile çok sayıda kilise var. Köyün belki de en tarihi yapısı ise 7. yy’da yapılmış olan ve eski adı Hagios Stephanos olan eski bir kilise. 1560 yılında buraya minare ve mihrap eklenmiş ve tatatataaaam Fatih Camii oluvermiş. Camiinin hemen yanına da Yavuz Selim tarafından Avlulu Hamam yaptırılmış. Camii bugün hala ibadete açık.
Kemerli Kilise (Panagia Pantobasillissa)
Köyün sokaklarını gezerken karşınıza yine harabeye dönmüş bir Bizanz Kilisesi çıkıyor. Oysa tarihini duyduğunuzda içiniz ürperiyor. Bu virhaneye dönmüş Kemerli Kilise’nin (Panagia Pantobasillissa) tarihte üzerine resim yapılan ilk kilise olduğu söyleniyor. İznik Konsülü’nden dine freski sokmaya çalıştıkları için kovulan ve köye adını veren 3 rahibin hikayesini düşününce mantıklı bir hikaye gibi geliyor. Bende puzzle’ın parçaları yerine oturdu açıkçası.
Çeşmeler
Köyün birçok yerinde çeşitli tarihi çeşmeler yer alıyor. Bunlardan postane ve tabut ev yakınında olanı bence bir restorasyon faciası.
Trilye’de Nerede Ne Yenir?
İyi güzel geziyoruz da yemeden içmeden de olmuyor bu gezme işleri. Günübirlik gelenler için Trilye kahvaltı için oldukça ideal bir yer. Evde kahvaltı yapmadan çıkın.
Trilye’de Kahvaltı için Çamlı Kahve
Köye girer girmez ilk durağımız burası oldu. Köye daha girer girmez tabelalar sizi buraya yönlendiriyor. Köyde güzel bir tepede yer alan Çamlı Kahve belki de köyün güzel manzaralı yerlerinden biri. Oldukça da keyifli bir şekilde dekore edilmiş. 18 çeşit kahvaltılıktan oluşan serpme kahvaltı ve sınırsız çay 25 TL. Tost, menemen 6 TL, gözlemeler 7 TL, sucuklu yumurta ise 7 TL. Ufak çay ise 2 TL. Geç giderseniz boş masa bulmakta zorlanabilirsiniz.
Balıkçılar
Köyün adının bir rivayete göre de barbun balığından geldiğini söylemiştim. Burası bir balıkçı köyü. Doğal olarak balık yemeden bu köyden dönülmez. Sahilde yan yana birçok balıkçı var. Bunların da fiyatları üç aşağı beş yukarı birbirleri ile benzer. Biz Çınar Restoran’a girdik. Burası aynı zamanda da bir butik otel. Restoranın olduğu yerler eskiden denizmiş doldurulmuş. Bu yüzden bu yapılardan otele kapı açmaları yasakmış. Fiyatlar ise gayet makul.
Ayrıca İstanbul’a dönüş yolunda Gemlik’te benim favori mekanlarımdan Köfteci Yusuf‘ta köfte ve kaymaklı ekmek kadayıfının da tadına baktık. Burası özellikle fiyat kalite anlamında gördüğüm en iyi yer. Bu hızda, bu lezzette ve bu fiyata başka yer şimdiye kadar Türkiye’de görmedim. 1 porsiyon köfte, yarım porsiyon (istanbul’daki 1 porsiyon büyüklüğünde) kaymaklı ekmek kadayıfı için toplam 16 TL ödedim. Çay zaten ikram 🙂 Ayrıca burada sabahları açık büfe kahvaltı da yanlış hatırlamıyorsam 18 TL.
Trilye’de Ne Alınır?
Bu ufak köyde belki de en bakımlı yapılar dükkanlar idi. Zeytinciler, hediyelik eşya dükkanları ve çarşılar birbirleri ile stil yarışı içerisindeler neredeyse. Ben özellikle Trilye Çarşısı’nın tasarımını çok beğendim.
Ayrıca Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın yarışmasında birinci olup markalaşan Sirinhanım da Anadolu kadınları için önemli bir örnek. Köyün en meşhur evinin yanında yer alan bu mağazayı da muhakkak ziyaret edip ev yapımı reçeller alabilirsiniz. Ayrıca ilk defa burada duyduğum kudret narı da ilginizi çekebilir. Birçok hastalığa deva olduğu söylenen kudret narı Türkiye’de sadece Bursa ve çevresinde yetişiyormuş.
Ayrıca bir dönem adı Zeytinbağı konulacak kadar da zeytini meşhur bir köy burası. Zeytin ürünleri köyün birçok yerinde satılıyor.
Trilye’ye Nasıl Gidilir?
İstanbul’dan buraya ulaşmanın en kolay yolu feribot ile Mudanya’ya gelmek. Feribot’tan indikten 20 dakika sonra ise kendinizi bu şirin kasabada buluyorsunuz. BUDO ve IDO’nun Mudanya seferlerine bakarak bir planlama yapabilirsiniz. Dilerseniz Bursa otobüs bileti satın alarak ulaşım sağlayabilir, ardından araç kiralayabilirsiniz.
Biz ise Yeni Hyundai i10 testi için araba ile yolculuğu tercih ettik. Osman Gazi Köprüsü’nü kullanırsanız İstanbul ile Trilye arası 176 km’ye kadar düşüyor. Yaklaşık 2 saatte kendinizi bu şirin kasabada buluyorsunuz.
Trilye Otel ve Pansiyonları
Biz buraya günübirlik gittiğimiz için konaklamadık. Ancak 1 gece de burada kalır çevredeki diğer güzel yerleri de keşfederim diyenler için köydeki otel ve pansiyonlar şöyle: Çınar Otel,Tirilye Evi Butik Otel, Akide Butik Otel,Trilyalı Butik Otel, Kaplan Hotel, Trilye Pansiyon
Trilye otel ve pansiyonları fiyatlarına bakmak için
Trilye ile Birlikte Gezilebilecek Yerler
Mudanya, yarım günde rahatlıkla gezebileceğiniz ufak bir kasaba. Tabi bana göre çok daha yavaş yavaş da gezebilirsiniz. Ama buraya kadar gitmişken yanında birkaç yer daha keşfedeyim diyenler için köyün en yakınında Mudanya’yı keşfe çıkmanızı tavsiye ederim. Mütareke Müzesi Mudanya’nın en güzel yapılarından biri. Ancak bu kadar ufak bir müze için 5 TL istemeleri bence yanlış. Bu konuda Samsun’u çok takdir ediyorum. Müzeler ya ücretsiz ya da en pahalısı 2 TL. Ayrıca aşağıda Trilye’ye yakın yazdığım diğer yerlerle ilgili yazılar da ilginizi çekebilir.
hocam şunu bil sürekli aktif tutman, paylaşım yapman süper ve emin ol en iyi Türkiye gezi blogcusu sensin. net.
Merhaba Erkan Bey, güzel yorumlarınız için çok teşekkürler. Elbet daha iyileri de var. Benden daha iyi bloğu olan arkadaşların hakkını da yemeyeyim. Ama size böyle düşündürmesi bile güzel. Sevgiler
Hâlâ aynı mıdır acaba yıl 2021?
Bursa gezilecek yerler bakımından çok zengin bir yer. Trilye de o yerlerin en güzellerinden.
Kendine has ilginç bi yer
Osman bey selamlar sizinle tanıştıktan sonra sıkı bir takipçiniz olduk.Her şey gönlünüzce olsun
Erdinç Bey ilgi alakanız için çok teşekkür ederim. Umarım en kısa sürede tekrar sohbet etme fırsatı buluruz
Yarın gitmek istiyorum fakat denize girilebiliyor mu sahili varmı teşekkürler
[…] Trilye ilgili detaylı gezi notları […]
[…] Trilye […]