Dünyada Zanzibar’ın adını duymayan azdır. Çünkü dünyanın birçok ülkesinde bu isimle bir bar vardır. Ancak bir ortamda Zanzibar hakkında bilgisi olan insana pek rastlanmıyor. Zanzibar nerede, nereye bağlı, hangi ülkede? diye sorsanız birçoğumuzu bir sessizlik kaplayabiliyor. Zanzibar Doğu Afrika’da 1964 yılından beri dış işlerinde Tanzanya‘ya bağlı, iç işlerinde ise bağımsız bir ada. Tanzanya’nın başkenti Darüsselam’ın karşı kıyısında yer alıyor. Zanzibar iki büyük ve birçok da küçük adadan oluşuyor.
Geçim kaynağı özellikle turizm ve baharat ticaretine dayalı olan Zanzibar, özellikle Queen grubunun efsanevi solisti Freddy Mercury‘nin (asıl adı Farrokh Bulsara imiş) doğum yeri olması ile ünlü. 2 bin 643 m2 yüzölçümüne ve yaklaşık 1 milyon nüfusa sahip ada bugün Tanzanya ve Afrika’nın en önemli turizm merkezlerinden biri olarak gösteriliyor.
instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam
Tanzanya ve Zanzibar Haritası
Tanzanya Zanzibar Adası Hakkında Bilgiler
Zanzibar hakkında öğrendiğim en ilginç bilgilerden biri adanın adının, kurucuları olan İranlılar’dan geliyor olması idi. Zanzibar kelimesi Farsça’da “zenci sahili” anlamına gelen zangi bar kelimesinden türemiş. Tanzanya’da halkın çok büyük bir kısmı müslüman. Zanzibar Adası’nda da benzer bir durum gözlemleniyor. Hatta şehir merkezi Stone Town’da (Taş Şehir) 50’nin üzerinde cami var. Birçok dini eğitim verilen okullar (medreseler) görüyorsunuz. Ancak adada Hindu Tapınakları ve kiliseler de var. Adanın ekonomisi ağırlıklı şekilde turizme dayanıyor. Bunun yanında halın önemli bir kısmı da balıkçılıkla geçimini sağlamaya çalışıyor. Ancak ada halkının çok fakir olduğunu belirtmemde fayda var.
Tüm Tanzanya’da Svahilice ya da diğer adı ile Kiswahili konuşuluyor. Dilde çok fazla Arapça etkisi görülüyor. Bunda bu bölgede yaşamış Müslüman Araplar’ın etkisi büyük. Svahili kelimesi bile Arapça’da “Sahildekiler” kelimesinden türetilmiş bir kelime. Bu dili Doğu Afrika sahilindeki birçok ülke konuşuyor. Bunların bir kısmı şöyle: Tanzanya, Uganda, Ruanda, Kenya, Madagaskar, Mozambik. Ayrıca adada Masai kabilesinden insanlara da denk geliyorsunuz. Bunların ana lisanı Masai. Ama özellikle adanın merkezi Zanzibar Town’da (Stone Town) neredeyse herkes İngilizce konuşuyor. Merkezden uzaklaştıkça İngilizce bilme oranı azalsa da rahatlıkla iletişim kurabiliyorsunuz. Sonuçta burası çok turistik bir ada.
Adada kaldıkça sıkça duyacağınız bazı Svahilice kelimler şöyle:
Jambo: Merhaba
Karibu: Hoşgeldiniz
Ahsante Sana: Teşekkürler
Hakuna Matata: Üzülme, sorun yok (Bu en fazla duyacağınız kelime. Adanın kafa yapısı ve felsefesi bu kelime ile özetlenebilir)
Zanzibar Tarihi
Adayı Şiraz’dan gelen İranlı göçmenler kurar. 1503’te Portekiz hakimiyetine giren ada yaklaşık 200 sene Portekiz egemenliğinde kalır. 1698’de Umman Sultanlığı kontrolüne geçen ada 1840 yılında sultanlığın başkenti olur. Başkent Muskat’tan Stone Town’a taşınır. 1856 yılında Sultan Seyid Said bin Sultan El-Busaid ölünce oğulları arasında anlaşmazlık çıkar ve ülke 1861’de Zangibar ve Umman diye ikiye ayrılır. 1890 yılında ise İngiliz sömürgesine dönüşür ve 1890 ile 1963 yılları arasında Birleşik Krallık’ın atadığı vezirler ve valiler tarafından yarı sömürge olarak yönetilir.
27 Ağustos 1986 yılında Zanzibar’da yönetimi ele geçiren Khalid bin Bargash, Birleşik Krallık’ın ültimatonuna karşı ordu hazırlayınca tarihin en kısa savaşı vuku bulur. Birleşik Krallık’ın 40 dakikalık top atışları sonrası Osmanlı’nın 2 saatte kazandığı Mohaç Savaşı’nın rekoru Birleşik Krallık’a geçer. 10 Aralık 1963 yılında Birleşik Krallık tarafından bağımsızlık verilen ada, kısa bir süre anayasal krallık olarak kalır. Ocak ayında yönetim devrilir, 26 Nisan 1964 yılında da özerk bir bölge olarak Tanzanya’ya bağlanır.
Ada ile Osmanlı İmparatorluğu’nun irtibatı ise 16. yüzyıldan sonra başlar. Piri Reis ve Ali Reis gibi Osmanlı denizcileri bölgede faaliyetlerde bulunur. Hatta Piri Reis Kitab-ı Bahriye isimli eserinde Zanzibar hakkında da birşeyler yazmış. İki ülke arasındaki ilk resmi ilişkiler ise II. Abdülhamit döneminde başlar.
Zanzibar Güvenli Mi?
Zanzibar hakkında en çok maruz kaldığım soru sanırım “Zanzibar güvenli mi?” idi. Açıkçası ben de (Kuzey Afrika’yı saymazsak) daha önce Afrika deneyimi olan biri değildim ve çekincelerim vardı. Ama bu çekincelerimin yersiz olduğunu Zanzibar seyahatimde anladım. Ada belki de son yıllarda gittiğim en güvenli yerlerden biri idi. Örneğin Barselona’da başınıza birşey gelme ihtimali buranın en az 10 katı yüksektir. Adada seyahatim esnasında 1 tek kavga eden insana bile rastlamadım. Gecenin geç saatlerinde Stone Town’un ücra sokaklarında gezdim ve tehlikeli bir durumla karşılaşmadım.
Öte yandan bu çantanızı ulu orta yerde bırakın demek olmuyor. Plajlarda beach boy denen gençlerin riskli olduğu söyleniyor. Yine şehre ilk geldiğinizde turist olduğunuzu anlayıp size sürekli birşeyler satmaya çalışan arkadaşlar olacak. Onları nazikçe geçiştirin. Sohbeti uzatırsanız sizden para isteyebilirler. Ama fiziksel bir şiddetleri yok sadece fazla ısrarcılar.
Zanzibar İçin Aşı Gerekli Mi? Sıtma Tehlikesi Var mı?
Zanzibar hakkına okuduğum birçok blogda sarı humma aşısının gerekli olduğu yazıyordu. Ben de bu aşıyı olmak için Atatürk Havalimanı’nda yer alan Türkiye Hudutlar ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü‘ne bağlı seyahat sağlığı merkezinden randevu aldım. Doktor Tanzanya’nın Dünya Sağlık Örgütü Listesi‘nde aşı olunmak zorunda olunan ülkesinde yer almadığını söyledi. Tanzanya ve özellikle de Zanzibar’a giderken aşı olmak zorunda değilsiniz. Ancak bazen havalimanında polisler sizden para koparabilmek için aşı sorabiliyorlarmış. Böyle bir hakları olmadığını bilin.
Zorunlu olmasa da tedbir için sarı humma, tetanoz, hepatit A, B ve uzun kalacaksanız ya da yemek gezgini iseniz Tifo gibi aşıları olmakta fayda var. Yolculuğa çıkmadan bir hafta önce sıtma tableti kullanımı tavsiye ediliyor. Bir de gitmeden yanınıza sıtma taşıma riski taşıyan sineklerden korunmak için sinek savar sprey almayı unutmayın. Daha detaylı bilgi için Zanzibar İçin Aşı Gerekli Mi? Tanzanya Aşıları ve Hazırlıkları yazımı okuyabilirsiniz.
Tanzanya Zanzibar Para Birimi
Ülkenin para birimi Tanzanya Şilini. Ama dolar da yoğun olarak kullanılıyor. Kredi kartı ise birçok yerde geçmiyor.
1 TL= 573 Tanzanya Şilini
1 Dolar= 2224 Tanzanya Şilini
1 Euro= 2374 Tanzanya Şilini
Zanzibar hakkında bilmeniz gereken en önemli konulardan biri de ülkeye mümkünse Euro değil dolar getirin. Çünkü neredeyse başa baş çeviriyorlar. Ayrıca 50 dolardan ufak dolarlarda da düşük kurdan para bozuyorlar. Bu yüzden sakın ülkeye gelmeden paranızı bozuk yaptırmayın. Bir de 10 yaşından büyük dolarlar geçmiyor. 2017 yılında 2006 tarihli dolar ile ülkeye gelmeyin sonra para elinizde kalır.
Zanzibar Pahalı Mı? Fiyatlar Nasıl?
Halk fakir olsa da turistik bir ada ülkesi olması nedeniyle fiyatlar çok da ucuz sayılmaz. Özellikle konaklama anlamında Uzak Doğu’daki alternatiflere göre çok daha pahalı. Burada fiyatları uygun kılmak biraz da sizin elinizde. Bunun için öncelikle sıkı bir pazarlık yapmanız gerekiyor. Fiyatlar hakkında fikir vermesi için bazı bilgiler:
- 1 Yumurta: 300 Şilin (Bakkalda)
- 1 buçuk litrelik şişede su: 1000 Şilin Mahalle arası bakkalda 800 Şiline de alıyordum. Nungwi’de 3 4 bine satmaya çalışıyorlar. Pazarlık yapın. Maksimum 1500 verin.
- 1 Ufak Zencefil Çayı: Forodhani Markette 1000 Şiline içiyordum.
- 1 dal ufak muz: Pazardan içinde yaklaşık 10 adet ufak muz bulunan bir dalı 1000 Şiline aldım.
- Bir Pizza: 11-15 bin Şilin arası
- Dala Dala: En uzak mesafe 2000 Şilin. En kısa mesafe ise 300 Şillin.
- Havalimanı Stone Town Taksi Ücreti: Pazarlıkla 10 bin Şilin
- Magnet: Tanesi 5-6 binden pazarlık başlıyor. 3 adeti 10 bin Şiline alınabilir.
Zanzibar para birimi ve fiyatlar konusunda daha detaylı bilgiyi “Zanzibar Pahalı Mı? Ekonomik Seyahat Tavsiyeleri” yazımdan okuyabilirsiniz.
Zanzibar Hakkında Diğer Bilgiler
Zanzibar’da Saat Kaç: Zanzibar hakkında dert edilmemesi gereken konulardan biri de saat farkı. Türkiye ile arada herhangi bir saat farkı yok.
Tanzanya Zanzibar Vize İstiyor mu? Tanzanya Türk vatandaşlarından vize istiyor. Ancak bunu havalimanında alabiliyorsunuz. 1 sayfalık bir form dolduruyorsunuz. Bu forma kalacağınız yerin adresini yazmazsanız görevli sorun çıkartıyor. Vize için 50 dolar ödemeniz gerekiyor. Ülkeye girişi Darüsselam’dan yaptıysanız, Zanzibar’a geldiğinizde de benzer bir form dolduruyorsunuz. Ancak ekstra bir para ödemiyorsunuz. Zanzibar hakkında bilmeniz gereken bir diğer detay ise ülkeyi terk ederken yine benzer bir form doldurmanız gerekiyor.
Zanzibar’a Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Tanzanya’nın 3 şehrine direkt uçuş gerçekleşiyor. Bunlar Klimanjaro, Darüsselam ve Zanzibar. THY İstanbul Zanzibar uçuşu yaklaşıp 7 buçuk saat sürüyor. Bu uçuş pahalı gelenler için İstanbul Darüsselam uçuşları çok daha ucuz olabiliyor. Buradan pırpır uçaklarla 20 dakikada Zanzibar’a uçmak mümkün. Feribotla ise bu süre 3 saati buluyor. Aktarmalı uçuşlarda ise genelde en uygun fiyatları Mısır Havayolları (Egypt Airlines) ve Etiyopya Havayolları’nda yakalamak mümkün oluyor.
Tanzanya Zanzibar’a Ne Zaman Gidilir?
Zanzibar hakkında ilk akla gelen soruların başında “İklimi nasıl? Zanzibar için en uygun mevsim ne? Yüksek sezon ne zaman? Ne zaman gidilir?” geliyor. Ada aslında her mevsimde turistlerin gidebileceği bir iklime sahip. Sadece bazı dönemler yağmurlu olabiliyor. Ada için yüksek sezon haziran-ekim ile aralık-şubat arası olarak gösteriliyor. Tabi Tanzanya’ya kadar gitmişken bir de safari yaparım diyorsanız, o zaman tercih etmeniz gereken zaman aralık şubat arası çünkü o dönemde hayvanlar Tanzanya’da oluyor. Haziran ekim ayında gelirseniz safari için Kenya’ya gitmeniz gerekiyor.
Zanzibar İletişim
Açıkçası benim gibi interneti bol kullanan biri iseniz adaya gelir gelmez ilk yapmanız gereken şeylerden biri de yerel bir hat almak. Ben Darüsselam Havalimanın dışındaki bir telefoncudan aldım. Vodacom’un (bizdeki Vodafone oluyor) 1 hafta kalanlar için 10 gb’lık internet paketi 12 bin Şilin idi. SIM kartına 5 bin şilin ve 250 dk konuşmaya da 3 bin Şilin ödedim. Yani hepsine toplamda 20 bin Şilin (35 TL). Bunun için yanınızda pasaportunuzun olması yeterli. Geri kalan hepsini onlar hallediyor. Açıkçası daha ucuza paketler de var. Bir de SIM kart ücreti normalde 2 bin Şilin. Benim aldığım gibi yerlerden alıyorsanız maksimum 3 bin şilin önerin.
Zanzibar hakkında araştırma yaparken, operatörlerin sayfasından size uygun tarifelere bakmakta fayda var. Ülkede faaliyet gösteren GSM operatörleri şöyle:
- Vodacom
- Airtel
- Tigo
- Zantel (yoğunlukla Zanzibar’da)
- Halotel (by Viettel)
Adaya sonradan gelen arkadaşlar için SIM kart dahil 13 bin Şiline 10 gb internet ve 60 dk konuşma içeren bir haftalık paketi 13 bin Şiline (23 TL ya da 6 dolar) aldık.
Bu egzotik adaya biz de arkadaşlarla 2018 Şubat’ında gitmeyi planlamıştık bugün. Daha önceleri hep Avrupa ülkelerini gezdik. Sizin ayrıntılı yazınızı bir çırpıda okudum. Ellerinize sağlık.
Beğenmenize sevindim
yazınızda yanlış bilgiler var misal 10bin şiline havalimanından stone towna hiçbir taksi gitmez en az 25 dolar isterler 10 bin şilin 5 dolardan bile az bir tutar insanları yanıltıyorsunuz
Hasan Bey, yanlış bilgi yok. Ben 2017 ocak ayında bu fiyata anlaşıp gittim. Dönüşte de aynı fiyata geri döndüm. Fiyatları bilmeyenlerden 25 dolar istedikleri doğrudur. Fiyatları bilip pazarlık yaparsanız dediğim fiyatlara anlaşabilirsiniz. En azından ben 2 taksi ücretine de 10 bin şilin ödedim. Lütfen yanlış bilgi diyerek ithamda bulunmayalım. Bu arada ekstra bir bilgi olarak da Kayserili olduğumu da söyleyeyim.
Merhabalar, yaziniz cok aydinlatici olmus tesekkurler. Bir sorun olacakti agistos ayinda benim de zanzibara bir seyahayim olacak, otelleri inceledigim de genellikle klima yerine vantilator oldugunu goruyorum. Klimali otel secilecegi zaman fiyatlar bir anda artiyor. Sizce vantilatorcyeterli olur mu yoksa mutlaka klimali oda mi tercih edilmeli?
Ben ocak ayında gittim ve ocak ayı oranın yüksek sezonu. Oda klimalı değildi ama çok aşırı sorun olmuyordu diye hatırlıyorum.
elinize sağlık. Yarın gidiyorum Zanzibar a. tropikalmeyveler var mı onu merak ettim. Balık olduğu muhakkak. 🙂
adını bilmediğim baya bi tropikal meyve var açıkçası 🙂
Merhaba bizde adaya gitmeyi düşünüyoruz ama eşim hamile ve yüksek ihtimal aşıları olamaz onun için herhangi bir sıkıntı olur mu yazdığınız şeyler bulaşıcı mı ?
açıkçası bir doktora danışmanızı öneririm.
Harika bir yazı en çok gitmek istediğim yerlerden biri, insallah arkadaşlardan birini ikna ederim, elinize sağlık tekrar
Umarım gidebilirsiniz. Açıkçası imkanım olsa yeniden gitmek isteyebilecğeim yerlerden biri burası.
Osman Bey bilgiler için öncelikle teşekkür etmek istiyorum. ben de haziran başında eşim ve 2 yaşına yakın kızımla 2 haftalığına Zanzibar’a gitme düşüncesindeyim. Endonezya’ya gitmiştim aynı tarih aralığında. enlemler yakın gibi. Tecrübelerinize dayanarak bu süreçte hava şartları sizce uygun olur mu? Safari için günübirlik de olsa bir öneriniz olur mu ? Çok teşekkürler…
Osman bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Size yanlız bir sorum olacak kaç günlük seyahatinde size olan maliyeti nedir.
Şimdiden tesekkurler
1 hafta kaldım. Uçak bileti dışında 1000 TL ödedim
Benim şöyle bir sorum olacak. kaç dolar götürsek yeter bize. Bir de ben hiç yabancı dil bilmiyorum. Çok sıkıntı olur mu?
Bana 2017’de 1000 TL yetmişti ama o zaman dolar bu seviyede değildi. Ama ben çok minimal takıldım. Neler yapmak istediğinize göre ve pazarlık kabiliyetinize göre değişir bütçeler. Zanzibar’da fiyatlar ile igili yazdığım bir yazı var. Onu da okuyun o size daha doğru fikir verir.
4 kişilik bir aileye 3.000 € yada $ yetermi 3 hafta için rahat bir tatile