İnsanın bloğunun adı “Çok Gezen Adam” olunca yılların klişesine maruz kalmamak imkansız. Bana da sürekli, “Peki Çok Gezen Adam, çok okuyan mı çok gezen mi daha çok bilir?” sorusu sorulur. Hep de demişimdir: “Çok Gezen Adam’ı okuyan daha çok bilir” diye 🙂 Şaka bir yana okuduklarımızı gezilerle beslemeden öğrendiklerimizin ruhsuz bilgiler olacağı kanısındayım. Bakın bu konuda çok çarpıcı bir hikaye anlatacağım size. Üstelik de yıllarca okullarca tarih kitaplarında okuduğumuz Kanuni Sultan Süleyman’ın azılı rakibi Avusturya İmparatorluğu Kralı Şarlken hakkında.
Şarlken’i Çok Okuyan Mı Bilir?
Yıllarca tarih ders kitaplarında adını duyduğumuz Şarlken, üniversite yıllarımda yeniden karşıma çıktı. O zamanlar Galatasaray Üniversitesi’de Fransız hocamızın Siyasi Tarih dersinde İspanya tarihi okurken aslında Şarlken’in İspanya Kralı olduğu ve adının da Charles Quint (Fransızca okunuşu Şarlken) olduğunu öğrendim. İsim ve soyadını tek bir kelimede toplandığını öğrenmem benim için koca bir şok olmuştu.Hatta arkadaşın dünyanın en şanslı insanlarından biri olduğu gerçeğini de bu derslerde öğrenme imkanım oldu. Savaşmadan hep bir miras yolu ile önce tek kelime bile bilmeden İspanya Kralı ilan edilen Şarlken, sonra Hollanda Belçika, ardından da Avusturya Almanya’yı da Krallığına hem bir miras yolu ile katmayı başarıyor. 1520 yılında Aachen’daki bir katedralde düzenlenen bir resmi törende de Kutsal Roma Cermen İmparatoru ilan ediliyor.
Şarlken’i Çok Gezen Mi Bilir?
Öte yandan Fransızca kaynaklardan okuyarak elde ettiğim bilgilerin yarattığı şok tam geçmiş, rahat rahat hayatıma devam ediyordum ki, bu sefer de bir seyahat yeni bir şoka neden oldu. Bundan 2 yıl önce de Endülüs’e bir yolculuğa çıktım. Burada namı değer Şarlken yeniden karşıma çıktı. Malum arkadaş İspanya Kralı idi. Ancak burada adının İspanyolca’da Carlos Quintos yani 5. Carlos olduğunu öğredim.
Açıkçası 5. Carlos gibi bir ismin yıllar içinde Türkçe’ye geçerken uğradığı değişimi görünce, insan okuyup gezmeden her duyduğu bilgiye inanmamalı sonucuna varıyor.