
Hafta sonunda İstanbul‘dan çok uzaklaşmadan yeni yerler keşfetmek isteyenler için bu haftaki önerim Büyükçekmece ve Mimarsinan tarafları. Bundan birkaç yıl öncesine kadar daha çok sayfiye yeri olarak kullanılan bu bölge İstanbul’un büyümesi ile birlikte artık birçoklarının senenin tamamını geçirdiği yerleşim yerleri olmuş. Ancak bu bölgenin en ilgi çekici yanı bence Osmanlı’nın yetiştirdiği en büyük mimar olan Mimar Sinan’ın bölgede bıraktığı eserler. Mimar Sinan buraya o kadar önemli imzalar atmış ki, bölgedeki birçok yerleşim yerine ismini vermiş: Mimarsinan, Mimaroba, Sinanoba vb…
Üstelik buraya gelmek için otomobilinizin olması da gerekmiyor. Metrobüs ile son durağa kadar gelip bir minibüs ile 5-10 dakikalık bir yolculuk ile ulaşmak mümkün. Çatalca, Mimarsinan vb otobüsler buradan geçiyor. Tabi hafta sonu Çatalca’ya mangala gidenlere de burada bir mola verip Mimar Sinan’ın eserlerinde bir göz ziyafeti molası vermenizi de öneririm.
Büyükçekmece’de gezilecek yerler

Büyükçekmece özellikle ailesiyle haftasonu gezintisine çıkmak isteyenler için oldukça ideal bir yer. Zira görmenizi tavsiye edeceğim yerlerin birçoğu birbirlerinin yanında yer alıyor. Yani bir yerden diğerine sürekli araçla savrulmanız gereken bir yer değil. İlk olarak görülmesi gereken yer doğal olarak bir Mimar Sinan şaheseri olan Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü
1) Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü
İstanbul’u Avrupa’ya bağlayan ticaret yolu üzerinde Büyükçekmece Gölü ile Marmara’nın birleştiği noktada yapılır. Kanuni Sultan Süleyman Zigetvar savaşı’na çıkarken bu köprünün yapılması emrini verir. Ancak kendisi bu savaşta ölünce köprü oğlu II. Selim zamanında 1567’de tamamlanır.
Köprü 636 metre uzunluğunda 7,18 metre genişliğinde. 4 ayrı bölümden ve 28 kemerden oluşan köprünün yapımı esnasında gölün suları tulumbalarla boşaltılmış ve köprünün yapımında 40 bin m3 taş kullanılmış. Mimar Sinan bu köprü için “Köprü eserler içerisinde şaheserimdir” der. Bir nevi bu köprü onun Selimiye’sidir.
2) Büyükçekmece Kervansarayı (Kurşunlu Han)

1566 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’ yaptırılan Büyükçekmece Kervansarayı, Asya Avrupa ticaret yolu üzerinde İstanbul’un Avrupa çıkışında önemli bir konaklama yeri idi. 48 metre uzunluğunda 22.30 metre genişliğinde olan kervansaray kesme taştan yapılmış. Kervansaraya Kurşunlu Han denmesinin nedeni ise, ilk yapıldığında çatının tamamen kurşunla kaplı olması imiş. 1985-1987 yılları arasında restore edilen Kervansaray kültürel ve sanatsal etkinliklerde kullanılıyor.
Öte yandan bu kervansarayda Mimar Sinan yine dehasını göstermiş. Kervansaray’ın ısıtma sistemi alttan borularla Kanuni Sultan Süleyman Köprü’ne bağlanmış. Böylece köprünün kış aylarında buz tutmasının önüne geçilmiş.
3) Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi

Kanuni Zigetvar Savaşı’na çıkarken bu çeşme de Mimar Sinan tarafından 1566 yılında yapılır. Klasik uslüple 3 kanatlı taştan yapılmıştır. Kervansaray’ın hemen yanında duran çeşme halen içme ve kullanma suyu olarak faal durumdadır.
4) Sokullu Mehmet Paşa Camii
1567 yılında Sokullu Mehmet Paşa tarafından yapılmış olan camiinin ahşap olan son cemaat yeri sonradan çeşitli ilavelerle değiştirilmiş. Çeşmenin hemen arkasında Kervansaray’ın da yanında yer alan bu ufak camiinin en önemli özelliği ise dünyada 2 tane benzeri olan minaresidir. Minare yekpare taştan oyularak yapılmış. Bu tip bir minare örneğinde bir de Mısır’da rastlanıyor.
5) Yörük Ali Efe Heykeli
Kurtuluş Savaşı sırasında düşmana 16 haziran 1919’da Malgaç Baskını ile ilk darbeyi vurarak Aydın bölgesinde düşmanın ilerlemesini durdurmuş Yörük Ali Efe’nin heykeli de hemen çeşmenin solunda kalıyor.
6) Dünya Kostümler Müzesi
Burası Mimarsinan’ın sahil kısmında yer alıyor. Perşembe ve pazar günleri kapalı. Diğer günlerde ise 08:30’dan 17:00’e kadar ziyaret edebilirsiniz. Ben pazar günü çekimlere gittiğim için müzeyi ziyaret etme imkanı bulamadım.
7) Mimarsinan Sahil Yolu
Ailece Mimarsinan’da deniz havası alalım ve bir yürüyüş yapalım diyenler Dünya Kostümleri Müzesi çıkışı yeni yapılmış sahil yolunda güzel hava ve manzaranın tadını çıkararak bir yürüyüş yapabilirler.
8) Mimarsinan Yat Limanı

Teknelere meraklı iseniz Mimarsinan’da küçük de bir yat limanı var. Burada güvenlikten izin isteyip kısa bir tur atabilirsiniz.
Büyükçekmece Mimarsinan’da Nerede Yenir?
Büyükçekmece ve Mimarsinan’da birçok zevke hitap eden restorant bulmak mümkün. Ancak özellikle Mimarsinan Sahil’deki balıkçılar bu konuda meşhur. Buranın en meşhur durağı ise Balık Osman

Büyükçekmece Mimarsinan’a Nasıl Gidilir?
Ben Florya’dan Büyükçekmece’ye Toyota Yaris hybrid ile yarın saat gibi bir sürede ulaştım. Mesafe yaklaşık 35 km. Levent civarından çıkan biri için ise bu mesafe 70 km’yi buluyor. Yol ise çok basit. metrobüs hattını sonuna kadar takip ediyorsunuz. Beylikdüzü Tüyap’tan aşağı 5 km daha indiğinizde yolun sağında Büyükçekmece tabelasını göreceksiniz. Siz buraya girmeyip doğru devam ediyorsunuz. 2-3 km sonra yolun sağında Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü ve diğer eserlerin tabelasını göreceksiniz. Buradan sağa girip köprüye en yakın yere aracınızı park edebilirsiniz.
Toplu taşıma ile gelmek isteyenler metrobüsle son durak olan Beylikdüzü Tüyap’ta inip, buradan Çatalca yönüne giden otobüslere binerek istediklere yere ulaşabilir.
OSMAN BEY YAZILARINIZI İLGİYLE OKUYORUM. SİZİNLE TANIŞMAK İSTERDİM. BEN AFYON DA DOKTORUM. HATTA MÜMKÜNSE BİR GEZİNİZDE BERABER OLMAK İSTERDİM. SAYGILARIMLA SELAMLAR. DR OSMAN EKMEKÇİ sekerdoktor@hotmail.com 0 542 674 05 60
güzel paylaşım eline sağlık osman bey
Beğenmenize sevindim Kaan Bey
güzel paylşaım teşekkür edrim