
Çocuklu aileler için ocak ayı demek tatil fırsatı demek. Malum okulların sömestr tatili ya da diğer adı ile 15 tatili ocak ayı sonuna doğru oluyor. Doğal olarak da kışın gidilebilecek tatil rotaları çok önceden araştırılır zira sona kalan sömestırda dona kalır.
Kışın tatil dendiğinde ise ilk akla gelen kayak turları oluyor. Sömestr tatilinde çocukları alır şöyle bir kayak tatili yaparız diyenler için kapsamlı bir araştırma yaptım. Kış tatili döneminde kayak merkezlerine gitmek isteyen tatil severlerin planlarını belirleyen iki önemli etken oluyor; sömestr tatili tarihi ve kar kalınlıkları (Fiyatlar da unutulmamalı tabi ki de).
instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam

Sömestr Tatili (Yarıyıl Tatili) Ne Zaman ve Kaç Gün?
Sömestr tatili, yarıyıl tatili, 15 tatil ya da diğer adı ile şubat tatilinin hem ismi hem de hangi ayda olduğuna dair bile kafalar karışık. Sömestr tatili hangi ayda, sömestr tatili kaç gün gibi sorular özellikle ocak ayı boyunca kafaları meşgul ediyor. Sömestr tatili genellikle ocak ayının sonunda başlar ve şubat ayında sonlanır. Peki 2019 yılında sömestır tatili ne zamana denk geliyor?
2018-2019 eğitim öğretim yılı takvimine göre sömestr tatili 21 Ocak 2019 (Pazartesi) – 1 Şubat 2019 (Cuma) tarihleri arasında gerçekleşecek. Tabi okullar cuma kapandığı pazartesi açıldığı için 15 tatili bu sene pratikte 18 Ocak 2019 Cuma akşamı başlıyor ve 4 Şubat 2019 Pazartesi sabahı sona eriyor. Yani zorlarsanız 15 tatilinden 17 gece 16 gündüzlük bir tatil çıkartmak mümkün. Resmen sineğin yağını çıkartır gibi tatilin de orasından burasından günler çıkartmak bizim işimiz 🙂
Yıllık izni çok olmayanlar için bu sürenin hepsini kullanmanıza gerek yok çünkü özellikle kayak turları zaten çok daha kısa oluyor. Günübirlik turlar ile başlıyor ve 6-7 güne kadar uzuyor.
Kayak Merkezleri Kar Kalınlıkları
Sömestr tatili tarihi sorunsalını çözdüysek şimdi sıra kar kalınlıklarını öğrenmekte. Malum kayak tatiline gideceğiz ama gideceğimiz kayak merkezinde yeterince kar yapmadıysa onca çaba da yalan olur. Hiç unutmam Erzurum’da 2011 yılında düzenlenen kış oyunları başlayana kadar kar yağmamıştı. Oyunlar da suni kar makinelerinin yardımı ile sekteye uğramamıştı. Türkiye’de ki kayak merkezlerinin kar kalınlıklarını aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.
https://www.mgm.gov.tr/sondurum/kar-kalinliklari.aspx
Sömestr Tatili Kayak Turları Seyahat Rehberi

Tatile çıkmaya niyetlendik, tatil dönemini belirledik, kar kalınlıklarına da baktık. Şimdi ne yapmamız gerekiyor. Kayak tesislerini seçerken karşımıza birkaç farklı kriter daha çıkıyor:
- Tesislerinin bize yakınlığı (Araba ile mi uçakla mı)
- Havalimanından kayak merkezine olan uzaklığı
- Yurtiçi mi, yurtdışı mı?
- Yurtdışı ise vizeli mi, vizesiz mi?
- Tesisinin özellikleri (kaç adet pisti var, tele siege imkanları, kar kalitesi, zeminlerin kalitesi ve pist uzunluğu)
- Tur fiyatları
İstanbul’a Yakın Günübirlik Kayak Turları
İstanbul’a yakın İzmit, Bursa ve Bolu gibi şehirlerdeki kayak tesisleri ekonomik olarak çok daha uygun kayak tatili imkanları sunuyorlar. Buralara çoğu zaman günü birlik turlar bulmak mümkün. Çoğunlukla fırsat sitelerinde bu merkezlere yönelik turlar göze çarpıyor.
1. İzmit Kartepe

İstanbul‘a en yakın kayak merkezi Kartepe’de yer alıyor. İzmit’ten yaklaşık 15 km uzaklıkta yer alan Kartepe kayak merkezine 2 saatlik bir araba yolculuğu ile ulaşabiliyorsunuz. Buraya İstanbul’dan günübirlik 35-40 TL gibi rakamlara turlar düzenleyen firmalar bulmak mümkün. Bir gece konaklamalı turlarda ise fiyatlar 160 TL’lerden başlıyor.
2. Bolu Kartalkaya
İstanbul’a yakın kayak merkezileri arasında göze çarpan bir diğer alternatif de Bolu’daki Kartalkaya. 13 pist ve sezonda üç metreye ulaşan kar kalınlığına sahip olan Kartalkaya’da ayrıca sadece snowboard’a özel bir alan bulunuyor. Burası son dönemlerin de en gözde merkezlerinden biri.
İstanbul ile arasında yaklaşık 260 km mesafe olan tesise 3 saatlik bir araba yolculuğu ile ulaşmak mümkün. Fiyatlar açısından bakıldığında ise Kartalkaya’ya günlük 99 TL civarında rakamlara turlar mevcut. Ayrıca 1 gece konaklamalı 2 günlük turlar da 260 TL düzeylerinde seyrediyor.
3. Bursa Uludağ
Kışın kayakseverler için akla ilk gelen alternatif Bursa Uludağ oluyor. 7 pisti olan Uludağ Kayak Merkezi’nin İstanbul’a uzaklığı da yeni köprü ile 196 km’ye düştü. Ayrıca İstanbul’dan feribotlarla da Bursa’ya kolay ulaşım buranın artıları. Bursa’ya günü birlik Uludağ’ı da kapsayan turlar bulmak mümkün. Günübirlik Uludağ turları da 99 TL’lerden başlıyor. Ancak 1 gece konaklamalı turlar 260 TL seviyelerinden başlıyor. Tabi tesislerde aldığınız ekstraların ücretleri konusunda ise Uludağ pek de iyi şöhrete sahip bir yer değil. Uludağ kayak otelleri için hotels.com sayfalarına göz atın.
Ankara’ya Yakın Kastamonu Ilgaz Kayak Merkezi
İstanbullular sömestr’da tatil yaparken Ankara‘dakiler onlardan eksik mi kalsın. Ankara’ya yaklaşık 220 km uzaklıktaki Ilgaz Tesisleri’ne araba ile yaklaşık 3 saatte ulaşmak mümkün. Merkezde üç adet pist ve alıştırma sahası, telesiyej ile teleskiler bulunuyor. Ankara’dan Ilgaz’a 80 TL’ye günü birlik turlar da mevcut.
Buraya giderken yakınlarda Safranbolu‘ya da uğramakta fayda var. Ayrıca Kastamonu lezzetlerini de deneyin derim. Özellikle Kastamonu pastırması oldukça lezzetlidir. Bunu söyleyen bir Kayserili dinleyin derim 🙂
Uçakla Gidilecek Yurt İçi Kayak Merkezleri
Tatil dediğin biraz evden uzakta olacak diyenlerden iseniz size birkaç önerim daha olacak. Tabi işin içine uçak da girince bütçeler biraz daha yükseliyor.
1. Erzurum Palandöken

2011 yılında gerçekleşen Kış Olimpiyatları tanıtımı için gittiğim Erzurum, bu oyunlar sayesinde çok önemli tesislere sahip oldu. Ayrıca şehrin havalimanına çok yakın olan tesisleri de onun artıları arasında yer alıyor. Snowboard tutkunu iseniz Erzurum tam da size göre. Palandöken, Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından tescilli bir piste sahip. Ancak buraya cazip fiyatlı tur paketleri bulmak pek de kolay değil. İşin içine uçak ve otel fiyatları girince burası biraz tuzlu olabilir.
Palandöken’de 7 kolay, 8 orta, profesyonel (zor) ve 4 doğal pist yer alıyor. Bu pistlerde 10 telesiyej, 1 teleski, 2 baby lift, 1 gondol lift hizmet veriyor. Alp disiplini ve snowboard için cazip pistlerin bulunduğu kayak merkezi; yamaç paraşütü, dağcılık, snowtube, paintball gibi farklı aktivitelere de olanak sağlıyor. Büyük slalom yarışmaları için Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından tescilli iki pist bulunuyor. Tüm pistlerde aynı anda yaklaşık 12 bin kişi kayak yapabiliyor. Olası çığ vakalarını önlemek amacıyla “Gaz-Ex” suni çığ düşürme sistemi kurulu.
2. Kayseri Erciyes

Kayseri Erciyes, dünyanın en önemli snowkite merkezlerinden. 3916 metre yüksekliğinde ve Kayseri şehir merkezine 25 km mesafede. 33 adet 105 km’lik kayak pisti ile Türkiye’nin en önemli kayak merkezilerinden biri burası.
Pist eğimleri yüzde 10 ila yüzde 20 arasında değiştiğinden Erciyes, hem snowboard hem de snowkite için uygun zemin sunuyor. Sezon Aralık ayında açılıyor, Nisan’da son buluyor. Dünya şampiyonası düzenlemek için çalışmaların sürdüğü Erciyes Kayak Merkezi’nde her yıl Uluslararası Snowkite Festivali gerçekleştiriliyor.

Burası da uçak bileti ve otelleri ayrı ayrı organize edilmesi gereken bir kayak merkezi. Fiyatlar da doğal olarak biraz daha yüksek oluyor.
3. Erzincan’daki Ergan Dağı
Türkiye’nin en uzun kayak pistine sahip olan Erzincan’daki Ergan Dağı Kayak Merkezi tatilseverlere kar raftingi imkanı da sunuyor. Tesis Erzincan şehir merkezine oldukça yakın. Ayrıca sadece 12 km uzaklıktaki Ergan’da günübirlik konaklama tesisleri mevcut.
Munzur’un eteklerinde bulunan Ergan Dağı Kayak Merkezi’nin yüksekliği 2 bin 970 metre. Merkez özellikle kasım mart ayları arasında kar raftingi için çok elverişli bir zemin sunuyor.
4. Kars Sarıkamış Kayak Tesisleri
Kışın en çok yakıştığı şehirlerden biri Kars olsa gerek. Buraya kış tatilinde her vesile için gidilebilir. Trenle Doğu Ekpresi seferi yapmak için gidebilirsiniz. Kars gravyeri ve Kars kazı yemek için gidebilirsiniz. Bir de sömestr tatilinde kayak yapmak için gidebilirsiniz. Pist uzunluğu 25 km olan Sarıkamış kar kalitesi ile de Türkiye’nin İnsburg’u olarak anılıyor. Sadece Alp Dağları’ndan görülen kristal kara sahip. Havalimanına uzaklığı 53 km ve tur paketleri biraz şişkin.
Karadeniz’deki Kayak Merkezleri
Her ne kadar kışın gidilecek tesisler denince akla Karadeniz gelmese de bölge oldukça ilginç tesislere sahip.
1. Gümüşhane Zigana
Gümüşhane’deki Zigana Kayak Merkezi, Zigana Geçidi’ne 3 km uzaklıkta yer alıyor. Burada sezon neredeyse yılın yarısına kadar sürüyor. Her türlü kayak malzemesinin kiralanabildiği merkezde isteyenlere deneyimli kayak eğitmenleri ders verebiliyor.
2. Ayder Yaylası
Helikopterle yüksek bir tepeye bırakılarak yapılan heliski adlı kayak disiplinin dünyadaki sayılı merkezlerinden biri de Rize’nin Ayder Yaylası. 2800 metrelik yüksekliği ile yayla heliski tutkunları için biçilmiş kaftan.

Dünyanın sayılı noktalarında yapılabilen bu sporun ülkemizdeki merkezi ise Rize’nin Ayder Yaylası. Ayder, 2800 metrelik zirvesiyle heliski tutkunlarının rağbet ettikleri merkezlerin başında geliyor.
4. Trabzon Uzungöl
Bir diğer niş disiplin olan kar raftingi botlar ile kar üzerinde yapılıyor. Bu sporun da Türkiye’de yapıldığı yerlerden biri Trabzon Uzungöl. Yüksek tepelerin hakim olduğu Uzungöl, kar kalınlığıyla raftingcilerin gözdeleri arasında yer alıyor
Yurtdışı Kayak Turları Rehberi
Yurtiçi alternatifleri kadar yurtdışında da birçok seçenek sizi bekliyor. Burada 3 kriter belirleyici oluyor. Vizeli ve vizesiz olması, yakın olması ve ekonomik olması.
Bulgaristan Kayak Merkezleri
Ekonomik ve bir o kadar güzel olsun diyenler için Bulgaristan oldukça iyi bir alternatif. Üstelik oldukça da yakın sayılır. Komşuda kış tatili Türkiye’deki bazı tesislerden çok daha ucuza gelebiliyor.
1. Bansko

Bansko bunun en güzel örneklerinden biri. Glazane Nehri’nin yanında yer alan Bansko, Bulgaristan’ın en gelişmiş ve en popüler kayak merkezi. Balkanların en eğlenceli ve güvenli pistlerini sunan bu merkez Türkiye’ye yakınlığıyla yerli turistlerin gözdeleri arasında yer alıyor.
2 gece konaklamalı turlar ulaşım dahil 369 TL’den başlıyor. Bansko hem pist kalitesi hem de gece hayatı ile Türkiye’den ciddi ilgi görüyor. Burası için Bulgaristan vizesi almanız gerekiyor.
2. Borovets
Bulgaristan’ın Basko’dan sonra Türklerin keşfettiği bir diğer merkez. Burası da genel olarak fiyat kalite anlamında oldukça iyi bir alternatif. Borovets kayak merkezi, 1300 m yükseliğinde, Rila Dagı’nın kuzey yamaçlarında, Musala tepesinin tam dibinde yer alıyor. İstanbul’dan yaklaşık 530 km uzaklıkta olan merkeze otobüsle çok daha ekonomik turlar bulmak mümkün. 3 gece konaklamalı bu tür turlar 550 600 TL gibi rakamlara bulabilirsiniz. Ya da Sofya’ya uçup buradan 70 km’lik bir araba yolculuğu ile Borovets’e ulaşabilirsiniz. Hem pistleri hem de gece hayatı ile Borovets ilgi odağı oluyor. Fiyatlar da oldukça makul.
3. Pomporova
Bulgaristan’ın Türkiye’ye en yakın kayak merkezi burası. İstanbul’dan yaklaşık 460 km uzaklıkta yer alıyor. Rodop Dağları ortasında Snejenka (Snezhanka) tepesine kurulu bir merkez. Bansko ve Borovets kadar tanınmasa da oldukça iyi tesislere sahip. Türkiye’den de çok cazip fiyatlara buraya turlar düzenleniyor. 3 gece konaklamalı uaşım dahil turları 590 TL gibi fiyatlara bulmak mümkün.
Vizesiz Yurtdışı Kayak Turları
Bu konuda radarıma takılan 2 destinasyonu sizinle paylaşacağım. Bunlardan bir tanesi Karadağ diğeri ise Bosna Hersek‘te yer alıyor. Vizesiz olmaları nedeniyle birçok tur şirketinin de radarına girmiş durumdalar. Bu tesislere sömestr tatilinde ya da kışın herhangi bir döneminde kolaylıkla gidebilirsiniz.
1. Vizesiz Karadağ Kolaşin
Avrupa’da vizesiz tatil denince yazın olduğu gibi kışın da Karadağ oldukça cazip bir adres. Kış tatilinde nereye gidilir diye sorduğunuzda ise Karadağ’ın Kolaşin kayak tesisleri dikkat çekiyor. Burası Karadağ’da Zabljak’tan sonra ülkedeki en önemli kış sporu merkezi.
Kolaşin’e Türkiye’den kişi başı uçak dahil 399 Euro’ya 3 gecelik turlar bulmak mümkün. Kolaşin Kayak tesislerine en yakın havalimanı Podgorica’da yer alıyor.
2. Vizesiz Bosna Hersek Jahorina ve Igman
Vizesiz yurtdışı kayak turları için bir diğer alternatif de Bosna Hersek’te yer alıyor. 5 gece konaklamalı uçak dahil kişi başı 379 Euro gibi rakama Jahorina’da tatili yapmak mümkün. Buraya en yakın havalimanı Saray Bosna’da yer alıyor. Tesis merkeze 20 dakika mesafede yer alıyor. Jahorina pisti 20 km uzunluğunda ve her seviyeye hitap ediyor. Saray Bosna’ya 20 dk mesafedeki bir diğer tesis de Igman. Buralarda haftalık ski pass ücretleri de oldukça makul.
3. Gürcistan Gudauri ve Bakuriani
Gürcistan‘ın en çok tercih edilen merkezlerinden biri Guduari. Deniz seviyesinden 2.200 metre yükseklikte bulunan Gudauri’de kayak pistleri her seviyeye uygun. Gürcistan’ın sunduğu bir diğer alternatif ise ülkenin batısında Borjoni şehrine 30 km uzaklıktaki Bakuriani kayak merkezi. İster THY ve Pegasus ile Tiflis’e uçup buradan kara yolu ile ya da Artvin’den araba ile buraya gidebilirsiniz.
4. Ukrayna Bukovel
Türk seyahatseverlerin son yıllarda en popüler vizesiz destinasyonu sanırım Ukrayna oldu. Söz konuşu kış tatili olduğunda da Ukrayna yine oldukça iyi bir alternatif. Bukovel Kayak Merkezi ülkenin bu alandaki ilk ve en büyük merkezi. Uzunluğu 600 metre ile 4 km arasında değişen 61 adet piste sahip olan merkez Avrupa standartlarında bir merkez arayanlar için biçlmiş kaftan. Buraya en yakın havalimanı Lviv’de yer alıyor. Lviv‘e kış döneminde Ukrayna Havayolları’ndan 230-300 TL bandından gidiş dönüş bilet bulmak mümkün oluyor. Genel olarak burada bir hafta tatili oldukça uygun bir fiyata getirmek çok da zor değil.
5. Makedonya Popova Shapka
Vizesiz Avrupa denince akla gelen ülkelerden biri de Makedonya. Şar Dağı etekleirnde kurulu olan Papova Shapka kayak merkezi ülkenin bu anlamdaki en önemli tesisi. Ekonomik bir tatil arayanlar için oldukça cazip bir alternatif olan Popova Shapka’da pistler 17’den sonra da açık. Ayrıca Üsküp’ten buraya 1 saat 40 dk gibi bir sürede ulaşabiliyorsunuz.
Para Sorun Değil Diyenler İçin Kar Sporu Merkezleri
Para ve vize sorun değil diyenler için ise Almanya, İsviçre, Fransa ve Avusturya’da dünyanın en önemli kış sporları merkezleri sizi bekliyor.
1. Fransa, Les 3 Vallées (Meribel ve Courchevel)

Fransa‘nın İsviçre sınırındaki Les Trois Vallées isimli bölge isminden de anlaşılacağı gibi toplam üç vadiden oluşuyor. Tek pass ile birbirine bağlanan pistlerin toplamı 600 kilometreyi buluyor. Çok iyi bir alt yapıya sahip bölgede saatte 260 bin kayakçıyı taşıyacak lift kapasitesi var.
Fransa’nın diğer ünlü kış sporları merkezleri Courchevel ve Val Thorens’in arasında yer alan Méribel, Les 3 Vallées kayak alanının tam ortasında bulunuyor. Burada pistlerinin uzunluğu 150 km. Merkez birbirinden çok farklı Meribel Village, Meribel Centre ve Meribel Mottaret adlı köylerden oluşuyor. Buralardan ücretsiz shuttelar kalkıyor. Bölge özellikle Avrupalı kayakseverlerin ilgi odağı. Buraya en yakın havalimanı Lyon’da yer alıyor. Euro kurunu düşündüğünüzde böyle bir tatil.
Les 3 Vallées’nin en büyük kasabası dünya jet sosyetesinin tercihi Courchevel. Fransız Alpleri’nde yer alan Courchevel’e de Türkiye’den turlar düzenleniyor. 3 gece konaklamalı uçak dahil turlar yaklaşık 1900 TL seviyelerinde.
Ben kendim giderim diyenler için ise en yakın havalimanları şöyle:
Cenevre 149 km – 3 saat
Lyon 187 km – 3 saat
Chambery 110 km – 2 saat
Grenoble 174 km – 2 saat
2. Avusturya Kitzbühel

2015 yılı Dünya Kayak Ödülleri’nde “En İyi Kayak Merkezi” ödülünü alan Kitzbühel, aynı zamanda çok iyi korunmuş bir ortaçağ kasabası. Hahnenkamm ve Kitzbühler dağları arasında yer alan merkez dünyada sadece iki noktada yapılan dünya kayak şampiyonalarına ev sahipliği yapıyor. Avrupa’nın en eski merkezlerinden biri olmasına rağmen son teknoloji ile donatılmış tesislere sahip. Pist uzunluğu 168 km olan bölgeye en yakın havaalanı olan Avusturya Salzburg’a uçuşlar ise 139 euro’dan başlıyor. Ama Almanya‘da Innsbruck ve Münih Havalimanları da diğer alternatifler.
Kitzbühel’e En Yakın Havalimanları ve Süreleri
Salzburg Havalimanı – 74 km / 1 saat 10 dk
Innsbruck Havalimanı – 97 km / 1 saat 15 dk
Münih Havaliamanı – 174 km / 1 saat 50 dk
Kitzbühel’de 3 gece konaklamalı uçak dahil 2750 TL seviyelerinde turlar bulabiliyorsunuz.
Bu fiyatlar bana çok pahalı derseniz Innsbruck’a kadar gelmişken 3 gece konaklamalı uçak bileti dahil kişi başı 1900 TL seviyelerinde Innsbruck’ta kış sporları yapmanız mümkün.
3. İsviçre Zermatt
İsviçre’nin kayak başkenti olarak da bilinen Zermatt 4478 metredeki Matterhorn Dağı’nda yer alıyor. İtalyan sınırına yakın bir kasaba olan Zermatt son dönemin yükselen yıldızı konumunda. 3899 metre yüksekliği ile Avrupa’nın teleferik ile ulaşılabilir en yüksek tepesi olan Matterhorn Glacier Paradise Tepesi İsviçre ve İtalya Alpleri’ne yukarından panaromik bir manzara sunuyor. Zermatt’ın fanatikleri burada yazın bile kaymak için 30 kilometrelik pist ve senenin 12 ayı açık sekiz lift bulabiliyor. Fiyatlar oldukça yüksek.
Merkeze en yakın havalimanları ise şöyle:
Cenevre Havalimanı 236 km / 2 saat 50 dk
Zürih Havalimanı 237 km / 3 saat 50 dk
Milano Malpensa Havalimanı 197 km / 2 saat 50 dk
Sion Havalimanı 82km / 1 saat 30 dk
4. İtalya Dolomoti Superski
Dolomoti Superski, Doğu İtalyan Alpleri’nde bir dizi kayak merkezini birbirine bağlayan bir bölge. 1200 kilometrelik bir kayak ‘safari’si vaat eden bu bölgeyi rakiplerinden ayıran en büyük özellik ise İtalyan mutfağının en iyi örneklerini sunan restoranlara ev sahipliği yapması. Bölgeye en yakın havalimanı İtalya Venedik’te yer alıyor.
Dolomitler Unesco’nun koruma alanında bulunuyor. Cortina d’Ampezzo kayak bölgesindeki tüm pistlerin uzunluğu 120 kilometreyi buluyor. Burada toplamda 3 anapist bulunuyor.
Tüm pistlerin zorluk ve uzaklık / yakınlık derecesi renklerle belirtiliyor. Böylece siz de pistin neresinde olduğunuzu anlayabiliyorsunuz.
5. İsveç Riksgransen
Alper’de kış sporu yapayım ama çok da kalabalık olmasın diyenler için İsveç Riksgranden’e bir bakın derim. Kuzey Kutup Çemberi’nin ilerisinde yer alan Riksgransen’de neredeyse haziran ayına kadar kayak yapmak mümkün. Sakin ve dinlendirici doğasıyla kış sporu tutkunları için rüya gibi bir alternatif sunan Riksgransen’e en yakın havalimanı ise Kiruna. İstanbul Kiruna uçuşları 280 Euro’dan başlıyor. İsveç de Avrupa’nın da en pahalı ülkelerinden biri. Hal böyle olunca burada tatil için paraya kıymak gerekiyor.