Ana Sayfa Otomobil 2017 Mazda 6 Hakkında Yorum ve İzlenimlerim

2017 Mazda 6 Hakkında Yorum ve İzlenimlerim

1
2017 Mazda 6 Hakkında Yorum ve İzlenimlerim

Mazda’nın D sedan segmentindeki otomobili olan Mazda 6 ile bir hafta sonu geçirdim. Cuma iş çıkışı ekibi de toparladık ve İstanbul‘dan Düzce‘nin Akçakoca ilçesine doğru yola koyulduk. Bu rota ile ilgili detaylı bilgiyi Akçakoca Gezi Rehberi: 2 Günlük Gezi Notları başlıklı yazımda bulabilirsiniz. Hafta sonunda yaklaşık 750 km’lik bir yolculuk gerçekleştirdiğim Yeni Mazda 6’nın benzinli otomatik versiyonu 2017 Mazda 6 2.0 Power AT nasıl bir araba anlamaya çalıştım.

Otomobil ile gerçekleştirdiğimiz seyahat esnasında birçok özelliğini kurcalama ve deneyimleme imkanı bulduk. Test aracımız 2017 Mazda 6 2.0 Power AT hakkında yorum ve izlenimlerimi artı ve eksileri ile sizlerle paylaşacağım. Yazının sonunda 2017 model Mazda 6 benzinli otomatiğin teknik özellikleri, yakıt tüketimi, liste fiyatı gibi bilgileri de bulabilirsiniz.

instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam

2017 Mazda 6 2.0 Power AT Hakkında

İlk defa 2002 yılında Mazda’nın 626 modeli yerine üretilen Mazda 6, o günden bugüne birkaç kez yenilendi. Otomobilin ikinci jenerasyonu 2008 yılında üçüncü jenerasyonu ise 2012 yılında yenilendi. Arada da tabi ki de frenklerin tabiri ile “facelift” Türkçesi ile makyaj operasyonu geçirdi. Otomobil Japonya’nın Yamaguchi şehrinde bulunan 2 numaralı Hofu Fabrikası’nda üretiliyor.

2017 Mazda 6 2.0 Power AT Hakkında Sürüş İzlenimleri ve Yorumlarım

Hafta sonu boyunca İstanbul’dan Akçakoca’ya gerçekleştirdiğim yolculukta bana eşlik eden otomobilin dolu bir paket olduğunu ve sınırlı gün içerisinde gözümden kaçabilecek bazı özellikler ya da kusurlar olabileceğini söylememde fayda var. Sonra maalesef laf sokma yarışına giren bazı arkadaşlar oluyor. “Bunu görmediysen test de yazma”, “alırım anahtarını” kafalarına girmeyelim lütfen 🙂

Dış Tasarım

Öncelikle otomobilin bu kasası, makyajlanmış versiyon. Mazda’nın Kodo olarak adlandırdığı tasarım dili yapılmış dinamik tasarımlı bir otomobil. Peki çok bilmiş dinamik tasarım ne demek? Dururken de hareket eder gibi gözüken tasarımlara dinamik tasarım deniyor.

Tasarım göreceli bir şey olduğu için şöyle iyi olmuş böyle kötü olmuş tarafına girmeyeceğim. Gözü gören herkesin kendine göre bir tasarım zevki var. Benim kişisel yorumum Mazda tasarım konusunda Japonların en zevklisi. Segmentinde de görsellik anlamında üst sıralarda olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

İç Tasarım

Genelde Uzak Doğu markalarının iç tasarımını pek beğenmem ama Mazda bence onlardan ayrışıyor. İçerideki kalite hissi çok yüksek. Abartmadan diyebilirim ki, otomobilin içinde BMW, Mercedes kullanıyormuşsunuz algısı veren bir premium kalite söz konusu.

Otomobil ile sürücünün sürekli temas halinde olduğu 2 nokta vardır. Bunlardan biri koltuk, diğeri de direksiyon. Bu yüzden bu ikisinin hissiyatı çok önemlidir. Otomobilin sürücüdeki hissinde baş rolü oynarlar. Mazda 6’nın koltukları uzun yolculukta bize evimizin salonunda oturuyor konforunu yaşattı. Direksiyon simidi de elde pürüssüz şekilde kayıyor. Bu açıdan direksiyona da iyi not verebiliriz. Otomobilin iç hacmi ise oldukça geniş. Arkada 3 kişi de uzun yolculuk boyunca rahatsızlık hissetmedi.

Teknolojik Oyuncakları

Otomobilde güvenlik açısından önemli birçok oyuncak mevcut: Trafik İşareti Tanıma, Gelişmiş Akıllı Fren Sistemi, Yaya Tanıma, Geri görüş kamerası, Şerit Koruma Desteği (LAS), Arka Trafik Uyarısıyla Kör Nokta İzleme, Geri Akıllı Şehir Freni Desteği
Hız Kontrol Sistemi. Ayrıca yol boyunca belli sürede bir otomobil kahve molası vermemiz için bizi uyarıyordu.

Mazda Multimedya Sistemi 7″ renkli dokunmatik ekran da tasarım ve işlev olarak gayet iyi. Ancak belli süratin üstünde dokunmatik özelliği kapanıyor. Ama hemen vites kolunun arkasında yer alan joyistik yardımınıza yetişiyor. Açıkçası bu joyistik varken dokunmatik ekran kullanmak gereksiz çünkü joyistiğin sürüş sırasında kullanıcı deneyimi çok daha iyi. Bu joyistiği Mercedes, Audi ve BMW’de de sıkça görüyorsunuz. Bu sistemin bence en büyük zaafı ise Carplay ve Android Auto özelliklerine destek vermemesi gösterilebilir.

11 hoparlörlü surround ses sistemi – Bose® Centerpoint® de aracın içerisinde kaliteli müzik dinlemenizi sağlıyor. Ayrıca 2 usb girişinin olması da bence oldukça güzel bir detay çünkü yolculuk sırasında önce benim telefonum şarj olsun tartışması bu özellik sayesinde sona eriyor.

2017 Mazda 6 2.0 Power AT Sürüş İzlenimleri

Otomobille yolculuk esnasında yol tutuşu ve konforundan memnun kaldığımı söyleyebilirim. Süspansiyon ayarı çok iyi idi. Gezdiğimiz yollar çoğu zaman bozuk olmasına rağmen, bu kötü yol şartlarında darbeleri çok iyi emiyordu. Otomobilin araç sollama kabiliyeti ve yol tutuşu ise üst segment kalitesinde.

Otomobilin motoruna da ayrı bir paragraf açmak gerektiğini söyleyeyim. Mazda Avrupalı rakiplerinden farklı olarak Turbo motor kullanmaktan uzak duruyor. 2 litre 165 beygir güç üreten motor, tam bir Tork canavarı diyemeyeceğim. Onu öne çıkartan özelliği ise yüksek sıkıştırma oranı. 14:1 sıkıştırma oranı ile dünyada seri üretim yapılan otomobiller arasında lider. (Ferrari’nin bir modeli 14,1:1’lik ufak bir seri üretim yapmış. Tabi Ferrari’nin seri üretimi ne kadar seri üretim o da soru işareti 🙂 )

Bu sıkıştırma oranının olayı ise ne kadar yüksek olursa motor o kadar verimli oluyor ama o kadar da sorun çıkma ihtimali artıyor. mazda’nın Japon mühendisleri sorun çıkartmadan bu rakama çıkmayı başararak 2.0 litre benzinli motora sahip otomatik vitesli bu büyüklükte bir otomobilde yakıt tüketimini 5,9 litrelere kadar düşürmeyi başarmış. Tabi biz kullanırken bu rakam 8, 8 buçuk litrelere ulaştı.

2017 Mazda 6 2.0 Power AT’nin Eksileri Neler?

İyi hoş da bu otomobilin hiç mi kötü yanı yok? Bize reklam yapma diyenler şimdi sıra size geldi:) Her otomobilin olduğu gibi 2017 Mazda 6 2.0 Power AT’nin de zayıf noktalarını bulmaya çalıştım. Açıkçası 3 gün gibi kısa bir süre kullandığım için elbet gözümden kaçan yanlar olmuştur. Ancak benim tespit ettiğim zayıflıkları şöyle:

  • Bu premiumlukta bir otomobilde artık dijital kadran beklemek bir lüks değil. Passat’la rekabet edebilmek için bu tür şıklıklarda ondan geride kalmamak önemli.
  • Carplay ve Android Auto artık Fiat Egea’da bile olan bir özellik. Bu kadar premium bir otomobilin en baz donanımında bile olması gerekiyor.
  • 1,6 litre ve altında motor seçeneği olmaması onu yüksek vergi diliminde konumluyor ve rakipleri ile fiyat rekabetinin dışına itiyor

2017 Mazda 6 2.0 Power AT’nin Alternatifleri Neler?

Bu segmentte rekabet çok yoğun. Volkswagen Passat segmentin uzun yıllardır tartışmasız lideri. Ayrıca Opel Insignia, Renault Talisman, Skoda Superb, Peugeot 508, Mercedes C serisi, BMW 3 ilk aklıma gelen modeller.

2017 Mazda 6 2.0 Power AT Teknik Özellikleri

Silindir Hacmi1998 ccUzunluk4870 mm
Beygir Gücü165 HPGenişlik1840mm
Yakıt TürüBenzinYükseklik1450 mm
Vites Tipi6 ileri otomatik vitesBagaj Hacmi480 lt
Maksimum Tork210 NmYakıt Deposu62 lt
Lastik Ölçüleri225/45 R19Yıllık Vergisi2.878 TL

2017 Mazda 6 2.0 Power AT Yakıt Tüketimi

Şehir İçi Ortalama Yakıt Tüketimi (l/100 km)7,5
Şehirler Arası Ortalama Yakıt Tüketimi (l/100 km)5,9
Karma Yakıt Tüketimi (l/100 km)4,9
Azami Hız (Km)209
0-100 Hızlanma (sn)10,1

Teorik verileri güzel peki pratikte nasıl diyenler için aracın normal bir sürüşte ortalama tüketimi yaklaşık 8-8,5 litre seviyelerinde. Çok fazla zorlarsanız da 9 litreleri geçemiyorsunuz.

2017 Mazda 6 2.0 Power AT Fiyatları

Otomobilin fiyatı 186 Bin 850 TL’ye denk geliyor. Tabi döviz kurları nedeniyle sürekli kontrol etmekte fayda var.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz