Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında Tarihi Gelibolu Yarımadası’nı kısa da olsa ziyaret etme fırsatı buldum. Günübirlik Gelibolu Yarımadası’nda gördüğüm yerler bile tüylerimi ürpertmeye yetti. Gerçekten de Çanakkale bu ülke için çok büyük bedellerin ödendiği bir şehir. Savaş döneminde birçok okul mezun verememiş. Ülkenin geleceği burada can vermiş. Dile kolay 253 bin vatan evladı buradan bir daha dönmemiş. Nitekim “kan gövdeyi götürüyor” deyimi de bu savaş sonrası dilimize yerleşmiş. Bu açıdan bakıldığında Çanakkale bir zafer olduğu kadar bir acı hikayesi.
İşte burada ölen binlerce şehidimizin anısı için temeli 17 Nisan 1954 yılında atılan Çanakkale Şehitler Anıtı (Abidesi) 2. Anafartalar zaferi’nin 45. yıldönümü olan 21 Ağustos 1960’ta ziyarete açılıyor. Anıtın fikir babası Atatürk’ün silah arkadaşı ve ilk askeri pilotu Emin Nihat Sözeri. 25 metre uzunluğunda olan kare planlı bir kaide üzerinde 4 ayaklı şekilde yapılan bu yapının başta 40 metre olması planlanmış. Sonra 40 + 1.70 (Atatürk’ün boyu) = 41,70 metre olarak inşa edilmiş. Bu anıt Osmanlı’nın birçok yerinden gelip Çanakkale Muharebeleri esnasında şehit düşen ve nerede yattıkları bilinmeyen on binlerce askerin anısına dikilmiş. Neredeyse de yarım adanın her yerinden de görülüyor.
instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam
Çanakkale Şehitler Anıtı (Abidesi) ve Sembolik Şehitlik Hakkında
Anıtın 4 ayağından denize bakan 2 tanesinde deniz savaşlarını, diğer karaya bakan ayaklarda da kara savaşlarını anlatan kabartmalar var. Anıtın tavan bölümünde ise bayrağımız yer alıyor.
Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepe üzerinde yer alan Şehitler Abidesi bünyesinde ayrıca Heykeltraş Tankut Öktem’in eseri olan Yaralı Asker Anıtı,
Metin Yurdanur’un yaptığı Mustafa Kemal Çanakkale’de Anıtı
45 metre uzunluğundaki bir rölyef bulunuyor.
Sembolik Mezarlıklar
Burada ayrıca camdan mezarlar görüyorsunuz. Bunlar aslında gerçek mezar değil. Savaş sırasında şehit düşen ve isimleri şimdiye kadar tespit edilememiş 59 bin 408 şehidimizin temsili mezarları. Burada sadece bir tane gerçek mezar var o da meçhul askere ait.
Meçhul Asker Hikayesi
Çanakkale Muharebesi sırasında bir Türk askerinin kafası Anzak (ANZAC – Australian New Zealand Army Corps) askeri tarafından kesilir ve Avustralya’ya götürülür. Ancak yıllar sonra Avustralya Hükumeti bu kafatasını 10 Mart 2003 günü Türkiye Makamları’na teslim ediyor ve 18 Mart 2003 günü Çanakkale Şehitler Anıtı’na defnediliyor.
Mehmet Akif Ersoy’un Şehitler Abidesi İçin Şiiri
Şehitler Abidesi İçin
Gökkubbenin altında yatar, al kan içinde,
Ey yolcu, şu toprak için can veren erler.
Hakk’ın bu veli kulları taş türbeye girmez,
Gufrana bürünmüş, yalınız Fatiha bekler.
Hilvan – 1924
Kaynak: Safahat
Çanakkale Şehitler Anıtı’na Nasıl Gidilir?
Biz buraya Yeni Peugeot 308 dizel otomatiklerin test sürüşü vesilesiyle gittiğimiz için Çanakkale merkezden feribotla Kilitbahir iskelesine ulaşıp, oradan da otomobillerle 34 km’lik bir yolculuk sonrasında ulaştık. Ancak otomobille gelmeyenler için Kilitbahir Feribot iskelesi yanından buraya minibüsler de kalkıyor. Ancak yarımadadaki tüm şehitlik ve anıtları gezmek isteyecekler için ben bir araba kiralamayı öneririm. Ayrıca Çanakkale Kilitbahir Feribot saatlerini öğrenmek için bu linke bakabilirsiniz.
İstanbul‘dan gelecekler Keşan yolu üzerinden yaklaşık 340 km’lik bir otomobil yolculuğu yapmanız gerekiyor. Buraya ayrıca İstanbul’dan birçok belediye ücretsiz günübirlik turlar da düzenliyor. Kadıköy Belediyesi ve Kağıthane Belediyesi otobüsleri son seyahatimde benim denk geldiklerim idi.
(şehitlerimizi saygı ,minnet ve rahmetle anıyoruz..Ruhları şad,mekanı cebnnet,kabirleri nur olsun.amin)