
Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesinde yer alan Kavala Türkiye İpsala sınırından yaklaşık 200 km uzaklıkta yer alıyor. Yaklaşık 60 bin nüfuslu bir sahil kenti olan şehir, meşhur Kavalalı Mehmet Ali Paşa‘nın da doğduğu yer olarak biliniyor. Daha önce arkadaşım Alper ile gezme fırsatım olan şehri bu sene de Gizem ve Dilan ile Selanik’e giderken uğradık ve hızlıca bir gezdik.
Son iki gezimde Kavala’da görülmesi gereken yerler, Kavala’da yapılması gereken şeyler ve Kavala’da nerede ne yenir ne içilir gibi Kavala hakkında bilinmesi gereken şeyleri birleştirdim. İki gezimden derlediğim Kavala gezi notları ile sizi baş başa bırakayım.
instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam
Kavala hakkında bilinmesi gereken şeyler

Batı Trakya‘nın en önemli merkezlerinden biri olan Kavala tarihi Milattan Önce 600’lü yıllara kadar dayanıyor. Yunanistan‘ın Taşoz Adası’ndan göçen göçmenler tarafından Neapolis (Yeni Şehir) şehir adıyla kurulan Kavala 1387’den 1912 yılına kadar Osmanlı toprağı idi. Bugün şehrin nüfusunun büyük bir kısmını Yunanlılar oluşturuyor. Özellikle 1923 yılında gerçekleşen nüfus mübadelesi sırasında Kapadokya’da yaşayan Rumlar buraya yerleştirilmiş. Bugün yaklaşık 60 binlik nüfusu ile Batı Trakya’nın en büyük merkezlerinden biri. Ayrıca en görülmeye değer cazibe merkezi de dense yanlış olmaz.
Buranın Batı Trakya’daki diğer Osmanlı şehirlerinden en büyük farkı, burada çok fazla Türk nüfusu kalmamış. Zaten diğer şehirlerde görülen camileri burada göremiyorsunuz. Olanlar da ya kiliseye devşirilmiş ya da kapatılmış. Tarihi eski şehirdeki dışarıdan açık gibi duruyor ama kapısına gittiğinizde onun da kapalı olduğunu görüyorsunuz. Kavala’da görülmesi gereken yerler bir günde bitirilebilecek seviyede. O yüzden deniz sezonunda gitmiyorsanız konaklama düşünmenize gerek yok.
Kavala’da Gezilecek Yerler – Kavala tüyoları

Şehri yarım günde rahatlıkla gezebilirsiniz. Bunun için sadece rahat bir spor ayakkabınızın olması yeterli.
Kavala Su Kemeri (Kamares)
Şehre girer girmez bir anda acaba Unkapanı’na mı geldim diyorsunuz. İstanbul Saraçhane’deki Bozdoğan Kemeri’ni anımsatıyor. Malum ikisi de Roma’dan kalma su kemerleri. İlk olarak Roma döneminde yapılsa Osmanlı zamanı zaten Osmanlı döneminden kalma Su Kemeri sizi karşılıyor. Kanuni Sultan Süleyman tarafından şehrin su ihtiyacını karşılamak için yaptırılmış bu kemer, şehrin belki de en görkemli yapısı.
Aziz Nikolai Kilisesi

Eski şehre doğru giderken karşınıza ilk olarak Aziz Nikolai Kilisesi çıkacak. Aslında burası 1530 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Sadrazam Pargalı İbrahim Paşa adına yaptırılmış bir camiymiş. Hatta şehrin en büyük camii olarak yaptırılmış. Ancak 1926 yılında minaresi kısaltılıp çan kulesine dönüştürülmüş ve kiliseye çevrilmiş. Önüne de resimde gördüğünüz Hıristiyan mozaikleri eklenmiş. Burayı geçtikten heme sonra sağa doğru döndüğünüzde Panagia yolculuğunuz başlıyor.
Kavala Eski Şehir – Panagia
Şehirde ilk keşfedilmesi gereken yer Panagia adı verilen eski şehir. Buradaki yapılar sizi bir Osmanlı şehrinde geziyor havasına sokuyor. Safranbolu’daki evleri andıran evler görüyorsunuz.

Yol boyunca tüm yapılar gerçekten göz ziyafeti sunsa da bazı yapıların doğal olarak tarihsel değeri çok daha yüksek. Bunlardan biri de İmaret. 18 kubbeli tipik bir Osmanlı yapısı olan İmaret içerisinde 2 medrese, 2 mescit ve bir imaret yani düşkünler evinin olduğu bir kompleks.
Osmanlı zamanında Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından medrese ve aşevi olarak kullanılan İmaret Mısır Hükümeti tarafından alınmış ve şuan Kavalalı bir iş adamı tarafından işletilen oldukça lüks bir otel. İmaret’in içini gezmenize pek izin verilmiyor. O yüzden dışarıdan bakıp birkaç fotoğraf çektikten sonra Panagia’daki yolculuğumuza devam ettik.
Yukarı doğru çıktıkça hem buradaki evlerin hem de tepeye konuşlanmış güzel kafelerin manzarası kışkançlık duygularınızı pekiştirebilir.

Tepeye ulaştığınızda sizi Kavalalı Mehmet Ali Paşa‘nın evi, büstü ve bir kilise karşılıyor. Kavala’da doğmuş bir Osmanlı’nın Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Paşa, şehirde büstü dikilecek kadar seviliyor. Bunun başlıca nedeni ise Osmanlı İmparatorluğu’na karşı başkaldırıp kendi hanedanını kurması. Aynı İmaret’de olduğu gibi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın evi de Mısır’ın malı.
Kavala Kalesi
Panagia’daki yolculuk tepeye çıkmakla bitmiyor. Kavalalı’nın evinden tarihi şehrin içinde kaleye doğru yolculuğa devam ediyoruz. Derken karşımıza Halil Bey Camii çıkıyor. Burası da ibadete ve kullanıma kapatılmış durumda.

Bu evler de Kale’nin komşuları. Bunları da aştıktan sonra kaleye ulaşıyorsunuz. Kale ziyareti ücretli ancak çok cuzi bir ücret karşılığında Kavala’yı en tepeden görme imkanınız oluyor.
Ancak tepeye çıkarken çok dar geçitlerden geçmeniz gerekiyor Klostrofobisi olanları ürkütebilir. Ancak çok uzun geçitler olmadığı için denemeye değer. Güzel manzara fotoğrafları için bu dar tünelden çıkmanız gerekiyor. Kale surlarında gezinip farklı açılardan Kavala’yı görme imkanınız oluyor.
Kaleden aşağı doğru şehre başka bir yoldan inelim derken gecekonduyu andıran bir evin çatısında çok güzel Kavala manzarasına denk geldik. Burada panaromik manzarada Çukur dizisini andıran pozlar çekildikten sonra yolumuza devam ettik.
Yeni Şehir
Kavala’da Eski Şehri gezdikten sonra Yeni Şehir’de sahilde biraz gezip, denize bu sefer çok daha yakından bakabilirsiniz. Ayrıca gece vakti bu sahilde her yer kafelerle doluyor. Tüm Kavala sahile iniyor.
Kavala Plajları

Nisan sonunda gittiğim için Kavala’nın plajlarını test etme imkanım olmadı. Ancak sizler yaza doğru gidecek olursanız, şehir içindeki plajlardan çok Kalamitsa, Amolfi ve Keramoti plajlarını deneyebilirsiniz. Buralarda şezlong ve şemsiye ücreti alınmıyor. Onun yerine plajlardaki orada içecek tüketmeniz bekleniyor. Kolanın 3, frappe’nin 4 euro olduğu bu plajların Türkiye’nin Ege bölgesindeki plajlara görece oldukça ucuz olduklarını söylemek yanlış olmasa gerek.
Kavala yeme içme tüyoları – Nerede ne yenir ne içilir?

Kavala’nın içerisinde de çok güzel restoranlar bulmak mümkün. Ancak Kavala’dan araba ile 5 dakika mesafede Batis Restoran‘a gittik. Burası açıkçası eşsiz manzarası ile yemekler kötü olsa bile sırf manzarası için gelebileceğiniz bir yer. Ancak böyle bir yerde sizi yemek anlamında da sadece iyi sürprizler bekliyor.
Aslında Batis Restorant büyük bir kompleks. Üst tarafta oldukça trend bir kafe bulunuyor. Deniz manzaralı bu kafede Kavala’nın gelir seviyesi yüksek gençleri takılıyor. zaten bunu kafenin otoparkına park eden otomobillerden daha kafeye girmeden anlayabiliyorsunuz.
Yemek yemek için ise aşağıda sahil tarafında bulunan ayrı bir bölüme geçiyorsunuz. Denize sıfır deniz ürünlerinin tadını çıkarmak için Kavala’da eşssiz bir mekan Batis.

Burada ayrıca patlıcan ve kabak kızartma damak çatlatacak seviyede. sadece bunları yemek için bile buraya gidebilirsiniz.
Doğal olarak burada balık ve salata yemenizi öneriyorum. Biz aslında barbun yemeyi düşünüyorduk ancak restorandaki garsonun ısrarına dayanamayıp Pisi balığı yedik. Izgara ya da tavada isteğe göre yapabiliyorlar. Biz ızgara olarak denedik ve tercihimizden oldukça memnun kaldık.

Restoranın hemen yanı ise bir beach club. Bizim ziyaretimiz zamanında denize girilecek mevsim değildi. Ancak hazirandan itibaren burası gerçekten çok daha güzel bir hale bürünebilir.
İkinci ziyaretimde Kavala sahilde birçok kafeyi inceledikten sonra Palladio adlı kafede karar kıldık. Açıkçası güzel ve keyifli bir kafe idi. Ben frappe aldım. Yolda aldığımız Kavala kurabiyeleri ile frappemin tadını çıkardım. Sonra da yavaş yavaş Selanik’e doğru yola koyulduk.
Kavala’da Alışveriş

Kavala’ya kadar gelmişken buradan tabi ki de Kavala kurabiyesi almadan dönmek olmaz. Bademli un kurabiyeleri özellikle çay ile oldukça güzel gidiyor. Peki kavala kurabiyesi nereden alınır?
Kavala’da birçok yerde Kavala kurabiyesi satan dükkan var. Birçok dükkanda paketli aynı marka kurabiyeler satılıyor. Bunlardan en meşhuru Chirisantidis marka olan. Bunu Kavala dışında da alabiliyorsunuz. Açıkçası bu marka Kavala kurabiyesi alacaksanız İpsala sınırında Yunanistan’daki Duty free’deki fiyat her yerden bi tık daha ucuz.
Ben açık Kavala kurabiyesi alacağım derseniz en meşhur yer Eski şehir içindeki Kostandinos Şef’in kurabiyecisi. Şef Kavala kurabiyelerinin birçok farklı çeşidini satıyor. Portakallı kavala kurabiyesi bile var. Üstelik hem açıklamalar hem de fiyatlar Türkçe ve TL. Ayrıca şef Biskolatta erkekleri gibi tarz bir abimiz 🙂
Kavala’ya Nasıl Gidilir?
İstanbul’da oturanlar için birkaç alternatif var. Bunlardan birincisi otobüs. İstanbul’dan Dedeağaç’a Metro ve Ulusoy her gün sefer düzenliyor. Otobüsle sınıra 4 saat gibi bir sürede ulaşılıyor. Zaten Dedeağaç, sınırdan sadece 40 km uzaklıkta.
İkinci alternatif ise şahsi aracınız. Şahsi aracınızla 5 saatlik süre 4 saate kadar düşebilir. Ayrıca Yunanistan içerisinde de çok daha rahat seyahat etme imkanı yakalarsınız. Dedeağaç dışında çevre şehirleri de ziyaret etme imkanınız olur. Ancak bunun için bazı evraklar gerekiyor.
- Öncelikle Schengen vizeniz yanınızda olmalı
- Araç kendi adımıza olmalı değilse mutlaka vekaletname almalısınız
- Yeşil sigorta en az 15 günlük yaptırmalısınız. Bunu tüm sigorta şirketleri yapıyor.
- Yeni ehliyetiniz varsa Yunanistan artık Türk ehliyetini kabul ediyor.
Bu Yazılar da ilginizi çekebilir
Thassos Adası : Buralar eskiden hep Türk doluydu
Thasos Adası Gezilecek ve Görülecek Yerler | Taşoz Gezi Rehberi
Thasos Adası Plajları Rehberi
Burnumuzun Dibindeki Cennet Ada: Thassos Adası
İstanbul’dan Dedeağaç’a Araba ile Lezzet Durakları
Dedeağaç Alexandroupoli Gezi Notları
Agiasos | Midillli Olimpos Dağı Gölgesi’den bir cennet
Sakız Adası gezi rehberi
Halkidiki Sithonia gezi notları
Sanırım Kavala için en uygun ulaşım şekli şahsi araç. Nerede ne zaman ne yapacağınıza karar vermek özgürce..
Kaleminize sağlık.
Sadece dikkat edeceğiniz husus,Kavala dan çıkarken en az rampalı yolu seçmeniz.Rastgele bir çıkış yolu seçmeyeyim,”SİRİ’ye güveneyim derseniz; size yaklaşık 40 derecelik bir çıkış sunabilir,üzülebilirsiniz.🙂
Kavala güzel bir şehir, özellikle denizinin temizliğine hayran oldum. En iyi kurabiye otobüs terminalinin karşısında. Sakın Orea Myitilini lokantasında yemeyin, nerede yerseniz yiyin.
[…] | Taşoz Gezi RehberiThasos Adası Plajları RehberiBurnumuzun Dibindeki Cennet Ada: Thassos AdasıKavala 1 Günde Nasıl Gezilir? (Kavala Seyahat Rehberi)İstanbul’dan Dedeağaç’a Araba ile Lezzet DuraklarıDedeağaç Alexandroupoli Gezi […]