Batı Karadeniz’de Düzce’nin bir ilçesi olan Akçakoca nereden çıktı de gezmeye karar verdim? Beni yakından takip edenler bilir hafta sonu, 3 günlük tatil vs bulduğum zaman hemen plan yapmaya başlıyorum. Bu fırsatı affetmiyorum. İstanbul’a yakın yerler bulduğum zaman keşfe çıkıyorum. Son keşiflerimden biri de Batı Karadeniz’de Düzce‘nin Akçakoca ilçesi oldu. Kendisi Akçakocalı olan Çağrı’nın davetiyle kendimi Akçakoca’da buldum. Akçakoca’da gezilecek ve görülecek yerler hakkında da detaylı bir gezi rehberi hazırladım.

Öte yandan burada tattığım lezzetler üzerine ayrıca bir Akçakoca yeme içme rehberi de hazırlamadan edemedim. İlçede 2 gün gibi bir sürede mümkün olduğunca lezzet keşfetmeye çalıştım. Tabi ki de gözümden kaçmış birçok yer vardır. Ancak yolu Akçakoca’ya düşecekler aç mı kalsın dedim ve deneyimlediğim mekan ve yemekleri sizinle paylaşmaya karar verdim.

instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam

Akçakoca’da Ne Yenir? (Akçakoca Yemekleri)

Yukarı Mahalle’de haftasonu kurulan pazarda teyzeler melengüç tatlısından köy ekmeğine kadar birçok yöresel tadın satışını gerçekleştiriyor.

Burası Batı Karadeniz bölgesinde yer aldığı için, Karadeniz’in bereketli mutfağından payına düşenleri almayı başarmış. Balık yemekleri, mancarlı pide, melengüç tatlısı, fındık, laz böreği ve kestane balı ilk aklıme gelenler…

Mancarlı Pide

Osmanlı zamanında yenilebilir otlara mancar denilirmiş. Bu otlardan da pide yapmaya başlamışlar. Bugün bölgede mancarlı pide yapılıyor. Yukarı Mahalle’de halk pazarında tattım, oldukça da beğendim. Ama oradaki pideden çok mancarlı gözleme gibiydi.

Melengüç (Melengüçceği) Tatlısı

Melengüç tatlısı üzerine bak kaymak vb şeyler de eklenerek servis ediliyor

Yukarı Mahalle’de pazardaki teyzelerin sattığı bu gördüğüm bu tatlıyı bir arkadaşım da muhakkak yemelisin demişti. Orta Asya Türkleri’nden gelen 700 yıllık bir tatlı. İlçede yaşayan manav Türkleri tarafından bugüne kadar korunmuş. Melen Ovaları’nda yetişen manda kaymağını kızartıp tortu haline getirdikten sonra hamur içine sürüp tükettikleri için Melengüççeği adı verilmiş. Bugün kısaca melengüç tatlısı deniyor.

Fındık

Fındık denilince benim aklıma ilk Ordu ve çevresi gelse de Düzce ve Akçakoca da bu konuda oldukça iddialı. Buraya yolu düşenler Fiskobirlik’e bir uğramanızı öneririm. Oradan aldığım fındıklı tahin helvasının tadı hala damağımda. Evde 1 gün gibi kısa sürede paket tozla duman oldu. Sırf ben yemedim yanlış anlaşılma olmasın sakın 🙂

Kestane Balı

Fındık ağaçları kadar kestane ağaçları da bölgede sıkça görülüyor. Hal böyle olunca da en değerli ballardan biri olan kestane balı ile meşhur oluyor Düzce ve çevresi. Bu bal için doğru zaman ise haziran ayı olarak söyleniyor. Biz maalesef o dönemde ziyaret edemedik.

Akçakoca’da Nerede Ne Yenir?

Akçakoca lezzetlerini öğrendik, tamam da nerede ne yiyeceğiz? Benim iki günde keşfettiğim yerler şöyle:

Gurme Restaurant & Gurme Camping

https://www.instagram.com/p/BZ-tolVhmqA/?taken-by=cokgezenadam

Akçakoca’da Ceneviz Kalesi yakınlarında dere ile denizin birleştiği bir noktada kurulu şahane bir yer Gurme Restaurant & Gurme Camping. Adından da anlaşılacağı gibi kamp yapmak isteyenler için de yerleri var. Ama biz daha çok mekanın bahçesinde dere kenarında, dere ve göl manzaralı kamelyaların tadını çıkardık. Yazın dereye de masa atılıyormuş. Ah soğuklar yaktın bizi… Biz kamelyalarda serpme kahvaltı keyfi temalı fotoğraflar çekindik. Kahvaltının ve manzaranın tadını çıkardık. Kahvaltıda Çağrı’nın annesinin kendi yaptığı reçeller de var. Cemal Süreyya boşuna kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı dememiş, ben denedim var. Kesin bilgi yayalım lütfen:)

Mekanın balık ve et yemekleri de denenebilir. Biz Muhterem şefin şovuyla türlü balık yemeklerinin tadına baktık. Muhterem Şef bize bir Portekiz yemeği olan ve Rodos’ta öğrendiği balık pizzasından balık mücverine kadar birçok lezzet tattırdı. Fiyatları daha önce yazmıştım ama aradan vakit geçince kaldırdım. Malum Türkiye’de fiyatlar sürekli değişiyor.

Kıymetin Yeri


İlçenin tarihi bölgesi olan Yukarı Mahalle’de eski evleri ve hafta sonu kurulan pazarı gezerken Kıymet’in yerine uğramadan geçmeyin. Burada birçok çeşit pide var. Gelmişken mancarlı pideyi yiyin. Onu İstanbul’da bulamazsınız. Tabi burası açık alanda taş fırını olan bir yer değil. Bu yüzden pide diyorum ama gelen şey gözleme.

Kıymetin Yeri’nde yemekleri Kıymet abla, sohbeti de kaynanası Güngör abla yapıyor. Buraya sırf Güngör Abla’yı görmek için bile gidebilirsiniz. Baştan uyarayım sohbeti biraz +18, yüksek seviyede küfür içeriyor. Ancak bazı insanların ağzında çıkan küfür batmaz ya, Güngör abla da bana öyle geldi. Acayip şen şakrak, ful pozitif biri. Meşhur olma potansiyeli çok yüksek. Yoldan geçen arkadaşları ile sürekli takılmalı, bazen müzik açıp oynamalı bir ortam kurmuş. Bu eğlence kaçmaz.

Sündüz’ün Yeri: İkbal Sofrası

Kıymet’in Yeri’nin hemen yanında yer alan bu mekan da tasarımı ile direk diğer yerlerden ayrışıyor. Burası da Çağrı’nın tavsiye ettiği yerlerden biri idi ama kısa süreli seyahatlerin en sıkıntılı yanı her yerde yemek yemeye mideniz bir yerden sonra izin vermiyor. Yeter bir soluklan hacı ben de canım diyor. Biz de kahvaltının hemen sonrasında gittiğimiz Yukarı Mahalle’de mancarlı pide hakkımızı Kıymet’in Yeri’nde kullandık. Ama bir sonrakinde burası da listemde.

Kantin Döner

Akçakocalı arkadaşımız Çağrı’nın tavsiyesi ile gittiğimiz Kantin Döner, liman bölgesinde ilçenin en meşhur dönercisi. Biz de gittik test ettik. Açıkçası tadı güzeldi. Ama sırf burası için Akçakoca’ya gidin demem. İstanbul’da daha iyi yerler biliyorum ama gitmişken de yolu düşenlere tavsiye ederim. Fiyatları da oldukça mütevazi bir yer.

3 YORUMLAR

  1. Ramazanda bayramda falan gelirseniz yemeğinizi kendiniz yapmanız gerekiyor çünkü heryer ya balık ya kapalı bazı insanların balık yiyemediğini asla düşünmemişler tavaf edip açık bir yer bulamayıp marketten atıştırmalıkla karnınızı doyurmanız gerekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz