
Bu sene yolu Yunanistan‘ın İskeçe‘ye düşecekler için kısa da olsa zaman ayırıp 17. yüzyılın sonlarında kurulan Kireççiler Köyü’nü ziyaret etmenizi öneriyorum. İskeçe’nin batısında yer alan Kireççiler hem tarihi hem de konakları ile görülmeye değer bir soydaş köyü. Ben burayı Gümülcine’de muavin konsolos olan arkadaşım Alper’in görevi sayesinde keşfettim. Onun köyde katılması gereken bir etkinlikte köyü ve konaklarını gezme fırsatı buldum.
instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam
Bu köy İskeçe’nin en önemli Türk köylerinden bir tanesi. Bir dönemler en zengini imiş de. Burası tütün, taş ve kireç ocakları ile ünlü imiş. Köye ismini de bu kireçler vermiş. Bugün ne taş ne kireç kalmış. Ama yine de bugün hala ayakta kalan taş evler ve konakları ile geçmişin ihtişamını gözler önüne seren bir açık hava müzesini andırıyor köy.
Kireççiler bir okka tütünün 1 reşat altın ettiği dönemlerde tütüm üretimi sayesinde çok zenginleşmiş. Zaten köyün Yunanca ismi de Hrisa (Altın Köy) anlamına geliyor. Buranın tütünü o kadar meşhurmuş ki, Abdulhamid’e basma tütün buradan gönderiliyormuş. Köy bu sayede çok zenginleşmiş. Bugünkü o taş ev ve konaklar bu sayede yapılmış. Ancak 2. Dünya Savaşı sonrasında o güzel günler sona ermiş. Savaş sonrası önce köyün gençleri Türkiye’ye göç etmiş. İkinci büyük göç dalgası ise Türkiye’nin çıkardığı Serbest Göçmen Vizesi ile yaşanmış. 1954 ile 1960 yılları arasında köyün neredeyse tamamı tüm mallarını satıp Türkiye’ye göç etmiş. Neyse ki, köye yine soydaşlarımız yerleşip demografik yapısının değişmesine izin vermemişler.
Kireççiler’de Görülmesi Gereken Yerler
Kireççiler kısa sürede gezilebilecek bir yer. Köy de ilk dikkat çeken yapılardan biri kırmızı minareli camii. Açıkçası bu renkte bir minare ilk defa görüyorum. Camiinin minaresi de diğer camilere göre biraz kalın gibi. Bunun nedeni ise minarenin 2 şerefeli yapılması öngörülmüş. Ancak Balkan Savaşları başlayınca iki şerefeden vazgeçip tek şerefeli yapılmış.
Hacı Süleyman Efendi Konağı
Batı Trakya’nın Akın Gazetesi’nin Kurucusu Asım Haliloğlu büyük dedesinden kalan bu evde yaşamış. Kendisi üniversiteden de Abdi İpekçi’nin arkadaşı aynı zamanda.
İmam Hasan Efendi’nin Evi
İstanbul’da Fatih Medresesi’ni bitiren İmam Hasan Efendi köyüne döner. Kendisi İstanbul yıllarında Mehmet Akif Ersoy ile arkadaş olmuş. Bu vesile ile Mehmet Akif Ersoy Kireççiler Köyü’nü ziyaret etmiş.
Abdurrahim Efendi Konağı
Balkan Savaşı sonrasında Batı Trakya Bulgar işgali altındadır. Abdurrahim Efendi de Bulgarlara karşı bu mücadelede yerini alıyor. Bu nedenle İttihat-ı Terakki zamanında kurulan İstihbarat Örgütü Teşkilat-ı Mahsusa Liderlerinin ve Atatürk’ün de Yaveri olan Salih Bozok’un de sıkça ziyaret ettiği bir ev burası. Ancak sonrasında Yunanistan tarafından Lyon’a idam isteği ile sürgüne gönderiliyor.
Ben de köyü ziyaretim sırasında burada 1 kaç saatliğine misafir olma şansını yakaladım. Şuanki sahipleri evin 3. sahipleri oluyor. Büyük bir bahçe ve önünde tütün kurutulan bir oda var. Bu odadan konağın avlusuna geçiyorsunuz. Bir merdivenle konağın salonun da olduğu kata çıktık. Gerçekten konaktaki ahşap ustalığı görülmeye değer. Evde hep yaşayan malzemeler kullanılmış. Hele salona bakan odalardan birinde hala eski kalın tavan ahşabı kullanılmış. Bu da odanın iklimlendirmesini bile etkiliyor. Öte yandan konağın müştemilatı ve fırını yıllar önce satılmış. Yoksa eskiden burası çok daha büyük bir yapı imiş.
Kireççiler Köyü’ne Nasıl Gidilir?
Kireççiler İskeçe’de ziyaret ettiğim köyler arasında belki de ulaşımı en yakın ve kolay olan yerdi. İskeçe’ye yaklaşık 5 dakika mesafede yer alıyor.