Geçtiğimiz günlerde Uzakrota’nın 5. yıl etkinliğinde idim. Etkinlikte yapılan çekilişte Alpar Turizm’den otobüs bileti kazandım. Bu biletle nisan ayı sonuna kadar Üsküp, Sofya ve Selanik şehirlerinden birine gidip dönme imkanım oluştu. Ben de Gümülcine‘de muavin konsolos olan arkadaşım Alper’i ziyaret etmek için bu bileti kullanmaya karar verdim. Yunanistan otobüsleri konusunda daha önce bir defa tecrübem olmuştu.
Daha önce Yunanistan‘a otobüs ile gitmiş biri olarak Alpar Turizm’i merak ediyordum. Zira daha önceki Yunanistan otobüsleri deneyimlerim pek de iyiydi diyemeyeceğim. Daha önce Metro Turizm ile Keşan’a kadar gidip oradan Alper ile geçmiş, dönüşte de Ulusoy ile dönmüştüm. İki yolculuğum da açıkçası tam bir fiyasko idi. Bu yüzden olayı Alpar Turizm’i acaba ilginç bir deneyim olur mu diye dikkatli şekilde inceledim. Açıkçası birçok artıları ve eksileri olduğunu söylemeliyim. İşte gözlemlerim…
instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam
Öncelikle Alpar Turizm de birçok Yunanistan otobüsleri örneğinde olduğu gibi Esenler Otogarı’ndan kalkıyor. Burası gerçekten İstanbul’a bence yakışmayan dönemin gerisinde kalmış bir otogar. Bu açıdan ben Alibeyköy Otogarı’nı daha çok beğeniyorum.
Alpar Turizm, Metro ve Ulusoy gibi çok büyük yolcu ağına sahip olmadığı için Esenler Otogar’a birçok noktadan servis imkanı sunamıyor. Sadece Taksim’den gece 19’da bir servisleri var. Otobüsler ise Selanik yönünde Esenler Otogarı’ndan her gece 21’de kalkıyor. Ben Florya’da oturmam sayesinde metrobüs ve Şirinevler’den hızlı tramvay ile yarım saat gibi bir sürede otogara kolaylıkla ulaştım. Alpar Turizm’in yeri de tam metro çıkışının karşısında. Konumu oldukça kolay.
Şirketin bekleme odası da klasik Esenler Otogar bekleme odası. Bence tek artısı, namaz kılmak isteyenler için mescid imkanı var. Esenler de bu her şirketin sunduğu bir imkan değil. Özellikle Batı Trakya’da yaşayan soydaşlar bu konuya önem veriyor.
Otobüsleri ve İkramları Nasıl?
Gelelim otobüslere. Otobüsler öyle pek lüks değil. İkram olarak da bir otobüs klasiği olarak Dankek ve sallama çay var. Bir de su. Birçok şirkette gördüğümüz usbli, multimedyalı ekranlar Alpar Turizm otobüslerinde yok. Ancak yolcu sayısının azlığı sayesinde genelde 2 kişilik koltuklara yalnız oturabiliyorsunuz. Ben multimedya ekrana tenhalığı tercih ederim. Zaten çoğu zaman bu ekranların ses kalitesi ve film kalitesi pek de süper olmuyor.
Bence şirketin bir diğer artısı belediye otobüsü gibi her yerde durmuyor olması. Daha önce hem Metro Turizm’de hem de Ulusoy’da bu durum beni çok rahatsız etmişti. Metro Turizm’in yolda ayakta yolcu aldığına bile şahit oldum. Yolcuya birazdan inecek yolcu var az sabredin siz de oturursunuz dediklerini gördüm. Ulusoy ile Gümülcine’den dönüşte ise Yunan sınırına kadar çok fazla yerden yolcu almıştık.
Gece 1’de otobüse bindiğinizde otobüsün sürekli yolcu almak için durup ışıklarının açılıp kapanması uyumak isteyen yolcular için sinir bozucu oluyor. Açıkçası Alpar Turizm ile Esenler Otogar’dan Yunan sınırına kadar sadece bir dinlenme tesisinde 10 dakika bekleme molası verdik. Yunan sınırını geçince de doğruca Gümülcine’ye geldik. Burada hastane ve meydan duraklarında duruldu. Dönüşte ise Ben Alpar Turizm’e dönüşte Gümülcine meydandan bindim. Hastaneden de yolcu aldıktan sonra Yunan sınırına kadar durmadan yol aldık. Sınırı geçince de Esenler’e girişte uyandığımı hatırlıyorum.
Sınır Geçişleri Tam bir Kabus
Şimdiye kadar otobüs ve otomobille birçok farklı ülkenin sınırını geçtim. Ancak son yolculuğum kadar sınırda bekletildiğimi hatırlamıyorum. Gece 12:40’da Türk Ipsala sınır kapısını geçip, Yunan tarafına geçtiğimizde 3 saatlik bir bekleyişin olacağı aklımın ucundan geçmiyordu. Bu yüzden dolayı normalde gece 1 buçuk 2 gibi varmayı planladığım Gümülcine’ye varışım saat 4 buçuğu buldu.
Yunan sınırında bu tür beklemelere en az takılan firmanın Metro Turizm olduğunu duyuyorum. Onların bu beklemeleri kısaltacak çözümleri olduğunu onlarla seyahat eden kardeşimden duyuyorum ama gözümle görmeden net birşey demem yanlış olur.
Yunan Sınırımda Otobüs Tarafından Unutuldum
Öte yandan Yunanistan dönüş de oldukça dönüş kadar heyecanlı idi. Yunan snır kapısında otobüsten inip herkes gibi ben de pasaportumu Yunan polisine teslim ettim. Onlar bizim çıkış işlemlerimizi yaparken ben de herkes gibi duty free’de zaman geçirdim.
Çıktığımda ise beni bekleyen bir otobüs bulamadım. Direk Yunan polisine gidip durumu anlattım. Bunun üzerine Yunan polis arabası beni Türk sınırına geçirip orada otobüsü yakalamamı sağladı. Yolcuları saymadan sınırı geçmemesi gereken şirketin muavini kazara benim yerime şöförü saydığını söyledi. Açıkçası şirketin bu konuda daha dikkatli olmasını beklerdim. Zira çantalarım, pasaportum ile Yunanistan’dan çıkıp beni kimliksiz yabancı bir ülkede bırakmaları pek de iyi bir tecrübe değildi. Hele bir de yabancı lisanım olmasa orada yaşayacağım durumu siz düşünün.
Yunanistan Otobüsleri Fiyatları Nasıl?
Her ne kadar ben hediye bilet ile gitmiş olsam da otobüs biletlerinin çok pahalı olduğunu söyleyemeyeceğim. Alpar Turizm’in benim gittiğim Selanik Otobüsü birkaç ana noktada duruyor. Siz sonuna kadar gidecek olursanız tek yön 35 Euro, çift yön ise 60 Euro. benim gibi Gümülcine yolcusu iseniz bu rakam çok daha düşüyor. İşte Alpar Turizm’in hareket saatleri ve otobüs bileti fiyatları
Alpar Turizm İletişim Bilgileri
Büyük İstanbul Otogarı No : 95-96 Bayrampaşa / İSTANBUL
Diğer şehirlerdeki iletişim bilgileri için ise bu bu linke bakabilirsiniz.
Merhaba,
Ben seyahat acentası yöneticisiyim. Çalıştığım ülke de sadece Yunanistan ve Balkanlar. Bu yol konusunda geçen haftaki seyahatimden 2 firma hakkındaki görüşlerim,
Geçen Pazartesi Selanik’e giderken Metro ile gittim. Gittiğim otobüsün her tarafı ayrı ses veriyor. Son derece bakımsız bir araç ile gittik. Yolculuk ortalama 9 -10 saat sürüyor. Selanik varışında ise Metro’nun terminali otoban kenarında ıssız bir yer. Servis aracı olarak bir doblo araç geldi. Koltukların ve aracın kirinden oturmanız imkansız gibi. Bu araç ta yolcuya hiç saygı gösterilmediği apaçık ortada. Araç alıp iç hatlar otobüs garının kenarına bırakıyor. sadece 120 TL’yi alsınlar tamamdır. Yolda da 1-2 kere çay-kahve servisi o kadar.
Dönüşte ise Alpar ile döndüm. Aracı biraz daha bakımlı ve şehir merkezinden hareket ediyor. Yoldan yolcu almak için her yere girip çıktı. En son sınıra yakın Şapçı köyünün yoluna bile girdi. Yani yol insanı daraltıyor. Bunda da ikram aynı. Ücreti de 45 Euro.
Bu mevsimde fazla yolcu yok ama yaz döneminde otobüsler dolu gidip geliyor. Eğer hafta sonu Selanik yapmak gibi niyet varsa paket olarak sattığımız tek gece konaklamalı Selanik turlarını almanız maddi olarak daha ucuz. Otobüs ile gidiş-dönüşte 95 Euro ödüyorsunuz. Bizim paketler daha konforlu otobüs-otelde 1 gece konaklama ve 1 kahvaltı dahil 99 euroya mal edebilirsiniz.
Gümrük geçişleri konusunda hiçbir firmanın ayrıcalığı yok. Sonuçta tüm otobüsler Yunan sınırında tek sıra halinde sıranın kendisine gelmesini bekliyor. Eğer yolcuların çoğunluğu Yunanlı ise gümrük işlemleri daha kısa sürüyor o kadar. Türk yolcu ve diğer ülke yolcuları olunca onların işlemlerinin bitmesini bekliyorsunuz yine. Önümüz yaz sezonu, Yunanistan’a hafta sonları girişte ve çıkışta sıra olmaması mümkün değil artık. Önerim diğer kapı olan Pazarkuleyi kullanmak. Yunanistan konusunda uzman olduğumuzdan dileyenler danışabilir. 05322358999 Orhan Değirmenci
Benim kiz arkadaslik yunanistan dan onunla evlenenmek ıstıyorum ne yapmam lasim