Aslında her şey Fransa‘da mastır yaparken tanıştığım çok değerli arkadaşım Monica’nın beni Romanya‘nın Transilvanya bölgesinde düzenleyeceği düğününe davet etmesi ile başladı. Kont Drakula‘nun ya da diğer adı ile Kazıklı Voyvoda‘nın (Vlad Tepes) doğduğu yer olan Transilvanya söz konusu olunca insan biraz ürküyor tabi. Ama söz konusu davet Monica’dan geliyordu. Kendisi sınıf arkadaşım olmasının yanında yaz döneminde Nice‘de komşum da oldu. Haziran ayı gibi davetiyeler elime ulaşınca bu daveti geri çevirmek gibi bir lüksüm olamazdı. Ayrıca beni sosyal medyadan takip edenlerin farkına varacağı gibi yazın büyük bir kısmını düğünlerde geçirerek bir düğün gurusu olma yolunda emin adımlar attım. Doğal olarak Avrupa‘da bir düğüne de katılarak düğün konusunda yaz boyunca kazandığım know how’ı uluslararası bir seviyeye taşıma fırsatını da geri çeviremezdim.
Ben de bunun üzerine uçak bileti rezervasyonumu yaptım. Düğün Romanya’nın Deva şehrinde gerçekleşecekti. Deva Romanya’nın tarihi Transilvanya bölgesinde yer alıyor. Romanya’nın batısında yaklaşık 60 bin kişinin yaşadığı Deva, ülkenin 37. büyük şehri konumunda. Yani Romanya için bile ufak bir şehir.
instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam
Romanya Deva’ya Nasıl Gidilir?
Buraya ulaşmak için Bükreş üzerinden Timoaşara’ya uçmanız ve buradan da yaklaşık 1 buçuk saatlik bir araba yolculuğu yapmanız gerekiyor. Timoaşara ile deva arası yaklaşık 100 Km.
Ben ise ikinci bir alternatifi seçtim. İstanbul‘dan Bükreş’e uçup, Bükreş’ten araba yolculuğu ile Deva’ya ulaştım. Bükreş’e İstanbul’dan THY, Tarom ve Pegasus’un direk uçuşları bulunuyor. Elinizi erken tutarsanız Bükreş’e çoğu zaman 300-350 TL bandında bilet bulmak mümkün oluyor.
Sabah 7:50 uçuşu ile İstanbul’dan ayrılıp yaklaşık 1 saatlik bir uçuşun ardından uluslararası Bükreş Henri Coanda ya da diğer ismi ile Otopeni Havalimanı‘na ulaştım. Burada beni Monica’nın arkadaşlarından Sorin karşıladı. Sorin ile birlikte diğer yol arkadaşlarımız Aida ve Dana’yı alıp. Bükreş’ten ayrıldık 12 gibi ayrıldık.
Bükreş Deva Arası Otomobil Yolculuğu
Bükreş ile Deva arası yaklaşık 375 km. Ancak bu yolculuk 6 saati buluyor. Çünkü iki şehir arasında çok fazla otoyol mevcut değil. Bazı yerlerde yol yapımı nedeniyle de ciddi zaman kaybı yaşayabiliyorsunuz. Yollarda aynı Türkiye’de olduğu gibi meyve satan satıcılar görüyorsunuz. Biz de yolda biraz üzüm ve kavrulmuş çekirdek içi aldık. Açıkçası ikisi de oldukça lezzetliydi.
Transilvanya Yolunda Nerede Ne Yenir?
Yolun yarısını bitirdikten sonra ormanlar ve Oltu (Ya da Rumence ismi ile Olt) Irmağı manzarasında eşsiz bir yol sizi bekliyor. Olt Irmağı Tuna Nehri’nin en önemli kollarından biri. Bir diğeri de Deva’daki Mureş Irmağı. İki ırmağın kardeş ırmaklar olduğu söyleniyor. Yolu yarılamaya başladığımız bu bölgede yolda birçok dinlenme tesisi vardı. Birçok mangal yapan yerlere denk geldik. Biz ise yukarıda resmini gördüğünüz eşsiz manzaranın yanında yer alan Dodo Restorant‘ta durduk. Ayrıca Bükreş Deva arasında benzin istasyonlarında oldukça nezih kahve içmelik yerler var. Güzel bir kahve ve ücretisz wifi burada sizi bekliyor.
Dodo Restorant’ta daha çok lokal yemekler bulunuyor. Açıkçası pizza, makarna yerim diyorsanız, burası size göre bir yer değil. Zaten burada bu yemekleri satmıyorlar. Beraber gittiğim Rumen arkadaşlarımın hepsi Fasulye Çorbası aldılar. Bu arada çorbanın Rumence’si de çorba, fasulye de aynı. sadece araya bir “di” koyuyorsunuz:) İçinde domuz ile servis edildiği için ben yemedim ama açıkçası sunumuna bayıldım.
Transilvanya Yolculuğuna Devam
Yemek molasından sonra yeniden yolumuza koyulduk. Yol boyunca en yakın merkez Sibiu. Sibiu oldukça ilginç bir şehir. Bir Rumen şehrinden çok Alman şehrini andırıyor. Bu şehre bundan iki yıl önce Porsche’nin İstanbul’dan başlayan Budapeşte‘de sona eren bir roadshow’u için gelmiştim. Bu yolculukta biz Sibiu’ya uğramadan Deva’ya doğru devam ettik. Ancak sizin vaktiniz olursa bu yolda Curtea de Arges ayrımından ayrılıp hem burayı gezer hem de buradan Transfaragaraşan Yolu üzerinden Sibiu’ya gidebilirsiniz.
Transfaragaraşan Yolu, Çavuşesku zamanında yapılmış oldukça virajlı bir yol. Bu yol sadece yaz ayları açık. Burada otomobil kullanmak oldukça keyifli. Sadece bu yolda otomobil kullanmak için bile Romanya’ya gidilebilir. Sibiu’dan Deva’ya yaklaşık 100 km’lik bir yol var. Bu yolun büyük bir kısmı otoban. Romanya’da otobanlar az ama ücretsiz.
Transilvanya Deva’da Nerede Kalınır?
Yaklaşık saat 18 sularında kendimizi Deva’da bulduk. Deva’da Monica’nın ailesinin evinde bir mangal sefasından sonra konaklayacağımız Castelul Lupilor’a (Kurt Şatosu-Adına bakmayın aslında şatocuk 🙂 ) geçtik. Deva’dan yaklaşık 15 km uzaklıktaki bu otel ufak bir köyde kurulu, horoz sesleri ile uyandığınız bir yer. Üstelik konaklama da gecelik 30 euro gibi fiyatlardan başlıyor.
Normal odalar dışında bir de konseptli odalar var. Mısır, işkence, prenses, köylü ilk aklıma gelen oda konseptleri. Benim kaldığım oda köylü konseptindeydi. Konseptli odalar ilse 10 15 Euro daha pahalı.
Otelde fiyatlara kahvaltı dahil. Ancak kahvaltıda çok da bir seçenek bulmayı beklemeyin. Bir gün servis edilen ile ertesi gün servis edilenler aynı olmayabiliyor. Ertesi gün basit bir talepte bulunduğunuzda genelde cevapları maalesef oluyor. Açıkçası bu açıdan otelin servis kalitesi pek de iyi sayılmaz.
Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir:
- Rumen Düğünleri Nasıl? Transilvanya’da Halay Hikayesi
- Bükreş Gezi Rehberi – Balkanların Paris’inde 3 Gün