Ana Sayfa Türkiye Tekirdağ Tekirdağ Köftesi Nerede Yenir?

Tekirdağ Köftesi Nerede Yenir?

1
Tekirdağ Köftesi Nerede Yenir?

Yazın sona ermeye yüz tuttuğu şu günlerde gastronomi turları da yüzünü daha da göstermeye başlar. Artık bu dönemde Hafta sonu İstanbul’a yakın yerler arayanlar için yazın bitmesi ile deniz ve plaj yerine daha çok yeme içme rotaları ön plana çıkacak. Bu açıdan baktığınızda ise Tekirdağ ve çevresi oldukça leziz coğrafya. Zaten Tekirdağ denince ilk akla Tekirdağ köftesi geliyor. Tekirdağ ve çevresinde birçok ilçe ve belde de köfteciler en iyi olduklarını iddia ediyor. Yani anlayacağınız rekabet büyük.

Peki, Tekirdağ köftesinin olayı ne? Tekirdağ köftesinin hikayesi ne? En iyi Tekirdağ köftesi nerede yenir? Tekirdağ ve çevresinde başka türlü köfte yapan yerler nereler? Tekirdağ ve çevresinde en iyi köfte nerelerde yenir? İşte tüm bu sorularınıza cevap vermeye çalışacağım.

instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam

Tekirdağ Köftesi Hikayesi

Tekirdağ köftesi
Muratlı Mavi Köşe Köftecisi

Meşhur Tekirdağ köftesinin ilk adının Hacıköylü köftesi olduğu ve Hayrabolu’ya bağlı Hacıköy’de çıktığı söyleniyor. Hacıköylü Hüseyin Ağa tarafından 1910 yıllarda Türk mutfağına kazandırılmış. Ancak bu köftenin şekli itibari ile Balkan ülkelerinde yapılan köftelere hatta meşhur Sultan Ahmet Köftesi‘ne de benzediği bir gerçek. Bu köfteleri birbirlerinden ayıran ise içlerine kattıkları baharat ve kullandıkları et türü oluyor.

Tekirdağ köftesi için 1 buçuk yaşına gelmiş ve 250 kg’ya ulaşmış hayvanlar tercih ediliyor. Köftede kullanılacak etin ne çok sert ne de çok yumuşak olması gerekiyor.

Tekirdağ Köftesi İçinde Kullanılan Malzemeler

  • 1 Kg dana eti ( Orta sertlikte )
  • 2-3 dilim bayat ekmek içi
  • 1 Baş kuru soğan ( Orta boy )
  • 1 Diş sarımsak
  • Yarım çorba kaşığı kimyon
  • Yarım çorba kaşığı taze çekilmiş karabiber
  • Yarım çorba kaşığı tuz
  • Yarım çorba kaşığı karbonat ( Arzuya göre )

Köfte ile beraber kırmızı biber salçası da ikram ediliyor. Bu biber salçası yemeklere katılandan biraz farklı oluyor.

Tekirdağ Çevresinde Köfte Nerede Yenir?

Trakya’da güzel köfte için birçok adres var. Ben burada kendi keşfettiklerim kadarını sizinle paylaşıyorum. Benim bilmediğim de birçok yer vardır elbet. Son birkaç seyahatimde radarıma takılan bazı yerleri sizlerle paylaşacağım. Bunların hepsi kendine özgü köfteleri ile ayrışıyorlar.

Özcanlar Köfte

1953 yıında Tekirdağ’da küçük bir lokantada köfte serüvenine başlayan Özcanlar Köfte’nin bugün en büyük şubesi İstanbul Keşan yolunda Marmara Ereğlisi’nde yer alıyor. Florya’dan yaklaşık 102 km uzaklıkta yer alıyor. Meşhur Tekirdağ Köftesi’ni tadabileceğiniz en meşhur adreslerden biri. Tesis oldukça nezih. Açıkçası köftesi için methiyeler düzemeyeceğim. Kimle konuşsam da eski ufak dükkanın tadı yok. Büyüdükçe lezzet biraz bozuldu diyor. Ancak Çanakkale ve Yunanistan yolculuklarında güzel bir mola için en iyi adreslerden biri.

Burada özellikle sabah kahvaltısı fiyat kalite anlamında başarılı. Özellikle de cumartesi günleri. Cumartesileri açık büfe kahvaltı sınırsız çay ile sadece 20 TL. Peynir kalitesi de oldukça iyi. Pazar günü ise büfe genişleyip kahvaltı 35 TL oluyormuş. 20 TL’lik açık büfe yeterine geniş. Burada ayrıca kelle paça da iyi. Mekanda durmamın başlıca nedeni ise meşhur hayrabolu tatlısı. Tatlılar Hayrabolu’nun meşhur üreticisi Peytat’tan geliyor. Burada bir porsiyonda tek adet geliyor. Peytat’ta aynı fiyata 2 adet koyuyorlar.

Muratlı Mavi Köşe Köftecisi

Tekirdağ köftesi Muratlı Mavi Köşe Köftecisi

Muratlı Tekirdağ’a 23 km uzaklıkta yer alan küçük bir ilçe. Adını ise burayı çok beğenen I. Murat’tan alıyor. Köyde bugün Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan başta olmak üzere Balkanlar’dan gelen göçmen Türkler yaşıyor. Doğal olarak da Balkanlar’da da meşhur olan köftenin burada iyi yapılmaması pek de olası değil.

Muratlı’nın en meşhur adresi ise tarihi tren istasyonu karşısında yer alan küçük mavi bir dükkan: Muratlı Mavi Köşe Köftecisi. Çok ufak, tam bir esnaf işi köftecisi. Bir porsiyonda 5 adet köfte oluyor. Fiyatı ise sadece 6 TL. Yani fiyat kalite oranı 10/10.

Kayra Çerkezmüsellim Köfte ve Et Restaurant

Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesine bağlı Çerkezmüsellim, nüfusunun çoğunluğunu Pomaklar’ın oluşturduğu bir belde. Çerkezmüsellim, bölgede köftesi ile ün salmış, üstüne de köftesini de 2012 yılında tescil ettirmiş. Aynı Tekirdağ köftesi gibi Çerkezmüsellim köftesi de tescilli bir köfte. Orijinal adı ise Çerkezmüsellim pabuç köftesi. Şekil olarak da tat olarak da farklı. Çerkezmüsellim Köftesi tanesi 50 gr büyüklüğünde ve yine dana etinden yapılan bir köfte.

Biz bu köfteyi Kayra Çerkezmüsellim Köfte ve Et Restaurant’ta yedik. Tekirdağlı bir arkadaşımızın babasının tavsiyesi ile gittiğimiz mekanda yediğimiz et gerçekten damak çatlattı. Etin gerçekten tadını alıyorsunuz. Mekanın terası da oldukça keyifli. Ancak biz gündüz sıcak diye kapalı klimalı alanı tercih ettik. İstanbul’dan sırf köfte yemek için gelen müdavimleri varmış. Gece 3-4’e kadar açık olan mekanın aileler için özel ayrı bölümü de var. Mekanın sahibi İstanbul’da yıllarca et ve balık üzerine restoranlarda çalışmış. 2 yıl önce de memleketine dönüp burayı açmış. İyi ki de açmış.

Saydanlar Kanaat Lokantası

Tekirdağ’ın en büyük ilçesi olan Çorlu’da efsane bir lezzet durağı arayanlara tavsiyem Saydanlar Kanaat oluyor. Burası 1963 yılından bugüne gelmiş bir esnaf lokantası. Ana uzmanlığı sulu yemekler. hafta içi çeşitleri çok daha fazla oluyor. Tüm ızgara çeşitlerini de yapıyorlar. yani köfte için de tercih edilebilir. Ancak burayı özellikle meşhur ciğer sarma için tavsiye ediyorum. Otlamamış süt kuzunun ciğerinden yapılan ciğer sarma bugüne kadar kaç damak çatlattı Allah bilir. Ne dişciler bayram etti bu sarma nedeniyle. Ama şunu da belirtmemde fayda var: ciğer sarma her gün yapılmıyor. Yapıldığında da kısa sürede bitiyor. Bu yüzden gitmeden arayın ve ciğer sarmanızı ayırtın. Bir porsiyon ciğer sarma fiyatı 19 TL.

Mekanın bence tatmanız gereken bir diğer lezzeti de damakta sevdanın son vuruşu etkisi yapan, tahinli, cevizli ve kaymaklı peynir tatlısı. Allahım sana geliyorum. :)) Mekan merkezi İspanya’nın başkenti Madrid’te bulunan “Global Ticaretin Liderleri Kulubü’nün” her yıl Gastronomi dalında 28 ayrı ülkeye verdiği “Uluslararası Hotel ve Restaurant Kalite Ödülü” 2017 yılı kazananı olmuş. Son 3 yıldır da Tripadviser’dan Mükemmellik Sertifikası alıyor.

Yerciler Et Mangal Çorba

Köfte peşinde coşkuyla dolaşanlar için bir diğer önerim de yine Çorlu’dan oluyor. Çorlu’da iki şubesi olan Yerciler’in bir şubesi daha çok çorba üzerine, diğeri de et mangal üzerine ağırlık veriyor. Ama ikisinde de et ve köfte çeşitleri yiyebiliyorsunuz. Mekan hem nezih hem de oldukça temiz. Ben çorba üzerine olan gece geç saatlerde gidince kelle paçasını test ettim. Açıkçası şimdiye kadar yediğim en iyi kelle paçalardan biri idi. İçinde bu kadar büyük taneli ve çok et olana şimdiye kadar denk gelmedim.

Bir mekan çorbayı bu şekilde yapıyorsa et ve köfteyi de kötü yapıyor olamaz diyorum. Çorlu ve çevresinde birçok mekanı keşfetmemizi sağlayan @balkanrotası tarafından tavsiye edilen mekanlardan biridir kendileri de.

Tarihi Yörükoğlu Köftecisi

Tekirdağ ile Kırklareli sınırında olan Lüleburgaz ilçesine bağlı Ahmetbey, köftesi ile nam salmış Trakya beldelerinden biri. Ahmetbey’de yer gök köfteci. Özellikle en meşhuru Bahar Ahmetbey Köftecisi. Onu Dijitalseyahatname‘den okuyabilirsiniz. Biz ise köyün en eski köftecisi Tarihi Yörükoğlu Köftecisi’ne gittik. Mekanın sahibi Osman Bey’in babası meşhur Ahmetbey köftesinin mucidi imiş. 1960 yılından beri köyde küçük bir dükkanda hizmet veriyorlar.

Mekanın köftesinin olayı çok az ekmek ve baharat olarak da sadece kara biber kullanılmasında. Az ekmek olduğu için yapışması zor oluyor ve bu yüzden köfteler biraz ufakçalar. Ama gerçek et tadı alıyorsunuz. Köftede dana eti kullanılıyor. Yanında servis edilen yağlı ekmek benim gibi Canan Karatay’a bağı bir insana bile ekmek yedirten cinsten. Yoğurdu da manda yoğurdu gibi sert ama manda yoğurdu değil. Bir kilo köftenin fiyatı 70 TL.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz