Son dönemlerde İstanbul‘un Tophane bölgesi ve çevresi ciddi bir değişim geçiriyor. Geçtiğimiz yıllara kadar daha çok nargilecileri ile meşhur Tophane’nin çehresi yeni açılan sanat galerileri ve Avrupa’daki kafeleri andıran mekanları ile ciddi şekilde değişti. Bölgeye gelen profil de bu değişimle birlikte değişti aslında. Tophane’nin ara sokaklarında dolaşırken özellikle de hafta sonu bir ünlüye ya da sanatçıya rastlamamanız neredeyse imkansız oluyor. Aslında popülerleşen mekanlardan kaçan bohem burjuvanın yeni merkezi oldu Tophane dense yanlış olmaz.
Tabi onların gelmesi ile nargileciler ortadan kaybolmadı. Nargilecilerin bulunduğu bölge ile yeni oluşan bu bohem burjuva alanı arasında tarihi Kılıç Ali Paşa Camii bir nevi sınır oldu. İşte bu kesişim noktasında şu sıralar eski İstanbul’a dair güzel bir resim sergisi var. Bu sergiyi ziyaret edebilmek için tek yapmanız gereken Kılıç Ali Paşa Camii’nin avlusuna girmek ve ardından eski İstanbul resimlerinden oluşan ziyafetin tadını çıkarmak.
Tophane de Mimar Sinan İmzası: Kılıç Ali Paşa Camii Hakkında Bilgiler
Kılıç Ali Paşa Camii 1580 yılında Mimar Sinan tarafından yapılmış. Bu camii dönemin Osmanlı Kaptan-i Deryası (Deniz Kuvvetleri Komutanı) Kılıç Ali Paşa’nın adını taşıyor. Model olarak Ayasofya Camii alınmıştır. Onun küçük bir kopyasıdır denebilir.
Bu camiinin kendisi kadar hikayesi de oldukça ilginç aslında. Kılıç Ali Paşa, camii yaptırmak için dönemin Padişah’ı 3. Murad’dan yer ister. 3. Murad da sen Kaptan-ı Derya’sın. Denizin üstüne yap der ve ona camii için yer vermez. Bunun üzerine Kılıç Ali Paşa Mimar Sinan’a gider. Mimar Sinan Tophane rıhtımının kenarına taş, moloz, toprak yığarak camii inşaatına başlar. Bu açıdan Kılıç Ali Paşa Camii Osmanlı tarihinde deniz üzerine kurulan ilk camiidir.
İnşaatında Cervantes’in Calıştığı Camii (Kılıç Ali Paşa Camii)
Bu camii ile ilgili ilginç bir rivayet de Rasih Nuri İleri’ye ait. Onun araştırmalarına göre bu camiide Cervates’in de payı var.Don Kişot romanının yazarı Miguel de Cervantes’in osmanlı’da esir düştüğü dönemde bu camiinin yapımında çalıştırıldığını iddia ediyor. Camii’nin içinde meşhur İznik çinileri kullanılmış.
Tüm bu sergiyi caminin kendisi gibi tarihi avlusunda ziyaret edebilirsiniz. Camii’nin hemen yanında tarihi Kılıç Ali Paşa Hamamı da bulunuyor.