Geçtiğimiz günlerde Katar Havayolları, Turizm Ofisi ve Gezimanya tarafından düzenlenen turizm çalıştayına davetliydim. Burada hem yetkili kişilerden hem de ülkeyi gezmiş blogger arkadaşlarımızdan Katar hakkında güzel bilgiler edindik. Katar’da yaşam, Katar’da gezilecek ve görülecek yerler, Katar’da yapılacak şeyler, Katar gece hayatı gibi konularda oldukça besleyici bir çalıştay idi.
Ülke hakkında Türkiye‘de çok da ciddi bir turizm algısı yok. Oysa ülke özellikle lüks turizm anlamında ilgi çekici olanaklara sahip. En azından öyle olduğunu blogger arkadaşlardan dinledik. Ben de onların yalancısıyım 🙂 Bu çalıştay esnasında edindiğim bilgileri sizlerle paylaşacağım.
instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam
Katar Hakkında Bilgiler
Türkiye’de Katar denince ilk olarak akla klasik bir Orta Doğu ülkesi geliyor. Sonra da doğalgaz, Lig TV’nin sahibi Bein Sport ve dünyaca ünlü medya kuruluşu Aljazeera geliyor. Bir de Orta Doğu’nun ilk 5 yıldızlı havayolu şirketi ve Barselona futbol takımının göğüs reklamı sponsoru olan Qatar Havayolları. Ülkenin Birleşik Arap Emirlikleri‘ne (BAE) bağlı bir emirlik olduğunu bile düşünenler var. Açıkçası ülke hakkında çok da bir fikrimiz yok.
Katar Nerede?
Öncelikle burası, Arap Yarım Adası’nın doğusunda sadece Suudi Arabistan ile komşu olan ve etrafı Basra Körfezi ile çevrili bir ülke. 11 bin 500 km karelik bir yarım ada olan ülkenin kesintisiz 563 km’lik bir kıyı şeridi var.
“Katar” Arapça’da yağmur damlası demek. Arap yarımadasında en çok yağmur düşen ülke olduğu için bu adı koymuşlar.
Burası 1971 yılından beri bağımsız bir ülke. Bu topraklar yıllarca birçok ülkenin egemenliği altına girmiş. Selçuklular ve Osmanlılar da bu topraklarda hakim olan devletler. En son İngiliz egemenliğinde olan ülke bugün Şeyh Tamin bin Hamad Al Thani tarafından yönetiliyor. Ülke Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi’nin (KİK) 6 üyesinden (Suudi Arabistan, BAE, Kuveyt, Umman, Bahreyn) biri. Ekonomisi özellikle doğalgaz gelirlerine dayanıyor. BP verilerine göre dünyanın en büyük 3. kanıtlanmış gaz rezervlerine sahip. Hal böyle olunca da Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) bakımından (Kişi başı 94 bin $) dünyanın en zengin ülkelerinden biri.
Yaklaşık 2,3 milyon nüfusa sahip ülkenin başkenti ve en büyük şehri Doha.
Telefon kodu: +974
Para birimi: 1 Katar riyali = 1 TL (Evet hesap yapma sıkıntısı yok. Ancak para birimleri dolara sabitlenmiş. 1 dolar=3,64 QR) ülke bize göre biraz hatta birazdan da öte pahalı
Katar resmi dili: Ülkenin resmi dili Arapça ancak İngilizce de yaygın bir şekilde konuşuluyor.
Katar’da Saat Kaç?: Türkiye ile aynı ve onlar da gün ışığından faydalanmak için saat ayarlaması yapmıyor.
Vize: Katar vizesiz gidilebilen ülkeler arasında.
Elektrik: 220/240 volt AC 50 Hz. 3 pinli 13 amperlik soket kullanıyorlar. İşin özeti bizdeki soketlerden farklı İngiltere’dekiler ile aynı soketleri kullanıyorlar. Bu yüzden yanınıza uluslararası adaptör getirmeyi unutmayın.
Katar’da Yaşam
Burası bir İslam ülkesi ancak bu konuda çok tutucu bir ülke değil. Ülkede çok fazla yabancı yönetici çalışıyor. Bu yüzden dolayı çoğu Arap ülkesine göre oldukça rahat bir ülke. Giyim kuşam anlamında karşılıklı saygı bekleniyor. Kadınlar kapanmak zorunda değil hatta plajlarda bikinili olabilirler ancak şehir merkezinde bu tür kıyafetlere müsaade edilmiyor.
Ülkede bayramlar genelde ay takvimine göre belirleniyor. Bir tek Katar Ulusal Günü (18 Aralık) ve ve Ulusal Spor Günü (Şubat ayının ikinci salı günü) güneş takvimine göre belirleniyor. Cuma ve cumartesi resmi tatil, pazar ise iş günü.
Katar’da İş İmkanları ve Katarlı Kadınlar
Bölgede hem iş imkanları hem de yaşam olarak rahatlık gibi unsurlar devreye girince ülke çalışmak için Orta Doğu’nun en cazip ülkelerinden biri oluyor. Türkiye’den de ülkeye çalışmaya giden birçok yönetici ve işçi var. Bu konuda Türklerin ilgisi oldukça yüksek. Google’da Türkiye’de ülke ile ilgili aramalarda Katar’da iş imkanları ilk sıralarda yer alıyor.
Bu aramaların yanında Katarlı kadınlar araması da dikkatimi çekti. Çıkan sonuçlara ve bu sonuçlar sonunda sıralanan sitelere baktığımda çıkardığım izlenim şöyle: Eşleri burada çalışacak ya da direk kendisi çalışmak için ülkeye gidecek Türk kadınları, Katar’da kadın olmak nasıl bir şey merak edip, ilgili yazıları okuyor. Edindiğim izlenim şu ki, yabancı iseniz ülkede kadın olmak çok da sıkıntılı değil. Yabancılara çok karışmıyorlar.
Sağlık
Ülke yaşamı konusunda en ilgi çekici bilgi ise sağlık konusunda idi. Ülke sağlık konusuna ciddi yatırımlar yapıyor.
Burada tatil yaparken ilk 3 gün başınıza bir şey gelirse hiçbir ücret ödemeden sağlık hizmetinden faydalanabiliyorsunuz.
Eğitim
Ülkenin önem verdiği alanlardan bir diğeri de eğitim. Doha’da bir eğitim vadisi kurulmuş. Burada Georgetown Üniversitesi gibi ABD’nin prestijli üniversitelerinin kampüs açması sağlanmış. Doha’da okuyup Georgetown Üniversitesi diploması almak mümkün. Bu vadi duyuldukça ülke Orta Doğu’da çok ciddi bir eğitim merkezi olabilir.
Spor
Ülkenin spora olan ilgisi Barselona sponsorluğu ile aşikar. Bunun yanında 2022 yılındaki Dünya Kupası Katar’da gerçekleşecek. Dünya Kupası için 7 prefabrik stadyum yapılacak. Turnuva bittiğinde ise bu statlar sökülüp ihtiyacı olan Afrika ülkelerine bağışlanacakmış.
Her yıl Dünya Tenis Turnuvası Doha Cup ile başlıyor. Ülkede at yarışları ve golf de önemli sporlar arasında. Ayrıca Doha’da kurulan Espar Akademi de önemli bir spor yatırımı.
Dünya Kupası için 7 prefabrik stadyum yapılacak. Turnuva bittiğinde ise bu statlar sökülüp ihtiyacı olan Afrika ülkelerine bağışlanacak
Sanat
Maslow piramidinde üstlere çıktıkça sanat da olmazsa olmazlar arasına geliyor. Ülkede Katara adında bir sanat kasabası kurulmuş. Burada önemli sergiler ve workshoplar gerçekleştiriliyor. İslami Sanatlar Müzesi ülkede muhakkak ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri olarak gösteriliyor.
Katar Gece Hayatı
Ülkenin gece hayatı daha çok otellerin içindeki barlar ya da gece kulüplerinde yoğunlaşıyor. Genelde sınırlı sayıda bu tarz mekanlarda alkol izni var. Burada da ancak yabancılara pasaportlarını göstermeleri karşılığında alkol satışı yapılıyor. Çok zengin bir ülke olduğu için ülkede gece hayatı Türkiye’ye göre oldukça pahalı. Perşembe ve cuma düzenlenen beach partiler de turistler için tavsiye edilen eğlenceler.
Katar’da Gezilecek ve Görülecek Yerler
Banana Adası, KatarDoha Corniche, Souq Wagif, İslam Eserleri Müzesi, Katara Kültür Köyü, Pearl-Qatar, ülkenin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki tek eseri Al Zubarah Kalesi, Khor Al Adaid ve Banana Adası. Özellikle balayı çiftleri için Banana Adası fotoğrafları Maldivleri andırıyordu. Ancak burada fiyatlar pek de ucuz değilmiş haberiniz olsun.
Çöl Safarileri
Ülkede çöl safarisi yapacakların “Kumun şarkısı” yapmasını şiddetle tavsiye ediyorlar. Otomobilin motorunun kapatılıp yokuş aşağı giderken sadece kumun çıkardığı sesi dinlemenize bu ad veriliyormuş. Ülkenin çöl safarilerinin diğer ülkelerden farkı çölün bitiminde denize ulaşıyorsunuz. Gece çölde çadırda konaklayıp, sabah Basra Körfezi’nde güneşin doğunu izlemek ve ardından denize girmek büyük lüks olsa gerek. Dünyada bir benzeri de İran Körfezi’ne açılan çöllerde oluyormuş. Tercih sizin Katar mı İran mı?
Katar’da Nerede Ne Yenir?
Ülke gastronomi anlamında pek bilinmese de alım gücü yüksek bir ülke olması ve yabancı çalışanların yoğunluğu nedeniyle çok farklı ülkelerin mutfaklarının en iyi örneklerini burada bulabiliyorsunuz. Özellikle Doha Corniche bu anlamda çok iyi bir adres imiş. Ülkeden yeni dönen Kemal Kaya, ülkenin gastronomi anlamında Singapur ile kıyaslanabilecek bir zenginliğe sahip olduğunu söylüyor.
Katar’a Nasıl Gidilir?
Ülkeye Türkiye’den THY, Katar Havayolları ve Pegasus direkt uçuşlar gerçekleştiriyor. Yaklaşık 4 buçuk saatlik bir uçuşla İstanbul’dan Doha’ya ulaşabiliyorsunuz. Genelde biletler biraz pahalı ancak takip ederseniz Katar Havayolları ciddi kampanyalar yapıyor. Bundan sonra ülke turizmini arttırmak için daha da çok kampanyalar yapacaklarını söylediler. Ayrıca Doha Havalimanı önemli bir aktarma noktası. Uzak Doğu ve Afrika uçuşları için Doha aktarmalı uçanlar 6 saat ve üstü bekleme süreleri varsa ücretsiz şehir turlarına katılabiliyorlar. Ayrıca ülke bize göre çok pahalı vurgusunu sıkça kullanmış olsam da taksi ücretleri oldukça ucuz imiş. Bir taksi ile şehri 1 kaç saatliğine gezmeye de çıksanız taksilere çok da para ödemiyormuşsunuz.
Not: Yazıdaki tüm fotoğraflar geçtiğimiz günlerde Doha’dan gelen Ahmet Buğra Tokmakoğlu’na (kesfetsek.com) aittir.
Güzel özetlemişsin. Eline sağlık.
Afiyet olsun 🙂
Sealine ve Banana Island güzel bir deneyimdi. Eline sağlık.
“KATAR” ARAPÇA’DA YAĞMUR DAMLASI DEMEK. ARAP YARIMADASINDA EN ÇOK YAĞMUR DÜŞEN ÜLKE OLDUĞU İÇİN BU ADI KOYMUŞLAR. Demişsiniz, ben ise, ülkenin ismini “lokomotif ve vagonlardan oluşan dizi, yük katarı gibi taşıt dizisi anlamına gelen katar kelimesi”nden alıyor diye biliyordum. Acaba hangisi doğru? Zira oradayken rehber böyle söylemişti.
Katar Havayolları yöneticisi söyledi bu bilgiyi. Rehber mi Katar Havayolu Yöneticisi mi? :))
Kafada deli sorular 😛
Qatar Airways’ten Zeynep Hanım söyledi yağmur damlası diye. 🙂
Bu arada Kataca Camii ve Güvercin Kulesi fotoları bendenizin (:
Buğra söylemedi belirtirim
Belirtmenizi için değil, Güvercin Kulesi fotoğrafında Buğra’nın kolu görünüyor 😀
ben 20 yıldır katar dayım katar ın yagmur anlamında oldugunu sımdı sızlerden duydum yagmur un arapcadakı anlamı Mataar.katar degıl .saygılarımla…
Açıkçası ben de Katar Havayolları Yöneticisi’nin yalancısıyım. 🙂
şahin bey iyigünler
biz 30 kasımda 3 günlüğüne gitmek istiyoruz katara gezmek için süre yeterlimi sizce ve iyi bir otel önerebilirmisiniz