Son zamanlarda bir Bitcoin ve Blockchain çılgınlığıdır gidiyor. Bitcoin’den şu kadar para kazandım diyenleri sıkça görüyorsunuzdur. Birçok kişi de “bu bitcoin nedir, blockchain nedir” diye merak ediyor. Hatta ikisini birbirine karıştıranlar da çok fazla. Aslında Bitcoin blockchain altyapısını kullanan hiçbir devlet merkez bankası tarafından basılmamış bir kripto para birimi. Bu para birimini özel kılan ise onun güvenli bir şekilde dağıtımını sağlayan altyapısı Blockchain.

Türkçe olarak blok zinciri olarak da adlandırılan  blockchain özetle şifrelenmiş şekilde veri yönetimi sağlayan dağınık yapıda bir veritabanı sistemi olarak tanımlanabilir. Satashi Nakamoto sahte adını kullanan kişi ya da kişiler tarafından aslında dijital kripto para birimi Bitcoin için oluşturulan blok zinciri hızlı ve güvenli bir sistem olmasıyla ön plana çıkıyor. Sistem para akışının pek çok kaynaktan aynı anda onaylanması prensibi ile çalışıyor. Tüm bu özellikleri ile de finans dünyası dışındaki sektörlerin de ilgisini çekiyor. Bunların başında da otomotiv sektörü yer alıyor.

instagram hesabımı takip edin –>@cokgezenadam

Geleceğin otomobilleri için blockchain şart

Porsche blockchain

Otomotiv sektörü artık sizi bir yerden bir yere götüren araçlar üretmekten öteye geçtiler. Sektör mobilite çözümleri sunan teknoloji şirketlerine doğru evriliyor. Otomobiller birbirleri hatta başka makinelerle de konuşan mobilite cihazları olmaya doğru evriliyorlar. Sürücüsüz otomobiller, birbirleri ile ve diğer cihazlarla konuşma mantığı ile hayata geçiriliyor.

Bu konuda en ilginç örneklerden biri de Posche’ye ait. Alman lüks spor otomobil üreticisi Porsche, teknoloji şirketi XAIN ile birlikte blockchain uygulamalarını doğrudan otomobiller üzerinde test etmeye başladığını duyurdu. Bu girişim sayesinde şirket blockchain teknolojisini bir otomobilde uyarlayan ve başarıyla test eden ilk otomobil üreticisi oldu. Porsche bu teknolojiyi geliştirerek otonom sürüş sistemlerinin gelişimine ivme kazandırmayı hedefliyor. 

Porsche Yalnız Değil

Bu teknoloji üzerine çalışan bir tek Porsche değil. BMW, General Motors, Ford ve Renault gibi otomotiv endüstrisinin dev markaları da blockchain teknolojinin potansiyelini otomotiv ve taşımacılık endüstrisinde geliştirmek için bir araya geldi. MOBI-Mobility Open Blockchain Initiative ( hareketlilik üzerine açık blockchain girişimi) ismi ile duyurulan ortaklığın 30 aşkın kurucusunun arasında teknoloji firmalarının yanı sıra otomotiv sektörünün geleneksel üreticileri de yer alıyor. 

Öte yandan işin içine bu denli teknoloji girince de ister istemez siber korsanların (hackerlar) ağzı sulanıyor. Siber saldırganlar bugün araçların direksiyonlarından fren sistemlerine kadar birçok sistemini kontrol edebilecek seviyedeler. Bu da doğal olarak geleceğin otomobillerinde önemli güvenlik ihtiyacına neden oluyor. Blockchain işte tam da burada devreye giriyor. İşlemlerin pek çok farklı nokta tarafından kontrol edilmesi, blok zincirinde sahtekarlık yapılması ihtimalini azaltıyor.

Blockchain’in diğer kullanım alanları

blockchain

Blockchain teknolojisinin otomotiv sektöründe kullanımı sadece araçların siber korsanlara karşı korunması ile sınırlı değil. Zaten öyle olsaydı otomobil dünyasına yön veren teknolojiler arasında gösterilmezdi. Bu platform, otomobillerin tedarik zincirinden, akıllı fabrikalarda üretimine, cihazların takibinden mobilite çözümlerine kadar birçok alanda fırsatlar sunuyor.

Geleceğin akıllı ulaşım dünyasında giderek araç paylaşımı gibi sistemlerin de popülerleşeceği bir gerçek. Bu alanda da blok zinciri hem sitemin güvenliğini hem de ödeme altyapısını geliştirmeye aday bir sistem olarak ön plana çıkıyor.

Otomobil satın alma deneyimi değişecek

Yine önümüzdeki dönemde otomobil satın alma deneyimi de çok farklı bir boyut kazanabilir. Elektronik araç tahvili ile otomobil satın alma olası çözümlerden biri olabilir. Bu sürecin sağlıklı yönetimi içinde blockchain altyapısı en doğru çözümlerden biri olarak dikkat çekiyor.

Ayrıca bu altyapının tek artısı güvenli olması değil. Veri paylaşım hızı da blok zincirini avantajlı kılan bir diğer özelliği. Bunun yanında maliyet avantajı da sağlıyor çünkü veri birçok yerde tutulduğu için sizin ayrıca sunucu masrafı yapmanız gerekmiyor. Güvenlik, hız ve maliyet avantajları bir araya gelince de otomobil dünyası blok zinciri ile yapılabilecek ne varsa keşfetmeye çalışıyor.

Türkiye’de blockchain ne durumda?

Tüm dünya blockchain ile yatıp kalkarken doğal olarak Türkiye‘de de bu alanda tüm sektörler ciddi bir merak ve öğrenme yarışı içerisinde. Türkiye’de bu teknolojisinin yaygınlaşması için kurulan Blockchain Türkiye Platformu’nun (BCTR) de bunun en güzel örneklerinden biri. Platformu bugün 10 farklı sektörden 32 üyeye sahip. Bu üyelerden biri de otomotiv sektöründen: Ford Otosan CDO (Chief Digital Officer) Hayriye Karadeniz. Ford Otosan gibi Türkiye’de üretim ve Ar-Ge yapan otomobil üreticilerinin bu teknolojiye kayıtsız kalması beklenemez. Bu alandaki bilgiler arttıkça diğer markalar da çalışmalarını elbet hızlandıracak.   

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz