Bir gün evde sıkılıyorum. Acaba nereye ucuz bilet bulabilirim diye bakarken bir de ne göreyim. Azerbaycan‘ın başkenti Bakü‘ye gidiş dönüş 60 dolara uçak bileti var. Ama benim yıllık iznim olmadığı için cuma gidiş pazartesi sabah dönüş şeklinde bakınca yaklaşık 310 TL’ye çıktı bu rakam. Olsun yine de varım dedim ve aldım bileti. Bileti aldıktan sonra da Bakü’de yaşayan arkadaşlarımı aradım Bakü’de nerede ne yenir belirle Bakü’yü yemeye geliyorum dedim.
Bir sene önce Bakü’yü kapsamlı bir şekilde gezmiştim. Bu yüzden bu sefer Bakü’de gezilecek ve görülecek yerler yerine Bakü’de nerede ne yenir ne içilir temalı bir gezi gerçekleştirdim. Azerbaycan’ın meşhur yemekleri ve, Bakü’nün meşhur restoranları için 2 günüm vardı. Tabi süre sınırlı olduğu için birçok yeri de es geçmiş olabilirim. Bu yüzden bu yazıya bir Bakü yeme içme rehberinden daha çok Bakü yeme içme notları olarak bakın. Bu arada bu geziden de yaklaşık 1 buçuk sene sonra yani Nisan 2019’da Bakü’ye yeniden gittim. Oradaki tecrübelerimle bu yazıyı güncelledim.
instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam
Azerbaycan Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Öncelikle Bakü’ye gitmeden önce bilmeniz gereken bazı bilgileri paylaşayım. Odlar Diyarı yani Ateşler Ülkesi olarak da bilinen Azerbaycan Cumhuriyeti Kafkaslar’da Hazar Denizi kıyısında yer alıyor. Yaklaşık 10 milyon nüfusun 4 milyona yakını başkent Bakü’de yaşıyor.
Ülkenin para birimi manat Kasım 2017’de yaklaşık 2,2 TL ediyordu ama 2019 nisan ayında gittiğimde 3,3 TL olmuştu. Türkiye’ye göre birçok şey pahalı ancak söz konusu yemekler olunca çok daha ucuz.
Türk vatandaşlarının vize alması gerekiyor ama havalimanında 10 dolar ve 1 sayfa forum doldurarak çok kısa sürede vize alınıyordu. Benim son gidişimde 2-3 dakikada vizemi almıştı. 2019 Nisan ayında gittiğimde ücret 11 dolar olmuş. Artık vizeyi makineden kredi kartı ile ücret ödeyip alabiliyorsunuz. Üstelik makine başında bekleyip size yardımcı olan memurlar da var. Makineden alınca vize kağıt çıktısı olarak geliyor, pasaportunuza yapıştırmıyorlar. Ayrıca vizeniz mailinize de geliyor.
Bakü’ye Nasıl Gidilir?
İstanbul’dan Bakü’ye THY, Azal ve Buta direkt uçuyor. Ben gidişte Azerbaycan bayrak taşıyıcısı Azal ile Atatürk Havalimanı’ndan cuma 20:45 uçuşu ile gidip, pazartesi de Azal’ın low cost (ucuz havayolu) markası Buta ile pazartesi sabah 7:45 uçağı ile sabah 9:45’te Sabiha Gökçen’e döndüm. Buta’dan erken bilet alırsanız 30 dolara tek yön bilet alınıyor ama el bagajına bile para istiyor. Bu yüzden benim tavsiyem 10 kg hak veren 45 dolarlık bileti almanız.
Bakü’de Nerede Ne Yenir Gezi Notları
Neyse sizi detaylarla boğmadan işin keyifli kısımına yani Bakü’de nerede ne yenir faslına gireyim. Ben cuma akşamı gece 1 gibi Bakü’ye vardım. Burada sağolsun arkadaşım beni havalimanında karşıladı ve onun evine geçtik. Sabah da onun evinde kahvaltı yaptık. Ardından çetenin geri kalanı ile buluşmak için Bakü şehir merkezine indik ve böylece Azerbaycan yemekleri ile ilgili serüvenimiz başladı.
Meşhur Azerbaycan Yemekleri
Size Bakü’de nerede ne yenir ne içilir serüvenimizi anlatmadan önce Azerbaycan’ın meşhur yemeklerinden ve mutfağıdan kısaca bahsedeyim size. Öncelikle Azerbaycan oldukça zengin ve leziz bir mutfağa sahip. Üstelik benim gibi et obursanız çok güzel etleri çok da uygun fiyatlara yiyebiliyorsunuz. Ülkenin mutfağında 30 çeşit dolma ve sarma, 100 çeşit pilav olduğu biliniyor.
En Bilinen Azerbaycan Yemekleri
Düşbere – Azerbaycan mantısı
Qutab – Azerbaycan gözlemesi
Dovğa – Yoğurt ve yeşilliklerle yapılan çorba
Xingel – Gürcü mantısı (Kars’ta hingel olarak da yapıyorlar)
Dolma – Bizimkine göre daha ufak ama çok lezzetli
Piti – Şeki şehrinin nohut ve etle saatlerde çömlekte ısıtılarak yapılan meşhur yemeği
Lüle kebabı – Azerbaycan’ın en çok tercih edilen kebabı. Dış görünümü silah lülesine benzediği için lüle kebabı denmiş. Efsane bir lezzet.
Mürebbe – Çay ile ikram edilen reçel
Düşeş– Armut gazozu (Genelde Fransız orijinli düşeş armudundan yapıldığı için adı düşeş kalmış)
Azerbaycan’da Çay Kültürü
Azerbaycan’a gitmeden önce bilmeniz gereken bir diğer şey de çay kültürleri. Azerbaycanlı kardeşlerimiz de aynı bizim gibi çayı çok seviyorlar. Ama onların içtikleri çay da demleme teknikleri de, servis edişleri de bizden farklı. Birçok yerde çay istediğinizde size keklik otlu siyah çay geliyor. Nanegillerden olan keklik otu çaya çok güzel bir aroma katıyor. Açıkçası Azerbaycan’a gidenlere bu çayı denemelerini şiddetle tavsiye ederim. Çay istediğinizde genelde size demlik geliyor. Çay sıcak su ile demlendikten sonra 4-5 dk ateşte tutulup sadece demlikle size servis ediliyor.
Çayın servisindeki bir diğer değişiklik ise şeker yerine ortaya “mürebbe” yani reçel servis ediliyor. Çay yapan her yerde muhakkak ayrı bir de mürebbe menüsü oluyor. Genelde 1 demlik yanına 2 çeşit mürebbe alınıyor. Çay bardaklarının yanında 2 adet bardak altı dağıtılıyor. Bunlardan biri çay bardağı için diğeri de ortadaki mürebbeden kendinize almanız için dağıtılıyor.
Bakü’de Nerede Ne Yenir?
Neyse bu kadar ön bilgiden sonra size nerelerde neler yedik onları anlatayım. Biraz Bakü’nün tarihi merkezi İçeri Şeher’de gezdikten sonra bir çay molası için surların hemen dışındaki parkta yer alan La Fontaine’e gittik. Buraya gitmeden önce ise sur içindeki bir büfeden birer qutab aldık. Bu arada mekanları anlatırken birçok kez size fiyatları hakkında da bilgi vereceğim. Ancak burada sağolsun arkadaşlar Gökhan ve Ferit Bey elimizi cebimize sokmaya imkan vermedikleri için bazı yerler hakkında fiyat paylaşma imkanım olmadı.
Mekan başlıklarında Google maps konumlarını bulabilirsiniz.
La Fontaine
Qutablarımızı yedikten sonra ilk çay molamızı İçeri Sheher’in surları dışında kalan Filormaniya Parkı’nda yer alan La Fontaine’dee içtik. La Fontaine aslında bir brasserie cafe. Parkta çok güzel manzarası ile özellikle sıcak havalarda güzel bir mola noktası. Biz soğuk nedeniyle dışarıda çok dayanamayıp içeri girdik. Burada Azerbaycan’ın meşhur keklik otlu çayından içtik. Yanında da vişneli ve armutlu mürebbe aldık. 1 demlik çay için 3, mürebbeler için de 5’er manat ödedik. Yüzde 10 da servis ücreti ile 14,3 manata (32 TL) çıktık.
Qedim Qebele
Çay molasından sonra biraz daha İçeri Şeher’de gezip bir sonraki lezzet durağımıza gittik. Buralara hep arkadaşların arabası ile gittiğimizden dolayı size nasıl gidilir tarif edemiyorum ama Google maps konumlarını başlıklarda bulabilirsiniz. Qedim Qebele Bakü’deki favori mekanlarımdan biri oldu. Mekan büyükçe bir avlu etrafında özel odaların olduğu bir restoran. Bakü’de birçok restoranda bu özel oda konseptini göreceksiniz. Biz de bu özel odalardan birine geçtik ve etlerimizi sipariş ettik.
Ortaya yeşillik domates salatalık, peynir ve patlıcanlı meze söyledik. Asıl yemek olarak ise Bakü’de yediğim en güzel şey olan sebet ve hamuraltı siparis ettik. Sebet, tandırda kuzu kafes oluyor. Biraz bekliyorsunuz ama efsane bir sunum ve efsane bir lezzet sizi bekliyor. Açıkçası Bakü’de nerede ne yenir diye sorduklarında ilk söyleyeceğim şey bu olur sanırım. Bunun ücreti 60 manat (134 TL). Yaklaşık 4 kişi rahat yersiniz.
Yayına söylediğimiz hamuraltı da güveçte etin hamurla kaplanmış hali. Açıkçası bunun da hem sunumu hem de lezzeti çok iyi idi. Fiyatı ise 40 manat (90 TL) idi. Meşhur düşeşin fiyatı ise 2,5 manat. Burası Azerbaycan ortalamasına göre orta üstü bir yer. Yani fiyatlar ortalamanın biraz üstünde ama çok güzel ve kesinlikle denenmesi gereken bir yer.
Çay Evi 145
Yemekten sonra biraz gezip sonrasında yeniden bir çay molası verelim dedik. Bu sefer ki adresimiz ise Çay Evi 145 oldu. Burası Bakü’nün 145 Group adlı bir zincirinin 8 markasından biri. Çay Evi 145 Neftçiler Caddesi’nde 24 saat açık olan içinde nargile de içebileceğiniz bir çaycı. Burada da yine kapalı özel oda ya da perdeli oda konseptleri mevcut. Mekanda çayımızın yanında 2 çeşit mürebbe ve 1 nargile aldık. Özellikle çayı o hafta sonu Bakü’de içtiğim en iyi çay idi. Çay severlerin burayı da not etmesini tavsiye ederim.
Burası Çay Evi 145’in İçeri Şeher’deki şubesi. Qız Galası’nın hemen çaprazında terası olan güzel bir makan. Burada nargile yok. Biz ortaya bir Lenkeran çayı ve cevizli mürebbe söyledik. Çay 10 manat, mürebbeler ise çoğu 8 bazıları ise 10 manat.
Qesr Restaurant
Akşam son durağımız ise Bakü’nün Ahmedli bölgesinde bir mekan idi. Bu bölge Bakü merkeze göre fiyatların çok daha uygun olduğu bir yer. Burada hem Galatasaray’ın maçını izlerken hem de mezeler atıştırdık. Burada özellikle “semicka” favorim oldu. Semicka kuzu kaburganın kalan bölümlerinden yaptıkları bir atıştırmalık. Maç izlerken cips ve çereze son, artık yeni moda semicka 🙂 Bakü’de nerede ne yenir sorusuna ikinci cevabım da Qesr’de semicka olur.
Qazmaq Cafe Restaurant
Seyahatimin ikinci gününde değerli arkadaşım Firuze’nin davetlisi olarak kahvaltıya Bakü İcheri Sheher’deki Qazmaq Cafe Restaurant’taydık. Burası da yine 145 Group’a ait mekanlardan biri. İçerisinin dekorasyonu da Çay Evi 145’te olduğu gibi oldukça geleneksel.
Burada da peynirler, qutablar, menemenler ne varsa yedik valla. Azerbaycan’da siz özellikle söylemezseniz çay kahvaltından sonra geliyor. Olur da buraya giderseniz özellikle kahvaltı zamanı istediğinizi söylemeyi unutmayın.
Şeki Restaurant
Bakü’de son durağımız ise şehrin en meşhur restoranlarından olan Şeki restaurant idi. Burası hem atmosfer olarak hem de yemekler olarak çok güzel bir yer. Ortasında bir avlu olan 3-4 katlı bir bina. Her katta avluyu gören özel odalar var. Biz de 2. katta bir odaya geçtik. Avluda Azerbaycan’ın meşhur geleneksel müzikleri mugam söyleyen bir grup vardı. Biz yemeğimizi yerken onların müzik ziyafetlerini dinledik.
Yemek olarak ortaya klasik mezelerden aldıktan sonra, lüle kebabı, kuzu şiş, Azerbaycan’ın Şeki şehrinin meşhur yemeği Piti söyledik. Bunlardan sonra da çerez olarak tabi ki de semicka yedik. 4 kişi toplam 122 manat (272 TL) ödedik. Bu arada burasının da şehrin kalbur üstü mekanlarından biri olduğunu belirtmekte fayda var.
Şehirde son gezimde anca bu kadar yer keşfedebildim. Ancak 1 yıl önce geldiğimde keşfettiğim yerleri de sizlerle paylaşmamda fayda var. O zaman iş nedeniyle geldiğim için biraz daha pahalı yerlerde yediğimizi de hatırlatmamda fayda var.
Sehrli Tandır
Bir sene önce Bakü’ye geldiğimizde İçeri Sheher’de bir şeyler atıltırmak için durduğumuz ilk mekan burası idi. Adından da anlaşıldığı üzere içeride bir tandır var. Ekmekleri tandırda yapıyorlar. Biz burada ortaya biraz yeşillikler ve peynir söyleyip sonrasında da saç tava yemiştik. Saç tavaları bizimkinden biraz farklı ama oldukça lezizdi. Bir de tarhun suyu (tərxun suyu) içtik. Sonrasında da çay ve mürebbe aldık.
Manqal Restoran
İçeri Sheher’de Sehrli Tandır’ın hemen yanında Manqal isimli bir etçimiz daha var. Buraya da geçen yılki seyahatimizin son gününde gelmiştim. Adından da anlaşılacağı üzere burasının olayı mangal. Özellikle lüle kebabı için deneyebilirsiniz. Tarihi Içeri Sheher’deki birçok yer gibi burası da şehir ortalamasının üzerinde fiyatlara sahip. (son gittiğimde restorasyondaydı)
Mugam Club
İçeri Sheher’de Qız Qalası (Kız Kulesi) yakınlarında yer alan Mugam Club şehrin en seçkin mekanlarından biri. Geniş ve güzel dekore edilmiş bir avlusu var. Yine isteyenler için çevresinde özel odalar mevcut. Avluda yemek boyunca mugam müzikleri canı olarak çalınıyor.
Buraya genelde şehrin kalentor abileri ve siyaset dünyasından isimler gidiyor. Biz Azerbaycanlı milletvekilleri ile yemek için burayı seçmiştik. Yemekteyken meclis başkanı da oradaydı, masadaki vekilleri görünce bizim masaya da uğrayıp selam vermişti. Yemekler ve ambiyans da ona göre.
Sedef Milli Metbex
Bakü Bulvarı’nda sahil tarafında yer alan atmosferi çok güzel lüks bir restoran. Azerbaycan’ın geleneksel mutfağını çok güzel bir ambiyansta yemek için oldukça iyi bir adres.
Gala Bazaar
Gezimizin son durağı Bakü Havalimanı yakınlarında uçağımızı beklerken bir şeyler atıştırdığımız Gala Bazaar’dı. Burası da şehirde gittiğim birçok yer gibi geleneksel ama bir o kadar da rafine dekorasyonu ile çok başarılı idi. Burada da kendimize özel bir oda seçip Azerbaycan yemeklerinin tadını çıkardık. Açıkçası uçak saatini beklerken zaman geçirilebilecek en keyifli mekanlar listesinde ilk sıralara kesinlikle yazılmalı. Fiyatların ise yine ortalama üstü olduğunu hatırlatmamda fayda var.
Bakü’de birçok şubesi olan mekanlardan biri. Mekan kebapları ile meşhur. Fiyatlar kebaplar için 7-10 manat bandında. Biz ortaya birkaç meze aldık. Kebap olarak da lüle kebabı, pirzola, kuzu şiş ve patates kebabı söyledik.
Son ziyaretimde Bakü’de yerel kahvaltı için İçeri Şeher’e gittik. Aslında niyetimizi Mangal’ın hemen yanındaki mekan idi ama restorasyon nedeniyle kapalı idi. Biz de Qaynana Restuarant’a girdik. Burada 10-15 dakika bir sıra bekleme süresinden sonra tandırın yanı başındaki masaya konuşlandık. Tandırda yapılmış ekmek ve Azerbaycan çayı ile güzel bir kahvaltı yaptık.
Kahvaltı sonrası Bakü sokaklarında bir miktar gezdikten sonra kahve molası için durağımız United Coffee Beans idi. Burası yeni nesil keyifli bir kahveci. Mekanın balkonunda kahve içerken kendinizi Paris’te bir kafenin terasında gibi hissediyorsunuz. Kahveleri de oldukça güzel.
Bakü’deki son lezzet durağımız ise şehrin biraz dışındaki 33 Cafe oldu. Burası Ahmedli taraflarında metro ile son durak olan Hazi Aslanov durağı çıkışında yer alıyor. Açıkçası buraları bilen bir arkadaşım olmasa önünden geçerken girmezdim. Öyle lüks bir yer değil ama meşhurmuş. Gürcülerin meşhur yemeği xengeli (hingel) en iyi yapan yerlerden biri. Bizim mantının biraz tombulu bu yemek. İçinde kişniş de oluyor. Gökhan kişniş sevmediği için bana yaprak xengel önerdi. Bu içine kıyma konan değil de dışına sos olarak dökülen versiyonu. Bunda kişniş olmuyor. Biraz Sinop mantısını andırıyor. Bir tabağı oldukça büyük. Ama biz ortaya ciğer, böbrek ve et de aldık. Bir de turşu ile birlikte toplam 22 manat ödedik.
Ne Cevap Burakayim …..Cok yasa Azerbijan………………
Bu yemeklerin neresi çok ucuz metak ettim doğrusu…
aslinda gidilen mekanlar sehrin merkezinde olan ve luks mekanlar onun icin fiyat pahali gele bilir,sehir merkezinden biraz uzaklasinca fiyatlarda 2-3 defa dusuyor
Karedeş ülke harika
Xingel başka gürcü xingeli başka. Gürcülerinki yuvarlak olandır, bizimki en son yediğiniz yaprak xingal