Türkiye ile Gürcistan arasında vizesiz hatta kimlikle seyahate izin verilmesi ile birlikte iki ülke arasında ciddi bir turizm oluşmaya başladı. Özellikle yaza yaklaşırken Trabzon’da başlayan ve Batum’a kadar süren bir yolculuğa ne dersiniz? Bu rotada gezilecek ve görülecek yerler ve yeme içme noktaları nedeni ile bolca mola vermeniz gerekebilir.  280 km’lik yolculuk boyunca yenmesi gereken lezzetler ve uğranması gereken durakları 8 adımda sizler paylaşıyorum.

instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam

1) Trabzon’da yerel lezzet duraklarını ziyaret edin.

Biz kahvaltı için Süleyman restoranı tercih ettik. Kahvaltıdan sonra zamanınız varsa  meşhur pidelerin yanında Trabzon’un meşhur pilavcısı Kalkanoğlu’nda pilav yiyebilir, Hüsrev’de meşhur kuru fasulyesinin ya da Akçaabat’ta Akçaabat köftesinin tadına bakabilirsiniz. Laz Böreği, muhlama, kuymak, karalâhana dolma turşu kavurma gibi yemekler de yine denemesi gereken lezzetlerin başında geliyor.

2) Trabzon’da Görülmesi Gereken Yerler

Sümela Manastırı

Trabzon’u Sümela Manastırı, Hamsiköy ve Torul Karaca Mağaraları’nı gezmeden şehri terketmeyin

3) Karnınız doyduysa artık Karadeniz Sahil yoluna koyulabilirsiniz

Samsun’dan başlayıp Sarp Sınır Kapısı’nda sona eren 542 kilometrelik bir şeridi kapsayan bu yol bölgede ticareti ve turizmi arttırmaya yönelik yapılmış. Ancak oldukça da eleştirilen bir yol.

4) Rize Derepazarı’nda Zümrüt-ü Anka Butik Otel’de Mola verin

Yeşiller arasındaki güzel manzarasında bir çay molası verdiğimiz Zümrüt-ü Anka Butik Oteli’nde kocakarı baklavasının tadına bakmanız önerilir. Otelin çevresinin kendi çaylığı ile çevrili olduğu düşünüldüğünde burada neden çay molası verdiğimizi kolaylıkla anlayabilirsiniz. Eğer Rize’de bize göre daha fazla vaktiniz olursa sahildeki Öz Balık’ta taze balık ve muhlamanın tadına bakabilirsiniz.

5) Batum’a varmadan öğle yemeği için Fırtına Deresi’ne gidin.

Bizim zamanımız kısıtlı olduğu için balık faslını Rize yerine Fırtına Deresi’ndeki Osmanlı Organik Alabalık Tesisleri’ne bıraktık. Ardeşen’e bağlı Fırtına deresi boyunca birçok balık restoranı bulunuyor.  Öğle yemeği için durduğumuz Osmanlı Restaurant’ın manzarası her yerde bulabileceğiniz türden değil. Yeşiller arasında akan Fırtına deresi üzerine kurulu tarihi Timisvat Osmanlı Taşkemer Köprüsü manzarası ile tereyağında kızarmış veya kiremitte fırınlanmış alabalığımızın tadı ayrı oluyor. Fırtına deresi boyunca daha başka taş kemer köprüler olsa da bu köprü iki kemere sahip tek taş köprü olması ile diğerlerinden ayrışıyor.

6) Fırtına Deresi Aktiviteleri

Fırtına Deresi’nde bölgenin önemli bir rafting merkezi. Ayrıca rafting dışında buraya kadar gelmişken Ayder Yaylası‘na uğramadan dönmemeniz şiddetle tavsiye olunur.

7) Sarp Sınır Kapısından nüfus cüzdanızla geçin

10 Aralık 2011 tarihi itibari ile Türkiye ile Gürcistan arasında iki ülkenin vatandaşları sadece kimlik kartları ile seyahat edebiliyorlar. Bu da iki ülke arasındaki yolcu yoğunluğunu oldukça arttırmış. Yoğun ilgi nedeniyle sınırı otomobillerle geçmek çoğu zaman üç dört saati bulabiliyor.

8) Gürcistan’ın cazibe merkezlerinin tadını çıkarın

1564 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethedilen ve 314 yıl boyunca Osmanlı iradesinde olan Batum, Mondros Ateşkes Antlaşması sonrası önce İngilizlere sonra Gürcülere bırakıldı. Batum geçmişte Çarlık Rusyası’nın, günümüzde ise Gürcistan’ın önemli bir tatil merkezi. Geniş caddeleri, görkemli tarihi binaları, dünyaca ünlü Botanik bahçesi ile Batum görülmeye değer bir şehir. Yaz döneminde şehir 24 saat yaşayan bir merkeze dönüşüyor.

2 YORUMLAR

  1. Merhaba. Paylaşımınız için teşekkürler. Acaba Batuma otomobil ile geçerken. Otomobilin ruhsat sahibinin arabada olması mı gerekiyor? Vekalet ile çözülebilecek bir durum mudur?

  2. GÜMRÜK GEÇİŞLERİ HAKKINDA

    *Türkiye ve Gürcistan vatandaşlarının iki ülke arasında nüfus cüzdanlarıyla seyahat etmelerini sağlayan düzenlemenin 10 Aralık 2011’de yürürlüğe girmesiyle vatandaşlarımız, Gürcistan’a, her girişte 90 günü aşmayan seyahatleri için vizesiz ve “nüfus cüzdanı” veya geçerli pasaportlarıyla seyahat edebilirler. Bunun dışındaki kimlik kartları ile (ehliyet vs.) geçiş yapılamamaktadır.

    * Yeni kimlik kartı başvurusu yapmış olan vatandaşlarımız, Eski nüfus cüzdanı ile yurtdışına çıkış yapamamaktadırlar.

    *T.C Kimliklerinin soğuk damgasının çok belirgin şekilde görülüyor olması, yırtık, deforme ve 10 yıldan eski kimliklerin turdan önce değiştirilmesi gerekmektedir.

    *Sarp sınır geçişinde dönemsel yoğunluklardan dolayı geçiş işlemlerinde gecikme yaşanabilir, bu konuda rehberiniz gereken uyarılarda bulunacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz