Son yıllarda Yunanistan tatili giderek popülerleşiyor. Bunda Yunanistan’da hem fiyatların Türkiye’nin turistik yerlerine göre daha ucuz olması, hem de fiyat kalite anlamındaki avantajı etkili oluyor. Ayrıca ulaşımı da oldukça kolay bir alternatif. Bugün İstanbul’da oturanlar için Yunan sınırına araba ile ulaşım sadece 2 buçuk saat sürüyor. Sınırı geçtikten sonra ise ardı ardına çok güzel alternatifler sizi bekliyor. Bunlardan biri de İskeçe, yani Yunanca adı ile Xanthi.
İskeçe (Xanthi) Nerede?
Şehir yaklaşık 60 bin kişilik nüfusu ile Batı Trakya‘nın en önemli kentlerinden biri. Türkiye sınırında uzaklığı ise yaklaşık 130 km uzaklıkta. Üstelik de tüm yol boyunca cillop gibi bir otobandan gidiyorsunuz. Yani Shengen vizeniz varsa bir haftasonu kaçamağı yapmak için oldukça ideal bir mesafede yer alıyor.
İskeçe (Xanthi) Tarihi
Batı Trakya’nın bu güzel şehrinin tarihi Milattan Önce 870’li yıllara dayanıyor. 1371’deki Çirmen Zaferi ile Batı Trakya ve İskeçe Türkler’e açılır. O gün bugündür de Türklerin yoğun olarak yaşadıkları yerlerden biri.
Nitekim şehri gezdiğinizde özellikle Türklerin yoğunlukla yaşadığı Ahiriyan Mahallesi‘nde (Palia Ksanthi-Eski Şehir)) Osmanlı mimarisi gözünüze çarpıyor. Burada evler ve dar sokaklar sizi Osmanlı‘dan kalma bir Anadolu köyündeymişsiniz hissine sokuyor. Zaten Ahiriyan Mahallesi‘nde neredeyse Yunan yok denecek kadar az. Şehirde Türkiye’nin bir de müftülüğü bile bulunuyor.
İskeçe’de (Xanthi) Gezilecek Yerler
- Burada ilk olarak Ahiriyan Mahallesi gezilebilir. Burası Osmanlı’nın izlerini görmek için oldukça güzel bir adres. Fotoğraf anlamında da sizi mest edecek bir bölge.
- Ayrıca cumartesi günü kurulan pazarı ziyaret etmeyi de unutmayın.
- Pazarı gezmeyi bitirdikten sonra şehrin tepe bölgesine doğru birçok kafeyi geçerek ulaşıp yol boyunca ve bu tepeden şehri fotoğraflayabilirsiniz.
- Şehrin ana meydanından başlayarak her yerde çok güzel kafeler göreceksiniz. Bir üniversite şehri olan İskeçe’de öğrencilerin zevkine uygun tasarlanmış bu güzel kafelerde soluklanıp, Yunan frappesinin tadına bakabilirsiniz.
- Ayrıca İskeçe nehrini köprü üzerinden fotoğraflayabilirsiniz.
- Şehrin meydanından başlayıp pazarda devam eden ve nehir üzerinden yeniden meydana dönen bu yürüyüş rotası boyunca birbirinden ilginç kareler sizi bekliyor olacak
Ya da Türkiye’de bir dönem görmeye alıştığımız bu seyyar pazarcılar gibi…
İskeçe Xanthi Restaurantlar ve Cafeler (İskeçe’de Nerede Ne Yenir?)
Burada da diğer Yunan şehirlerinde olduğu gibi deniz ürünleri konusunda oldukça iddialı bir şehir. İskeçe Müftümüz Ahmet Mete Bey’in daveti üzerine gittiğimiz Xanthippi Restorant şehre tepeden bakan bir manzaraya sahip oldukça şık bir restorant. Ayrıca porsiyonların oldukça büyük olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Ayrıca şehrin ana meydanında yer alan kafelerden birinde saat kulesine karşı frappe içmeyi de unutmayın
İskeçe (Xanthi) Alışveriş
Buraya kadar gelmişken, buradan eliniz boş dönülmez. Türkiye’ye 3 şey almadan dönmemenizi tavsiye ediyorum.
- Kahve
Yunanistan’da da aynı bizdeki gibi Türk kahvesi kültürü devam ediyor. Onlar her ne kadar buna Yunan kahvesi deseler de cezvede, hatta bazı bölgelerde köz üstünde cezvede kahve kültürü sürüyor. Kahveleri bizim Türk kahvemize benzese de aroması biraz farklı. Ancak lezzeti bizim damak tadımıza oldukça uygun. Servili Kurukahvecisi size gözünüzün önünde istediğiniz sertlikte ve miktarda kahveyi hazırlıyor. Sahibi de bir Türk olan Eşref Servili.
- Karyoka
Yunan çikolatası Karyoka’nın tadına bakmadan İskeçe’den ayrılırsanız yazık edersiniz. Üniversite yıllarımızda İskeçeli bir arkadaşımın bizi alıştırdığı bu lezzet gerçekten tadılmaya değer. Bunun için en iyi adres ise Papaparaskeva Pastanesi. Bu pastenede iki tip karyoka satılıyor. İkisinin şekli de lezzeti de birbirinden farklı. İkisinden karışık birkaç paket yapmanızı öneririm. Zira tek paket alırsanız, paket bittiğinden içinizi bir üzüntü kaplıyor.
- Kavala kurabiyesi
Bu bademli unlu kurabiyeler özellikle çayın yanında oldukça güzel gidiyor. Aslında unlu kurabiyeleri ile meşhur olan yer bölgede Kavala‘dır. Ancak Kavala’ya gitme niyetiniz ya da zamanınız yoksa İskeçe’de de bu kurabiyeler satılıyor. Kavala’ya bu kadar yakınken bu kurabiyelerden almadan dönmek de yazık olur.
İskeçe’ye (Xanthi) Nasıl Gidilir?
Yunanistan Otobüsleri
İstanbul’da oturanlar için birkaç alternatif var. Bunlardan birincisi otobüs. İstanbul’dan Dedeağaç’a Metro ve Ulusoy her gün sefer düzenliyor. Otobüsle sınıra 4 saat gibi bir sürede ulaşılıyor. Zaten Dedeağaç, sınırdan sadece 40 km uzaklıkta.
Şahsi Araç
İkinci alternatif ise şahsi aracınız. Şahsi aracınızla 5 saatlik süre 4 saate kadar düşebilir. Ayrıca Yunanistan içerisinde de çok daha rahat seyahat etme imkanı yakalarsınız. Dedeağaç dışında çevre şehirleri de ziyaret etme imkanınız olur. Ancak bunun için bazı evraklar gerekiyor.
- Öncelikle Schengen vizeniz yanınızda olmalı
- Araç kendi adımıza olmalı değilse mutlaka vekaletname almalısınız
- Yeşil sigorta en az 15 günlük yaptırmalısınız. Bunu tüm sigorta şirketleri yapıyor.
- Beynelmilel ehliyet çıkarmalısınız. Bu 350 TL gibi yüksek bir rakam. Ancak bunu Yunanistan sınırı dışında soran olmuyor. Ya da ehliyetinizi yenilenen ehliyetlerle değiştirirseniz beynelminel ehliyete de ihtiyacınız kalmıyor. Bunun için yapmanı gerekenleri bu LİNK‘teki yazımda detaylı şekilde anlattım.
yeşil sigortanızı çok uygun fiyata yapmak için 05055496507 arayın. 3 aylık yeşil sigorta 90 euro.
Açıkçası ben 80 Euro’ya yaptıran yer biliyorum ve oraya yaptırıyorum.
Hisar sigortada 50 euroya yaptirdim
iskeceden alinmasi gerekenlerde kavala kurabiyesi yerine kuruyemis demenizi beklerdim iskece kariokadan sonra kuruyemisi ile unlu bir sehir.
Onu da sizden öğrenmiş olduk ama Türkiye’deki kuruyemişçiler gibi zengin kuruyemiş çeşidine sahip dükkanlar göremedim İskeçe’ye gittiğimde. Bir de oranın yerelleri ile gezdim kimse de bu özelliğinden bahsetmedi
Sizbile karyokayı ve kavala kurabiyesini iskeçede üreten ve bu reklamını yaptığınız üreticiden daha lezzetli üreten birçok türk pastahanesi üreticii var iken bunun reklamını yapıyorsanız diyecek çok şey kalmıyo. Fakat burda suçun hepsi size ait değil size burda en kalitelisi diyenlerde Türk üreticileri yok satanlardadır.
Gürhan Bey merhaba. Açıkçası ben burada reklam yapmıyorum.Bu yazdığım pastaneden para almışlığım yok. Tam tersine yediklerim için herkes gibi ben de para verdim. Gittiğim bir seyahatte beğendiğim bir pastaneden bahsediyorum. Zaten yazının teması da en iyi karyoka ve kavala kurabiyesi nerede yenir şeklinde değil. İskeçe’ye giderseniz, nerede ne yiyebilirsiniz, nereleri gezebilirsiniz onu anlatıyorum.