29 Ekim 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı İstanbul‘un Yeni Havalimanı, 31 Ekim’den itibaren tarifeli uçuşlara başladı. Ama tam olarak bitmediği için sadece THY Ankara, İzmir, Antalya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Bakü (Azerbaycan) seferleri ile başladı. Ancak 10 Aralık itibari ile Adana ve Trabzon seferleri de başlıyor.

Havalimanı tamamlandıkça da seferler 3. Havalimanı‘na yani açıklanan resmi adıyla İstanbul Havalimanı ‘na kaydırılacak. Peki bu yeni İstanbul Havalimanı nerede? Buraya nasıl gideceğiz? İstanbul havalimanına toplu taşıma imkanı nasıl? 3. havalimanı ulaşım ücretleri ne kadar?  Yeni İstanbul Havalimanı’na en ekonomik nasıl gidilir? Yani herkes gibi benim de kafamda deli sorular vardı. 

İlk başlarda birçok uçuşumu da Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan alıyordum. Üstelik Florya’da yaşamama rağmen. Sonra birkaç zorunlu uçuş sonrasında İstanbul Havalimanı’na olan bakışım değişti. Florya’da oturan biri olarak Atatürk Havalimanı kalksın istemezdim tabi ama mevcutlara arasında da şuan İstanbul Havalimanı tercihim oluyor. İste size İstanbul Havalimanı’na yönelik izlenimlerim…

instagram hesabımı takip edin –>@cokgezenadam

Yeni İstanbul Havalimanı Hakkında Bazı Bilgiler

Yeni İstanbul Havalimanı
İstanbul Havalimanı’nın lale figüründen ilham alınarak tasarlanan hava trafik kontrol kulesi

Tamamlandığında 200 milyonluk yolcu kapasitesi ile hem Türkiye‘nin hem de dünyanın en büyük havalimanı olacağı iddia edilen İstanbul Havalimanı, İstanbul’un Avrupa yakasında yer alıyor. Genelde Radyo Trafik’ten duymaya alıştığım Tayakadın ve Akpınar mahalleri arasında inşa edilen İstanbul Havalimanı Göktürk Arnavutköy, Çatalca kavşağında yer alıyor. 

200 milyon yolcu kapasitesi olacak dedim ama ilk aşamada 90 milyon yolcuya hizmet verecek kapasitede olacak. Tüm çalışmalar bittiğinde 6 bağımsız piste sahip 500 uçak kapasiteli olacak. Şuan yolcu kapasitesi bakımından dünyanın bir numarası Amerika kıtasında ABD‘nin Atlanta kentinde yer alıyor. Atlanta Havalimanı yaklaşık 104 milyon yolcusu ile birinci sırada. Atatürk Havalimanı ise yaklaşık 63 milyon yolcusu ile 2017’de 15. sırada yer alıyordu. 

İstanbul’un 3. havalimanı olan İstanbul Havalimanı hakkında bir ilginç bilgi ise tasarımını Pininfarina ve AECOM’un yapmış olması. Pininfarina özellikle ikonik Ferrari tasarımları ile bilinen çok önemli bir tasarım merkezi. Hatta ben de İtalya Torino şehrindeki merkezilerini ziyaret etmiştim. Ferrari başta olmak üzere Alfa Romeo, Lancia, Masserati gibi birçok otomobil markasının tasarımlarını da yapmış bir yer. Pininfarina Müzesi hakkındaki yazıma da bloğumdan ulaşabilirsiniz.  Öte yandan her ne kadar lale figüründen esinlendiği söylense de uçuş kontrol kulesinin görseli benim gibi birçok kişiye bir kobra figürünü de andırıyor. Estetik olarak bence güzel olsa da benzetildiği hayvan itibari ile birçok espri konusu olmaya da aday. 

İstanbul Havalimanı İzlenimleri

Başta da belirttiğim gibi bu havalimanına karşı ön yargılarım nedeniyle bir süre direndim kullanmadım. Sonra mecbur kalıp kullanınca Sabiha Gökçen’e gitmek zulüm gelmeye başladı. Öncelikle ulaşım alanında sıkıntı olur diyordum ama 24 saat boyunca 15 dakikada bir Havaist seferleri olması ve bunların da yaygın olması bu sıkıntımı çözdü.

Havalimanı içi de genel olarak oldukça modern. Dış hatlar gidiş terminali gerçekten Türkiye’ye gelenleri etkileyecek güzellikte. İnsanların uyuması için yerler yapılmış. Atatürk Havalimanı’nda çok fazla yerlerde ve banklarda uyuyan transit yolcular vardı. Burada da var ama en azıdan daha çok insanı uyuma alanı konmuş.

Havalimanı içi mesafeleri uzun ama…

Havalimanı içi büyük evet ama Charles de Gaulle, Frankfurt gibi Avrupa’nın büyük havalimanları içi de oldukça büyük. Hatta Charles de Gaulles’de 2 uçuşunuz farklı terminallerdeyse havalimanı içi trenini kullanmanız gerekebiliyor. Frankfurt’ta da bazen 1 saatlik süre aktarmanızı yakalamak için yeterli olmayabiliyor.

Dış hatlar gelişte uçaktan inince uzun yol yürüme var ama çok da abartıldığı kadar değil. Burada kaybettiğiniz zamanı da pasaport kontrolünde kazanıyorsunuz. Atatürk Havalimanı’nda elite plus kartınızı bile olsa pasaport kuyruğu eziyet oluyordu. Burada normal yolcu kuyruklarından sıra beklemeden geçiyorum. Maşalah diyeyim nazar değmesin 🙂 Ben beklemek mi yürümek mi sorusuna yürümek diyenlerdenim. Beklemeye tahammülüm yok 🙂

Uçaktan indikten sonra taksi süresi can sıkıcı uzunlukta. Bunun başlıca nedeni pistlerden birinin hala bitmemiş olması. O tamamlanınca bu süre azalacakmış. Umarım çabuk biter. 1 saatlik uçuş sonra 40 dakika taksi süresi bir de üstüne havalimanı içinde uzun yürüyüş sıkıntı. Resmen eskiden uçak körüğe yanaşsın diye dua ederdim burada yanaşmasın diye. Yanaşmayınca shutlle sizi bavul alanının oraya götürüyor ve onca yolu yürümüyorsunuz 🙂

İç hatlarda THY’den minimum classic plus kartınız varsa doğrudan lounge’a girebiliyorsunuz. O zaman havalimanında mesafe çok uzun vs sıkıntınız da olmuyor. Uçak kalkana kadar lounge’da yiyip içip işlerinizi hallediyorsunuz. Uçak kalkmaya yakın da bir shuttle sizi uçağa kadar götürüyor. Seviyorum bu lüks yaşamı ne yapayım 🙂

Tabi burada yazdıklarım genel yolcu olarak deneyimlerim. Havalimanın PR’ını yapmak değil. Bunlar dışında ihalesi nasıl oldu, kuşların göç rotasını nasıl etkiliyor, daha efektif yapılabilir miydi, içeride kullanılan malzemeler iyi mi kötü mü onlar ayrı bir konu. Onları değerlendirebilecek bir bilgide değilim. Ben çok uçan biri olarak havalimanı açılmadan önceki izlenimlerim ve sonrasında yaşadıklarımın bir özetini paylaştım burada sadece.

Yeni İstanbul Havalimanı Ulaşım Alternatifleri 

İstanbul havalimani ulasim

Anlatmaya gerek yok görüyorsunuz, yeni havalimanı birçoğumuz için baya uzakta yer alıyor. Hele de benim gibi Florya’da Atatürk Havalimanı’nın dibinde oturuyorsanız havalimanının taşınmasından pek de memnun olmuyorsunuz. Bu yüzden inşaat ne kadar uzasa o kadar kar gözüyle bakabiliyorsunuz. Ama günün sonunda o beklenen son geliyor. Burada da olduğu gibi. Üstelik taşınma gününe Ljubljana (Lübliyana) uçuşum denk geldiği için onu iptal edip Bakü’ye uçmak durumunda kalmıştım. Hayaller Slovenya gerçekler Azerbaycan oldu o zaman bana.

İstanbul Yeni Havalimanı’na Havaist & İETT Seferleri

Peki Yeni İstanbul Havalimanı’na nasıl gidilir? Buraya taksi, İETT’nin düzenlediği otobüs seferleri ve  Havaist (Havaş ve Havabus tarzı bir otobüs hizmeti) otobüsleri ile ulaşım sağlanıyor.  İstanbul Havalimanı’na Havaist ve İETT birçok sefer düzenliyor. Bu seferlere olan talebe göre birçok hat açılıp kapanıyor. En son gittiğimde 5 Havaist seferinin kapandığını görmüştüm.

Halihazırda 12 hat 46 duraktan hizmet veriyor. Genelde birçoğu 18 TL seviyesinde. Mesafeye göre daha pahalı olanları da var. Akbil ya da kredi kartı ile ödeme yapılabiliyor. Nakit ödeme kabul edilmiyor. Türk Telekom Prime üyeleri ücretsiz Havaist kullanabiliyor. havaist seferleri genelde 24 saat boyunca genelde 15 dakikada bir kalkıyor. Ama bazı hat ve saat dilimlerinde bu 90 dakikaya kadar uzayabiliyor. Ben Florya’dan giderken Yenibosna’dan geçen Bakırköy hattı ile gidiyorum. Basın Ekspres’te trafik yok ise 30-40 dakikada gidiyor. Güncel Havaist seferleri ve ücret bilgileri için bilgi linkini de buraya bırakayım.

İETT Hatları

Havaistler dışında sarı İETT otobüslerinin hizmet verdiği bazı hatlar da var. Halkalı, Mahmutbey, Mecidiyeköy, Atatürk Havalimanı, Mescid-i Selam, Hacıosman/Sarıyer ve Alibeyköy İETT’nin sarı otobüsleri ile hizmet verdiği yerler. İETT’nin kendi hatları klasik tarife ve benim gibi aylık abonman iseniz ücretsiz. Tabi bunlar 24 saat hizmet vermiyor. Bu hatlar ile ilgili detaylı bilgiler için İETT sayfası linkini buraya bıraktım. Ben bunlardan Mecidiyeköy otobüsüne bindim. Sabah Bakü dönüşü Levent’e işe gidecekken. Mecidiyeköy’den de metro yaptım. Yaklaşık 45 dakikada Mecidiyeköy’e geldi ama iş trafiğinin dağıldığı bir saatti.  

Yeni Havalimanı’na İstanbul Turizm Seferleri

Çorlu ve Tekirdağ taraflarında oturanlar için de İstanbul Havalimanı en yakın alternatif oluyor. Hal böyle olunca da buralardan gelenlere yönelik de seferler düşünülmüş. Bu seferler hakkında detaylı güncel bilgiler için İstanbul Seyahat linkini buraya bırakıyorum.

İstanbul Yeni Havalimanı’na Metro ile Ulaşım Seçenekleri

Halihazırda metro ile ulaşım imkanı yok ama 2019 yılında tamamlanması öngörülen bir hat söz konusu. M11 Gayrettepe-Yeni Havalimanı Metro Hattı ile İstanbul Havalimanı’na ulaşım sağlanması hedefleniyor. 2019 yılında tamamlanması beklenen bu hat Gayrettepe istasyonunda Yenikapı-Hacıosman hattı ile entegre olacak. Bu hattın toplam uzunluğu ise 36 km. 6 istasyonun olacağı bir diğer metro hattı ise Halkalı İstanbul Havalimanı metrosu olacak. Bu metronun da 2020 sonunda tamamlanacağı söyleniyor. Umarız gecikmez. 

İstanbul Yeni Havalimanı’na Taksi ile Ulaşım

İstanbul Yeni Havalimanı’nın açılışı ile birlikte ilk etapta toplam 660 adet taksinin hizmet vermesi için anlaşılmış. Kapasite artışı ile bu sayı da artacakmış. Ancak umarım burada Atatürk Havalimanı’nda yaşanan negatif taksi deneyimleri tekrarlanmaz. Bu konuda çok ciddi şikayetlerin olduğunu biliyorum. Ben de birçok negatif deneyim yaşadım. Birini Facebook sayfamdan paylaştığımda insanların bu konuda ne kadar dertli olduğunu gelen yorumlardan gördüm. 

Havalimanı açılmadan önce İstanbul Havalimanı’nda hizmet verecek olan taksilere teknolojik açından getirilen standartlarla birlikte yolcuların şoför bilgisi,yol güzergahı, trafik yoğunluğu ve ücret bilgilerinin yer aldığı ekranlar yolcuları bilgilendiriyor deniliyordu. Ayrıca tüm taksilerde kredi kartı ile ödeme seçeneği bulunuyor. Açıkçası havalimanına taksi ile gittim ama havalimanından hep otobüs ile döndüm bu yüzden bunu gözlemleme şansım olmadı.

Bu arada havalimanı taksilerine yönelik geçtiğimiz günlerde çok güzel bir gelişme yaşandı. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ‘İstanbul Havalimanı Taksi Şoförleri Turizm Eğitim Programı’ kapsamında İstanbul Havalimanı’nda görev yapan taksicilerre yönelik bir eğitim programına başlandı. 1550 taksiciyi kapsayan bu eğitimlerde, akademisyenler, tiyatro sanatçıları, mimar, tarihçi, gazeteci, kişisel gelişim uzmanları ders verecekler. Eğitimler, davranış bilgisinden turistlerle iletişime, taksicilikte uyulması gereken kurallardan suç önleme yöntemlerine kadar 13 ayrı dalda olacak ve eğitim sonrası sınavlarda başarılı olanlara ‘başarı belgesi’ ve turist dostu taksi logosu verilecek.

Yeni Havalimanı Taksi Ücretleri

Havalimanına taksi ile gitmek neredeyse bir iç hat uçak bileit fiyatına geliyor. Ben geçtiğimiz günlerde Florya’dan 185 TL ödedim. Levent’ten de 100 TL’nin üzerinde tuttu. Açıkçası çok aceleniz yoksa Havaist’ler varken taksi pek de mantıklı bir tercih olmuyor.

İstanbul Yeni Havalimanı’na Özel Araç ile Ulaşım Alternatifleri

Yeni havalimanına kendi özel aracınız ile ulaşmanın en kolay yolu üçüncü köprü üzerinden sağlanıyor. Yeni havalimanına araba ile gidecekler navigasyon kullanacaksanız Googlemaps’te İstanbul Havalimanı diye arayınca çıkmıyor. “IGA Havalimanı İşletmesi” olarak gözüküyor. Ama ben sizi bu tür uğraşlara sokmamak için nam-ı değer 3. havalimanı, İstanbul havalimanı Googlemaps konumunu buraya bırakıyorum. 

Havalimanına araba ile gidenleri teşvik etmek amacı ile açılıştan sonra 2 ay boyunca yeni havalimanında ücretsiz olarak otopark hizmeti verildi. Ancak sonrasında açıklanan fiyatlar pek de araçla gitmeyi teşvik edecek türden gözükmüyor.

İç/Dış Hatlar Kapalı Otopark Ücretleri (Otomobiller) Park Süresi (Saat/TL)

Açıkçası havalimanının otopark ücretleri de pek ucuz sayılmaz. Günlük ücret en son baktığımda 63 TL civarındaydı. Hem araba ile otoban ücreti öde, yakıt yak üstüne de bu kadar otopark ücreti pek mantıklı değil. Ama havalimanına 5 dakika mesafede günlüğü 20 TL olup ücretsiz shuttle ile havalimanına transfer hizmeti de sunan birçok otopark var. Google’a istanbul havalimanı otopark diye yazın bunlardan birkaçı size ilk sıralarda kendini gösteriyor. Gidip denemedim o yüzden size iyidir kötüdür referans veremem.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz