Kayserililerin ticaretteki namını bilmeyen yoktur. Yine tutumluluk (kimileri bunu başka türlü ifade etse de) konusunda da Yahudiler ile yarışır. Ben de Kayserili bir gezgin olarak genlerimin bana verdiği hislerle tatili olabildiğince ekonomik hale getirmeye çalışanlardanım. Tatil bütçelerinin en önemli kalemlerinden biri uçak bileti olunca doğal olarak ekonomik tatilde ucuz uçak bileti bulmak en önemli başlıklardan biri olur. Tatil planı yaparken ucuz uçak bileti bulan tatile 1-0 önde başlar.

Peki iyi diyorsun da ucuz uçak bileti nasıl bulunur dediğinizi duyar gibiyim. Birçoğumuz bu konuda Google Efendi’ye danışıyoruz. Google abi bana “en uygun uçak biletleri”, “ucuz uçak bileti” “THY ucuz bilet” gibi aramalar yaparak doğru sonuca ulaşmaya çalışıyoruz. Ancak bu ne kadar etkili sonuç veriyor derseniz ben Google Efendi’den çözüm aramayı baya bir süredir bıraktım.

Ucuz uçak bileti

instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam

Bir artık Google artık sağ taraftaki reklamları da kaldırıp ana ekrana taşıdı. Hal böyle olunca da ucuz uçak bileti gibi popüler aramalarda zaten ilk 4 arama böyle parayı verenin gözüktüğü bir hal alabiliyor. Yani Google Efendi’ye en ucuz uçak biletini nereden alırım dediğinizde o da dur bir bakayım kim bana bu konuda en fazla para vermiş diyor. Reklamsız sonuçlar ise sayfanın altında bir nevi rafın altında kalıyorlar. Bu yüzden size de tavsiyem bu konuda uzmanlaşmış sitelere bakmanız.

Ucuz Uçak Bileti Bulabileceğiniz Siteler

Nasıl her şeyin satıldığı süpermarketler, uzmanlaşmış mağazalara göre o dikeylerde zayıf kalıyorsa, Google da seyahat konusunda uzmanlaşmış arama motorlarına göre zayıf kalıyor. Tabi Google bu konuda ciddi çalışmalar yapıyor. Ancak o zamana kadar benim size tavsiyelerim şöyle:

Momondo

Kopenhag merkezli bu seyahat arama motoru ile Türk Telekom’da çalıştığım zamanlarda Danimarkalı bir arkadaşım sayesinde haberdar olmuştum. Kendisi ucuz uçak biletlerini hep buradan bulduğunu söylemişti. Açıkçası buranın mantığı anlaşmalı birçok portalın verisini anlaşmalı olduğu için inceliyor ve onlardan belli bir miktarda da indirim alarak sizlere sunuyor. O yönlendirmeleri sayesinde kazanırken siz de uygun fiyata bilet bulmuş oluyorsunuz.

Skyscanner

İrlanda merkezli turizm arama motoru olan Skyskanner da Momondo ile benzer bir mantıkta çalışıyor. 600’ün üzerinde havayolu gerçek zamanlı tarayarak fiyat zaman mekanlı sonuçlar veriyor. Skyskanner’ın bir özelliği bence uygun fiyatlı uçak bileti arayanlar için oldukça faydalı.

Bu özellikle istediğiniz bir şehirden gidiş yeri olarak her yere seçeneğini seçip, kalkış ve dönüş için de en ucuz ayları seçebilirsiniz. Ya da gideceğiniz tarihi belirleyip yine varış yeri olarak her yeri seçerek tatil zamanınızda en ucuz uçak bileti nerelere var bulabilirsiniz.

Kayak

Bu da ABD merkezli bir seyahat arama motoru. Bu siteden de diğerlerinde olduğu gibi uygun fiyatlı uçuşları anlık olarak görebiliyorsunuz. Bu sitenin de bence güzel yanı fiyat alarmı kurabiliyor olmanız. Örneğin İstanbul’dan Ankara’ya 40 TL’ye fiyatlar düştüğünde bana haber ver diye bir alarm kuruyorsunuz ve fiyat düştüğü anda da haberiniz oluyor. Ayrıca bütçenize göre ne zaman ve nerelere uçabileceğinizi görebiliyorsunuz.

Turna.com

Biletbayi.com

Yerli bir girişim olan biletbayi.com ucuza uçak bileti bulmanın yanı sıra otobüs bileti, İDO bileti, tren bileti gibi alternatifleri de uygun fiyata bulmanızı sağlıyor. Özellikle COVID-19 sonrası otobüsler yeniden hayatımızda çok önemli bir yer almaya başladı. Havalimanlarında alınan önlemler ve buralardaki bulaş riski de düşünüldüğünde uygun otobüs bileti alternatifi sunan bir site gerçekten hayat kurtarabilir.

Turna.com da Biletbayi gibi Türkiye’den bir örnek. Bu site de size yılın en ucuz biletlerini hangi günlerde bulabileceğinizi bir grafik olarak sunuyor. Ayrıca üye olanlar için bir puan sistemi sunuyor. Bu kazanılan puanlarla da ücretsiz uçak bileti kazanabiliyorsunuz. Bunun yanında kredi kartlarınızın birikmiş puanlarını burada yüzde 10 daha fazlasıyla Turna Puan’a çevirip uçak bileti kazanabiliyorsunuz.

Ayrıca arkadaşlarınızı da bu sisteme davet ettiğinizde arkadaşlarınızın kazanımlarından sonsuza kadar yüzde 10 Turna puan kazanıyorsunuz. Yani çok fazla uçak bileti alan bir arkadaşınız sayesinde belki de hiç uçak bileti satın almadan bile uçak bileti kazanabilirsiniz. Sistem örgüsü bence oldukça mantıklı.

Ucuz bilet nasıl bulunur

5. Airfarewatchdog

Bu site ise daha çok uçak biletlerinin fiyatları düştüğünde size haber vermesi için kullanabileceğiniz bir site. Yine ABD merkezli bir şirket ve diğer sitelerden farklı olarak Türkiye ayağı yok. Yani sorun yaşarsanız ABD ile muhattapsınız. Bence alarm sistemi için kullanılıp başka siteden satın alma yapılabilir.

6. En Uygun.com

Türkiye’deki uçak bileti arama motorlarından Enuygun.com ucuz uçak biletleri alabileceğiniz bir site. Uçak biletinin yanında otobüs bileti, otel rezervasyonu ve araç kiralama hizmeti de sunan Enuygun, akıllı aktarma uçuşlarıyla yurt dışı destinasyonlarına uygun fiyatlı uçak bileti bulmayı kolaylaştırıyor. Aktarma rotalarını siz çizmekle uğraşmadan arama yaptığınızda çıkan akıllı aktarmalı uçuşları tercih ederek uzun aktarma bekleme sürelerinden ya da yüksek fiyatlı biletlerden kurtulabilirsiniz.

7. Matrix Airfare Search (by Google Efendi)

Her ne kadar Google Efendi bu konuda iyi değil desem de o da bu konuda çalışmalara başlamış durumda. Google’un geliştirdiği Matrix Airfare Search size tüm havayollarını araştırıyor. Buranın ilginç yanı bir havalimanı yerine birkaç havalimanı birden seçebiliyorsunuz. Diyelim ki Atatürk havalimanı seçtiniz size yanında yakın havalimanlarını da seçme imkanı sunuyor.

Sabiha Gökçen ve Çorlu havalimanı ‘nı da seçebiliyorsunuz. Ayrıca en ucuz tarihleri göster seçeneği sayesinde gideceğiniz zamana yakın en ucuz tarihleri de gösteriyor. Bir de diğer güzel özelliği gideceğiniz tarihi yazıp örneğin 2 ila 5 gün arası kalacağım diye seçebiliyorsunuz. O da size bu günler için alternatif fiyatları gösteriyor. Bu şekilde yaptığım bir taramada tüm sitelerden uygun bilet fiyatı buldum. Ancak bu sitenin kötü yanı buradan bilet satın alamıyorsunuz. Sadece arama yapabiliyorsunuz. Burada 425 TL’ye bulduğum bilet THY sitesinde 1000 TL seviyelerinde idi. Ancak bu fiyata bileti satan bir yere denk gelmedim. Bu konuda biraz daha araştırma yapmam lazım. Ancak elinizin altında olması gereken sitelerden biri.

Havayolu Şirketlerinin Mil Programları

Havayolu şirketlerinin mil programları da ücretsiz ödül bilet kazanmak için iyi bir yöntem(di) Şimdi de kazanabiliyor olsanız da eski güzel günler giderek azalıyor. Bu konuda Türkiye’de en fazla üyesi olan program THY’nin Miles & Smiles programı. Ben THY’den Elite Plus üyesi olarak bu sistemi baya iyi bildiğimi iddia edebilirim sanırım. Tabi mayıs ayı sonunda Elite statüye düşüşün dayanılmaz hafifliğini yaşayacağım.

THY’nin mil programı sayesinde uçtuğunuz uçuşlardan mil kazanıp bu millerle sonra vergiler hariç ücretsiz bilet alabiliyordunuz. Şimdi belli bir mil karşılığında vergiler de dahil alabiliyorsunuz. Bu sistem geçtiğimiz yıllara kadar oldukça avantajlı bir sistem idi. Ancak zamanla hem kazanılan miller düşmeye başladı hem de kazanılan millerle uçak bileti almak hem zorlaştı hem de pahalılaştı.

Hatta öyle bir duruma geldi ki, bazen mille bilet almak normal bilet almaktan çok daha pahalı olmaya başladı. Hatta bu sene 40 bin mil ile Napoli’ye 2 adet gidiş dönüş bilet almayı denerken durumun farkına vardım ve “THY’den Mille Uçak Bileti Alacaklar Dikkat! Kazık Yemeyin…” diye bir yazı yazdım. Bloğumun uzak ara en çok okunan ve paylaşılan yazısı oldu. Hala okumadıysanız zaman kaybetmeden okumanızı öneririm.

Açıkçası bir süredir ING’nin Pegasus kartını kullanıyorum. Açıkçası hem Pegasus ile uçmayı sevmediğim için hem de Sabiha Gökçen çok uzak olduğu için biriktirdiğim paraları kullanmak pek nasip olmuyor. Ancak buna rağmen son birkaç yılda biriken paranın da çok yüksek olmadığını söylemeliyim. Bu açıdan bakıldığında bu kartlar da çok muazzam geri dönüş sağlamıyor. Ancak yarım büyüktür sıfır mantığı ile kullanabilirsiniz. Bu konuda açıkçası bankaların kartlarına olan inancım pek kalmadı.

Gizli Şehir Biletleme Yöntemi ile Ucuz Bilet Bulma

Uygun fiyatlı ucuz uçak bileti bulmanın bir diğer yöntemi de farklı düşünerek bilet aramaktan, havayollarının sistemlerindeki açıklarından faydalanmaktan geçiyor. Başlıkta kullandığım hacklemek onların bilgisayar ağlarını ele geçirmek değil, daha çok sistemlerindeki açıklardan faydalanmaktan geçiyor. “Gizli şehir biletleme” (Hidden city ticketing) denen bu yöntemle de gideceğiniz bir yere olduğundan daha uygun bir fiyata gidebilirsiniz.

Havayolları uçak bileti fiyatlaması yaparken bazen karlılık adına ilk bakışta çok da mantıklı gelmeyen yöntemler kullanabiliyor. Örneğin Boston’dan San Francisco’ya uçacaksınız, bileti direkt bu şekilde almak çok mantıklı gözükebilir. Ancak Boston’dan Seattle’a San Francisco aktarmalı bir bilet ilk biletten çok daha ucuz olabiliyor. Bu yüzden ikinci bileti daha ucuza alıp ikinci uçuşu gerçekleştirmiyorsunuz. İşte bu yönteme “gizli şehir biletleme” deniyor. Çünkü bileti aldığınız havayolu sizi Boston’dan Seattle’a uçacak sanırken siz aslında San Francisco’da yolculuğunuza son veriyorsunuz.

Skiplegged: Havayolu Şirketlerinin Açıklarından Faydalanan Site

Bu tür taramaları kendiniz de manuel yapabilirsiniz olarak. Ancak bu konuda benim bildiğim en iyi site Skiplegged. Bu siteden uygun uçak biletleri bulabiliyorsunuz. Ancak bu tür bilet alırken tek yönlü bilet almanız gerekiyor. Örneğin İstanbul’dan Kiev’e gideceksiniz. İstanbul-Kiev uçak bileti pahalı iken İstanbul’dan Kiev aktarmalı Lviv çok daha ucuz olabiliyor. (Birebir denk geldim) Siz de doğal olarak Lviv biletini alıp Kiev’de iniyorsunuz.

Kiev-Lviv uçağına binmiyorsunuz. Bileti gidiş dönüş alırsanız Kiev Lviv uçağına binmezseniz dönüş uçağı da iptal oluyor. Ama gidişi İstanbul Kiev aktarmalı Liviv alıp, dönüşü de ayrı olarak Kiev İstanbul alırsanız bu sorun yaşanmıyor. Bu konuda daha detaylı bir yazıyı “Havayollarının Açığından Ucuz Uçak Bileti Bulan Site: Skiplagged” yazmıştım. Detaylar için yazıma bakabilirsiniz.

Ucuz uçak bileti bulmak sanıldığı kadar zor değil. Bazı ipuçlarına dikkat etmek, önerilere göz atmak ve alternatif yöntemleri denemek uygun uçak bileti bulmayı kolaylaştırıyor.

8 YORUMLAR

  1. Bu tip kişisel bilgi veren blog sitelerin değerini bilmek gerekiyor. Çünkü emek verilip bizler için değerli bilgiler paylaşılıyor. Gerçekten ellerinize sağlık değerli çabalarınız ve emekleriniz için.

  2. Bir Kayserili ve Turizmci olarak yazınızı beğendim. Burdan bir tavsiyedede ben bulunayım. Uçak bileti aratmadan önce kesinlikle tarayıcı önbelleğinizi temizleyin..

  3. Bende kayseriliyim ama biz okadarda pazarlıkcı degiliz demi : )) Benim tavsiyem aynı anda 4 5 tane siteye girip farklılıkları görmek. sunu farkettim bir bilet saatidiger sitede görünmüyor. farklı saat ucusları farklı sitelerde cıkıyor sebebini anlayamadım. turna dan baktıgım saati farklı bir site olan ucakucak’dan baktım bam başka saatler var ama Turna da o saatler yoktu. Bence güvenilir sitelere iyice bakmak lazım 20 tl fark bile olsa 20 lira 20 liradır kayseri aklıyla 😀

  4. Kesinlikle oldukça faydalı bir yazı olmuş, özellikle karantina döneminde uçak biletleri inanılmaz değişkenlik gösterebiliyor. Benim de farkettiğim bir konudan bahsetmek isterim. Bazı havayolu şirketleri, tarayıcı çerezlerinden faydalanarak fahiş fiyatlar gösterebiliyor. Bununla ilgili paylaşmak istediğim bir öneri şu şekilde: Tarayıcı geçmişinizi mutlaka silin, daha sonra Gizli sekme açın (Google chrome için Ctrl+Shift+N) bu şekilde aramanızı yapın. Hatta okuduğum bir habere göre sabaha TR saatiyle sabaha karşı 5 gibi yapılan biletlerde daha uygun fiyatlara rastlanabiliyormuş. Bunun açıklaması ise şu şekilde; Uçak biletleri aslında bir algoritmaya göre oluşuyor, hiçbir bilet için elle müdahale yapılmıyor (kaotik durumlar haricinde) bu nedenle talebin yoğun olabileceği prime-time adı verilen saatlerde yapılan alımlarda bilet fiyatları yükseleceği için TR’de özellikle gece 3 ve 5 arası oldukça indirimli fiyatlara bilet alabilirsiniz. Ayrıca ek olarak “Tatil havayolları” oldukça rağbet gören konulardan biri, örneğin biz gurbetçi olduğumuzdan dolayı sıklıkla Türkiye’ye ziyaret ediyoruz. https://www.corendonairlines.com gibi Türk menşeili bazı havayolu firmaları oldukça başarılı olabiliyor. Fakat bunların en büyük dez avantajı ise direkt olarak İstanbul’a uçuşunun olmaması, şaka gibi bir durum ama sadece belirli tatil yerlerine uçuyorlar. Ama eğer izmir, antalya gibi noktalara uçuyorsanız denemekte oldukça fayda var. Eğer benim gibi sıklıkla uçan biriyseniz ister istemez böyle tüyolardan haberdar oluyorsunuz. İlginiz ve gayretiniz için teşekkür ederim, oldukça faydalı bir makale olmuş. Köln’den sevgilerle 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz