Yıllar önce kardeşim yüksek lisans için okumaya Sırbistan‘ın başkenti Belgrad’a okumaya gitti. Hal böyle olunca ben de her abinin yapması gerekeni yapıp kardeşimi ziyarete gittim. O zamanlar Balkanlar‘ın bu kadim şehri Türk turistler için bu kadar da popüler değildi. Kardeşimle gezerken kendimi çok zengin hissediyordum. O zamanlar Türk Lirası’nın da yükseliş dönemleri idi. Ama o zamanlardan belliydi bu şehir yakında çok can yakacaktı.

Nitekim su yolunu buldu ve o günden bugüne Sırbistan’ın başkenti Belgrad Türk turistlerin gözde destinasyonlarından biri oluverdi. Sırbistan’ın Türk turistlerden vize istememesi, sadece 1 buçuk saatlik uçuş ile Belgrad’a ulaşılabilmesi ve Avrupa‘nın en iyileri arasında yer alan Belgrad gece hayatı gibi unsurlar şehrin popülaritesini hızla arttırdı.

instagram hesabımı takip edin –>@cokgezenadam

Sırbistan Hakkında Bilgiler

Kale Meydan

Sırbistan Yugoslavya’nın dağılması sonrasında oluşan devletlerden biri. Ülke konum olarak Orta Avrupa’da Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Kosova, Makedonya, Karadağ, Bosna Hersek ve Hırvatistan arasında yer alıyor. Ülkenin ana dili Sırpça. Para birimi ise Sırp Dinarı. Türk Lirası çok değişken olduğu için dolar cinsinden belirteyim. 1 Dolar 103 Sırp dinarına denk geliyor. Sırbistan Türk vatandaşlarından vize istemeyen ülkeler arasında yer alıyor. Ülkede Belgrad dahil 24 şehir bulunuyor. Ülkenin toplam nüfusu 7 milyon. Ülke 4 asıra yakın bir süre Osmanlı egemenliğinde kalmış. Bu yüzden hem Sırpça’da kelime olarak hem de ülke mutfağında Türk etkileri görülüyor.

Belgrad’a Gitmeden Önce Bilinmesi Gereken Bilgiler

Mora Fatihi Damat Ali Paşa Türbesi

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’ın tarihi M.Ö. 7 binli yıllara dayanıyor. Traklar, Macarlar, Habsburglar, Osmanlı İmparatorluğu ve Avusturya egemenliği altında kalmış olan şehir bugün Sırbistan Cumhuriyeti’nin başkenti konumunda. Şehrin adı Sırpça’da beo (beyaz) grad (şehir) kelimelerinin birleşiminden geliyor. Yani Belgrad beyaz şehir anlamına geliyor. Şehrin nüfusu ise 1,3 milyon.

Belgrad hakkında en çok merak edilen konulardan biri acaba Belgrad pahalı bir şehir mi? Açıkçası benim gittiğimde çok ucuzdu. Ancak zamanla hem Türk lirası değer kaybetti, hem de bu ülkenin ekonomisi gelişti. Bugün hala birçok Avrupa ülkesine göre ucuz olsa da Ukrayna, Makedonya, Arnavutluk gibi ülkelere kıyasla pahalı konumda.

Belgrad’a nasıl gidilir?

Belgrad’a THY, Pegasus ve Atlasjet’in direkt uçuşları var. Ancak yine de bilet fiyatları artan ilgiden dolayı maalesef olması gerekenin çok üstünde. İstanbul’dan Belgrad’a yolculuk sadece 1 buçuk saat sürüyor. Şehre bir diğer ulaşım alternatifi de İstanbul’dan tren idi. Yaz aylarında Halkalı’dan Belgrad’a Bulgaristan üzerinden ulaşım olacaktı. Ancak okuduğum bazı bloglardan gördüğüm kadarıyla bu tren resmen olmasa da fiilen sona ermiş. Zaten ermese de süreler de çok uzundu.

Belgrad İçinde Taksi Tüyoları

Belgrad’da her taksinin fiyatı aynı olmuyor. Aslında benzer durumu Romanya vb ülkelerde de sıkça görüyoruz. Taksileri ayırt etmek için ilk bakmanız gereken yer antenleri. Ekonomik olması için iki antenlileri seçmenizi öneririm. Pink Taxi, Lux Taxi, Zuta Taxi, Plava Taxi düzgün taksi durakları.

Belgrad’da Görülmesi Gereken Yerler

Nikola Tesla Müzesi

Belgrad gezisi sırasında genelde gece geziyor gündüz uyuyorsunuz. Ama gündüz uyandığınızda Belgrad’da görülmesi gereken yerler neyse ki kısa sürede bitiyor. Bir günde disiplinli şekilde gezerseniz bence bir günde rahatlıkla buraları gezebilirsiniz.

Belgrad’da görülmesi gereken yerler kısaca şöyle Nicola Tesla Müzesi, Slavija Meydanı, Tasmajdan (Taş Meydan) Park, St Mark Klisesi (Taş Meydan’da, Bajrakli Camije  (Bayrakli Cami), Dorcol (Dört Yol) Caddesi, Osmanlı’dan kalma yapıların yer aldığı Skadarlija Caddesi, bombalanan Genel Kurmay Binası, Kalemegdan (Kale Meydan), Tito’nun yaşadığı Hotel Moskova, Ada Ciganlija (Ada Ciganliya), Hram Svetog Sava Kilisesi.

Gezilecek yerler arasında herkesin muhakak uğradığı Kalemegdan: Türkçe adı ile Kale Meydan içinde Mora Fatihi Damat Ali Paşa Türbesi, 2. Dünya Savaşı’ndan kalan toplar var ve Safranbolu’daki evleri andıran yapılar var.

Belgrad’da Ne Yenir? Yeme İçme Tüyoları

Sırbistan mutfağında Osmanlı ile geçen yılların etkisi net bir şekilde görülüyor. Köfte, börek, yaprak sarma iki ülke mutfağının da vazgeçilmezleri. Bölge olarak Skadarlija’da hep yerel restorantlar var. Sırpların meşhur teleci çorbası dana etli bir çorba. Meşhur köfteleri Cevapi ise inegol koftesini andırıyor. Bizdeki gibi onlarda da etli yaprak sarma var. Tabi onların sarmasındaki et genellikle domuz eti oluyor. Birçok sokakta ızgara tavuk yapan yer bulmak kolay oluyor. Ayrıca Orta Çağ tarzında siz tahta masada yemek yerken akordiyon eşliğinde müzik yapan mekanlar da mevcut. Sırp mutfağının bir diğer bizim ile benzeyene tadı börekleri. Bizimkilere göre biraz daha yağlı ancak tat olarak lezzetliler.

4 YORUMLAR

  1. Merhaba, bilgilendirici yazınız için öncelikle teşekkürler. Ben oradan cep telefonu almayı düşünüyorum fiyat arastırdım cok ucuz gözüküyor. Türkiyeye getirirsem bir sıkıntı cıkar mı? Getiren bir tanıdığınız vardır belki bu konuda fikrinizi paylaşır mısınız?

  2. Bende 21-24 nisan 2019 tarihleri arasında gittim.İnsanları Türklere karşı çok sevecen (memurlar hariç). Dediğiniz gibi gençler ve orta yaşlılar ingilizce biliyor. Türkiye’ye göre sadece alkol anlamında uygun olup yemek,tekstil, teknoloji bunlar aynı hatta bazıları pahalı bile. Ancak ulaşım konusunda gerçekten bilet alınmazsa vay halimize mesela biz son gün almadık ve otobüsten indiriliyorduk az daha sağolsun bir kadın bize parayı bozdu. kişi başı 2000 RDS olup başka para birimi kabul etmiyor memurlar!! Ayrıca işlerini yapmalarına rağmen üslupları çok çirkin açıkcası biz bu konuda turistlere bayağı anlayışlıymışız. bus card almak için kiosklara uğrananabilir, her yerdeler ancak birçoğu size yok diyor aslında sizi anlamadıklarından dolayı bus ticket veya card demek lazım çünkü biri ticket biri card deyince veriyor:) tek günlük 250 RDS’ydi sanırım şoförden tek basımlık alırsanız 115 RSD oluyor, pahalıya geliyor.Ayrıca sakın otobüste kart almadıysanızda boş kartı basmayın anında memurlara sinyal gidiyor ve otobüse bir anda binip size cezayı kesiyorlar.Öyle yürüme mesafeli değil her yer bu arada. Ayrıca en önemlisi biranızı marketlerden alırsanız baya uygun mesela Jelen (kendi biraları) markette 54 RDS, dışarda 200 RSD gibi. ayrıca marketlerden aldıktan sonra fişinizi atmayın şişeleri götürüp depozito alıyorsunuz (maxi, shop&go marketlerde) ama fişi aldığınız markete gitmeniz gerekiyor. 6 biraya 3 bira alıyorsunuz ya da paranızı veriyorlar. Ulaşım konusunda da 72 havalimanından merkeze kadar geliyor ama 1 saatte bir ancak geliyor o nedenle 72 ye binecekseniz dikkatli olunmalı ve iyi hesap yapılmalı. 2 veya 2L hat aynı olup her yere gidebilirsiniz. Akşam yemeği içinde biz lorenza&kakalamba ya gittik, bir tık pahalı ama gitmeye değer.Biz kahvaltıyı evde kaldığımız için marketten alışveriş yapıp kendimiz yaptık çünkü bizim gibi kahvaltı kültürü dışarı da yok malesef. Kuru şeyler yemek istemedik. Kahve fiyatları 150-200 RDS bira ile aynı dışarda 🙂 Bu arada su sorununa gelirsek ROSA marka su bizim suyumuz ile aynı. Light Cola yok ülkede biz şok 😀 kokteyller “bar central” da 400-900 RSD arasında ve çok leziz. Milka, oreo gibi bizde de olan çikolata ve bizküviler orada pahalı ama kendi çikolataları var denenebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz