Ana Sayfa Destinasyonlar Avrupa Porsche’lerle Mohaç Seferi-1. Gün İstanbul-Varna

Porsche’lerle Mohaç Seferi-1. Gün İstanbul-Varna

1

(Ön yazı: Porsche’ler ile 4 günde 4 Balkan şehrini fethettik. İstanbul’da başlayan serüvende son durak ise Macaristan’ın başkenti Budapeşte idi. Bu serüveni daha rahat okumanız adına 3 parçaya bölerek yayınlıyoruz. Her yazının altında diğer etaplara dair linkler de bulunuyor. Bu linkler sayesinde diğer etaplar ve şehirler hakkında da bilgi edinebilirsiniz.)

Çırağan Porsche istanbul varna seferi

Seneler 1526’yı gösterdiğinde sarayda hazırlıklar sona ermişti. Artık Kanuni Sultan Süleyman ve ordusunun İstanbul’dan hareket etmek için önlerinde bir engel yoktu. Ordunun ilerlemesi büyük bir disiplin içinde devam etti. Ekili araziye girmek, buralarda hayvan otlatmak, Hıristiyan halkın hayvanlarını almak veya onlara başka türlü zarar vermek şiddetle yasaklanmış, bu yasaklara tam olarak uyulmuştu.

Ordunun hedefi ise Macaristan idi ve bu hedefe 4 ay gibi bir sürede ulaştılar. Yapılan Mohaç Muharebesi’nin sonunda ise Macaristan Osmanlı topraklarına katılmıştı. Kanuni’nin bu seferinden yıllar sonra yeni bir kafile İstanbul’daki başka bir Osmanlı sarayı olan Çırağan’dan yola koyuldu. Ancak onların altında at yerine Porsche’ler vardı. Macaristan’a ulaşmaları 4 ay değil 4 gün sürdü.

Porsche roadshow istanbul varna seferi

2012yılının temmuz ayında Porsche tarafından ilk defa gerçekleştirilen Porsche Performance Drive etkinliğindeydik. Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Polonya, Macaristan, İsviçre ve Çek Cumhuriyeti’nden toplam 10 aracın katıldığı etkinlikte yaklaşık 40 gazeteci yer alıyordu. Türkiye’den ise iki otomobil ve 6 gazeteci bu yarışta yer aldı. Hedef dört gün içerisinde belirlenen sürelerde ve en az yakıt tüketimi yaparak Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye ulaşmaktı. Bu yarı yarış şeklinde geçen etkinlik boyunca Varna, Bükreş, Sibiu ve Budapeşte’yi kısa da olsa keşfetme imkanımız oldu.

Otomobillerle İstanbul-Varna İzlenimleri

Yarışma’nın ilk günkü İstanbul- Varna etabı Çırağan Sarayı’ndan Türk araçlarının start almasıyla başladı. Tüm otomobiller ikişer dakika arayla etabın ilk durağı Dereköy sınır kapısına doğru yola çıktı. 255 km’lik bu etabın üç saatte ve en az yakıt tüketimiyle tamamlanması gerekiyordu. Bu etabı erken ya da geç bitiren ekipler kurallar gereğince ekstra ceza puanı aldılar. Otomobiller GPS cihazlarıyla yarış boyunca takip edildi ve benzin depoları sürekli mühürlüydü. Böylelikle yarışmacıların kural dışına çıkmaları engelleniyordu. Yani anlayacağınız yarışmanın kuralları da Kanuni’nin sefer öncesi koyduğu kurallar kadar sıkıydı. Dereköy sınır kapısındaki geçen yaklaşık 2 saatlik bekleme süresi boyunca Bulgar sınırında yakalanmış kaçak mültecilerin Türk yetkililerine nasıl teslim edildiklerini bile gözlemleme şansımız oldu. Gümrüğümüzün bakımsız hali o iki saat boyunca kendimizi bir üçüncü dünya ülkesinin gümrüğünde gibi hissettiğimizi söyleyebilirim. Ancak şaşkınlığımızın Bulgar sınırını geçince daha da arttığı da bir gerçek. Bulgar sınırında bizi bekleyen Bulgar gizli servisi görevlileri görünümündeki kişilerin Bulgaristan sınırı boyunca güvenliğimiz sağlayacak olmaları gerçekten de şaşırtıcıydı. Ülkedeki mafyanın bu tür lüks otomobilleri gasp etme eğilimin yüksek olması şirketi etkinlik boyunca böyle bir önlem almaya itmiş.

Varna

İki saatlik beklemenin ardından ilk günün ikinci etabına özel güvenlik araçlarının da katılımı ile geçildi. 215 km’lik Dereköy- Varna etabının üç buçuk saatte tamamlanması gerekiyordu. Ancak Bulgar sınırındaki radar uygulamaları ve yol boyunca 40 ve 60 kilometrelik hız limitleri bu mesafeyi 25 dakika rötarla bitirmemize neden oldu. Tabii yarışan 10 otomobil arasında entegre navigasyonu olmayan tek ekip olmamızın da bu gecikme de payı yadsınamaz.

Dereköy ile Varna arasındaki yolların büyük bir kısmının el değmemiş ormanların içinden geçmesi de bizi etkileyen bir başka olumsuzluktu. Ancak Bulgaristan’da gün boyunca bizi en çok şaşırtan şey ise akşamki sonuçlar oldu. Hem 25 dakika geç kalmamız, hem de Bulgar sınırına kadar otoyolda Porsche Panamera dizelin hız limitlerini görme çabalarımız sonrası yarışmada pek de iddialı değildik. Ancak yakıt tüketiminde 100 km’de yaklaşık 5,8 litre gibi bir rakamla Türkiye’nin ikinci arabası olarak ilk günün lideri olmayı başardık. Böylece o gece Varna’da II. Murat kadar muzafferdik. Diğer klasmanlarda ise birinciler başka ülkelerden oldu.

Varna

Birinci gün etabımızın sona erdiği Varna, Bulgaristan’ın Sofya ve Plovdiv’den sonraki en büyük üçüncü şehri. Varna’nın bir özelliği de beş üniversitesiyle Bulgaristan’ın en önemli üniversite şehirlerinden biri olması. Karadeniz kıyısındaki 334 bin 870 nüfuslu Varna, ülkenin aynı zamanda turizm merkezi. Varna Katedrali, Vladislav Varnenchik Parkı, Asparouh Köprüsü ve Roma döneminden kalma hamamlar Varna’ya gelmişken ziyaret edilmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

Varna

Porsche Performance Drive Etapları

Gün 1 (İstanbul-Varna)
İstanbul-Dereköy: 255 km 3 saat
Dereköy-Varna: 215 km 3 buçuk saat

Görülmesi gereken yerler: Varna Katedrali, Kutsal Meryem Kilisesi, Asparouh Köprüsü Vladislav Varnenchik Parkı

Gün 2 (Varna-Bükreş) (Bu yazı için etabın üstüne tıklayın)
Varna-Bükreş: 271 km 4 saat

Görülmesi gereken yerler: Parlamento binası, Calae Victoriei ve Devrim Meydanları, Zafer Anıtı, Kraliyet Sarayı

Gün 3 (Bükreş-Sibiu)
Bükreş-Curtea de Arges : 157 km 2 saat
Transfagaraşan yolu: 87 km
Transfagaraşan- Şibiu: 50 km

Görülmesi gereken yerler: Transfagaraşan ve Sibiu merkez

Gün 4 (Sibiu-Budapeşte)
Sibiu-Oradea: 325 km 4 buçuk saat
Oradea-Budapeşte: 315 km 3 buçuk saat

Görülmesi gereken yerler: Buda Kalesi, Mathias Kilisesi, Parlamento Binası, Kahramanlar Meydanı, Özgürlük Heykeli

Varna Hava Durumu

Şehre gitmeden önce hava durumunu öğrenmek için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz

http://www.accuweather.com/tr/bg/varna/51536/weather-forecast/51536

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz