Artık Gürcistan ve Kuzey Kıbrıs’tan sonra Ukrayna‘ya da Türk vatandaşları pasaportsuz seyahat edebilecek. Bir süredir zaten Türk vatandaşlarından vize istemeyen Ukrayna’ya pasaportsuz seyahatin önünün açılması ile birlikte bir Türk Antalya‘ya gider gibi sadece nüfus cüzdanı ile herhangi bir Ukrayna şehrine gidebilecek. Bu da vizesiz ülkeler arasında Ukrayna’yı bir miktar daha cazip kılacak.İşte bu Ukrayna’da gezilecek yerler listesinde bence en başta yer alması gereken Lviv, son dönemde turistlerin zaten ilgi odağı. Özellikle de biz Türkler’in. Bunu daha net görmek için Lviv kafe ve restoranları arasından birine oturup Türkçe konuşan insanları saymanız yeterli.
Ben de neymiş bu Lviv, herkes gidiyor, eksik kalmayayım diye ucuz bilet bulunca (THY’den 365 TL) yapıştırdım bileti ve gittim. Türkler özellikle Lviv gece hayatı için bu şehri tercih etse de, bence burası Türkler tarafından yanlış anlaşılmış bir şehir. Lviv Hakkında Güncel Bilgiler ve Lviv Gezi Rehberi yazımda neden böyle düşündüğümü detaylıca anlattım. Hatta 6 günde 100 dolar harcayarak bu şehri nasıl gezdiğim bile. Neyse konumuza dönelim. Lviv yeme içme konusunda da oldukça zengin bir şehir. Ukrayna denince akla ilk gelen vodka olsa da, Lviv çikolata ve kahvesi ile meşhur. Sadece Lviv kafe ve kahvecilerini gezmek için bile buraya gidebilirsiniz.
instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam
Lviv Kafe ve Kahve Kültürü Hakkında
Genelde çok düşük bütçelerle gezmeye özen gösteriyorum. Bu yüzden dışarıda yeme içme konusunda fazla yer keşfetme şansım olmayabiliyor. Ancak Lviv’de fiyatlar Türkiye’ye göre gayet uygun olunca burada bazı kurallarımı değiştirdim. Burası turistlerin yoğun ilgisi nedeniyle Ukrayna’nın en pahalı şehri. Ancak yine de sokakta bir kahvenin fiyatı genelde 15 grivnadan (2TL). Alacağınız kahvenin türü ve boyutuna göre 35 grivnaya (4,7 TL) kadar yükselebiliyor. Bu arada en ucuzunu Opera binasının hemen yanındaki büfede 10 grivnaya (1,34 TL) bulduk. Bu arada bu 10 grivnalık kahve de öyle çamur Nescafe değil. Bildiğin americano kahve.
Şehirde Starbucks yok (en azından ben 6 günde rastlamadım) ama şehirde adım başı yerel kahveciler ve kahve büfeleri var. Ayrıca Lviv kafe ve kahvecilerinin çoğunda yine kaliteli kahve içebiliyorsunuz. Şehirde bir kafede kahvenin fiyatı ise genelde 25 Grivna’dan (3,35 TL) başlıyor en pahalısını da 50 grivna (6,7 TL) ödedim. Onu da sırası gelince anlatacağım. Orada kahveye değil şovuna verdim parayı. Al dedim hacı neyse parası yap şovunu :)))
En İyi Lviv Kafe ve Kahvecileri
Lviv kafe konseptleri bence birçok şehre örnek olabilecek düzeyde. Şehirdeki her kafe ya da restoran güzel bir konsept üzerinden farklılaşmaya çalışıyor. Bu mekanların çoğu ise genelde Kumpel Grup denen bir şirkete ait. Nerede güzel bir konsept görüyoruz kenara baktığımızda ufak bir Kumpel logosu. Hatta bakındım Kumpel’in güzel bir kızı varsa damat olayım diye ama yokmuş. Bu işler kısmet tabi 🙁 Ayrıca mekanların önemli bir bölümü Rynok Meydanı ve onun çevresinde yer alıyor. Yani yürüyerek hepsine gidebilirsiniz.
Bu yazıda kafe isimlerinin yanında Ukraynaca isimleri googlemaps konumları linklenmiş şekilde bulabilirsiniz.
Lviv Coffee Mining Manufacturer
Şehirde kahve denin akla gelen ilk adres Lviv Coffee Mining Manufacturer (Мануфактура кави) oluyor. Burası aslında şehrin Kuru Kahveci Mehmet Efendisi desem yanlış bir benzetme olmaz. Şehre kahvenin gelişi de Osmanlı’ya dayanıyormuş. Hotin Savaşı’nda esir düşen bir Ukraynalı kahveyi Osmanlı’dan öğrenip Ukrayna’ya getiriyor.
Burası aslında bir kahve zinciri ancak benim size tavsiyem Rynok Meydanı’nda olana gitmeniz çünkü burası diğerlerinden farklı. Giriş katında size kahve çekirdekleri satıyorlar. Bir yan oda hediyelik eşyacı. Onun yanı ise bir kafe. Ayrıca bir de açık alanı var burada da akşamları canlı müzik olabiliyor. Tüm bunlar bir yana bir de mekanın alt katı var ki, asıl olay orası. Aşağı kat bir maden. Siz buraya girerken başınıza bir baret veriyorlar.
İçerisi müze gibi bir kahveci. Kahveleri güzel genelde 25-35 grivna seviyelerinde. Ancak benim size önerim buranın özel kahvesini alıp sunumdaki ateş şovunu izleyin. Karamelli bu kahveyi barista özel ateş şovu ile hazırlıyor. Sadece maden katında bu kahve servis ediliyor. Bu kahvenin ücreti 50 grivna. Tadı öyle çok aşmış bir şey değil ama o şovu izlemek için gayeeeet makul bir fiyat bence.
Blackwood Coffee & Burger
Şehirde en iyi kahveyi nerede içtin derseniz size söyleyeceğim iki adresten biri de Blackwood Coffee olur. Burada da kahve fiyatları 25-35 grivna seviyelerinde. Oldukça ufak ve şirin bir kafe. Uzmanlık alanı ise kahve ve burger.
Strudel Haus (Штрудель Хаус)
Şehirdeki favori kahvaltı mekanlarımdan biri burası idi. Bir omlet ile bir kahve sabahları toplam 59 griva (7,9 TL) idi. Burası Kumpel Grup’a ait mekanlarda biri. Ufak ama çok hoş bir mekan. Özellikle elmalı ve vaniyalı strudel’i çok meşhur. Sabahları bir kahve ile strudel de yine 59 grivna idi. Kahveleri de gayet güzel.
Rynok Meydan’daki Sokak Kahvecisi
Şehrin en meşhur meydanda Ratusha Kulesi önünde sabahları seyyar bir kahveci açılıyor. Bu kahveci şehirde içtiğim en iyi iki kahveden birini hazırladı. Fiyatları da 15 grivna‘dan başlıyor. Büyük boy bir latte 30 küsür grivna tutuyor. Kahve seviyorsanız muhakak deneyin derim.
Lviv Handmade Chocolate Factory
Şehre gitmeden önce muhakak uğramalısın denen yerlerden biri Lviv Handmade Chocalate (Львівська майстерня шоколад). Kahve denince ilk akla nasıl Coffee Mining Manufacturer geliyorsa, çikolata denince de burası geliyor. İkisinin arası da yürüyerek 100 metre ya var ya yok. 5-6 katlı bir binada giriş katta çikolata yapılışını görüyorsunuz. 2. ve 3. katlarda çikolata satış mağazası var. Üst katlar ise kafe olarak hizmet veriyor.
En üst katta beyaz ve sütlü sıcak çikolataya badem attırıp Karatay’ı çileden çıkartabilirsiniz. Bunun için sadece 50 grivna ödemeniz kafi. Mekanın teras katında ise şehrin panaromik bir manzarasını izleyerek çikolatanızın tadını çıkartabilirsiniz. Biz çok rüzgarlı diye bakıp sonra bir aşağı katta çikolatalarımızı yedik.
Lviv Mapa Cafe (Мапа)
Genelde şehir ile ilgili paylaşımlarda pek rastlamadığımız bu kafeye şans eseri girip çok memnun kaldık. Genelde turistlerden çok Ukraynalı öğrencilerin tercih ettiği keyifli ve güzel bir kafe. Hem kahveleri güzel hem de çayları fena sayılmaz. Tabiki de bir kaçak çay değil. Bu arada çay bildiğin sürahide geliyor. Kahve burada da 25 grivna, dondurmalı servis edilen elmalı strudel ise 49 grivna (6,6 TL).
Dim Legend (House of Legends) (Дім легенд)
Söz konusu farklı konseptler olunca Lviv kafe ve restoranları sınır tanımıyor. Bu kafelerden biri de Dim Legend. Zaten daha binanın ön cephesi bile nereye geldim ben dedirtiyor. Her katta ayrı konseptler var. Binanın çatı katında ise şanslı baca temizleyicisi ve kanatlı bir otomobil sizi bekliyor. Bu kafenin bir ilginç yanı da tüm garsonların cüce olması.
Gaz Lambası Kafe (гасова лампа)
Gasova Lampa (Gaz Lambası Kafe), gaz lambasının mucidine adanmış bir kafe. İçerisinde bir sürü gaz lambası görüyorsunuz. Gündüzleri bir kafe akşamları ise bir restoran gibi düşünebilirsiniz burayı. Mekanın önünde bile turistler fotoğraf çektirmek için kuyruğa giriyor. Şehrin en ilginç konseptli kafelerinden biri burası da.
Svit Kavy Coffee (Світ Кави)
Rynok Meydanı’nda Bira Müzesi’nin hemen yanında oldukça modern bir kahveci sizi bekliyor. Burası daha çok bizim 3. nesil kahvecileri andırıyor. Fiyatlar ise 25 grivna‘dan başlıyor.
Mazosh Kafe (Mazoşist Kafe-Мазох кафе)
Mazoşizm’in babası olarak tabir edilen Alman asıllı yazar Leopold von Sacher-Masoc Lviv’de doğup büyümüş. Bu yüzden dolayı da ona ithafen mazoşist konseptli bir kafe kurmuşlar. Burada bildiğiniz sizi dövüyor ve kırbaçlıyorlarmış. İlginç bir konsept ama beni çok çekmediği için gitmedim. Paramla bir de dayak mı yiyeyim kardeşim :)))
Krivka ( Криївка)
Girebilmek için önce bulmanız gerekiyor desem mekanın konsepti hakkında bir ipucu olur belki. Lviv’de görülmesi gereken kafeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Rynok Meydanı’nda bir binanın giriş katında ancak mekanın girişinde tabela bile yok. Kapıyı tıklıyorsunuz ve birisi sizden parola istiyor. Parola: Slavia Ukrania. Bunu söyleyince elinde silahla bir asker sizi karşılıyor. Size bir shot veriyor onu içip içeri girmeniz gerekiyor. Ben alkol kulanmadığım için denemedim ama içerisi de savaş günlerine dair ilginç bir konseptmiş.
Left Bank Restaurant (Лівий берег)
Left Bank Restaurant ya da diğer bir adı ile Opera Underground Restaurant’ı Ukrayna’da uzun süredir rehberlik yapan Galatasaray Lisesi’nden bir abimin tavsiyesi ile keşfettik. Opera binasının yanından girip alt kata inip orada bu kafeyi bulmanız gerekiyor. Kafe diyorum ama hem yemek hem de birşeyler içmek için değişik bir alternatif olabilir. Burası aslında Opera Binası’nın altında sanatçıların performansları sonrası birşeyler yiyip içtikleri bir mekanmış. Şuan herkes faydalanabiliyor. Tabi bulabilirseniz. :))
Diğer Lviv Kafe ve Kahvecileri
Ben her gittiğim yeri süperdi muhakkak sen de gitmelisin diye yazmayı sevmiyorum. İyisi ile kötüsüyle yazmakta fayda var. O yüzden, hani gitseniz de olur gitmeseniz de olur dediğim, ya da gitmeye meyledip ama vakit ayıramadıklarımı da burada yazayım size.
Lviv Croissant
Sabah croissant arası birşeyler koydurur bir de yanında kahvemi içerim derseniz şehrin birçok yerinde Lviv Croissant isimli bir zincir var. Fransa’daki croissant’lar ile görüntü dışında pek bir ilgisi yok. Kahveler ise normal, fiyatlar ise makul.
Centaur Cafe
Son sabah kahvaltısında internetten okuduğum methiyeler sonrasında gittiğim ve pek de memnun kalmadığım bir yer burası. 2 adım ötede kahve ile birlikte 59 grivna’ya sattıkları omleti 90 grivna‘ya satan biraz pahalı bir yer. Omletteki peynire ekstra almaları da ayrı komikti.
Glory Cafe
Türk kahvaltısından ayrı düşemeyenlerin tercihi burası oluyor. Mekanın sahibi de Türk. Eskiden Gloria Jeans Cafe iken sanırım isim anlaşması bitmiş onlar da Glory Cafe‘ye değiştirmiş adını. Mekanda sucuklu yumurta bile yapılıyormuş. Açıkçası Ukrayna’da Türk deneyimi bizi pek sarmadı o yüzden gitmedik. Fiyatlar da şehrin gene fiyatlarından bir tık pahalı imiş. Biz de gidenlerin yalancısıyız.
Rocket Espresso
Son Lviv kafe durağımız burası idi. Şehirdeki son kahvemizi Ivan Fronko Üniversitesi yanındaki Rocket Espresso‘da içtik. Fiyatlar makul, kahve normal ama servis şehirde gördüğümüz en yavaş olanı idi. Genelde üniversite öğrencilerinin tercihi oluyor. Biz de havalimanına üniversitenin önünden geçen otobüslerle gideceğimiz için son grivnalarımızı bu kafede kahve ile harcayalım dedik.
Posthane Müzesi (ПОШТА НА ДРУКАРСЬКІЙ)
Posthane Müzesi (Post office on Drukarska street) sürekli önünden geçip bir türlü zaman ayıramadığımız kafelerden biri. Burası hem bir müze hem de bir kafe restoran. Mekanın içinde çok geniş bir pul koleksiyonu da sergileniyor.
Lviv’de nerede ne yenir ne içilir yazımda, şehirde en iyi etçiler nerede, kahvaltı için ideal mekanlar, en güzel konsept mekanlar gibi bilgiler de bulabilirsiniz.