Mart ayında Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Binali Yıldırım, Ukrayna Başbakanı Volodimir Groysman ile Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirdiği görüşme sonrası iki ülke vatandaşlarının kimlik kartı ile seyahatine imkan veren anlaşmayı imzaladıklarını duyurdular. Bu anlaşma sayesinde şimdiye kadar vizesiz seyahat ettiğimiz Ukrayna‘ya artık iç hat uçuşlarında olduğu gibi sadece kimlik kartı ile gitme imkanımız doğuyor. Bu kolaylık sayesinde Ukrayna şehirlerine ilgi giderek artacak. Bu şehirlerin başında da ülkenin kültür başkenti Lviv geliyor.
Ukrayna’nın Polonya sınırında yer alan Lviv son dönemlerde çok ciddi bir turist akınına uğruyor. Lviv, 2016 yılında dünyanın en yüksek büyüme oranına sahip olan turizm şehri olmayı başardı. Lviv’de gezilecek yerler, birbirinden ilginç konsepte sahip Lviv restoranları ve kafeleri ve Lviv gece hayatı bu büyümede çok önemli role sahip. Pasaportsuz Ukrayna tatilinin hayata geçmesi ile Lviv’e olan ilgi daha da artacak. Biliyorum Ukrayna ve özellikle de Lviv Türkler tarafından çok merak ediliyor. Bu yazıda tüm merakınızı gidermeye çalışacağım.
instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam
Lviv Hakkında Bilgiler
Lviv, 1265 yılında Galiçya Kralı Danylo Haltsky ve oğlu tarafından Lev tarafından kuruluyor. Kral şehre oğlunun adını veriyor. Aslan anlamına gelen Lev zamanla Lviv’e dönüşüyor. Bu yüzden şehrin ambleminde ve birçok yerinde aslan figürlerine rastlıyorsunuz. Ruslar şehre Lvov diyor. Siz demeyin çünkü yerel halk bundan rahatsız oluyor. Yaklaşık 1 milyon nüfusa sahip olan şehrin tarihi merkezi UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmış ve koruma altında.
Ukrayna’nın ana dili Ukraynaca. Burada neredeyse herkes Rusça da biliyor. En fazla İngilizce konuşulan Ukrayna şehri Lviv desek abartmış olmayız. Ancak burada bile çoğu kimse İngilizce konuşamıyor. Ancak bir şekilde anlaşıyorsunuz.
Eğer ben Türkçe bilen birinin yardımına ihtiyacım var derseniz Lviv’in Türkçe bilen Ukraynalı rehberi Zoryana Sheremeta‘yı tavsiye ederim. Kendisi ile Rynoh Meydanında tanıştık. Oldukça sempatik biri. Ufak gruplara 1 saati 10 dolardan şehir turu yaptırıyor. Şehri yerel birinden Türkçe dinlemek isterseniz Zoryana’ya +380679381917 nolu telefonundan ya da Facebook’tan (zoryanas) ulaşabilirsiniz. Maili ise zoryana-s@ukr.net
Her ne kadar Ukrayna’nın Rusya’ya yakın Donetsk gibi bazı bölgelerinde iç savaş olsa da Lviv oldukça güvenli bir yer. Ülkenin batısında Polonya sınırında yer alıyor. Burada halk çoğunlukla Ukrayna milliyetçisi. Hediyelik eşya dükkanları ve pazarlarda Putin resimli tuvalet kağıtları görüyorsunuz.
Ukrayna Para birimi ve Fiyatlar
Ukrayna’nın para birimi grivna (UAH) bazen grivni de diyolar. İlginç bir şekilde şehrin havalimanındaki döviz büroları ile şehir merkezi arasında çok ciddi bir kur farkı yok. Ancak az da olsa yine de bir miktar komisyon alıyorlar.
1 TL: 7,2 Grivna
1 Dolar: 26,9 Grivna
Ukrayna oldukça ucuz bir ülke, Lviv ise ülkenin en pahalı şehri çünkü burası bir nevi ülkenin turizm merkezi. Ancak buna rağmen fiyatlar Türkiye’ye göre oldukça makul. Baczewski gibi şehrin en güzel restoranlarından birinde açık büfe kahvaltıyı 110 grivnaya (15,3 TL – 4,09 dolar) yapmak mümkün. Ancak ülke eskiden Türkler için çok daha ucuzmuş. Birçok bende önce Lviv’e giden blogger arkadaşın bloğundan gördüğüm onlar gittiğinde 1 dolar 2,6 TL imiş. 1 TL’nin 9 grivna ettiği o zamanlarda grivna olarak da fiyatlar biraz daha düşükmüş. Ancak hala Lviv birçok şehre göre uzak ara çok ucuz. Ben 5 gün 6 gece hostel konaklaması dahil yaklaşık toplam 100 dolar anca harcadım. Üstelik oldukça da fazla meşhur mekanda yemek yememe rağmen.
Size fikir versin diye şehirden bazı fiyatlar
1 kahve: 10-35 grivna. Ortalama 25 grivna (<1 dolar)
1 peynirli omlet + kahve (Strudel Haus): 59 grivna (8,2 TL – 2,2 dolar)
1 T-Bone Steak (Mons Pius Restaurant) 100 gr. : 80 grivna (11,1 TL – 3 dolar )
1 porsiyon et şaşlık (The First Grill of Lviv) : 195 grivna (27 TL -7,25 dolar)
1 porsiyon tavuk şaşlık (The First Grill of Lviv) : 95 grivna (13,1 TL – 3,5 dolar)
1 opera bileti (Üst balkon tarafta): 50 grivna (7 TL – 1,86 dolar)
1 otobüs bileti: 2 grivna (28 kuruş, 0,075 dolar)
1 minibüs: 4 grivna (56 kuruş, 0,15 dolar)
1 şişe su: 7-8 grivna
Lviv Efsaneleri ve Gerçekler
Şehre gitmeden önce burası hakkında oldukça iddialı şeyler duyuyorsunuz. Özellikle Türk erkekleri okudukları şeyler ve Ukrayna mitolojileri ile gaza gelip çok büyük beklentilerle buralara seferler düzenliyorlar. Hayallerinizi yıkmak istemem ama şehir hakkında benim gördüğüm gerçekler şöyle:
Şehrin büyük kısmı güzel kızlardan oluşuyor mitolojisi
Öncelikle çok güzel kızlar bizim gelmemizi bekliyorlar diye bir beklentiye kapılmayın, hüsran olur. Tam tersine yıllarca bu beklentilerle gidip her gördüğü Ukraynalı’ya “Nataşa” muamelesi yapıp, rehberlere sürekli masaj salonu soran Türk erkeklerinden dolayı imajımız çok da iyi değil. Bazı Ukraynalı kızlar da Türk erkeklerinin bu zaafından faydalanıp, yiyip içmek için onlarla takılabiliyor. Ayrıca şunu da söyleyeyim, 6 gün boyunca dönüp kafamı 2 defa baktırtacak güzellikte bir kıza şehirde rastlamadım. Bence bu şehrin çoğu güzel kızlardan oluşuyor mitolojisi biraz da havayolu ve turizm şirketlerinin pompalaması. Bu konuda Lviv’e fark atacak o kadar çok yer sayabilirim ki. Ama saymayacağım onlar bana kalsın, kirlenmesin 🙂
2 Günden Fazlasına Gerek Yok Mitolojisi
Nazan Mengü dışında Kimle konuşup kimin yazısını okuduysam Lviv’de 2 günden sonra yapılacak birşey yok sıkılırsınız yazmış. Ben sadece yeme içme mekanlarını 6 günde bitiremedim. Gezilip görülecek yerleri hızla geçmeme rağmen bir kısmı eksik kaldı. 2 günde bitiren arkadaşların hızına hayran kaldım açıkçası 🙂
Çok Fazla Türk (Erkek) Var Mitolojisi
Maalesef bu mitoloji değil acı bir gerçek. Şehir güzel kız mitolojisinden dolayı Türk erkeklerinin akınına uğramış. Muhakkak çevrenizde askerde çarşı iznine çıkmış modda 2’li 3’lü Türk erkek gruplarına denk geliyorsunuz. Bu yüzden dolayı ülkeye girişte polisler erkekleri ayrıca kenara alıp sorguya çekiyormuş. Bana sormadılar ama kalacak yer ve dönüş bileti gibi bilgileriniz yanınızda olsun. Burası bence ailecek, eşinizle ya da anne babanızla da gezebileceğiniz bir yer. Gezilecek, görülecek ve yenilecek çok şey var 🙂
Lviv’de Gezilecek ve Görülecek Yerler
Şehrin gezilecek ve görülecek yerlerinin önemli bir kısmı merkezi Rynok Meydanı yakınlarında yer alıyor. Ne yaparsanız yapın sonunda kendinizi bu meydanda buluyorsunuz. Rynok kelimesi Ukraynaca’da “pazar” demek. Ancak meydan adını yuvarlak demek olan “ring” kelimesinden alıyor. kelimesinden geliyor. Ratusha Kulesi’nin olduğu binanın merkezde olduğu bir yuvarlak halka etrafında 44 binadan oluşuyor Rynok Meydanı.
Buradaki pazarın da zamanında bazı kuralları varmış. Bunlardan en ilginci tüm binaların maksimum 3 pencereli olması imiş. Yıllar sonra bu kuralı bozanlar olmuş. Rynok Meydanı’nda birçok müze var. Ayrıca birçok ünlü yeme içme mekanı da bu meydanda ya da bu meydanın yan sokaklarında yer alıyor. Meydandaki evlerin hepsi renkli, sadece bir tanesi siyah (Black House).
Ratusha Kulesi
Rynok Meydanı ortasındaki belediye binasında yer alan bu kule bence şehrin en iyi panoramik manzarasına sahip. Belediye binasının 4. katına kadar asansör ile çıkıyorsunuz. Buradan bilet alıp kulenin merdivenlerini yürüyerek çıkmanız gerekiyor. Buraya asansör ile çıkış yok ve bayağı bir basamak çıkmanız gerekiyor ama bence bu manzaraya değer. Giriş ücreti olarak bilette 10 grivna yazsa da sizden 20 grivna alıyorlar.
Opera Binası
Rynok Meydanı’nın yakınlarında tarihi Opera Binası, meşhur Shevshenko Anıtı yine görülmesi gereken yapılar olarak dikkat çekiyor. Burada bir akşam opera deneyimi yaşamanızı şiddetle tavsiye ederim. 50 grivna (7 TL) gibi komik bir rakama çok güzel bir opera dinleyebilirsiniz. O salonu ve akustiğini görmek için çok komik bir meblağ.
Lychakiv Mezarlığı
Bir şehirde mezarlık mı gezilir, üstelik bir de para vererek dediğiniz duyar gibiyim. Ancak mezarlık böyle olursa sırf bu mezarlığı görmeye bile gidersiniz. Mezar taşı değil hepsi birer sanat eseri mübarek. Bir mezarlığın içinde hayran hayran bu kadar saat geçirdiğim daha önce olmamıştı. 20 grivna gibi bir ücrete muazzam bir görsel şölen yaşıyorsunuz. Burayı görmeden dönen yazık eder tatiline. Lychakiv Mezarlığı şehir merkezinden yaklaşık 2 km uzaklkta yer alıyor. Taksi ve ya da toplu taşıma ile de gitmek mümkün ama yürüyerek de maksimum yarım saatiniz alıyor. Şehri yürüyerek keşfetmek gibisi var mı?
Kayıp Oyuncak Müzesi
Burası şehre gitmeden önce bir blogda rastladığım çok da ilgimi çeken bir yerdi. Ancak ben de şans eseri High Castle (Yüksek Kale) dönüşü burayı keşfettim. Öncelikle yüksek kale şehrin en güzel panoramik manzaralı yerlerinden biri olarak gösteriliyor. Baya tabana kuvvet çıkmanız gerekiyor ve bence bir Ratusha Kulesi manzarası sunmuyor. Gelelim Kayıp Oyunca Müzesi’ne. Burası bir taraftan ürkütücü diğer taraftan da oldukça ilginç bir müze. Giriş ücreti yok. 2 binanın avlusunda kayıp oyuncakların getirilmesi ile oluşturulmuş bir açık hava müzesi.
Lviv Parkları
Şehir oldukça büyük parklara sahip. Bunlardan en meşhurları Stryisky Park ve Ivan Franko Parkı. Ivan Franko Parkı, Ivan Franko Devlet Üniversitesi’nin karşısında Stryisky’e göre çok daha ufak ama şehir merkezine daha yakın bir park. Stryisky ise oldukça büyük huzur verici ve içinde 20’ye yakın heykelin bulunduğu, sincapları ellerinizle besleyebildiğiniz bir park.
Lviv Katedral ve Kiliseleri
Şehir ufak da olsa birçok heybetli katedral ve kiliseye sahip. Bunlardan en önemlisi, Ivan Franko Parkı yakınlarındaki St George Katedrali. St George şehrin koruyucu Azizi imiş. Ayrıca Lviv Latin Katedrali, Ermeni Katedrali, Aziz Olha ve Elizabeth Katedrali, Dominik Kilisesi ilk akla gelen diğer heybetli mabetler. Bunların yanında Boim Şapeli de muhakak görün. Latin Katedrali’nin hemen yanındaki bu şapelin ön yüzündeki işçilik gerçekten takdir edilesi. Bunu yapan kör olmuş dedim 🙂 Bana Paris St. Michel’deki Notre Dame Katedrali’nin ön cephesini hatırlattı.
Şehirde ayrıca Potocki ve İtalyan Sarayı, Eczane Müzesi, Kültür Parkı, Bira Müzesi diğer gezilebilecek yerler. Bu listeyi çoğaltmak sizin elinizde.
Ayrıca biraz şehrin dışına çıkmak isteyecekler için tren ile birçok yere gitmek mümkün. Kanuni’nin büyük aşkı Hürrem Sultan‘ın doğduğu köy olan Rohatyn, aynı zamanda kayak merkezi de olan Ivano Frankivsk ve Chernivitsi birbirlerine yakın yerler. Bunları bir günde gezmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca dark turizm sevenler için Çernobil de trenle ilginç bir rota olabilir. Ben eski Karpat trenlerini deneyeceğim diyenler de trenle Karpat turuna katılabilir. Mart ayında maalesef bu trenler çalışmıyordu ancak havalar güzelleştiğinde denemenizi öneririm. Benim içimde kaldı.
Lviv’de Nerede Ne Yenir?
Aç aç gezdirme bizi Lviv’de nerede ne yiyecek, ne içeceğiz diyenler, burası yeme içme konusunda oldukça güzel ve bir o kadar da ucuz bir yer.
Sabah Kahvaltısı
Sabah kahvaltısı için önerim Baczewski Restaurant ve onun yanındaki Strudel Haus. Baczewski şehrin en popüler restoranlarından biri ve akşam yemeği için 1 kaç gün önceden rezervasyon gerekiyor. O muazzam bahçesi için de not düşmezseniz aşağı katta yer bulursunuz. Sabah kahvaltısı için ise rezervasyon kabul etmiyor. Sadece bahçede yapılıyor ve açık büfe kahvaltı 11O grivna. Erken gitmezseniz kuyruk beklersiniz. Strudel Haus’ta ise ayrıca elmalı strudel yemeden şehri terk etmeyin. Peynirli omlet ve kahve sabahları toplam 59 grivna. Türk kahvaltısı yapmak isteyenler işletmecisi Türk olan Glory Kafe’yi tercih ediyor. Sucuklu yumurta ile kahvaltı yapmak isteyenler buraya gidebilir. Ben tercih etmedim.
Etçiler
Şehirde et de Türkiye’ye göre daha ucuz. Ama çoook çoook ucuz değil. Bu konuda en meşhur 2 restoran The First Lviv Grill Restaurant of Meat and Justice ve daha çok yerli halkın tercih ettiği Mons Pius. The First Grill’in işkence konsepti oldukça ilginç.
The Most Expensive Galacian ve onunla aynı binada yer alan Krivka da oldukça ilginç konsepte sahip 2 restoran. İkisinin de girişi çok belli değil. Krivka’ya parola (Slavia Ukrania) söyleyerek bir askerin eşliğinde girebiliyorsunuz. Üst kattaki The Most Expensive Galacian’ın kapısını çaldığınızda ise Robdöşambr (Robe de chambre) giymiş bir amcanın odası sizi karşılıyor. “Burası benim evim burada restoran yok” diyor. Israr ederseniz sizi içeri alıp yandaki kapıdan sizi lüks bir restorana sokuyor.
Diğer Lezzetler
Lviv Coffee Mining Manufacture, Lviv Handmade Chocolate Cafe, Mazosch Cafe, Dim Legen Cafe, Gas Lamp Cafe de Lviv’e gidip uğramayanı dövdükleri yerler.
Lviv’in tüm lezzet durakları için aşağıdaki yazılarıma da bir bakmanızı tavsiye ederim. Tüm bu mekanları fiyatları ve lokasyonları ile bulabilirsiniz.
- Lviv’de Nerede Ne Yenir – Yeme İçme Rehberi
- Lviv’deki En Güzel Kafe ve Kahveciler
Lviv Gece Hayatı
Şimdi gelelim fasulyenin faydalarına. Şehir hakkında en çok merak edilen konu başlığı Lviv gece hayatı. Öncelikle Lviv’de tüm gece kulüpleri giriş ücreti alıyor. Birçoğunun ayrıca striptiz kulübü bölümü var. Buraya giriş için ayrıca bir para ödemeniz gerekiyor.
Lviv gece hayatı denince ilk akla gelen yer Fashion Club. Burası gündüz restoran olarak da çalışıyor. Lviv’in Reina’sı desek abartmış olmayız. Giyim kuşamı düzgün olmayanı içeri almıyorlar. İçerisinde striptiz kulübü olmayan nadir gece kulüplerinden biri. Ayrıca Rafinad People, Anturaj, Deluxe ve White Rabbit şehrin diğer gece kulüpleri. Bir de işletmecisi Türk olan ve Türklerin tercih ettiği Metro Club var.
Ayrıca hafta sonları dışında gece kulüpleri çok da hareketli olmuyor. Gece kulüpleri sevmeyenler için ise bence Bira Tiyatrosu oldukça keyifli bir yer. Genelde çoğu akşam 8’e doğru canlı müzik oluyor. Grup acayip eğlendiriyor. Erkenden yer tutmazsanız masa bulmanız pek de kolay olmuyor. 9 buçuk gibi müzik bitiyor.
Lviv’de Nerede Kalınır?
Lviv Konaklama olarak da oldukça ucuz bir şehir. En mantıklısı Rynok Meydanı’na yakın bir yerde ev kiralamak. Oteller de çok pahalı sayılmaz. Ben bütçem sınırlı olduğu için hostelde kaldım. Şehir merkezine 400 metre uzaklıktaki Leosphere Hostel’de 5 geceliğine 430 grivna (60 TL) ödedim. İlk gün odayı beğenmeyince daha az kişinin kaldığı bir odaya toplam 120 grivna (17 TL) fark ödeyip geçtim. Hostelin en kalabalık odası kötü diğer odaları iyi. Mutfak çok kötü ama neyse ki Lviv’de dışarıda yemek o kadar ucuz ki mutfağa gerek duymuyorsunuz. Banyoda her daim sıcak su var. Konumu ise çok iyi.
Lviv Alışveriş
Şehrin çikolatası meşhur. Ayrıca benim gibi çay severseniz burada Ahmed Tea çok ucuz. Bir de ilk defa burada aldığım Twistea’nın bergamotlusu efsane çıktı. Ben bu kadar büyük çay yaprağı hayatımda ilk defa gördüm.
Opera Binası’nın arkasından 15 dk yürüme mesafesinde Lviv Forum alışveriş merkezi var. Bence çok matah birşey yok orada. Oraya giderken yolun solunda yerel pazara denk geldik. O pazarın içinde iyice ilerleyince hem hem et hem de yiyecek pazarını keşfettik. Ben çayları buradan aldım. Bu pazarda kredi kartı geçmiyor. Alışveriş için buraya muhakkak uğrayın derim.
Lviv’e Nasıl Gidilir? Havalimanından Şehre Ulaşım
Şehrin bu denli çok tercih edilmesinde özellikle en uygun Ukrayna biletlerinin Lviv ve Kharkiv’e olmasının da payı var. Kış döneminde Ukrayna Havayolları ile 190-200 TL’ye bile Lviv bileti bulabiliyorsunuz. ben Mart ayında THY’den kampanya ile 365 TL’ye git gel aldım. Ben bileti aldıktan 1 hafta sonra ise Pegasus’un yüzde 50 kampanyasında 180-200 TL’lere Lviv biletleri vardı. Şimdi mayıs ve sonrası için genelde bilet fiyatları 500 TL’leri geçiyor. Kiev kampanyası yakalarsanız oradan trenle 3-4 saatte Lviv’e ulaşmak da bir çözüm. Uçuş saatleri olarak en ideali ise THY’nin.
Lviv Havalimanın Şehre Ulaşım
Taksi ile
Havalimanından şehir merkezine gitmek istediğinizde ise genelde Türkler ucuz diye taksiyi tercih ediyor. Havalimanı taksileri turistleri kazıklamak için 150 grivna (21 TL) gibi fiyat söylüyorlar. Dışarıdan taksi çağırdığınızda 70-80 grivna. Havalimanındaki turizm ofisinden sizin için taksi çağırmalarını rica edebilirsiniz. İngilizce konuşan taksi hizmeti için:
+380982391515, +380972391515 ve +380952391515 nolu telefonları arayabilirsiniz.
Toplu Taşıma İle
Açıkçası gecenin bir vakti gelmediyseniz toplu taşıma taksiye göre çok daha cazip. Havalimanı çıkışının hemen karşısındaki durağa 48 nolu minibüs ve 9 nolu troleybüs geliyor. Minibüs 4 grivna (56 kuruş, 0,15 dolar), troleybüs ise 2 grivna (28 kuruş, 0,075 dolar). Troleybüs çok daha konforlu üstelik 6-7 dakikada bir geliyor. Yaklaşık 20 dakikada da sizi Ivan Frako Devlet Üniversitesi önünde bırakıyor. Buradan şehir merkezi olan Rynoh Meydanı sadece 5-6 dakika yürüme mesafesinde.
Lviv İletişim (Ukrayna GSM Hatları)
Siz de benim gibi yurtdışında Türk hattı kullanmayanlardansanız size önerim Turkcell’in kuruluşu olan Life’dan hat almak olur. SIM kart için 50 grivna (7 TL) ödüyorsunuz. Ben 5GB internet, Life içinde sınırsız konuşma, diğer hatlarda 750 dk ve baya da SMS için de 75 grivna (10,5 TL) ödedim. Ayrıca şehir merkezinde birçok yerde ücretsiz wifi var ama yine de toplam 17 TL’ye bu kadar internet ve dakika bence büyük kolaylık.
muhteşem bilgi.çok teşrekkürler.sizi sürekli takip ediyorum.akşımda olmayan bölgeleri bile listeme ekliyorum.
saglıklı leyifli seyahatler diliyorum.
Rica ederim. Umarım siz de en az benim kadar keyif alarak gezersiniz.
Cok guzel gezi notlari hersey konusunda bilgi mevcut…. Elinize sağlık!
Yakin zamanda gidebilmek dilegiyle…
Umarım en yakın zamanda siz de gidebilirsiniz. Artık çok daha kolay gitmesi
Elinize ayagınıza saglık faydalı ve realist bir yazı olmus. 🙂
Çok teşekkürler
Notlar süper!
Gerçekten aferin size! Ve çok teşekkür ederim 🙂
Rica ederim. Ben de faydalı bilgilerin için sana ayrıca teşekkür ederim.
Çikolatası beni hayal kırıklığına uğratmıştı ama olsun. Oldukça detaylı ve faydalı bir içerik olmuş. Eline sağlık.
Bademli sıcak çikolata yediniz mi? En üst katta yapıyorlar. İstediğiniz çikolatadan seçip içine badem fındık attırıyorsunuz. Ayrıca isli çikolata alan arkadaşım da hastası oldu. Keşke birkaç paket alsaymışım dedi ama tatmadığım için birşey diyemeyeceğim
Of isli çikolata çok iyi 🙂 füme tat seviyorsaniz alın derim
Arkadaslar lvivde en guzel en hijyen en lezzetli balik ve amerikano coffee nin icilecegi mekan jam cafedir opera tiyatronun orda kucuk bir pazaryeri var ona cok yakin bir yer gercekten harika bir cafe gidin bir deneyin mukemnel bir yer
Keşke ben oradayken haberim olsaydı. Onu da denerdim. Benim orada içtiğim en iyi kahve Blackwood Coffee & Burger’da idi. Onun detaylarını yakında yeme içme rehberimde vereceğim.
Ben şuraya gittim,şunu yedim,şurayı gezdim diye hava atanlara bu anlatım örnek olsun.Otel,yemek fiatını bile yazmayanlar utansın.Bir rehber gibi anlatmışsınız.Çok teşekkür ederim.
Rica ederim. Herkesin anlatım tarzı farklı. Ben ben gidecek olsam ne bilgi ilgini çekerdi onları yazıyorum sadece. Bir sonraki gezim için de not defteri gibi oluyor ben de hatırlamak için kullanıyorum yazılarımı
Çok teşekkürler kesinlikle çok faydalanacağım gezi notlarım artık cebimde 🙂
Rica ederim. Şimdiden keyifli seyahatler
Sizi heyecanla ve de merakla takip ediyorum.Nice ve cevresi ile ilgili yazınızdan cok yararlandık ve keyifle gezdik. Daha once kısa notlarınızı okumustum Liivivle’ le ilgiliHatta tereddut etmistim Lizbon ve Porto mu ,Liviv mi diye.o bilet de uygun olunca terccihimizi Lizbondan yana kullandık.Kısmet olursa gerceklestirmek istiyoruz.Ayrıca guzel ulkemizde ki yolculuklarınızı da keyifle okuyorum.Cok tesekkurler. Gidilmese bile bilgilenmek ve fotograflardan izlemek guzel Daha nice keyiflı seyahatlar.
Arkadaşlar güzel ortaçağ mimarisi ile tarihi bi gezi yapabilmeniz mümkün üstelik 1 haftalık gidişinizde çok makul bir fiyatla. geze bilirsiniz tabiki abartmadan uçmadan hesaplı biriyseniz 1 haftalık süreç 250 300 dolara tatiliniz yapmış olursunuz.
Ailecek gidilecek yer demişsiniz fakat biz eşim ve ben, 2 ablam, eniştem ve 3 tane çocuk şeklinde kalabalık gittik(atlasglobal), pasaport kuyruğunda bayan polis bizi grup olarak gördü ve yanımıza gelip siz aile misiniz diye sordu, evet dedik ve bizi 5 6 tane bayan polis sorgu odasına çekti tek tek hepimize para sordu,ben, ablalarım falan hepimiz cebimizden paraları gösterdik, pasaportlardan Türkiyeden geldiğimizi biliyorlardı, önümüze Türkiye haritasını koyup nerede yaşıyorsunuz gösterir misiniz diye sordu, biz dedik İstanbul, nerede harita üzerinde gösterin yaşadığınız yeri dedi parmakla gösterdik, sonra ne zaman döneceksiniz,dönüş rezervasyonunuz, nerede kalacaksınız gibi sorular sordular, hepsini söyledik ve evrakları gösterdik , valizlerimizi kontrol ettiler, tabiki küçük çocuk falan olduğu için haliyle valiz sayısı biraz fazlaydı, çocuklar dahil 8 kişi 5 valizimiz vardı hepsinin içini kontrol ettiler,neyse uzatmak istemiyorum, oranın vizesiz olup pasaportla gidilmesine rağmen, o sırada eşimin ve benim o tarihlere yakın başka bir ülkeye gittiğimiz için geçerli schengen vizemiz bile vardı,bunlara rağmen ülkemize girmeniz uygun değil dediler neden dedik, havalimanı müdürünü çağırdık ortalığı karıştırdık nasıl olur falan diye ama değişen bişey olmadı geldiğimiz uçakla bizleri geri gönderdiler,her birimiz için form doldurdular imzalayın dediler biz imza falan atmayız dedik ingilizce değil rusça yazıyor anlamadığımız şeye imza atmayız dedik,imza atmasak da bu formu verdiler bize aldık, lvive giremedik, dönüş uçağımızın içinde hosteslerden biri ukraynalıymış türkçesi de gayet iyi ona çeviri yaptırdık, uygunsuz seyahat olarak nitelendirilmişiz, böyle şeylerle karşılaştık,benim tahminim aile çoluk çocuk gittiğimiz için mülteci sanılmış olabiliriz ama bu kadar amatörce bir davranış görmedim, indiğimiz uçak ful erkekti:) tek aile bizdik:)), bütün hepsi pasaporttan geçti bizi çevirdiler bunlarla karşılaştık,tüm masraflarımız uçak biletleri, booking otel rezervasyonu için ödediğimiz paralar yandı, inat ettik bu lvive gireceğiz dedik,
bu sefer aralığın başında anne babalarımızı götürmek için 6 kişiye bilet aldık Pegasustan, bakalım bu sefer girebilecek miyiz şansımızı deneyeceğiz
Çok geçmiş olsun diyeyim. Baya ilginç olmuş. Ben sizin gibi bir durum yaşasam bir daha gitmezdim açıkçası
Kalabalık gidecek olanlar varsa sıkıntı yaşayabilirler diye yazdım, tabi her zaman aynı durum olmaz diye düşünüyorum.
Bence en iyisi siz lviv turkce rehberi bulun..
Numarasi+380938699223
Ben cok memnun kaldim verdiği hizmetten
Bayaği keyfli bi gezi olmustu…
Cok sicakkanli bi bayan…
Tavsiye ediyorum
Merhaba Mart ayi Lviv icin uygun mudur hava sartlari acisindan. Rahatça gezilebilir mi acaba
Tesekkurler
çok güzel teşekkür ederim
rica ederim
Lviv’e gidince mutlaka antalya restauranta uğrayın şehirin tarihi ve gidilecek yerler konusunda onur bey çok yardımcı oldu bizlere kahvaltıyı saçkavurma ve yoğurdu size şiddetle tavsiye ediyorum
Bende geçenlerde lviv deydim Türk resturantı antalya resturant var çok güzel ve uygun fiyatları malaviç diskonun karşısında ikinci şubeleri disko çıkışı kelle paça çorbası pide uğramaya değer
çok güzel bir yazı teşekkürler.fashion club giriş ücretini hatırlıyor musunuz ?
Benim son 3 yildir gittigim ulke idi ama Vize muafiyetinden sonra artik tehlike arzetmeye basladi hic bir Guvenligimiz Yok .sokakta yururken heran ukrayna Li biri gelip sizinle kavga edebilir .capkinlik icin gidecekseniz son Secim ukrayna .turklerin t sini duyan yuzunuze bakmaz .hic bir clube gidibte HATUN cikarmayi denemeyin en fazla sizi yemek icin Tel nosunu verir .onada hic bir Cvp alamazsiniz .lviv sehri hakkinda %85 Kiz diye yazilmis onada inanmayin tur Şirketlerinin ve Pegasus uydurmacasi .gidip paranizla rezil olmayin .ucuzluk konusunda artik oda ucuz degil 100 usd 2 gun yetmez clube gidip masa tutsaniz 3000 grv buds 100 usd nin ustunde bir rakam
2 cgün ffazla sıyla yeter benceaile olarak gidilip gezilecek bir yer.zira ucuz .kahveleri güzel.cıkolata güzellezzetli.sekerleme öyle.alışveriş imkanı fazla..