İstanbul’da gündüz bir yerde bir yere toplu taşıma ile ulaşmak kalabalık da olsa bir şekilde mümkün oluyor. Gece vakti ise alternatifleriniz azalıyor. Ancak yine de birçok Avrupa şehrine göre toplu taşıma anlamında sefer sayılarımız yüksek. Tabi bu şehirlerin İstanbul’a göre çok küçük olduğu da bir başka gerçek. İstanbul’da gece hizmet veren toplu taşıma araçlarının sayısını duyunca ilk etapta şaşırdığımı söylemeliyim. ben sadece metrobüsten haberdardım. Bunların bir kısmını açıkçası ben de yeni öğrendim. Bunları sizlerle de paylaşmaya karar verdim. Sonuçta bilgi paylaşıldıkça güzeldir :)
instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam
İstanbul’un Gece Otobüsleri
İETT verilerine göre gece vakitlerinde İstanbul’un merkezi noktalarından toplam 11 hatta 116 araç, gece 12 ile sabah 06 arasında 358 sefer ile hizmet veriyor. Sultanbeyli-Üsküdar (11ÜS), Beykoz-Kadıköy (15F), Sarıyer-Hacıosman-Mecidiyeköy-Taksim (25G), Taksim-Atatürk Havalimanı (TH-1), Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı (SG-1), Taksim- Sabiha Gökçen Havalimanı (SG-2), Tuzla- Kadıköy (130A), Sabiha Gökçen Havalimanı- Kurtköy-Kadıköy ( E-10), Sabiha Gökçen Havalimanı 4.Levent Metro (E-3), Rumeli Feneri/Garipçe-Taksim (40), otobüsleri ve Beylikdüzü- Söğütlüçeşme metrobüs seferleriyle birlikte toplamda 11 hatta gece seferleri düzenleniyor.
İki otobüsün güzergahına dikkat!
15 F numaralı Beykoz-Kadıköy hattı gece güzergahı gündüzden farklı olarak Üsküdar’a, 11ÜS numaralı otobüs ise Ümraniye’ye uğrayarak yolculara kolay ulaşım imkanı sunuyor. Rumeli Feneri/Garipçe- Taksim(40) ve Sarıyer-Hacıosman- Mecidiyeköy-Taksim(25G) otobüs ise sadece gece çalışıyor.
5 ekspres hattı
Sabiha Gökçen Havalimanı- Kadıköy(E-10) ve Sabiha Gökçen Havalimanı-4. Levent Metro (E-3) Taksim-Atatürk Havalimanı(TH-1- Ekspres hat- DHE), Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı(SG-1-Ekspres hat- DHE) ve Taksim- Sabiha Gökçen Havalimanı (SG-2-Ekspres hat- DHE),seferleri de ekspres olarak hizmet veriyor.
Bu Seferleri Mobil Uygulama ile Görmek Mümkün
Açıkçası gece vakti bu otobüslerin saat kaçta geçtiğini görmek için IETT’nin geliştirdiği mobil uygulama olan MOBIETT’yi kullanabilirsiniz. Açıkçası ben gündüz vakti de kullanıyorum. Tabi dakikaların her zaman tutmadığını söylemekte fayda var.
Uygulamada arama işlemi sonunda seçilen hatta ait güzergâh harita üzerinde görülürken, hattın uğradığı durak bilgileri, hattın sefer tarifesi, hangi durağa ulaşılacağı gibi toplu ulaşımı kolaylaştıracak bilgilere hızla erişilebiliyor. Ayrıca engelli yolcular 3n.iett.gov.tr adresinden evine en yakın duraktan geçen otobüsün kaç dakika sonra geleceğini sorgulatabiliyor.
13 dilde hizmet veren bu uygulamayla yabancı turistler de faydalanıyor.
Gece hizmet veren toplu taşıma hatları
15F BEYKOZ-KADIKÖY
25G SARIYER-HACIOSMAN-MECİDİKÖY- TAKSİM
34G BEYLİKDÜZÜ-SÖĞÜTLÜÇEŞME (METROBÜS)
40 RUMELİ FENERİ/GARİPÇE- TAKSİM
E-10 SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI-KURTKÖY- KADIKÖY (Ekspres hat)
E-3 SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI-4. LEVENT METRO (Ekspres hat)
11ÜS SULTANBEYLİ-ÜSKÜDAR
130A TUZLA-KADIKÖY
TH-1 TAKSİM-ATATÜRK HAVALİMANI (Ekspres hat-DHE)
SG-1 KADIKÖY-SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI (Ekspres hat- DHE)
SG-2 TAKSİM- SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI (Ekspres hat- DHE)
toplu ulaşım ile ilgili güzel bir yazı olmuş tebrik ederim